Een Airbnb experience in Kopenhagen

Iedereen weet inmiddels wel dat je op de website van Airbnb kamers, appartementen en huizen kunt boeken voor een vakantie of stedentrip. Maar wat nog vrij nieuw is, is dat je op de plaats van bestemming ook een Airbnb experience kunt boeken. Toen ik bekeek wat er in de Deense hoofdstad Kopenhagen te doen was, besloot ik zo’n Airbnb experience eens te proberen.

Met een bakfiets door het centrum van Kopenhagen

Het is een broeierige dag in Kopenhagen als we om half één samen met twee Amerikaanse gezinnen klaar staan bij Rømersgade nummer 7. Op het plein voor ons staan een aantal bakfietsen klaar, want daar hebben we uiteindelijk voor gekozen toen we naar een bijzondere Airbnb experience zochten. Het leek ons wel leuk om met een bakfiets door het centrum van Kopenhagen te fietsen.

Dat het op de dag in kwestie ruim dertig graden zou zijn en dat de zon zich absoluut niet in zou houden, hadden we niet voorzien. Bij Denemarken denk je namelijk niet meteen aan tropische temperaturen. Samen met onze andere reisgenoten hopen we dus dat de beloofde trapondersteuning op de fietsen ons voor een flauwte zal behoeden.

De meest afschuwelijke chocolaatjes

“Hello, I am Andreas!” roept een joviale man vanaf een soort van riksja terwijl hij naar ons toe komt fietsen. Voor op zijn fiets zit een bankje voor twee zitplaatsen, waardoor hij ook makkelijk een taxiservice op zou kunnen zetten. Naast de drie bakfietsen die op het plein voor ons klaar staan, is er nog een extra riksja.

Na wat overleg besluiten we voor die extra riksja te gaan. Zoonlief en ik gaan op het bankje zitten, manlief is stoer genoeg om zich aan het fietsen te gaan wagen. Want het is wel even wennen, zo’n brede en zware fiets. Gelukkig is het plein groot genoeg om even te oefenen.

Nadat Andreas ons de meest afschuwelijke chocolaatjes heeft laten proeven (met drop en rode peper!), is het tijd om met de stadstour te gaan beginnen.

Airbnb experience Kopenhagen met een riksja

Samen in een riksja!

Volg de paarse hoed

Het beginpunt van onze stadstour, Rømersgade nummer 7, ligt vlakbij trein- en metrostation Nørreport, het drukste verkeersknooppunt van Kopenhagen. Maar van drukte is niets te merken als we op deze zonnige woensdagmiddag beginnen te fietsen. Natuurlijk zijn er auto’s en bussen, maar het is goed te overzien. De bewoners van Kopenhagen verplaatsen zich het liefste met een fiets. We zien ook regelmatig bakfietsen zoals die van ons voorbij komen.

Andreas fietst voorop en hij heeft een paarse hoed op zijn hoofd. Dat is geen fashion statement, maar pure noodzaak. Er zijn namelijk zoveel fietsers dat we zonder die paarse hoed makkelijk per ongeluk achter een ander aan zouden gaan fietsen.

Fietsen langs de Opera tijdens een Airbnb experience in Kopenhagen

Volg de paarse hoed!

Het geheim van Deens geluk

We fietsen onder andere langs het parlement, de koninklijke Deense bibliotheek (The Black Diamond) en de opera en bij ieder gebouw stoppen we en legt Andreas uit waar we naar kijken. Maar bij iedere stop vertelt hij ook over het geheim van het Deense geluk.

Denen zijn statistisch gezien zo’n beetje de gelukkigste mensen ter wereld. In het verhaal dat Andreas bij iedere stop vervolgd, legt hij nauwgezet uit hoe de Deense samenleving in elkaar steekt en waarom er zoveel redenen voor geluk in dit land zijn.

Andreas is een Zwitser die al een paar jaar in Kopenhagen woont. Dus in plaats van dat hij opschept over de superioriteit van zijn eigen land, deelt hij eerder de unieke ervaring van een insider. Hij geeft ons voorbeelden van Deense vrijgevigheid en tolerantie en vertelt hoe het is om in dit land te werken.

Het is niet makkelijk om drie gezinnen met kleine kinderen bij de les te houden, maar Andreas is een goede verteller die iedereen weet te boeien.

Airbnb experience - Met een bakfiets door Kopenhagen

Andreas legt uit over het geheim van Deens geluk

De onbekendere plekjes van de stad

We laten bekende trekpleisters van Kopenhagen als de Kleine Zeemeermin, Nyhavn, Strøget en Tivoli tijdens deze fietstocht volledig links liggen. Deze tour gaat het over de onbekendere plekjes van de stad en waarom de Denen gemiddeld gelukkiger zijn dan mensen in andere landen. Door de uitleg en verhalen van Andreas is het zelfs een soort verdiepingsreis. We zien en horen een kant van Kopenhagen die de gemiddelde toerist niet meekrijgt.

De fietsen zijn vooral door de trapondersteuning gelukkig prima vooruit te krijgen, ook als we een aantal van de vele aanwezige fietsbruggen beklimmen. Maar natuurlijk is het wel het meest relaxed als je in de bak zit. En vooral de kinderen vinden dat schitterend!

Fietsbrug in Kopenhagen

Een van de vele fietsbruggen in Kopenhagen

Met een bakfiets door de minder bekende delen van Kopenhagen

De Airbnb experience

Het leuke van een Airbnb experience is dat het allemaal lokale mensen zoals Andreas zijn die zulke unieke ervaringen aanbieden. Je kunt een stadstocht langs de leukste cafeetjes met een proeverij van plaatselijke lekkernijen boeken, voor een wandeling langs de mooiste street art kiezen of zelfs voor een leuke kookles of intiem concert gaan. Alles is mogelijk en alles draagt bij aan een leukere beleving van je bestemming.

Ben je benieuwd wat voor leuke activiteiten jij kunt doen tijdens je volgende vakantie? Kijk dan op airbnb.nl/experiences.

Liselore
Laatste berichten van Liselore (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>