Op allerlei manieren de sneeuw in!

Het Oostenrijkse Schladming-Dachstein verkennen we skiënd, skatend, langlaufend, rodelend, wandelend en etend. We eindigen met een mini city trip in Graz. Wat wil een mens nog meer?

Skiën in de voetsporen van profs

Schladming en de naam Hans Knauss horen als kop en schotel bij elkaar. Het mag 25 jaar geleden zijn dat hij Olympisch kampioen downhill werd, toch blijft hij het visitekaartje van Schladming-Dachstein. Ook al is er nogal wat veranderd. Toen 50 jaar geleden hier de eerste lift werd aangelegd, was het een rustig skigebied. Maar vanaf 2013 heeft het skiën zich explosief ontwikkeld. Reden: de World Cup werd in dat jaar op de Planai piste gehouden.

Skiën in Schladming

We klikken de ski’s aan, nemen een ultramoderne stoeltjeslift naar boven en gaan in de voetstappen van legendarische skiërs. Over brede, lange pistes suizen we naar beneden. Daar kunnen we meteen weer de lift in: geen wachtrijen hier. Want twee jaar geleden is een aantal liften vervangen door zes- en acht-zits stoeltjesliften die een duizelingwekkend aantal skiërs per uur naar boven brengt. De installaties zijn uitgerust met zonnepanelen. Een duurzame geste voor het produceren van de kunstsneeuw die zoals overal tegenwoordig nodig is.

Hypermoderne skiliften in Schladming-Dachstein

Schladming-Dachstein

Schladming-Dachstein staat in de top 5 skigebieden van Oostenrijk. Het heeft 81 liften om het 4-mountains ski complex van Hauser Kaibling, Planai, Hochwurzen en Reiteralm te bestrijken. Wie 123 km non-stop wil skiën, kan hier terecht. De avond-skiër komt aan zijn trekken op een verlichte piste, net als de early bird skiër, die hier skikeriki heet. Wie op eigen gekozen muziek naar beneden wil slalommen, gaat naar de Klangpiste. Je drukt op een knop en hoort vervolgens je favoriete muziek tijdens de hele afdaling. Gezinnen hebben geen kind meer aan hun kroost: hopla en popla, een sound&snow piste met internationale muziek, kinderspeelplaatsen en funpistes.

Klangpiste in Schladming-Dachstein

Fun Slope Schladming

Alpine Cuisine

Stephanie, opgegroeid in Schladming, is een fan van de Genuss Partner van de skiwereld: alpine cuisine of almkulinarik. Gastronomie, maar dan lekker losjes. Vijftien hutten zijn uitgekozen om hun gasten een bijzonder recept voor te kunnen zetten. Dat recept levert topchef Richard Rauch aan, een Oostenrijkse Steiermarker en bekend van televisiekookprogramma’s als Küchenschlacht en Schmeckt Perfekt. Met exact afgepaste hoeveelheden heeft hij niet veel op; hij laat ruimte voor improvisatie.

Voor de lunch strijken wij neer in de rustige hut Wieslechalm. Daar doen we ons tegoed aan fraai opgediend lamsvlees volgens het recept van Richard Rauch. Als je naar de wc gaat, zie je door een glazen wand de stal met kippen en schapen. Zo weet je zeker dat de waard voldoet aan de voorwaarden voor dit gourmet-idee: regionale producten, home-made en alpien.

Almraush - apres ski Planai

In de middag skiën we verder; hier en daar een wandelaar op een Wanderweg; kinderen in het funpark; volle terrassen, met muziek van trekharmonica en trompet (apres-ski start hier relatief vroeg) en dus heerlijk rustige pistes voor de skiërs.

Märchenwiesebahn Schladming-Dachstein

Techniek van skatend langlaufen in Ramsau

We laten de drukte en de muziek van Schladming achter ons, en rijden door naar het rustige Ramsau am Dachstein. Geen saai oord, zoals het vroeger bekend stond, maar een weids berglandschap met een super sportief publiek. Het blijkt dé plek te zijn waar internationale pro’s trainen en wedstrijden houden, waaronder de World Cup. Je hebt hier maar liefst 220 km trails, zowel voor beginners als professionals.

les skatend langlaufen in het rustige Ramsau am Dachstein

Dat alles tegen de achtergrond van de Dachsteingletsjer in de verte. Instructeur Reini Kaurzinek van langlaufschule fit & fun geeft ons les. Voor tweelingzus Sacha -een natuurtalent in allerlei sporten- is skatend langlaufen een primeur. Reini leert ons verschillende technieken voor verschillende hellingen. Zweitakter asymetrisch. Eintakter rational en dynamisch. Voor deze tak van sport heb je zo’n les echt nodig. De techniek -iets tussen skaten en langlaufen in- vereist oefenen. Dat doen we die avond op het verlichte en rustige parcours.

skatend langlaufen in het rustige Ramsau

De volgende morgen gaan we verder met skatend langlaufen, maar nu in combinatie met laser-biatlon. Instructrice Ulla, gevraagd naar haar passie: ‘Het mooie van de biatlon is de uitdaging. Tegelijkertijd ben je fijn buiten. Door het weer, de wind en het licht is het telkens anders. Op het moment dat je moet schieten, moet je je zo focussen, dat de buitenwereld niet meer bestaat.’ Met haar oefenen we rondjes skaten, schieten, skaten, schieten. Dat schieten doe je afwisselend liggend en staand. Een superleuke ervaring.

