Zuid-Zweden – de wildernis van Getnö Gård

Ik ben in Zuid-Zweden. Nadat ik er in 2018 compleet insneeuwde, ben ik er nu met mooi weer. Ik kom het nieuwe Åsnen Nationaal Park ontdekken in het prachtige merengebied rond natuurcamping Getnö Gård. Wildernis 2.0 noem ik het: een beschaafd soort wildernis. Lees maar waarom!

Zuid-Zweden is prachtig! De regio Småland heeft meren, bossen en massa’s stenen uit de ijstijd. De natuur heeft er volop de ruimte. Ik ben hier op uitnodiging van Ingrid Olssen, eigenaresse van natuurcamping Getnö Gård. Ooit was het een geitenboerderij, nu wordt er primitief gekampeerd op het eiland in Lake Åsnen. Ingrid wil me graag het nieuwe Åsnen National Park laten zien. De natuur, de relaxte sfeer en last but not least het enthousiasme van Ingrid en haar team maken van mijn verblijf een feestje van natuurbeleving en rust. Met als beloning: een vogelsafari langs meerdere broedende visarenden!

Het merengebied Lake Åsnen

Het merengebied Lake Åsnen

De kronkelige meren hebben 700 km kustlijn. Verdwalen is makkelijk

De kronkelige meren hebben 700 km kustlijn. Verdwalen is makkelijk

Zuid-Zweden – wildernis 2.0

Zuid-Zweden is minder wild dan ik zelf ooit dacht. Maar de meeste vakantiegangers vinden dat juist fijn! Vissen, vogels spotten, kajakken, wild kamperen (als je tenminste geen sporen achterlaat): hier vind je volop mogelijkheden zonder dat je echt van de wereld bent. Daarbij: in een uur of tien rijd je er naartoe, via Denemarken of – avontuurlijker – deels met de boot vanuit Duitsland.

Wildkamperen mag overal

Wildkamperen mag overal

Zuid-Zweden dat is: natuur maar nergens verlatenheid. Rust en ruimte, maar altijd ergens een nederzetting of klein dorp en overal mobiel bereik. Lege wegen maar toch niet harder dan 90 km/u. De vele vrijstaande houten huizen zijn lieflijk, bescheiden van omvang en prachtig van kleur. Elke entree is een kunstwerkje op zich, met vaak mooi houtsnijwerk en houten zuilen.

Bescheiden huizen zijn de norm

Bescheiden huizen zijn de norm

Elk huis is even prachtig

Elk huis is even prachtig

Åsnen Nationaal Park

In deze beschaafde wildernis bezoek ik het merengebied Åsnen, net onder het stadje Växjö (spreek uit: wegwe, wat betekent ‘weg over het ijs’). Sinds vijf jaar is het gebied een nationaal park. Het is beschermd vanwege de bijzondere flora en fauna, maar vooral omdat er elk voorjaar meerdere visarenden broeden (spanwijdte 175 cm) en ook zeearenden (spanwijdte 250 cm). En laat ik hier nu in het voorjaar zijn!

In het National Park broedt o.a. de visarend

In het National Park broedt o.a. de visarend

Lake Åsnen biedt volop mogelijkheden voor vogel spotten, varen en vissen

Lake Åsnen biedt volop mogelijkheden voor vogel spotten, varen en vissen

Åsnen National Park bestaat voor 80% uit water. De rest is een wirwar aan eilandjes, waartussen je makkelijk verdwaalt. Je mag er varen en vogels kijken maar meer niet. Daarom is een verblijf op natuurcamping Getnö Gård zo fijn: het grenst aan het National Park en eigenaresse Ingrid Olssen is expert op natuurgebied. Ze neemt je graag mee op vogelsafari. Ze helpt daarnaast volop om de natuur te behouden, geeft natuureducatie, organiseert lessen voor kinderen, etc.

Getnö Gård – sociale onderneming in de wildernis

De geschiedenis van Getnö Gård gaat terug tot 1320. Die van het eilandje zelfs tot de Vikingtijd. Ingrid’s vader startte de natuurcamping 50 jaar geleden en hopelijk wordt haar zoon de derde generatie. Ikzelf ontmoette Ingrid voor het eerst toen ik hier vijf jaar geleden insneeuwde. Ze ving me toen op. Ze leerde me ijsvissen, ik zag sporen van wolven in de sneeuw, maar de vele vogels waren gevlogen: die zaten in de warmte van Afrika. Maar nu zijn ze terug. En daarom ben ik ook terug.

