Cityhoppen in Helsinki

Helsinki is het genre stad dat moeilijk te duiden is als een typische bestemming voor een stedentrip. De zomers staan erom bekend redelijk zonnig en mild te zijn, terwijl de winters toch zeker koud genoemd kunnen worden. De herfst hier is echter een prachtig wispelturig seizoen, gedurende welke je in alle rust de schoonheid van de Finse hoofdstad kunt gaan ontdekken.

Lichtjes in het duister

Helsinki ligt heerlijk noordelijk, wat natuurlijk maakt dat de dagen in het najaar snel korter worden. Hoewel sommige mensen dit misschien als een groot nadeel zien, is dat niet per se nodig. De stad is prachtig verlicht en het voelt totaal niet ‘donker’ aan. De brede straten met statige lantaarns maken daglicht -bij wijze van spreken- overbodig. In het geval er een laagje sneeuw ligt, zal je de zon sowieso niet missen vanwege de prachtige weerkaatsing van het beschikbare licht!

De maand oktober in het Fins (lokakuu) betekent letterlijk ‘dirt’ en verwijst naar het feit dat het er dan vaak wel donker is, maar nog zonder sneeuw. Gelukkig verandert dat al snel in de maand november…

Helsinki is ook goed gebouwd op de donkere dagen. De straten zijn altijd sneeuw en ijsvrij en er zijn vele levendige overdekte centra waar je van metro naar supermarkt naar bijna iedere andere winkel kunt lopen. Zeker naarmate je dichter bij december komt, wordt de stad steeds leuker en de verlichting continue mooier. Bovendien zijn de donkere momenten het uitgelezen excuus om op tijd weer even een café of restaurant in te duiken om heerlijk op te warmen!

Dankzij de beperkte uren aan daglicht kan je extra genieten van alle kerstverlichting.

Dankzij de beperkte uren aan daglicht kan je extra genieten van alle kerstverlichting

Helsinki’s highlights

De stad zelf is feitelijk de grootste complete highlight. De brede straten, statige gebouwen en het pastelkleurig pleisterwerk maken het tot een moderne sprookjesstad. Gelegen aan de haven heb je een prachtig uitzicht op de zee met natuurlijk de nodige oude boten en pakhuizen die het plaatje opsieren. Vanaf de haven loop je zo het zogenaamde ‘design district’ in, een verzameling aan schattige steegjes waar je Finse designwinkeltjes vindt die allemaal bij elkaar geplaatst zijn zodat je niet de hele stad door hoeft te zoeken! Gelegen aan het design district is het grote plein waar de beroemde kathedraal te bewonderen is; een plaatje zowel in daglicht als in het donker!

Het oude centrum is goed beloopbaar en voor de winkelliefhebbers zijn er een aantal prachtige overdekte winkelcentra te vinden zoals Kamppi en Forum. In Kamppi is alleen al een bezoek aan de supermarkt een groot feest; zelf je komkommers, augurken en bieten uit het zuur scheppen en een kaasafdeling waar menig kaaswinkel in Nederland nog jaloers op zou zijn. Ook de beschikbaarheid aan bijzondere chocoladesmaken (Finnen zijn echte zoetekauwen) is overweldigend en je kan het land zeker niet verlaten zonder een grote reep chocolade met dropsmaak in je koffer te stoppen! Vlakbij Kamppi vind je ook twee bijzondere kerken; van de hypermoderne silent chapel tot de half in de grond gebouwde rotskerk; Helsinki weet telkens weer te verrassen!

De stad zelf als hoogtepunt wordt zeker waargemaakt door de geweldige architectuur in Helsinki.

De stad zelf als hoogtepunt wordt zeker waargemaakt door de geweldige architectuur in Helsinki

De stad uit en het water op (of in!)

