The North Face: buiten spelen in de bergen

Verspreid over het glooiende grasveld staan tientallen koepeltentjes. Voornamelijk groene en paarse, met een paar exotische kleuren tussendoor. Indrukwekkende en deels beboste rotswanden flankeren de geïmproviseerde camping. Een kabbelend beekje met kraakhelder water stroomt langszij. Vier enorme koepeltenten, de zogenaamde domes, en een lange rij mobiel sanitair complementeren het terrein van het The North Face Mountain Festival. Ons basecamp.

Soms wat last van bijtgrage mieren, verder een prima camping

Gelijkgestemden

Het belooft nogal wat. De tweede editie van het festival. Een weekend bol van de outdoor adventure in de Italiaanse Dolomieten. Samen met gelijkgestemde avonturiers van over de hele wereld. En professionele atleten van het The North Face team. Kledingvoorschriften zijn niet van toepassing. Een groot deel van de bezoekers is desondanks uitgedost in kleding van het organiserende merk. Dit betekent niet dat het festival een verkapte verkoopshow is. Integendeel, alleen wat kleding wordt tentoongesteld in de zogenaamde customization dome. The North Face brengt liefhebbers uit alle windstreken samen voor een weekendje terug in de natuur. De capaciteit is dit jaar gelimiteerd tot zo’n 600 personen om toch een intieme sfeer te behouden.

De locatie van het festival is prachtig

De vier domes zijn ingericht als onder meer receptie, restaurant en verhuur

Klimmen naar de regenboog

Luigi mag het spits afbijten. Hij is van huis uit een kliminstructeur met een ijzeren discipline. Het klimmen begint niet bij de rotswand. Op de weg ernaartoe test hij de vaardigheden van zijn volgelingen. Door brandnetels en distels, langs smalle richels en gladde stenen en een rij van de niet zo onschuldige berenklauwen zoekt hij de weg naar de klimwand. Achterom kijken doet Luigi niet. Na een kwartiertje off the beaten track bereiken we het reguliere pad dat naar de rots leidt. Achteloos haalt Luigi zijn schouders op en verdeelt het klimmateriaal. Tenen dubbel in de krappe klimschoentjes, gordeltje om en gaan. Klimgeiten genoeg. Zonder moeite wordt de op het oog toch best lastige rotswand zonder weinig houvast beklommen. Een minieme spelonk of een kleine gleuf is genoeg voor een beetje houvast.

Achteraf blijkt het ook weinig verrassend dat een aantal klimmers met twee vingers in de neus de rots bedwong. Als professionele klimmers hebben ze onder barre omstandigheden meerdere Himalaya reuzen getrotseerd. De avondfilm in het basecamp toont de twee onsuccesvolle expedities van Conrad Anker en David Lama die als eerste de top van de nog onbedwongen Nepalese berg Lunag Ri wilden bereiken. De weersomstandigheden, klimtechnische uitdagingen, een hartaanval en de nodige emoties zijn indrukwekkend. Nu klauteren ze met het grootste gemak bij een graadje of twintig een meter of dertig omhoog. Een pittige regenbui verslechtert de omstandigheden en maakt de rots glibberig. De beloning van de middag volgt achter mijn rug. In het dal verschijnt een haarscherpe dubbele regenboog.

Luigi creëert zijn eigen pad dwars door de wildernis

De ‘beginners wand’ is voor een onervaren klimmer geen al best een uitdaging

Klimmen is leuk, maar uiteindelijk moet je toch ook weer naar beneden

De ‘advanced’ wand wordt door sommigen moeiteloos bedwongen

Na een stevige regenbui verschijnt een fraaie regenboog

De Dolomieten in vogelvlucht

Na een onstuimige nacht met donder en bliksem schijnt het zonnetje de volgende ochtend weer volop. Verrassend snel klimt de gondel van Col Rodella naar een hoogte van bijna 2.000 meter. Op het groene gras naast de stoeltjeslift wordt een viertal kleurrijke valschermen keurig uitgespreid. Lijntjes uit de knoop, jasje dicht, parachute om. Dit wordt mijn lift naar de vallei. Stefano gaat voor alweer zijn derde vlucht van deze ochtend. ‘Just run as far as you can’, geeft hij als enige instructie mee. Licht knikkende knietjes spelen me toch parten op het moment dat Stefano het valscherm omhoog trekt. ‘Run, run!’, roept hij het uit. Verschrikt probeer ik in beweging te komen. Meteen een kickback. Stefano gooit het gewicht naar voren waardoor we de goede kant op gaan. Een paar stappen en voordat ik het in de gaten heb verdwijnt de grond onder mijn voeten. Een machtig gevoel. We zweven de bocht door naar rechts. De thermiek duwt ons nog hoger de lucht in, tot op zeker zo’n 3.000 meter. Stefano tovert een selfiestick tevoorschijn en begint te filmen. Het ongemakkelijke gevoel van die oneindige diepte onder mijn bungelende voeten maakt plaats voor het euforische gevoel van sensatie. We scheren over de toppen van naaldbomen die berghelling bedekken en maken sierlijke bochtjes in de lucht. Stefano wijst zijn huis aan. Of zijn vrouw thuis is kunnen we niet zien. We zweven over zijn schattig dorpje heen. Een kerktoren, een pleintje en een handjevol huizen. Vaste grond komt steeds dichterbij. Een strak groen grasveldje is de beoogde landingsplek. De enige instructie die Stefano me mee gaf voer ik maar alvast uit. Benen omhoog bij de landing. En da’s een handige. We komen al glijdend door het gras tot stilstand. Geen landing uit het boekje, maar ik sta met een dosis adrenaline weer met beide benen op de grond.

