Maak je ultieme safari droom waar in Tanzania

Tijdens je reis over de eindeloze steppes oog-in-oog staan met torenhoge olifanten, leeuwen zien dutten, wildebeesten zien vechten of je verbazen over de souplesse van giraffes; voor menigeen is een safari een absoluut bucketlist item. En terecht, want temidden van de wonderschone natuur voel je je als mens geheel onbelangrijk en kun je je eigenlijk alleen nog maar vergapen aan al het moois dat de aarde te bieden heeft.

Serengeti Tanzania Safari

Als het om safari’s gaat, dan is Tanzania misschien wel dé droombestemming. Met een gigantisch landoppervlak, enorme diversiteit aan natuur en met een regering die behoud van natuur en wildlife hoog in het vaandel heeft staan, is Tanzania een bestemming waar je je als reiziger nog echt kunt laten verpletteren door de schoonheid van de wilde natuur. En dat zonder aan luxe en comfort in te hoeven boeten!

Deze mei reisden we in het laagseizoen met het lokale Zama Tours af naar Tanzania. Voor een onvergetelijke safari ervaring hebben wij de absolute must-do’s alvast op een rijtje gezet. Waar moet je wezen, wanneer moet je daar zijn en waarom? En wat zijn de fijnste plekken om te overnachten? Reishonger zocht het voor je uit!

Serengeti safari leopard

De safari hotspots van Tanzania

Vrijwel iedere safari in Tanzania bezoekt een aantal vaste bestemmingen. Dat zijn nou eenmaal de mooiste nationale parken met grote garantie op wildlife. Maar ook dan nog zijn de parken groot en is er veel te zien. Dus wat zijn de hotspots en wat kun je er verwachten? Wij hebben de vier grote parken voor je op een rij gezet, inclusief highlights, verwachtingen, ervaringen en tips voor overnachtingen. Heb je zelf nog (andere) ervaringen of tips, laat het gerust weten in de comments!

Tarangire leeuwen

Tarangire Nationaal Park

Dit is hét park voor wanneer je olifanten in grote getale wilt spotten. Het park is relatief dicht bebost en daardoor ook behoorlijk groen, mede dankzij de grote rivier die dwars door het park stroomt. Dat tezamen met de modderige paden en een typische oranje-bruine kleur hebben, herken je foto’s uit Tarangire vrijwel direct.

Tarangire is het nationaal park met de grootste olifanten populatie. Het is dan ook vrijwel onmogelijk om hier te reizen en ze níet te zien. Met een beetje geluk zie je ze zelfs in hele grote groepen rondtrekken, van kleine, schattige babytjes tot prachtige indrukwekkende oerdieren die er al vele jaren op hebben zitten. Sowieso is het geweldig om de groepsdynamiek in zo’n olifantenfamilie te zien, iets waar je in Tarangire ruim de tijd voor zult krijgen.

Een ander typerend kenmerk voor Tarangire zijn de immense baobab-bomen. Die zie je elders in Tanzania veel minder of vrijwel niet, en ze bepalen toch zeer het landschap in het park. Verder kun je er ook gerust op zijn dat je hier veel meer wildsoorten aantreft. Van zebra’s en gnoe’s – zeker in het regenseizoen wanneer de migratie plaatsvindt – tot luipaarden, leeuwen, verscheidene gazellen en antilopes en ontelbaar veel vogelsoorten.

Tarangire olifant

Praktische informatie voor je safari in Tarangire

Tarangire is gemakkelijk bereikbaar vanuit Arusha, het is een kleine twee uur rijden over een goede, verharde weg. Het nationaal park is ook zeer dicht gelegen bij Lake Manyara, waarover later meer. Het park is interessant gedurende zowel het regenseizoen, (februari-mei), waarin het gekenmerkt kan worden door de migratie van de zebra’s en de wildebeesten. Ook het droge seizoen dat daarop volgt van juni-november is interessant, omdat veel dieren zich dan in het park concentreren vanwege de goede omstandigheden met relatief veel water.

Wij verbleven ‘s nachts ín het nationaal park zelf, in het Acacia Tarangire Luxury Camp. Dit kleinschalige tentenkamp is werkelijk van alle luxe voorzien en biedt een geweldig uitzicht over het park. Doordat het in een diepe hoek van het park ligt, is het een plek die je niet snel zult bezoeken op een dagtrip door Tarangire. Bovendien zijn er dus maar weinig bezoekers die zo ver komen, waardoor je je echt alleen in het park kunt wanen.

