De etappe van de Grand Tour of Switzerland die Reishonger aflegt voert volgens de officiële route langs Interlaken. Letterlijk: stad tussen twee meren, het Thunermeer en het Brienzermeer. En al sinds het begin van de negentiende eeuw een beroemd toeristenoord. Maar onze route gaat niet naar die toch wel drukke stad, maar naar een landelijker alternatief: Spiez. En dat bleek een mooie keuze. Dus ook op de Grand Tour is er meer dan op het programma staat, is de moraal van dit verhaal.

Kanoën op het Thunermeer

Mijn eerste activiteit in Spiez is een kanotocht op het Thunermeer. Een kanotocht bij een stad? Zit je dan niet steeds tegen die stad aan te kijken had ik me wel afgevraagd. Maar ik had buiten de geografie van Spiez en de actieradius van de kano gerekend. Het haventje ligt vol boten, meest zeiljachtjes. ‘Zeilen is populair op het Thunermeer’, aldus Nicole, mijn begeleidster van het toeristenbureau dat de kanotochten organiseert. ‘Er is meestal wind en aan alle kanten van het meer vind je stadjes en dorpen om even aan te leggen’.

Ondertussen ronden we een bocht en maakt de dichte begroeiing van de oever het stadje onzichtbaar. We peddelen verder langs de vrij woest begroeide oever tot we bij een klein verlaten kiezelstrandje aankomen. ‘Dit is een plek waar we regelmatig heen varen om de zonsondergang te bekijken’ aldus Nicole, die ondertussen een in Spiez geproduceerd wit wijntje inschenkt, waarvan de frisheid goed past bij de alpine koelheid van het meer.

Kanoeen op het Thunermeer

Kanoeen op het Thunermeer

Het landelijke stadje Spiez

Spiez profileert zich als een comfortabele basis voor tal van activiteiten. Je kunt er zeillessen volgen of een boot huren voor een periode, windsurfen, fietsen op gewone fietsen of e-bikes, een cruise over het meer maken met een klassieke raderboot, zwemmen, vissen, wandelen en ook suppen is hier doorgedrongen. Er wordt ook gewerkt aan een soort grand tour per kano. Je kunt op nu verschillende plekken aan kano huren, een stuk peddelen en hem dan op een andere plek achterlaten. Het is de bedoeling dit uit te breiden tot rond het hele meer.

En natuurlijk kun je ook per trein of per auto de nabijgelegen Alpen in, bijvoorbeeld naar de Niesen. Voor een wandeling of om te gaan paragliden. Of een stedentripje maken naar bijvoorbeeld Bern of Interlaken.

Als afsluiter van de dag is er een diner met lokale en biologische specialiteiten in hotel Eden, waar ze een kunstenaar in dienst lijken te hebben genomen voor het visuele ontwerp van het de gerechten. En een meester-kok voor de smaken.

Hotel Eden Diner

De volgende ochtend klaart een mooie ochtendmist snel op en kun je de piramide van de Niesen boven de stad zien uittorenen. Ik maak een vroege wandeling naar het middeleeuwse slot en de duizend jaar oude slotkerk. Het deel van Spiez aan het meer doet eigenlijk weinig aan een stad denken. Je ziet wijnranken tegen kleine heuvels, veel vrijstaande huizen met rondom groen, stukjes onbebouwd, een parkje. Het geeft een on-stads gevoel van ruimte. Het in een tuin staande kasteel bestaat uit een wat strenge toren uit de tiende eeuw, toen het een echte burcht was, en veel frivoler deel met spitse torentjes dat dateert na de transitie tot een patriciërswoning.

Het kasteel van Spiez

Het kasteel van Spiez

Het kleine slotkerkje uit de tiende eeuw is alleen al door zijn formaat en eenvoud een juweeltje om te zien. En er zijn in dit deel van de stad meer interessante stukjes architectuur te zien, variërend van klassieke alpenhutten tot bijzondere houten appartementsgebouwen.

Spiez

Riviersurfen in Thun

Surfen op de rivier stond er op mijn programma. Nu leek me dat gezien een eerdere test van mijn kunde op dat gebied al niet zo’n goed idee maar stadsgids Sandra hielp me verder uit de droom: ‘Nee, dat laten we nooit iemand gewoon doen. Want het is levensgevaarlijk als je niet weet wat je doet’. Maar ik krijg het wel te zien. Er is een diehard surfer opgetrommeld. ‘Surfen is geen sport, het is een levenshouding’, zegt Sandro, die in het dagelijks leven leraar is. Hij is een van de weinigen die achter de tweede sluis surft. ‘Minder ervaren surfers kunnen achter de eerste sluis surfen, daar zijn de golven lager en leidt een val niet binnen een paar seconden tot een aanvaring met en betonnen brugpijler’.