Vanwege de gunstige ligging aan de haven valt er in Helsinki ook gemakkelijk een boottrip te plannen naar nabij gelegen steden. De ferry naar Tallinn in Estland gaat meerdere keren per dag en kan je gewoon online zelf boeken. Tevens zijn er bij de haven verschillende kantoren te vinden die je kunnen helpen met het boeken van een boot naar St. Petersburg in Rusland. Het grote voordeel is dat je op deze wijze tot 3 dagen in Rusland kunt blijven zonder het dure Russische visum aan te hoeven schaffen (deze optie gaat alleen op als je per boot St. Petersburg betreedt). Helsinki is dus een ideale uitvalsbasis voor een trip rondom de Finse Golf!

De stad zelf is feitelijk verspreid over een grote archipel. Er zijn vele eilanden rondom het oude centrum en wat in de zomer mooie stranden zijn, zijn in de winter een uitgelezen kans om een typisch Finse gewoonte mee te maken. Het zogenaamde ‘ijszwemmen’ is iets wat nog altijd veel leeft onder de bevolking en overal langs de kust en aan meren tref je kleine houten vlonders met verwarmde hokjes, waar je je rustig kunt omkleden om vervolgens een letterlijk zeer verfrissende duik te nemen. Lang hoef (en wil) je het water niet ingaan, maar de tintelende sensatie die het water rond het nulpunt teweegbrengt is onovertroffen. Het verhaal gaat dat je er na elke duik iets jonger uitkomt, dus je zal begrijpen waarom ijszwemmen vaak als verslaving gezien wordt onder de Finnen!

Finse Golf Ijszwemmen

Helsinki voor foodies

De Finse keuken is niet per se beroemd te noemen. De Finnen zelf geven aan dat ze zelf niet echt een keuken hebben, maar dat het een mix is van lokale gerechten en Russische invloeden. Hoewel je de meest geweldige Europees- en wereld georiënteerde restaurants kunt vinden in de stad (van relatief goedkope bars tot extreem dure 5-uur durende diners), zijn er wel degelijk een aantal echte authentieke plekken te vinden.

Een voorbeeld hiervan is restaurant Konstan Möljä, vijf minuten lopen buiten het oude centrum en in de buurt van mega (en centraal gelegen) winkelcentrum Kamppi. Dit restaurant is vooral gericht op de keuken uit Oost-Finland en is dus hevig beïnvloed door Rusland. Deze Russische invloeden zijn ook duidelijk zichtbaar in de verschillende kamers, waar de zachtroze, licht-oubollig behangen muren vol zijn gehangen met oude, patriottistische prenten uit de voormalige Sovjet-Unie. Dankzij de woonkamer-achtige inrichting voelt het alsof je bij oma thuis gaat eten. Zoals veel restaurants hier werkt het op buffet-basis, maar laat je daardoor niet afschrikken! Op een grote tafel staan de huis-tuin en keukenpannen uitgesteld met de meest heerlijke, stevige Finse gerechten. Van rendier tot kaasbrood met zalm en minced meat van lam en sardientjes; de combinaties lijken soms wellicht absurd, maar het is een unieke en onovertroffen ervaring.

Bovendien stikt Helsinki van de hippe koffiebars en blitse speciaalbierbarren. Alcohol is niet goedkoop, maar komt veelal wel in ruime hoeveelheden. In vele opzichten haakt men qua koffie aan op de Amerikaanse traditie; groot, slap en onbeperkte refills!

Aan de haven van Helsinki vind je prachtige oude panden en een geweldige overdekte markthal met lokale delicatessen.

Aan de haven van Helsinki vind je prachtige oude panden en een geweldige overdekte markthal met lokale delicatessen

Hip and happening Helsinki

De heerlijke combinatie tussen moderniteit en klassieke stijl maken Helsinki een geweldige plaats om te vertoeven. De stad is ondanks het wispelturige klimaat enorm leefbaar en voelt meteen als thuis aan. Daarnaast is het een fantastische uitvalsbasis voor andere steden dichtbij, of gewoon om te genieten van de prachtige Finse natuur. Hoewel de herfst misschien niet meteen het beste seizoen lijkt om van de stad te genieten. Nog voldoende daglicht, niet al te koud maar al wel volledig in kerstsferen; op en top genieten dus!

Winkelstraat en park 'Esplanade' in de winter.

Winkelstraat en park ‘Esplanade’ in de winter

Brigitte
Latest posts by Brigitte (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>