Citytrip Frankfurt – verrassend boeiend

Bij aankomst op het treinstation van Frankfurt valt het gelijk op. Moderne hoge gebouwen en een enorme drukte op straat. Mensen van over de hele wereld komen naar deze stad om er te wonen en te werken. In de stad zelf vind je vele musea met moderne kunst en kun je tegelijkertijd genieten van typische streekdelicatessen als Apfelwein en Grüne Sausse. Frankfurt, een stad met meerdere gezichten.

Veel mensen kennen Frankfurt vanwege haar luchthaven. Het is de grootste luchthaven van Duitsland en de vier na grootste van Europa. Frankfurt is ook het financieel centrum van Duitsland en van Europa. Alle Duitse financiële instellingen, waaronder de Duitse centrale bank, en de Europese Centrale Bank zijn in Frankfurt gevestigd.

Frankfurt mainhattan

Mainhatten is de bijnaam van Frankfurt

Museumparadijs

Daar waar veel banken zijn, zijn vaak ook veel kunstmusea. In Frankfurt is dat niet anders. Met een tweedaagse Museumsuferkaart (18 euro) heb je gratis toegang tot meer dan 30 musea.

Städel museum heeft naast vele bekende Duitse en Europese klassiekers, ook een excellente moderne kunst collectie. In het Fotografie Forum Frankfurt worden exposities van jonge fotografen gehouden, terwijl het MMK vooral multimediale kunstwerken tentoonstelt. Het Historisches Museum Frankfurt vertelt alles over de geschiedenis van Frankfurt. De stad heeft daarnaast nog een architectuur museum, een film museum, een natuur-historisch museum en een ikonen museum.

Voor meer informatie over de diverse musea in Frankfurt, bezoek de website van Museumsufer.

Stadel museum frnakfurt

Moderne kunst in Städel museum

Frankfurt stadmuseum

Modern ingerichte tentoonstelling van Historisches Museum Frankfurt

IG Farben Haus

Het Duitse bedrijf IG Farben was voor de Tweede Wereldoorlog het grootste farmaceutisch en chemisch bedrijf van de wereld. Zij beheerste de gehele wereldmarkt voor synthetische verf. Tijdens de Tweede Wereldoorlog produceerde een dochteronderneming van IG Farben het beruchte Zyklon-B gas voor de gaskamers in concentratiekampen. Daarnaast werkten meer dan 30.000 mensen middels gedwongen arbeid voor het bedrijf. Na de oorlog moesten de toenmalige directeuren terechtstaan, en werd een deel van hen veroordeeld. Vandaag de dag bestaat het bedrijf nog wel in naam, maar zijn haar activiteiten opgesplitst in de vier giganten BASF, Bayer, AGFA en Sanofi.

IG Farbenhaus in Frankfurt, is het voormalige hoofdkantoor. Vandaag de dag is het onderdeel van de universiteitscampus en worden er in het gebouw colleges gegeven.

Frankfurt IG Farben haus

IG Farben gebouw, vroeger ook wel het pentagon genoemd

IG Farben huis is ontworpen door Hans Poelzig. Het is in 1930 opgeleverd en oogt vandaag de dag nog steeds modern.  NA de Tweede Wereldoorlog kreeg het de bijnaam Pentagon, omdat de Amerikanen hier hun hoofdkwartier hielden. President Dwight Eisenhower had er zelfs een kantoor. Vandaag de dag kun je gewoon naar binnen lopen en de bijzondere architectuur in je opnemen. Vooral de eenpersoonsliftjes zonder deuren, die zonder te stoppen van etage naar etage gaan zijn een ‘kiek’ waard.

Body of knowledge Frankfurt

Het standbeeld Body of Knowledge past goed op het campusterrein

Naast het universiteitsterrein bevindt zich het Grüneburgpark met haar Koreaanse tuin en de botanische tuin van Frankfurt.

Rivier Main

Een wandeling langs de Main is een perfecte ontsnapping aan de drukte van de binnenstad met haar vele winkels en toeristen. Vanaf de kade heb je uitzicht op de skyline van het financieel centrum en zie je binnenvaartschepen door de stad varen. Bij de Eisener brug vertrekken rondvaartboten voor hen die al zittend vanaf het water willen genieten van het uitzicht.