Er zijn maar een paar plekken in Zwitserland waar dit kan. De golven ontstaan als het Thun meer wordt gespuid in de rivier de Aare, hoewel strikt genomen deze rivier, die meer water voert dan de Rijn waar ze op uitkomt, door het meer van Thun stroomt. De rivier stroomt door bijna heel Zwitserland, de sluizen maken deel uit van een complex systeem van watermanagement, dus het is altijd lastig te voorspellen of er gespuid wordt en hoeveel. De surfers houden elkaar dan ook middels whats app groepjes op de hoogte van de stand van zaken.

Vandaag zijn er in ieder geval golven en Sandro demonstreert zijn kunde. Schuin manoeuvrerend weet hij zijn bord in de kolkende stroomversnelling op dezelfde plaats te houden. Een bijzondere sport.

Riviersurfen in Thun

Riviersurfen in Thun

De oude stad Thun

We vervolgen onze weg over de oude houten spuisluizen. De originele mechanieken zijn nog aanwezig. Werden ze vroeger handmatig met een slinger omhoog gedraaid, nu is een elektromotor bevestigd aan het tandwiel. Het is eigenlijk een mechaniek niet ongelijk aan de Oosterscheldekering, maar dan van hout. Langs de rivier liggen veel terrasjes en restaurants. Een straat richting het kasteel komt uit op een fraai plein met een stadhuis uit de 16e eeuw. Zoals dat op veel plaatsen het geval is komen komt de belangrijkste winkelstraat op dit plein uit. Het kasteel ligt een stuk hoger, alsof de vorst zijn volk in de gaten moest kunnen houden. Wenteltrappen en grote zalen, dat is de indruk die het kasteel achterlaat. In die zalen wordt de regionale geschiedenis uit de doeken gedaan. Indrukwekkend is de behouden gebleven ridderzaal. Het uitzicht vanaf het slot over de stad is als bijna vanzelfsprekend erg fraai. Opvallend element is de karakteristieke vorm van de daken.

Het oude stadhuis

Het oude stadhuis

De ridderzaal van het kasteel van Thun

De ridderzaal van het kasteel van Thun

Gezicht over Thun

Gezicht over Thun

Het Panorama Thun

Naast de fraaie panorama’s die je vanaf de Niesen kunt bewonderen kent Thun nog een ander panorama: een 360 graden schilderij, zoals het Panorama Mesdag er ook een is. Het Panorama Thun is het oudst bewaard gebleven panorama ter wereld. Dit panorama is een stuk kleiner dan dat van Mesdag. En er is nog een verschil. Is er bij Mesdag echt sprake van een panoramisch vergezicht dat verre horizonten toont, in Thun heeft de schilder Marquard Wocher gekozen voor het standpunt van een dak midden in de stad. En beeldt hij vooral het dagelijks leven uit in een wat (voor een panorama) ingezoomde versie. Je ziet mensen op straat lopen en er zijn inkijkjes in woningen en schoollokalen. Geen groots en afstandelijk kunstwerk maar een heel intieme weergave van het stadje. Grote delen van wat op het panorama staat is gesloopt om plaats te maken voor modernere gebouwen, maar de stijl van de daken komt wel heel erg overeen met het uitzicht vanaf het kasteel. Een bezoek waard.

Het Panorama Thun

Het Panorama Thun

 

Detail van het Panorama Thun

Detail van het Panorama Thun

Detail van het Panorama Thun

Detail van het Panorama Thun

Rond het Thunermeer

Behalve Spiez en Thun zijn er meer plaatsen rond het Thunermeer die de moeite van het bezoeken waard zijn zoals Aeschi, Heiligenschwendi en Interlaken. Kastelen, mooie oude steden, alpine landschappen in het achterland. En tal van mogelijkheden voor outdoorplezier in ongerepte natuur. En dat alles rond een rustgevend blauwgroen meer. De grand tour voert er langs. Maar vergeet niet er ook de tijd voor te nemen.

Meer info over de Grand Tour vind je op de website MySwitzerland.com of in dit artikel of dit fotoverslag op onze site. Hier vind je meer over het meer en de regio..

Gezicht op de oude sluis en het Thunermeer

Gezicht op de oude sluis en het Thunermeer

 

Theo

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>