IJzingwekkende schoonheid in winters Zweeds Lapland

Fabelachtige natuur verpakt onder een dikke laag zachte poedersneeuw. Dit is slechts één van de elementen die het Zweedse deel van Lapland zo adembenemend mooi maakt. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat een rondreis door deze regio voelt als een trip door een winters sprookjeslandschap. Reishonger zocht de highlights van Zweeds Lapland alvast voor je uit!

Mijnstadje Kiruna als uitvalsbasis voor winters Zweeds Lapland

Onze rondreis door winters Zweeds Lapland start in het plaatsje Kiruna. Deze jonge stad is voornamelijk ontstaan vanwege de grote ijzerertsmijn die er diep onder de grond ligt. Waar het noorden normaliter als te onherbergzaam en ruig werd gezien, werd het door ontdekking van de rijke grondstoffen plotseling toch aantrekkelijk om in deze omgeving te gaan settelen. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat een groot deel van de bevolking direct of indirect afhankelijk is van de mijn en dat het imposante bouwwerk een eyecatcher is zodra je de stad bereikt.

De mijn is zelfs zo belangrijk voor de stad, dat een groot deel van Kiruna wordt verhuisd vanwege verzakkingen door de mijn. Vrijwel het gehele oude centrum van de stad -inclusief stadhuis en kerk- worden verplaatst naar de andere kant van Kiruna, zo’n drie kilometer verderop. Letterlijk verplaatst, dus gewoon op wielen gezet en over de weg verreden. Een bezienswaardigheid op zich! Maar dus ook de inwoners verhuizen noodgedwongen, al lijkt in de praktijk iedereen hier vrede mee te hebben, want zonder mijn geen Kiruna.

winters Zweeds Lapland

Alleen autorijden is al een feest rond Kiruna!

Met de komst van de mijn, de mijnwerkers, hun families, en daarmee automatisch ook meer inkomen, is de stad echter uitgegroeid tot een van de kernlocaties in Zweeds Lapland. Bovendien is de stad vervolgens doorontwikkeld tot een uitstekende uitvalsbasis om de geweldig mooie, maar zeker in de winter ook ijskoude en onvergeeflijke omgeving te ontdekken!

Wat te doen in de omgeving van Kiruna

Hoewel Kiruna de grote stad is, is het centrum niet enorm en zul je hier vooral komen om juist de geweldige natuur te ontdekken. Vele activiteiten vinden plaats in de buurt van het stadje, maar daardoor is het dan ook relatief druk in deze regio. Veel leuker is het om de winterse activiteiten een stuk verderop te gaan ontdekken.

Huskytocht met Husky Home

Zo zijn wij zo’n drie kwartier rijden vanuit het stadscentrum een huskytocht gaan maken bij Husky Home. Wie eerder in Lapland is geweest, weet dat het bij de kennels van de huskies vaak een oorverdovend lawaai kan zijn, aangezien de honden vaak niet kunnen wachten tot wanneer ze weer op pad mogen. Het was dan ook een wonderbaarlijke ervaring om aan te komen bij deze vredige kennel, waar de honden veel ruimte hebben en ook nog eens enorm rustig zijn. Het geheim hierachter, volgende de eigenaar, zijn de meditatietechnieken die ze samen met de honden toepassen, en waarbij ze de eventuele stress levels van de honden zoveel mogelijk proberen te verlagen.

Dat het lijkt te werken blijkt in ieder geval uit de rust en amicaliteit die de honden uitstralen. Geen oorverdovend gejank wanneer de slee vertrekt en wat een geweldige omgeving om zo’n tocht in te maken. Het continue knarsen van de sneeuw onder de slee en het gedribbel van de enthousiaste honden ervoor maakt dit tot een absolute unieke ervaring. De tocht door het bevroren landschap wordt afgesloten met massagesessie voor de honden en daarna een heerlijke lunch in de knusse en huiselijke keuken. De perfecte afsluiting van een heerlijke koude tocht!

Husky Home Zweeds Lapland

Prachtige landschappen vanaf de huskyslee

Op IJslanders door Zweeds Lapland

Niet ver van de kennels van Husky Home, al is dat een relatief begrip gezien de enorme afstanden die je in Zweeds Lapland kunt afleggen, ligt Ofelas. Dit is dé plek om, ervaren of niet, te paard de bossen te ontdekken! En wat een geweldige ervaring is dat! Deze grote, vriendelijke IJslandse paarden zijn gewend aan de extreme omstandigheden die je in winters Zweeds Lapland tegenkomt. Alleen al je voorbereiden op de tocht is leuk om te doen bij Ofelas. De sfeer in de stallen is goed, je kunt rustig wennen aan het paard waarop je gaat rijden en de stallen worden opgevrolijkt door twee mollige geiten en een enthousiaste husky.

Ofelas Icelandic Horses Kiruna Ofelas

In een rustig tempo verkennen de de bossen in de omgeving. Hoewel we nog met daglicht zijn vertrokken, net na de lunch, valt de schemer al snel in het winterse hoge noorden. Toch zal dat de pret niet drukken, want op deze tocht doe je zoveel indrukken op! Niet alleen de serene rust die er hangt doet de mens goed. Ook het feit dat je te paard gewoon een half uur achter een eland met haar kleintje aan kunt lopen, of rondhuppelende rendieren je pad kruisen, zijn ervaringen die je niet snel zult vergeten!

De IJslandse reuzen brengen je zonder veel moeite weer veilig naar de warme stal in Ofelas. Ook als onervaren rijder is het zeer goed te doen en een heerlijke manier om de zon onder te zien gaan.

