Zomer in Edmonton

Iedere winter zijn er wel een paar dagen dat het kwik minus dertig graden aangeeft. Bittere kou, bevroren tenen en een bak sneeuw. De Canadese winter is meedogenloos. Groot is de tegenstelling dan ook met de zomer. Het is niet ongebruikelijk dat in juli en augustus Edmonton wordt opgewarmd tot een graadje of 25 door een heerlijk zonnetje tegen een strakblauwe hemel.

Ook de winter heeft zijn charme

Gekscherend wordt de zomer in Edmonton ook wel het construction season genoemd. Er wordt volop gebouwd en de schade aan infrastructuur door vorst en sneeuwval wordt hersteld. Zodra de sneeuw smelt en de temperatuur boven de nul uitkomt worden al inwoners in korte broeken gesignaleerd. De lange winter is weer voorbij. Die natuurlijk ook zijn charme heeft. Binnen de stadsgrenzen zijn meerdere wintersporten mogelijk. Er kan zelfs worden geskied. En als echt onbehaaglijk buiten is biedt de West Edmonton Mall uitkomst. Het grootste winkelcentrum van Noord-Amerika omvat naast honderden winkels tevens een pretpark, een subtropisch zwembad, schaatsbaan en een levensgroot piratenschip. Een zijdeurtje in het winkelcentrum geeft toegang tot de tribune van het zwembad. Beangstigend hoge glijbanen en een serieuze set golven maken het tot een niet alledaags zwembad.

piratenschip West Edmonton Mall

Een levensecht piratenschip dobbert in de mall


glijbanen World Water Park West Edmonton Mall

Geen kinderachtige glijbanen in het World Water Park


Galaxyland West Edmonton Mall

Galaxyland is geschikt voor alle leeftijden en heeft zelfs rollercoasters

Hippe wijk

In de zomer is het buiten goed toeven. Dat merk ik. Het is schitterend weer en erg druk op straat. Een andere kant van de stad wordt zichtbaar. Edmonton staat bol van de festivals en evenementen. Met name in augustus is er ieder weekend verspreidt over de stad wel wat te doen. Mijn eerste stop is Old Stratcona. Bij locals één van de meest geliefde wijken. Ook bij bezoekers. Hip is het toverwoord. Bijzondere winkeltjes, trendy restaurants en knusse barretjes. En leuke festivals.


82nd Street Old Stratcona Edmonton

82nd Street is het hart van Old Stratcona


Old Stratcona Edmonton

Doordat de wijk zo populair is geworden is wonen er steeds minder betaalbaar


Edmonton

Ach ja, soms zijn we open en soms zijn we dicht


Edmonton

Alleen de etalages zijn al vermakelijk

Bijzondere acts

Vuurspuwers, acrobaten, clowns domineren de wijk gedurende het Fringe festival. Een nogal flexibele dame legt haar voeten achter haar oren. Ze vraagt de hulp van twee potige toeschouwers om haar in een minuscuul glazen kistje te vouwen. Wonderbaarlijk genoeg weet ze zich erin te wurmen. Aan de overzijde wordt een metershoge stellage opgebouwd. In het midden bungelt een dik touw. Een frêle dame zwaait, klimt en zweeft in onmogelijke posities aan het touw. Brandende fakkels komen in het spel. Tegen het eind van act doet ze een handstand op een hoogte van zeker een meter of zes, terwijl haar kompanen om haar heen jongleren met zes brandende fakkels. Zonder kleerscheuren bereikt één ieder weer vaste grond. Allerhande vormen van straattheater wisselen tijdens het Fringe festival elkaar af, tien dagen lang, tot laat in de avond. Old Stratcona is dan place to be. Om 23.00 uur houd ik het voor gezien. Morgen voor het krieken van de dag volgt de volgende beproeving

Edmonton

Weinig mensen zijn lenig genoeg om hun voeten in hun nek te leggen


Edmonton

Bijna onmogelijk, maar toch past het


Straattheater Edmonton

Allerlei vormen van straattheater krijgen een podium


Edmonton

Onbezorgd zwaait de dame rond in de lucht


Edmonton

Veel toeschouwers slaan het optreden gade


Optredens Edmonton

Keuze genoeg uit optredens, voorstellingen en acts

Congratulations, you made it!

Iedere zichzelf respecterende stad heeft tegenwoordig een marathon. De derde zondag van augustus zijn de straten afgesloten. De Servus Edmonton Marathon, dat wordt gepromoot als ‘the friendly marathon’, is een rondje van 21 kilometer door Downtown en langs de Rivervalley. Vroeg in de ochtend wordt gestart met verschillende afstanden. De sfeer zit er goed als de brede avenue zich vult met duizenden lopers. Vandaag staat een halve marathon op mijn programma. Een bonte mix van kleurrijke shirts beweegt zich voort nadat het startschot heeft geklonken. Als snel laten we de hoogbouw van het winderige Downtown achter ons en dienen de eerste uitzichten op de Rivervalley zich aan. Enthousiaste toeschouwers juichen de rennende menigte toe. Met behulp van trommels wordt nog wat extra volume bijgezet. De brede stoet verandert in een lang lint. Af toe knoop ik een praatje aan met mijn medestrijders. Via rustieke woonwijken keren we terug naar Downtown. Drie rijen dik staat het publiek de laatste honderden meters voor de finish. Bij iedere loper die de eindstreep nadert stijgt een gejuich op. Terwijl ik de medaille krijg omgehangen word ik door talrijke andere deelnemers en toeschouwers gefeliciteerd. Well done! Great time! Congratulations. Plaats 194 op ruim 1.600 deelnemers is niet allerbelabberdst, evenmin een topprestatie. Een erg vriendelijke marathon dus.

Edmonton Marathon

Reishonger on the run in Canada


Edmonton Marathon

Gewoon achteraan sluiten is het devies


Edmonton Marathon

De start van de marathon wordt geflankeerd door hoogbouw


Edmonton Marathon

De menigte wordt na het startschot losgelaten


Edmonton Marathon

Bootje varen

Met ietwat stramme benen stap ik op mijn huurfietsje om vanuit Downtown de vier kilometer terug naar Old Stratcona te trappen. Aan de oever van de North Saskatchewan River is het een drukte van belang. Toch maar eens kijken. Het blijkt ook het weekend van het Edmonton Dragon Boat Festival te zijn. Lange smalle houten boten voorzien van een drakenkop, schubben op de romp en een staart glijden soepel door het kalme water. Voorop de boot beukt de stuurman op de trommel om het tempo en de richting te bepalen. De eerste races van de dag zijn begonnen. Krachtig wordt de roeispanen het water in geduwd. Het is stuivertje wisselen voor de koppositie. Op het droge worden de kleurrijke en prachtig afgewerkte boten tentoongesteld. Zomaar drie grote evenementen op één dag.

Edmonton Dragon Boat Festival

Allerlei boten worden tentoongesteld op het festival


Edmonton Dragon Boat Festival

Een nek aan nek race voor de overwinning


North Saskatchewan River

De North Saskatchewan River leent zich uitstekend voor drakenboot races

Summer is calling

Niet helemaal achterin de kast liggen de mutsen en de lange onderbroek. De zomers in Edmonton zijn kort. In mei is alle sneeuw gesmolten. De eerste vlokken kunnen in oktober alweer vallen. Ieder seizoen heeft zijn charme. Edmonton slaagt erin om volop van de zomer, dat bol staat van de festivals en evenementen, te genieten.

Festivalstad Edmonton

Ik bezocht de Canadese stad Edmonton in samenwerking met en op uitnodiging van Explore Edmonton.

Jos
Latest posts by Jos (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>