Door ‘s nachts ook in het park te verblijven, ervaar je de wildernis pas echt om je heen. Weinig is bijzonderder dan ‘s nachts de geluiden van wilde dieren om je heen te horen, zonder je onveilig te hoeven voelen. De volgende ochtend kun je weer vroeg op pad en het grote voordeel is dat je dan al diep in het park bent, waardoor je nog ongestoord de dieren kunt spotten. Zo zagen wij op steenworp afstand van het kamp een luipaard in een boom relaxen. Geen slechte score om de dag mee te beginnen!

Tarangire acacia luxurary camp

Lake Manyara National Park

Vlakbij Tarangire gelegen is het kleine nationale park Lake Manyara. Dit park draait, zoals de naam al doet vermoeden, om het grote meer Manyara. Als je plaatjes van dit meer zoekt, zul je zeer waarschijnlijk een grote roze zee van flamingo’s zien. Ik heb echter op mijn twee bezoeken aan dit park geen flamingo kunnen spotten, wat volgens gids Lazaro van Nnko safari’s zeer waarschijnlijk wordt veroorzaakt door de steeds lagere waterstand van het meer door menselijk gebruikt. De flamingo’s moeten daardoor uitwijken naar andere waterrijke locaties.

Desalniettemin is het nationale park nog steeds een bezoek waard. Je rijdt hier eigenlijk in een lus richting het meer en weer terug. De rit is niet lang en duurt hooguit een paar uurtjes. Interessant is om te zien hoe het landschap een verschil van dag en nacht is met het nabij gelegen Tarangire. Bij de ingang van het park is de omgeving als een prachtig, sprookjesachtig tropisch regenwoud. In de dikke, diepe begroeiing kun je echter zomaar een enorme olifant spotten. Ook zullen de wegen gegarandeerd vol zitten met dollende aapjes.

Manyara zebra safari

Wat verder in het park wordt de omgeving steeds vlakker, wanneer je richting het meer komt. De kans is groot dat je hier wat nijlpaarden spot en sowieso zullen er veel zebra’s, buffels en gnoes in de omgeving te zien zijn. Het meer zelf zit vol met velerlei vogelsoorten. Zelfs als de flamingo er niet is, is de kans groot dat je enorme groepen met ooievaars spot (gedurende het regenseizoen tussen februari en mei), evenals de prachtige pelikanen.

Lake Manyara wordt ook wel het park van de in bomen klimmende leeuwen genoemd. Toegegeven, de leeuwen die in boven klimmen heb ik op verschillende plekken in Tanzania gezien, waaronder in Tarangire. In Lake Manyara ben ik persoonlijk echter nog nooit een leeuw tegen het lijf gelopen. Kwestie van geluk hebben waarschijnlijk!

Manyara lake

Praktische tips voor je safari in Lake Manyara

Lake Manyara is een klein park, waar je waarschijnlijk geen hele dag zult doorbrengen. Je kunt het goed combineren met een bezoek aan het dorpje Mto Wa Mbu (letterlijk vertaald als Muggendorp), waar je je kunt vergapen aan de kleurrijke marktkraampjes en bananenplantages. Ook een slokje van het lokaal gestookte bananenbier moet je daar natuurlijk even proeven!

Lake Manyara ligt vlakbij een bergketen, waar je een aantal hele mooie overnachtingsplekken hebt. Wij hebben overnacht in de Endoro Lodge, hoog in de bergen tussen de koffieplantages. Vanwege het mildere en vooral vochtige klimaat is deze lodge echt prachtig gelegen tussen de weelderige natuur. De lodge is kleinschalig met slecht een paar kamers die extreem ruim zijn en prachtig tussen de natuur liggen, en je kunt zelfs genieten van een buitendouche waarbij je over de hoogvlakten uitkijkt. De lodge biedt ook op locatie veel mogelijkheden, bijvoorbeeld om ‘s ochtends vroeg een wandeling te doen om vogels te spotten of de koffieplantage te bezoeken. Kortom, een fijne plek om veel te beleven en bovendien vér van de gebaande paden af gelegen!

