Zo ziet een vijfdaagse cruise eruit

Eerder dit jaar mocht ik als eerste het nieuwe schip van Norwegian Cruise Line (NCL) ontdekken, Norwegian Bliss. Tijdens deze driedaagse cruise voeren we van Bremen naar Southampton met alleen maar dagen op zee en dat vond ik fantastisch. Je snapt, dat toen ik deze zomer de uitnodiging kreeg om een Middellandse Zee cruise te maken, mijn cruise-hart een sprongetje maakte. Een échte cruise, dit keer met Norwegian Epic. Dat belooft natuurlijk veel goeds, en geloof me: het was epic.

Kennismaken met de Norwegian Epic

Voordat ik haar mocht ontmoeten, pakten we het vliegtuig vanaf Amsterdam naar Rome. Vervolgens reisden we per bus naar de haven van Rome waar het schip op ons lag te wachten. Ik wist wat mij ongeveer te wachten stond, maar op het moment van aankomst toverde het schip weer een glimlach op mijn gezicht. Yes, I’m back!

Ik kon niet wachten het schip te verkennen, maar wilde graag mijn stateroom bewonderen en mijn koffer uitpakken. Dat is namelijk een van de vele voordelen van een cruise: je hoeft maar één keer je koffer uit te pakken terwijl je wél op verschillende bestemmingen komt. Mijn stateroom zag er ook weer goed uit: een king-size comfortabel bed, een bankje, twee kledingkasten met genoeg opbergruimte, fijne badkamer en een groot balkon. Dat is een geluksmomentje hoor: wakker worden ’s ochtends met uitzicht op zee of op je nieuwe bestemming aankomen.

Na het uitpakken van mijn koffer is het tijd voor het eerste drankje. Ideaal van NCL (Norwegian Cruise Line) is het Premium all-inclusive-concept, waarbij drankjes onder de 15$ zijn inbegrepen, net als entertainment, een aantal restaurants, fooien, zestig minuten internet en nog meer. Om zeven uur zette het schip koers naar Toscane en gingen wij aan het diner. Op het schip heb je keuze uit veel verschillende restaurants waarbij er een aantal is inbegrepen. Wij aten bij Teppanyaki, een Japans restaurant waar je een toeslag moet betalen. Maar dat is elke dollar waard. Niet alleen omdat het eten verrukkelijk is, ook de sfeer en het entertainment is fantastisch. De chefs maken er een hele show van en zorgen dat je met een volle buik en een lach op je gezicht richting je stateroom gaat. Of nog een drankje doet in een van de vele barretjes.

Cruise aan boord van de Norwegian Epic

Lucca & Pisa

De volgende ochtend zaten we al vroeg aan het ontbijt in het Garden Café. Dit is het buffetrestaurant waar je alles kunt vinden: van granola en yoghurt, tot een English Breakfast en van vers fruit tot de lekkerste croissants. Een andere optie is Taste, een plek waar je ‘à la carte’ kunt ontbijten. Na een heerlijk gebakken eitje en wat verse jus zaten we om acht uur in de bus om richting Lucca en Pisa te gaan. In ongeveer 45 minuten reden we naar Lucca om daar het stadje in Toscane te ontdekken. Niet wetende dat er een groot festival gaande was, het zogenoemde Comic Festival waarbij iedereen in Italië verkleed gaat en feest viert. In drie uur tijd liepen we door de schattige straatjes, over de stadsmuur van Lucca, bezochten we kleine winkeltjes met olijfolie, wijn en koekjes en kwamen we aan bij een heerlijk restaurant. Lunchen deden we bij Gigi, typisch Italiaans met heerlijke wijn en verse pasta. Ik ging voor de gnochi met burrata. Met een volle buik stapten we de bus in richting Pisa. Waar honderden toeristen op ons stonden te wachten die allemaal dezelfde originele foto aan het maken waren. Mocht je deze steden al hebben gezien, dan zou ik je aanbevelen om Florence te bezoeken. Iets verder rijden, maar een prachtige stad en zeker de rit waard.

Pisa en Lucca

Na een dagje touren door Toscane kwamen we weer terug bij de terminal in de haven van Livorno. Hier stond de crew buiten om ons te verwelkomen met muziek, dans en een drankje. Een fijne ‘thuiskomst’, want zo voelt het echt. De mensen op het schip zijn allemaal even vriendelijk en gastvrij. Wanneer en waar je ook komt, overal staat een lach op het gezicht en helpen ze je met veel plezier. Na een warm welkom ben ik naar m’n stateroom gegaan om mij klaar te maken voor een nieuwe avond aan boord. Dit keer op het programma een diner in restaurant Taste (inbegrepen), waarbij je kan genieten van een à la carte menu. Na een goedverzorgd diner verhuisden we naar het Epic Theatre, de plek waar de meest mooie shows worden opgevoerd. Het entertainment aan boord van het schip is fantastisch, zowel Broadway shows als eigen producties, allemaal de moeite waard om te zien en inbegrepen in het concept. Zo bezochten wij ‘Priscilla Queen of the Desert’, gebaseerd op de gelijknamige film. Een voorstelling vol met bekende nummers, prachtige kostuums, gezellige dansen en een stel zeer goede acteurs. De show duurde van 22:00 tot 23:30 en was het kijken zeker waard. Na de voorstelling kon ik het aanbod van een drankje niet afslaan en genoot ik van mijn ‘Rebellious Fish’ en lag ik niet veel later op één oor.

