Brunei: een van de rijkste landen ter wereld
Gemiddeld gekeken zouden de mensen in Brunei tot de rijkste mensen op aarde moeten behoren. Slechts in een paar landen als Noorwegen en Qatar heeft men een hoger bruto nationaal product (bnp) per hoofd van de bevolking. In de praktijk gaat het echter om een kleine groep stinkend rijke sjeiks die behoren tot de aller rijksten der aarde, terwijl er ook nog een hoop armoede is. Het schrille contrast van de moderne gebouwen en gouden koepeltjes tegen de golfplaten huisjes die op instorten staan, tekent Brunei het beste.
Toerisme
Brunei is niet zo heel bekend bij reizigers, maar heeft wel degelijk een aantal bezienswaardigheden van wereldformaat. Sowieso staan er natuurlijk een paar van de mooiste, grootste en duurste moskeeën die je op de aarde kunt vinden. Aan de andere kant heb je het grootste waterdorp ter wereld, ook wel het ‘Venetië van het Oosten’ genoemd. In Kampong Ayer wonen maar liefst 25.000 mensen op het water. Naast de huizen, die zich langs 36 kilometer aan loopbruggen bevinden, is er ook een politiebureau, een brandweerkazerne, een ziekenhuis, een school en een moskee.
Buiten de hoofdstad Bandar Seri Begawan kan je ook naar verschillende nationale parken met misschien wel het mooiste en best behouden tropische regenwoud van heel Azië. Vanaf de stad vaar je zo de jungle in en zie je onder andere veel neusapen. Brunei heeft het hoogste percentage regenwoud ter wereld: meer dan 75%!
Rondreizen in Brunei
Helemaal aan de noordkust van Brunei kan je de olievelden bezoeken waardoor het land ooit zo rijk is geworden. Daarnaast ligt een haven van waaruit je het beste in en uit kan reizen, richting Maleisië. Bandar Seri Begawan is daarnaast erg goedkoop te bereiken met het vliegtuig, omdat er veel vluchten zijn van lowcost-maatschappij Air Asia. Hotels zijn een stukje duurder in Brunei en er is ook niet veel aanbod vergeleken bij de andere landen in Zuidoost-Azië. Daarentegen kan je er spotgoedkoop en goed uit eten. Drinken kan je er niet, want alcohol is ten strengste verboden in het gehele land. Voor een paar dagen tot een week is Brunei een heerlijke rustige tussenstop en zul je je ogen uitkijken!
Tekst en foto’s: Wouter van der Ent
- Wat te doen op Bonaire? De 20 leukste tips! - 5 september 2024
- Getest: Coleman Darwin 3 tent - 5 september 2024
- Veelzijdige herfst in het Stubaital - 28 augustus 2024
Anita van Heteren zegt:
Hey Wout,
Wat een supergaaf filmpje van Brunei! Wij willen vd zomer als we op Borneo zijn ook Brunei aandoen. We willen de moskee bezoeken en het dorp met de paalwoningen en mogelijk NP. Hoeveel dagen hebben wij nodig om Brunei beetje goed te bekijken.
Heb je toevallig ook nog gegevens van de gids die je had voor de boottocht op paalwoningen?
Alvast bedankt!!
Groetjes, Anita