Lake Manyara tanzania

Ngorongoro Krater

Misschien wel een van de meest tot de verbeelding sprekende plekken van Tanzania in de beroemde Ngorongoro Krater. Dit is een ingestorte vulkaankegel van zo’n 20km doorsnee. Het is daarmee de grootste caldera ter wereld, welke ook nog eens is gevuld met prachtig wildlife!

Er zijn twee wegen de krater in- en uit, en wat meteen op zal vallen is dat wanneer je op hoogte bent, de begroeiing weer weelderig en rijk is. Zo ontzettend groen! In de krater zelf is maar een klein stukje echt begroeid, waar je overigens prachtig doorheen kunt rijden. De rest van de krater is een grote open vlakte.

Dat is ook meteen het voor- en nadeel van de krater. Je ziet hier gegarandeerd veel wildlife en in de twee keer dat ik Tanzania bezocht, is dit de enige plek waar ik neushoorns heb kunnen zien. In het hoogseizoen kan de krater, vanwege haar relatief kleine omvang, echter wat druk en vol ogen met safari-jeeps. De vele rondrijdende stofwolken halen dan toch een beetje de magie van de locatie weg. Oftewel, een prachtige plek qua natuur, maar vooral een aanrader in het laagseizoen. Afgelopen mei was het, ondanks dat het nog regenseizoen was, prachtig weer en vrijwel uitgestorven qua toeristen in de krater. Een enorme luxe!

Ngorongoro safari tanzania

Overnachten in de Ngorongoro Krater

De krater is slechts een klein deel van het gebied dat dezelfde naam draagt. De Ngorongoro hoogvlakten is van oudsher gebied dat wordt bewoond door de Maasai. Het landschap is prachtig heuvelachtig en afwisselend, al een waar genot om doorheen te mogen rijden. Wij verbleven in een van de weinige lodges die aan de krater liggen, met een zeldzaam mooi uitzicht over de krater. Deze Pakulala Safari Lodge, waarbij Pakulala letterlijk ‘goede slaap’ betekent, maakt haar naam waar. Midden in de natuur, met een prachtig uitzicht over de krater, waan je je als een koning te rijk. De tenten zijn comfortabel en de zonsondergang bij het kampvuur met dat indrukwekkende uitzicht is gewoon perfect!

Ngorongoro Pakulala

Serengeti Nationaal Park

Het meest illustere park. En meteen ook mijn favoriet. Want hoe bijzonder de andere locaties ook zijn, Serengeti heeft gewoon alles. De naam betekent letterlijk ‘eindeloos’ in Maasai, en het is niet vreemd dat de regio deze naam heeft gekregen. Met een oppervlak dat bijna net zo groot is als heel Nederland, is de Serengeti een geweldig natuurgebied dat niet omheind is. Daardoor is het ook dé plek bij uitstek om de migratie van de zebra’s en de wildebeesten te spotten. De Serengeti bevindt zich grotendeels in Tanzania, maar loopt voor een klein stuk ook door in Kenia.

Door de enorme omvang van de Serengeti, is het een absolute must om hier enkele dagen door te brengen. Elke omgeving is ook weer geheel anders. Op sommige plekken heb je alleen maar kaalgeslagen vlaktes, terwijl in andere gebieden de omgeving rijkelijk bestrooid is met de zo kenmerkende acaciabomen. Weer helemaal in het noorden is het landschap nog heuvelachtig.

serengeti acacia leopard

Sowieso is het een aanrader om het noorden ook een bezoek te brengen. Dit deel van het park wordt veel minder bezocht en daardoor ben je er als toerist echt haast alleen. Wij betraden het park vanaf Lake Natron via de noordelijke ingang en verlieten het park enkele dagen – en ontelbare indrukken – later weer via het zuiden. Perfect om zo het hele park te ontdekken.

En wat je zult ontdekken in het Serengeti? Alles. Het is gewoon magisch mooi om urenlang geen andere jeep tegen te komen en alleen maar dieren om je heen te spotten. Van cheetah’s met kleintjes tot een luipaard op nog geen twee meter afstand. En van op warme stenen chillende leeuwen, tot heerlijk luierende nijlpaarden met baby’s in het water. Ook zie je hier hoe bruut en reëel de natuur in werkelijkheid is. Op onze tocht kwamen we een manke zebra tegen. Dit arme dier is gedoemd om als prooi te dienen. En hoewel je dit weet, is het toch anders om het te zien. In een wereld waarin we dieren projecteren tot aaibare wezens, is het goed om gewezen te worden op de échte natuur waarin – gelukkig – niet ingegrepen wordt door de mens.