Biathlon - liggend schieten

Biatlon - staand schieten

Rodelen en Wanderweg op hoogte

Die avond rijden we naar Hochwurzen om daar in het donker over de verlichte 7 kilometer lange rodelbaan naar beneden te sleeën. Soms is het nog aardig donker en spannend. Het is een van de langste rodelbanen van de Alpen en duidelijk populair bij vriendengroepen en gezinnen.

Avondrodelen Hochwurzen

De volgende morgen gaan we opnieuw richting Ramsau en rijden door naar de gondel van de Dachsteingletsjer. Al in 1930 werd begonnen met de aanleg ervan. Het huzarenstukje om bijna 1000 meter te overbruggen kostte de nodige hoofdbrekens en vooral technisch vernuft. Pas in 1969 zoefde de eerste gondel naar boven. Sinds 2013 is de oude vervangen door een supermoderne gondel met een panorama-terras, waarop je omhoog langs de bergwand zoeft.

Dachsteingletsjer - 2740 meter hoogte

Eenmaal boven op 2740 meter hoogte heb je een ijspaleis, bedoeld om via sculpturen en lichteffecten een kijkje in het binnenste van de gletsjer te nemen. Wij besluiten buiten te genieten van de imposante bergen. Dat kan tour-skiënd en zelfs langlaufend. Er loopt hier de lange Dachstein Panorama Trail, speciaal voor profs om in moeilijke omstandigheden te trainen. Wij pakken de net zo mooie Wanderweg naar de Seethalerhütte. De bijna honderdjarige hut is recent vervangen door een architectonisch modern hoogstandje. Als een rots ligt de hut in het landschap. De antracietkleurige aluminium shingles reflecteren het berglandschap. Het bouwmateriaal moet op deze hoogte en in extreme wind en koude tegen een stootje kunnen. Vanuit de hut heb je zicht op de gletsjer en zelfs op de Großglockner.

Alpine Club Austria - Seethalerhütte

Steirische specialiteiten

Tijd om afscheid van de regio te nemen. Dat doen we bij een lunch in Ederstube, een familiebedrijf. Zoon Hans Georg Pitzler vertelt trots dat hun Stube is uitgekozen om een recept van Richard Rauch te mogen serveren. Rauch had gekeken welk recept bij hun bedrijf paste, besloot dat dat spätzle met Ennstal kaas en een koolsalade was, en liet hen volgens vrij om het iets aan te passen, waardoor het optimaal bij hun bedrijf zou passen. Want de sfeer van de hut voert de boventoon. Zijn moeder, gekleed in dirndl, zegt: ‘Het is een grote eer dat we gevraagd zijn. Uitgekozen zijn!’ Haar ouders hadden hier een boerenbedrijf met een enkele overnachtingsplek; zij en haar man hebben er een Stube van gemaakt, waar ze nu een gerecht van een top-kok serveren! Door hun 18 koeien en een moestuin kunnen ze regionale ingrediënten gebruiken.

Italiaanse en Sloveense invloeden in Graz

We eindigen in studentenstad Graz met architectuur waarin Italiaanse en Sloveense invloeden terug te vinden zijn. De fresco’s en talrijke binnenplaatsen duiden op het werk van Italianen; en de vele boerenmarkten met kool en wilgenkatjes op Sloveense invloed. Plaatsnamen als Graz en Schladming zijn verbasteringen van Sloveense namen. De grens ligt dan ook op een steenworp afstand.

Graz

Kunsthaus Graz - Friendly Alien - Nieuw en oud in Graz

Bij het einde van de Koude Oorlog in 1991 was Graz niet langer ‘de laatste stad in het Westen’; en in 2003 werd het de culturele hoofdstad van Europa. Bijzonder is, dat de stad zich eigentijds heeft ontwikkeld en daarbij heeft voortgebouwd op het oude. Zoals het kunstcentrum ‘Friendly Alien’ dat met haar moderne architectuur een brug slaat tussen oud en nieuw. Of zoals de St. Andrä Kirche, waar priester-kunstenaar Hermann Glettler ijverde voor de kerk als ontmoetingsplek. Daarmee haalde hij moderne kunst en moderne muurschilderingen de kerk binnen.

Die Pfarrkirche St. Andrä Graz

Wintersport in Steiermark, waartoe Schladming en Graz behoren, vráágt om terugkomen.

Meer informatie vind je op:
Tourismusmarketing – vakantieregio Schladming-Dachstein
KLM.nl – rechtstreeks vliegen op Graz.
TUI BLUE Schladming – hotel aan de piste.
Grand hôtel Wiesler – in het centrum van Graz

 

Karin
reis mee met

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>