Alles wat je moet weten voor je eerste fietsvakantie over de grens!

Geen vakantie zo leuk als een fietsvakantie. Op de fiets kom je op plekken waar je met de auto nooit zou kunnen komen, je hebt bijzondere ontmoetingen en altijd een goed gespreksonderwerp. En als klap op de vuurpijl, is het tempo perfect. De landschappen veranderen snel genoeg om nooit verveeld te raken, maar je hebt ook voldoende tijd om alles goed in je op te nemen. Een perfecte manier van reizen dus, maar hoe pak je dat eigenlijk aan, zo’n fietsvakantie over de grens?

Fietsvakantie Wales

Een goede voorbereiding is het halve werk

Wellicht cliché, maar toch is het waar. Een goede voorbereiding zorgt zeker op de fiets voor wat extra gemak en plezier. Zo zul je van tevoren moeten nadenken over je type reis. Ga dagelijks vanuit een centraal punt tochtjes maken, of reis je vanuit meerdere locaties door. En ga je dan op de bonnefooi, of plan je je overnachtingen vooraf al. Zeker in dat laatste geval is het van belang de afstand en tijd per dag goed in te schatten. Een afstand van 100 km lijkt misschien goed te doen in de Hollandse polder, maar is toch ineens een stuk zwaarder wanneer je moet klimmen in de Alpen.

Ook geen onbelangrijk punt in de voorbereiding is het meenemen van de fietsen. Want hoe ga je dat aanpakken? Je kunt natuurlijk ter plekke fietsen huren, maar dat is niet altijd makkelijk te regelen. Je weet nooit zeker welke fietsen je krijgt, of die goed bevallen en zeker als je lange dagen op de fiets zit, is het belangrijk dat deze perfect bij jou past. Wel zo prettig dus om je eigen fiets mee te kunnen nemen. Begin dus tijdig met het uitzoeken van een goede fietsendrager waar jouw fietsen veilig op vervoerd kunnen worden en die past bij jouw auto. Het grote voordeel is dat je extreem flexibel bent met je eigen fietsen en een auto. Bevalt de regio niet of is het weer slecht? Je bevestigt zo je fietsen achterop om door te reizen naar zonniger regio’s!

Oftewel, een aangename fietservaring staat of valt met de voorbereiding van de praktische zaken! Gelukkig is er tegenwoordig ontzettend veel informatie te vinden over routes, afstanden, zwaarte en goede overnachtingsplekken. Struin het internet dus gerust af op zoek naar informatie.

De paklijst voor je fietsvakantie

Niet het leukste van een vakantieplanning, maar wel mega handig. De paklijst. Voor een zonvakantie kan deze zich wellicht beperken tot zwemkleding, zonnebril en zonnebrand, maar bij een fietsvakantie moet je toch echt even twee keer nadenken. Zeker als je delen van je trip met bagage achterop de fiets rijdt, weegt elk grammetje extra. Dat ene leuke shirtje kun je dan wel graag mee willen nemen, je moet deze ook elke heuvel extra op fietsen. Denk dus twee keer na voordat je je tas zo vol mogelijk stopt!

Items die niet mogen ontbreken? Het fietsbroekje. Jawel, niet het meest charmante item dat je in zult pakken, maar by far het belangrijkste voor lange fietsdagen. Niks kan een fietsvakantie meer verpesten dan zadelpijn. Ja, zelfs dagen vol regen zijn minder intens dan pijnlijk in het zadel zitten. Investeer dus eenmalig in een fietsbroekje voor langere afstanden, omdat je fluitend de paden en lanen in kunt fietsen.

Als je met de fiets op doorreis bent, zijn stevige bagagehouders met waterdichte tassen prettig. Dit houdt je bagage droog en veilig en je hoeft je daar verder geen zorgen meer om te maken, ook niet als je over hobbelige wegen de berg af rijdt. Ook een goed GPS-systeem of op z’n minst een stevige houder waarmee je je telefoon aan je stuur kunt bevestigen zijn ideaal. Dat scheelt een hoop onnodig op- en afstappen om je telefoon erbij te pakken en de route te moeten zoeken. Als je je eigen fietsen meeneemt, is het verder zaak zorg te dragen voor een stevige en veilige fietsendrager, opdat je fietsen in goede staat op bestemming aankomen. De modellen van Thule zijn sterk, stijlvol en gemakkelijk in gebruik, zodat je er jaren plezier van zult hebben.

Fietsvakantie

Zorg verder voor voldoende proviand voor een lange rit – je wilt niet in the middle of nowhere een hongerklop krijgen vlak voordat je een berg moet trotseren. Tevens is het handig om rekening te houden met wisselende weersomstandigheden. Zonnebrand voor de hete dagen en een dun regen- en windjack voor de onverwachte wolkbreuken. Laatste tip: wees nooit te cool voor een helm. Hoewel wij Nederlanders graag denken het prima zonder af te kunnen, is het toch heel anders wanneer je ineens onverwacht met 50km/u de berg af fietst met een lading bagage achterop. Better safe than sorry!

Last but not least: de bestemming

Een checklist voor alle praktische zaken gemaakt? Dan rest eigenlijk alleen nog het kiezen van een goede bestemming. Gelukkig kun je daar heel wat inspiratie voor opdoen. Ga je voor de Oostenrijkse Alpen, of prefereer je de meanderende heuvels van Wales? Lekker fietsen tussen de wijnranken in Frankrijk, of juist de bergen op in Noorwegen? Europa is een walhalla voor de avontuurlijke fietser, dus niets houdt je tegen om jouw favoriete land per tweewieler te verkennen. Bevestig die fietsen achterop je auto en ga op avontuur!

fietsvakantie
Europa biedt een zeer grote diversiteit aan landschap waardoor het een walhalla is voor avontuurlijke fietsreizigers.

NB: dit bericht bevat gesponsorde content.

Brigitte
Laatste berichten van Brigitte (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>