Eerst kwamen de Vikingen, toen de geiten, nu kampeerders

Eerst kwamen de Vikingen, toen de geiten, nu kampeerders

Ingrid Olssen wijst me graag de weg

Ingrid Olssen wijst me graag de weg

Ingrid is sociaal ondernemer in hart en nieren. Volgens mij is het een cadeautje om voor haar te werken. Haar personeel voelt zich als familie. Zeker Ingmar, de klusjesman, die werkelijk alles regelt. Ingrid vergadert soms met haar team op het meer in de kano. ‘Fika’ – de beroemde Zweedse koffiepauze – wordt nooit overgeslagen, en ‘lagom‘ – het Zweedse begrip dat staat voor ‘met mate’, ‘precies de juiste hoeveelheid’, kon door haar zijn uitgevonden. Wat een kanjer!

Getnö Gård dat is beschaafd wildkamperen

Getnö Gård dat is beschaafd wildkamperen

Fikkie stoken mag op Getnö Gård

Fikkie stoken mag op Getnö Gård

Ingrid heeft een aantal Nederlanders in dienst die ‘zomaar’ kwamen aanlopen. Nou ja, niet helemaal zomaar. Allemaal vertrokken ze naar Zweden omdat ze Nederland veel te druk vonden. Brenda – in dienst voor de winkel en het gebak – woont hier al vijf jaar en wil nooit meer terug: “Hier is de rust en de ruimte die ik in Nederland miste.” Elcke en haar vriend Sander vertrokken op hun jonge leeftijd (33) om dezelfde reden: “we zien wel waar we een baan vinden”. Nou hier dus, op Getnö Gård.

Ingrid slaat geen 'fika' over

Ingrid slaat geen ‘fika’ over

In onze blokhut op Getnö Gård

In onze blokhut op Getnö Gård

Vogelsafari en Zweedse fika

De volgende dag is het zover: Ingrid neemt me vanuit Getnö Gård mee op vogelsafari in het Åsnen National Park. Met haar eigen boot, een picknickmand en de nodige verrekijkers gaan we op pad. En natuurlijk met haar camera met enorme telelens. Ingrid weet precies waar ze moet zijn en we zien meerdere broedende visarenden die nét met hun kop boven de nestrand uitkijken en ons goed in de gaten houden. En er vliegt zelfs een visarend langs met een vis in zijn klauwen.

Vogelsafari met Ingrid Olssen vanaf Getno Gard

Vogelsafari met Ingrid Olssen vanaf Getno Gard

Via een omtrekkende beweging komen we dan bij de verste punt van Getnö Gård. Daar mogen we aan land en dus is daar tijd voor: fika! Uit de picknickmand komt koffie en mijn lievelingsgebak, de Zweedse kanelbullar – kaneelbolussen. We praten over het National Park, over de fiets- en wandelmogelijkheden, wildkamperen en over de beroemde Scandinavische muggen, die in Zuid-Zweden alleen in mei steken.

Een visarend heeft een spanwijdte van 175 cm

Een visarend heeft een spanwijdte van 175 cm

Als Ingrid me na 2,5 uur vogelsafari afzet bij de aanlegsteiger, staan haar twee teckels al te wachten: ze hebben haar zo gemist! Ingrid neemt de teckels mee aan boord en vaart nog een stukje over het meer. Want dat vinden teckels leuk… Ingrid, je bent geweldig! We will meet again!

Zuid-Zweden – glaskunst en elandworst

Het fijne van deze plek is dat er naast natuur ook cultuur te vinden is. Het wereldberoemde glas van Kosta Boda vind je op een uurtje rijden. Ik zag er hoe de kunstwerken van Bertil Vallien werden gemaakt. Vallien maakt vooral glaskunst rond menselijke gezichten. Die staan model voor het gezicht van zijn zoon, die hij verloor toen die door het ijs zakte. Ik krijg er koude rillingen van.

Glaskunst bij Kosta Boda

Glaskunst bij Kosta Boda

Ik hou van dit soort kunst

Ik hou van dit soort kunst

Om weer warm te worden stop ik op de terugweg bij een elandpark. In principe kan ik de elanden overal zien, ook op Getnö Gård waar ze gewoon naartoe zwemmen, maar nu ze jonkies hebben zijn ze nogal schuw. Dan is een park net zo handig! Bovendien: daar kan ik ook proeven hoe lekker gegrilde elandworst smaakt en daar kan ik de bekende eland-souvenirs kopen.

Elanden spotten is niet eenvoudig

Elanden spotten is niet eenvoudig

Terwijl elanden best groot zijn!

Terwijl elanden best groot zijn!

Elandworst smaakt heerlijk

Elandworst smaakt heerlijk

Terug bij Lake Åsnen mijmer ik die avond nog wat na over de beschaafde wildernis van Zuid-Zweden. Primitief kamperen, en toch in de bewoonde wereld. De zeldzaamste roofvogels broeden er, maar m’n telefoon doet het gewoon. En als dan ‘s avonds de vuurtjes branden op natuurcamping Getnö Gård weet ik het zeker: wildernis 2.0 is zo gek nog niet!

Meer info over Zuid-Zweden:

Arjan
Volg mij!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>