Main Frankfurt kade

Eén van de vele terrasboten langs de kade met uitzicht op de skyline

Langs de kade bevinden zich in de zomer verschillende café’s en terrasboten. Eén boot valt op. Deze lijkt zo vanuit Istanbul in Frankfurt te zijn gedropt. Het was dan ook geen verrassing dat men er heerlijk gefrituurde vis in pitabrood serveerde aan de mensen op de kade. Precies zoals in Istanbul. Voor wie liever de Duitse tradities volgt, kan bij één van de café’s de befaamde apfelwein uit de regio proberen. Je hebt de keuze tussen zoete, droge of mousserende apfelwein. En voor wie liever geen alcohol drinkt, is er altijd nog de befaamde apfelschorle.

Frankfurt visboot Istanbul

Istanbul in Frankfurt

Groen genieten in Frankfurt

Vanaf Nizza park langs de Main begint een strook van parken dat om het stadscentrum loopt. Deze halve cirkel van verschillende parken volgt de oude stadsmuur die in de 19de eeuw werd verwijderd, omdat het geen functie meer had.

Lopend door de parken kom je onder andere langs het Rothschild park. Gelegen midden in het financieel district en dus gevuld met grijze en blauwe kostuums die op zomerse dagen buiten hun lunch gebruiken.

Frankfurt park schiller

Schiller, schrijver en tijdgenoot van Goethe, in één van de stadsparken

Een paar kilometer verder, loop je Bethmann Park binnen. Een levensgroot schaakspel nodigt schaakliefhebbers uit om met elkaar de strijd aan te gaan. Verderop, tussen de bloemen, zitten bewoners een boekje te lezen of wandelen vaders en moeders met hun kinderwagen langs de bloemperken. Samen met de in het park gelegen ommuurde Chinese tuin vormt het park een voorbeeld van Frankfurt’s vele gezichten.

Bethmann park

Bloementuin in Bethmann park

Römerberg Platz

Het stadscentrum van Frankfurt is tijdens de Tweede Wereldoorlog volledig plat gebombardeerd door de geallieerden. Dit heeft de stad de ruimte gegeven voor moderne nieuwbouw, maar men wilde wel graag het oude centrum terug. Deze is tot in detail nagemaakt. Veel toeristen merken het niet op en maken volop foto’s van de nieuwe oude gebouwen. De grote kathedraal is ook gerestaureerd, maar kent nog wel een aantal originele elementen. En daartussen breidt men het aantal nieuwe oude gebouwen nog steeds uit.

Römerplatz Frankfurt

Nieuwe oude gebouwen op Römerplatz

Kunstverein Frankfurt centrum

Uitzicht vanuit het moderne Museum Frankfurter Kunstverein over de nieuwe oude binnenstad

People watching

Niet alleen in de parken, maar ook in de winkelstraten en langs de rivier Main bevinden zich vele bankjes en terrassen voor het observeren van de verscheidenheid aan mensen die je in Frankfurt tegenkomt. Vooral de Kaisestrasse die van het treinstation naar de stad loopt is een mengelmoes van allerlei buitenlandse restaurants en winkels. Hier lopen kantoormensen, zwervers, toeristen en migranten met elkaar richting het stadscentrum.

Vanaf het dakterras van Galeria Kaufhof vang je in één blik de diversiteit van de stad. De oude gebouwen, de nieuwbouw, de traditionele markt en de massa’s mensen op straat.

Galeria Kaufhof

Uitzicht over de stad vanaf het dakterras van Galeria Kaufhof

Ook naar Frankfurt? Met de trein reis je al vanaf 30 euro naar Frankfurt in nog geen 5 uur. Reis je met de auto naar de stad, denk dan aan de verplichte milieusticker voor Frankfurt. Meer informatie over bezienswaardigheden, leuke restaurants en activiteiten vind je op de website van Frankfurt Tourismus.

Tekst en foto’s: Heleen Westerman

Team Reishonger
Follow us

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>