Gelegen tegen de grens met Oostenrijk tref je de Slowaakse hoofdstad Bratislava. Nog lang niet zo bekend bij toeristen als nabijgelegen steden Wenen en Boedapest, maar Bratislava is zeker een stad in opkomst. Langzaamaan wordt de stad opgeknapt en het is inmiddels een bezienswaardigheid op zichzelf geworden.

Bratislava

De suikerspinzoete Hongaars-Katholieke St. Elizabeth kerk is zeker een bezoekje waard

Stadshart van Bratislava

Bij aankomst in de stad per bus of trein, herken je in de buitenwijken al snel de Sovjetwaardige flats die de skyline opvullen. Naarmate je echter dichter bij het centrum komt, zie je steeds meer indrukwekkende panden aan weerszijden van de straten. Velen zijn nog enigszins vervallen, maar her en der zijn ze al in volle glorie hersteld. Vanuit deze buitenste ring betreedt je zo het ‘historische centrum’, wat met recht het stadshart van Bratislava genoemd kan worden.

Het oude centrum is volledig opgeknapt en ziet er sprookjesachtig uit. Kleine geplaveide straatjes, geen autoverkeer en schattige kleine, onafhankelijke winkeltjes en cafés. Wonderbaarlijk genoeg heeft het centrum meer de uitstraling van een Hanzestad zoals Riga, dan van de veel meer nabijgelegen steden als Wenen.

Bratislava

Hlavné námestie vormt de kern van het historisch centrum

Kern van het stadshart zijn de naast elkaar gelegen pleinen Hlavné námestie en Františkánské námestie. Op deze pleinen vind je in zomer vele terrasjes en in de winter is het een pittoresk decor van de kerstmarkt. De pastelkleurige gevels geven het geheel een betoverende uitstraling. Vanaf het stadshart zie je de grote burcht al boven de stad uit opdoemen. Bratislavský Hrad, zoals de burcht heet, stamt al vanuit de 9e eeuw en het historisch centrum ligt aan de voet van de heuvel waar de het op is gebouwd. Door kronkelende keienstraatjes klim je naar de burcht toe, vanwaar je een geweldig uitzicht hebt over het historische deel van de stad, maar ook over de achterliggende buitenwijken.

Uitzicht over de omgeving vanaf Bratislavský Hrad

Uitzicht over de omgeving vanaf Bratislavský Hrad

Bratislavský Hrad

Bratislavský Hrad

Wat te doen in Bratislava

De stad Bratislava is van een aardig formaat, maar het centrum is niet zeer groot. Het oud en het nieuwe deel van het centrum kan je in anderhalve dag zeer goed bekeken hebben. Gelukkig kan je er nog heerlijk van andere dingen genieten. Bezoek bijvoorbeeld eens een concert in de oude concerthal of in het oude operagebouw, voor nog geen €7 heb je al een kaartje. Ook kan je op de Nový Most – letterlijk ‘de nieuwe brug’ – genieten in de zogenaamde ‘ufo’ van een geweldig uitzicht over de stad.

Daarnaast is de natuur van Slowakije te mooi om zomaar over te slaan, dus als je meer tijd hebt is een auto huren om de omgeving te verkennen een ware aanrader. Of combineer je bezoek aan deze stad met een stedentrip naar Wenen. Met de bus, trein of zelfs de boot over de Donau ben je in ongeveer een uurtje in Wenen. Als je met het vliegtuig gaat, is Wenen sowieso de aangewezen luchthaven om op te vliegen, dus waarom daar geen gebruik van maken – twee geheel verschillende steden in één trip!

Bratislava: stad in opkomst

Brigitte

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>