Voedingssupplementen meenemen op vakantie

Vakantie betekent voor velen om de sportschool even met rust te laten en lekker de zon op te zoeken. Waar het afgelopen jaar hard voor getraind is, kan eindelijk getoond worden op het strand. De buikspieren zijn zichtbaar, de borst pronkt erboven en de biceps staan strak. De halters worden ingeruild voor handdoeken, de sportkleding voor een zwembroek of bikini. Toch willen veel mensen zich tijdens hun vakantie deels aan hun voedingsschema houden. Omdat het soms lastig is de gewenste voedingsstoffen uit je voeding te halen, zeker op vakantie, is het altijd handig om supplementen mee te nemen. Maar mag je zomaar voedingssupplementen meenemen op reis? Wij leggen het uit.

Voedingssupplementen meenemen op vakantie

Voedingssupplementen meenemen op vakantie, mag dat?

Om maar meteen de spoiler weg te geven: voedingssupplementen meenemen op vakantie zal in de meeste gevallen geen problemen opleveren. In de EU is het toegestaan om supplementen mee te nemen over de grens, mits deze voor eigen gebruik zijn. Daarnaast dienen de supplementen ook in het desbetreffende land te zijn toegestaan. Eiwitsupplementen zijn overal toegestaan, maar dit geldt niet voor alle supplementen of bestanddelen ervan. Zo zijn bijvoorbeeld sommige bestanddelen van bepaalde pre-workouts in het ene land wel toegestaan en het andere land niet. Doe dus goed onderzoek om ongewenste verrassingen bij de douane te voorkomen. Specifieke informatie per land kan worden opgevraagd bij de Nederlandse douane. Je kunt de douane telefonisch bereiken op 0800-0143 en daarnaast zijn ze ook actief op social media.

vitaminen

Voedingssupplementen zijn vitaminen en mineralen die je als aanvulling op je normale voeding inneemt. Ze worden het meest gebruikt in de vorm van een tablet of capsule, maar er zijn ook supplementen in bijvoorbeeld poedervorm.

Zit er een maximum aan het aantal supplementen?

Nee. Wel doe je er verstandig aan om niet meer mee te nemen dan je daadwerkelijk nodig hebt. Grote hoeveelheden kunnen worden gezien als handel, wat niet overal is toegestaan. Er is uiteraard wel een limiet wat betreft het totale gewicht van je koffer en/of handbagage.

Kleine verpakking

Je zal vast al genoeg bagage moeten meeslepen, dus is het verstandig om niet meer supplementen op reis mee te nemen dan je nodig hebt. Dit houdt echter wel in dat je niet altijd de originele verpakking mee kan nemen, omdat dit vaak grote potten of verpakkingen zijn. Kijk voordat je op vakantie gaat dus goed of je bijvoorbeeld kleinere hoeveelheden van het supplement kunt bestellen? Je kunt bijvoorbeeld online multivitaminen bestellen bij Flinndal.

Voedingssupplementen op vakantie

Zijn er geen kleine verpakkingen verkrijgbaar, neem dan zelf afgemeten hoeveelheden mee in bijvoorbeeld een klein bakje of plastic zakjes. Vergeet niet het etiket met de ingrediënten van de originele verpakking mee te nemen. Supplementen, zeker in poedervorm, kunnen er nu eenmaal minder onschuldig uitzien dan ze daadwerkelijk zijn. Ook is het verstandig om een factuur of ander betalingsbewijs mee te nemen. Hiermee kan de douana eventueel de oorsprong van het supplement achterhalen.

Tip: Neem ook een betalingsbewijs mee van het voedingssupplement. Als de douane om meer informatie vraagt en jij zowel een etiket als een betaalbewijs laat zien help je eventuele vooroordelen van dat witte poeder binnen no time de wereld uit!

Meer informatie over voedingssupplementen?

Twijfel je of je een bepaalde voedingssupplement mag meenemen op reis? Neem dan altijd contact op met de douane van het desbetreffende vakantieland om te vragen wat de lokale regelgeving is. Zij kunnen je in ieder geval helpen, en zo weet je ook zeker dat de informatie klopt.

Heb jij nog tips over supplementen op vakantie en hoe je deze het beste mee kunt nemen? Laat het weten in een reactie op dit artikel. Fijne reis!

Martijn

Digital Storyteller, Off-The-Beaten-Path Traveller & Adventure-seeker never far from a camera, bacardi and coffee. Let's cheers and see the world!

Latest posts by Martijn (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>