Kiruna Zweeds Lapland

Donker wordt het er al vroeg, maar daardoor niet minder mooi

IJskoud en superdiep

Natuurlijk is er nog veel meer te doen in de omgeving van Kiruna! Zo kun je een geweldig bezoek brengen aan het ijshotel. Je kunt hier overnachten in een van de kunstzinnig vormgegeven kamers, maar het is ook mogelijk om het hotel te bezoeken als daggast en te genieten van de prachtige ijskunst die hier ieder jaar weer opnieuw wordt opgebouwd door een set van internationale ijskunstenaars. Van kamers vol kwallen tot een heus ijscircus, alles kan hier gemaakt worden van het bevroren water. De ijskamers zijn overdag gewoon open en hebben elk een ander thema, waardoor je je ogen blijft uitkijken!

Ook is het natuurlijk mogelijk om een bezoek te brengen aan die beroemde mijn van Kiruna. Dagelijks vertrekken er tours vanuit het bezoekerscentrum in de stad naar de mijn. Een tour duurt in totaal 3 uur en brengt je zo’n 500 meter onder de grond naar het bezoekerscentrum. Afhankelijk van hoeveel tijd je hebt in Kiruna en omgeving, is dit een aanrader. De tourgroepen zijn relatief groot, waardoor het verhaal een beetje verloren gaat en heel veel meer dan een ondergronds bezoekerscentrum is er niet. Leuk als je een middag over hebt, maar zonde als je liever die tijd zou besteden aan het ontdekken van de prachtige natuur!

Ijshotel Kiruna Zweeds Lapland

Slechts een van de prachtige zalen in het ijshotel

De bergen van Björkliden

Zo’n 120 km ten noorden van Kiruna, zeer dicht tegen de Noorse grens aan, ligt Björkliden. Midden in de bergen en aan de voet van een groot meer, is dit een plek om je even helemaal weg van de bewoonde wereld te wanen. Letterlijk, want je bent hier hartje winter echt overgeleverd aan de grillen van de natuur. Dankzij de geweldige ligging in de bergen en de fantastische vergezichten die je hier hebt, zou je hier op en top moeten kunnen genieten van de Lapse winterwonderland.

Helaas was dit ons maar beperkt gegeven. Hoewel de autorit naar Björkliden werkelijk waar wonderschoon was en enorm veel beloofde qua activiteiten, gooide het weer roet in het eten. Dankzij een arctische sneeuwstorm, waarbij de windvlagen snelheden van orkaankracht bereikten, was het ten strengste verboden om ons buiten het afgelegen hotel te begeven. Terecht op zich, want doordat de hele omgeving wit is en je echt niet meer dan een paar meter ver kunt kijken, is het dan ook levensgevaarlijk om jezelf buiten te begeven. Voor je het weet ben je verdwaald en dat is in deze temperaturen echt geen pretje.

Gelukkig is het ook binnen heerlijk toeven aan het haardvuur, en ook dit hoort bij een bezoek aan een regio die zulke extreme weersomstandigheden kent, dat je echt niet altijd alles kunt plannen. Activiteiten als ijsvissen en een overlevingstocht door de wildernis konden dus helaas niet doorgaan, maar lekker genieten van een Aurora diner (zonder noorderlicht dan weliswaar, want storm dichte sneeuw) kan alsnog gelukkig!

Bjorkliden Zweeds Lapland

Toch even naar buiten gewaagd ondanks de sneeuwstorm…

Praktische tips voor je reis naar winters Zweeds Lapland

Zelf op avontuur in Zweeds Lapland is goed te regelen. Het noorderlichtseizoen begint al vroeg in het najaar, maar het echte winterse hoogseizoen loopt van eind januari tot en met begin april. In deze periode kun je dan ook direct vliegen op Kiruna vanaf Amsterdam met de speciale wintervluchten van Voigt Travel. Het aanraden waard, want gedurende de rest van het jaar zit je vast aan een overstap op Stockholm. De activiteiten kun je gemakkelijk zelf regelen ter plekke, zowel in de hotels als gewoon zelf bij de bedrijfjes. Vrijwel elke activiteiten komt met een ophaal- en thuisbreng service en goede kleding kun je ter plekke lenen, dus dat scheelt ook een hoop bagage om mee te nemen!

In Kiruna overnachtten wij in Camp Ripan. In het kleine stadje ligt vrijwel alles dichtbij het centrum, dus je bent zo al lopend bij de winkeltjes en restaurantjes. Maar ook op het eigen terrein, waar allemaal heerlijke knusse houten huisjes staan, naast een wat groter appartementengebouw, kun je je goed vermaken. Het hotel is prachtig ontworpen en beschikt over een voortreffelijk restaurant en ook een geweldige Aurora Spa! Sowieso de moeite waard om die uit te proberen na een lange dag toeven in de arctische kou.

In Björkliden sliepen we in Hotell Fjället, een prachtige locatie waar accommodaties voor elke groepsgrootte en prijsklasse te vinden zijn. De prachtige ligging midden in de natuur en de bergen maken het een fijne uitvalsbasis. Je kunt lekker eten op locatie en ook zijn er dagelijks vele activiteiten te boeken die vanuit het hotel vertrekken. Een geweldige plek dus waar je, mits je niet in een sneeuwstorm terecht komt, de geweldige natuur van Zweeds Lapland goed kunt gaan ontdekken.

Husky Home Kiruna

Brigitte
Latest posts by Brigitte (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>