Hiken in de Dolomieten

Het gebied leent zich in de zomer voor prachtige hikes

Paragliden in de Dolomieten

Rennen tot de grond onder je voeten verdwijnt

En dan zweven door lucht als een vogel

Het geeft een kick om zo hoog te zweven

Rondjes cirkelen boven de dorpjes

Ieder legt ongeveer dezelfde onzichtbare route af naar de landingsplaats

Doen wat je wilt

Het weekendmenu is uitgebreid. Naast sportieve en adrenaline activiteiten biedt The North Face ook informatieve workshops aan. Op het gebied van fotografie en koken. Altijd nuttig om te weten hoe je in de wildernis het best een potje kunt koken. Doordat meerdere activiteiten op hetzelfde moment plaatsvinden moeten keuzes worden gemaakt. Een gletsjerwandeling, trailrun en de workshops laat ik noodgedwongen aan me voorbij gaan. Ik kies voor de tweewieler. Een rij van dertig mountainbikes staan te wachten op actie die middag. Vanaf basecamp is het meteen klimmen. En na de volgende bocht weer klimmen. En opnieuw. De groep dunt aardig uit. Na zo’n 5 kilometer met voornamelijk klimwerk bereiken we een open veld met een waterval, omringd door meerdere bergtoppen. Tijd om op adem te komen en te genieten van het landschap. De afdaling kost minder energie. Goed sturen om vervolgens met snelheden van boven de 70 km/u naar beneden te razen. En een klein beetje afremmen daar waar nodig. Weer stroomt een golfje adrenaline door me heen.

Het gebied kent voornamelijk brede paden en in mindere mate singletracks

Soms dwingen obstakels tot afstappen

De klim eindigt op een mooie plek

Bijzondere winkel

Tot diep in de nacht was het veel rumoeriger dan gebruikelijk in de bergen. Bij een festival hoort natuurlijk ook muziek. De Nederlandse brassband Gallowstreet was ingevlogen om de toon te zetten. Met een indrukwekkend instrumentarium en een bevlogen optreden kostte hen dit weinig moeite. Een DJ nam de dansende menigte over en luidde de laatste dag van het festival in. Een dag waar een hike naar een bijzondere plek op het programma staat. Een pop-up store op 2.100 meter hoogte. Alleen te voet bereikbaar. Een hike van twee uur is nodig om je te kunnen storten op de daar aanwezige unieke kledingcollectie.

Een stalen oranje bivak is rood geschilderd en dient tien dagen lang als een winkeltje van twee vierkante meter met daarin acht items. Collectors items wel te verstaan. Gedragen tijdens expedities door atleten van The North Face, zoals de kenmerkende gele jas van Conrad Anker. De pop-up store vormt tevens de aftrap van het Pinnacle Project, waarin iedereen wordt uitgenodigd om samen nieuwe trends op het gebied van outdoor, mode, design en muziek te ontdekken en creëren.

‘s Avonds zijn er films, interviews, optredens en live muziek

Langs heldere beekjes, door een droog gevallen rivierbedding en over heel veel stenen werken we ons een weg naar boven. Soms is het meer klauteren dan hiken. Telkens als de begroeiing het toelaat zie ik het dal steeds kleiner worden na weer tientallen meters te hebben geklommen. Zweetdruppels parelen onder mijn pet vandaan. Voor me loopt Fernanda Maciel soepeltjes omhoog. Rustige ademhaling en geen tekenen van transpiratie. Gisteren sprak ik deze kleine Braziliaanse ultratrailrunster nog in het basecamp. Gemiddeld traint ze 35 uur per week vanuit Andorra, midden in de Pyreneeën. Haar liefde voor de natuur heeft haar voor het onverharde terrein doen kiezen. De The North Face atlete staat bekend als één van de beste trailrunsters ter wereld. Ook niet zo gek dus dat ze op haar dooie gemakje meeloopt.

Muziek klinkt als we de laatste meters naar de pop-up store in Val San Nicolò afleggen. De Engelse zanger Barns Courtney brengt het nummer Golden Dandelions ten gehore. Een mooie ontvangst met een prachtig uitzicht. Dit zal zonder meer de meest bijzondere locatie zijn waar Barns heeft opgetreden. Het winkeltje maakt de ervaring compleet. Zodra de zware metalen deur in het slot valt start een film en wordt ieder collectors item in de spotlight gezet, vergezeld door een spectaculair filmpje van de expeditie. Het ‘never stop exploring’ gevoel weet The North Face goed aan te wakkeren met een mooi passend einde van het weekend.

Een mooie tocht naar de pop-up store met het nodige klauterwerk

Barns Courtney geeft een show weg op grote hoogte

Het openingsfeest van de meest iconische pop-up store ooit

‘We conquered the mountain’ in een keurige tijd van één uur en een kwartier

De meest iconische pop-up store ooit van The North Face, gelegen op 2.100 meter hoogte in het hart van de Italiaanse Dolomieten

Een likje verf en een logo maken van een bivak een pop-up store

Eén van items die wordt geveild in de pop-up store

Op uitnodiging van The North Face bezocht ik The North Face Mountain Festival in Val di Fassa. Ook jij kon het festival bezoeken. Houd deze site in de gaten voor volgend jaar.

Jos
Laatste berichten van Jos (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>