Hoogtepunt van een tocht door de Serengeti is echter wel wanneer je de migratie van de wildebeesten tegenkomt. Een unieke ervaring die niet te vergelijken valt met enige andere ervaring die je op een safari kunt tegenkomen. Hoe je deze grote migratie kunt spotten lees je hier.

serengeti cheetah cubs

Overnachten in het Serengeti Nationaal Park

Omdat het park zo enorm groot is en omdat je hier sowieso meer dagen de tijd nodig hebt, is het een must om in het park te overnachten. Wij kozen voor het Acacia Central Camp. Dit luxe tentenkamp is mooi centraal gelegen in de Serengeti en biedt veel comfort. Wij werden er ook extreem gastvrij ontvangen door het personeel, die ook veel te vertellen hadden over de toeristische sector en ontwikkelingen in het land de afgelopen jaren. De relatieve kleinschaligheid maakt ook dat je je er meteen thuis voelt.

Het Acacia Central Camp is een fijne uitvalsbasis voor meerdere dagen verkenning in het park. Bovendien is het geweldig om in zo’n tentenkamp te slapen op deze locatie. Je wordt letterlijk ‘s ochtends gewekt door het gebrul van leeuwen. En als je ‘s nachts wakker wordt, hoor je de hyena’s in de verte met elkaar communiceren. Een absolute oer-ervaring die je niet mag missen!

serengeti acacia camp

Praktische tips voor je safari in Tanzania

Grote kans dat je voor je reis rechtstreeks vanuit Amsterdam naar Tanzania vliegt met KLM. Ook via Kenia is het noorden van Tanzania goed te bereiken, met slechts één enkele overstap op Nairobi. Als je vanuit Brussel vliegt, is Ethiopian Airlines de beste en meest comfortabele optie. Vrijwel altijd zul je arriveren op het internationale Kilimanjaro Airport. Dit vliegveld is vlakbij de grote stad Arusha gelegen, maar niet te verwarren met het zeer kleinschalige, nationale Arusha airport aan de andere kant van de stad.

Indien je vooraf je reis hebt georganiseerd, zul je sowieso worden opgehaald van het vliegveld door je lokale touroperator. Mocht je van plan zijn te boeken bij een van de vele kantoortjes in Arusha, dan is het gemakkelijk om met een taxi richting de stad te gaan en de volgende dag op zoek te gaan naar een touroperator met een fijne prijs-kwaliteit verhouding.

En het hebben van een goede tour operator is erg belangrijk voor je safari. Sowieso wil je dat de basis gewoon goed geregeld is, met een betrouwbare auto en een fijne chauffeur. Daarnaast geldt dat je gewoon meer ziet als je chauffeur een goede gids is die de beste plekken weet te vinden. Onze gids Lazaro van Nnko Safari’s was er gelukkig zo eentje. Wij hebben met hem dan ook in een mum van tijd de hele ‘Big 5’ gespot, inclusief een luipaard van dichtbij, de moeilijk te vinden neushoorn, babyleeuwtjes, babycheetah’s, vechtende jakhalzen met gieren en nog zoveel meer. En dat is precies wat je reis onvergetelijk maakt!

serengeti lion cubs

De safari op het vasteland was georganiseerd door Zama Tours en Safari’s. Dit bedrijf is gevestigd op Zanzibar, maar werkt nauw samen met organisaties op het vasteland. Zodoende staan ze garant voor een bijzondere safari. Bovendien was de keuze aan accommodaties uniek en erg bijzonder, een mooie mix van comfort met kleinschaligheid en lokale initiatieven, iets wat als reiziger altijd fijn is om te weten. Wij combineerden onze safari via Zama Tours nog met een bezoek aan enkele meer afgelegen plekken zoals Lake Natron en een bezoek aan de Maasai. Bovendien reisden we aan het einde met Zama af naar Zanzibar, om daar een heel andere kant van Tanzania te ontdekken. Een heerlijke combinatie die je reis onvergetelijk maakt!

Heb jij nog mooie tips of ervaringen over safari in Tanzania? Laat het dan gerust weten in de comments!

serengeti tanzania

Brigitte
Latest posts by Brigitte (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>