Cannes

Wakker worden met uitzicht op zee, dat is toch heerlijk. Om half acht ging de wekker al en merkte ik op dat we nog niet op de plek van bestemming waren aangekomen. Geen probleem, want eerst stond (mijn eerste les!) yoga op het programma. Niet alleen kan je je inschrijven voor verschillende sportlessen, ook is er een onwijs grote gym met alle apparaten aan boord om een full-body workout te doen. Maar, back to the yoga. Ik bakte er niets van, maar rustgevend was het wel. Ik kon helemaal zen richting het ontbijt om mij vervolgens klaar te maken voor een middag in Cannes. Dat is namelijk de tweede bestemming van onze cruise: Viva Le France. Normaal gesproken kan je van het schip aan land, maar in Cannes hebben ze geen haven waar het water diep genoeg is voor onze Epic friend. Dus mochten we ‘tenderen’. We stapten in de luxere variant van de Titanic-bootjes om vervolgens in nog geen vijf minuten aan land te staan. Samen met mijn nieuwe Finse vriendin en Duitse vriend liepen we de boulevard af en stapten we heel casual de Chanel, Balenciaga en Celine winkel in. Verderop trakteerden we onszelf op een cappuccino en liepen we terug naar het oude gedeelte van de stad. Wauw, wat een fotogenieke bedoening. Het ene schattige kleurrijke huisje na het andere, en dan na heel wat schattige huisjes sta je bovenaan een berg waar je een prachtig uitzicht hebt over Cannes. Even zwaaien naar het schip en dan is het alweer 13.00 uur en is het tijd voor wijn, of lunch. Of lunch met wijn.

Cannes verkennen

Na een lekkere lunch liep ik terug naar het schip, want er stond een wellness middagje voor mij op het programma. Lees: sauna, whirlpools en de meest fijne rustruimte ooit. Uiteraard zijn er ook massages en tientallen andere behandelingen mogelijk. Helemaal uitgerust maakte ik mij klaar voor het volgende spektakel aan boord, namelijk een dinershow in de so called Spiegeltent. In drie uur tijd geniet je van een driegangendiner en een show waar menig circus nog een puntje aan kan zuigen. De ene na de andere acrobaat vloog door de lucht. Heel bijzonder, af en toe wat spannend maar zeker vermakend. Met een paar grijze haren rijker zijn we toe aan (nog) een cocktail of lekker wijntje. Gelukkig is er genoeg mogelijk aan boord om een gezellige avond te beleven, dus belandden we in een kroeg náást een ware ice-bar. Hier namen we dus ook een kijkje. Maximaal 20 minuten mag je in deze toffe bar een cocktail drinken. Na een paar drankjes namen we ook nog een kijkje bij de Epic Club, het is immers een vrijdagavond. Een paar danspasjes later ging ik richting mijn stateroom om de volgende ochtend nog even de sportschool in te duiken.

Behind the scenes

Dus mijn wekker stond om zeven uur om vervolgens om half acht op de crosstrainer te staan. Vervolgens met wat gewichten gegooid, met het meest bijzondere uitzicht tijdens het trainen ooit. Dat motiveert wel, kan ik je vertellen. Twee uur later stond ik klaar voor de behind the scenes tour. En dat was me een partij leuk. Allereerst omdat we een kijkje mochten nemen bij de kapitein. De beste man heeft natuurlijk het beste uitzicht van het hele cruiseschip, ziet de metershoge golven woest tegen het gevaarte aan botsen en heeft de meest prachtige vergezichten tijdens de cruise. Interessant dus. Vervolgens mochten we een kijkje nemen in de keuken, wat ook weer onwijs indrukwekkend was. Het is allemaal zó immens groot, druk en professioneel. En dan heb ik het nog niet eens over het personeel, want die verdienen echt een diepe buiging. Elke ochtend, middag en avond verzorgen zij honderden mensen en toveren ze bij iedereen een glimlach op hun gezicht. Verder heb je uiteraard andere afdelingen als entertainment, schoonmaak en de wasserij. Je hebt werkelijk geen idee hoeveel er gedaan moet worden om zo’n cruiseschip goed rollend te houden. En dan denken ze ook nog eens aan het milieu. Daar is ook een aparte afdeling voor en deze draait 24 uur per dag door. Ze zorgen ervoor dat al het afval op de juiste manier wordt verwerkt, gerecycled of van boord kan worden gegooid. Dat laatste gaat natuurlijk om restvoedsel dat goed is voor de dieren in de zee. Petje af en keep doing the good work NCL!

Norwegian Epic interieur

Mallorca

Na een sportieve en indrukwekkende ochtend mogen we weer van boord en gaan we met een tour Mallorca ontdekken. We reden met de bus een halfuur naar een mooi uitzichtpunt waarvan je niet zou denken dat je in Mallorca bent, zo prachtig. Diezelfde middag stonden er met de tour nog wat dingen op het programma, als een wijntasting en bezoek aan mooie Spaanse tuinen. Maar als ik een advies mag geven na mijn ervaringen aan land: ga lekker zelf op pad. Is het niet op loopafstand, dan zijn er zoveel mogelijkheden om op de juiste plek te komen. En niets is leuker om een stad zelf te ontdekken, lekker te voet of huur een fiets voor een paar uur. Maar ga lekker zelf op ontdekkingstocht.

Na onze tour over het eiland kwamen we om zes uur weer terug bij ons schip en maakten we ons klaar voor de laatste avond. En die sloten we af met een fantastisch diner in de Bistro. Denk daar een fijn gezelschap bij en een goed glas wijn, dan is de avond toch compleet? Wat zeg ik, de hele cruise-ervaring! De volgende ochtend namen we om negen uur afscheid van het schip en namen we de transfer naar het vliegveld van Barcelona. Als ik je nog een gratis tip mag geven: boek een hotel voor en na je cruise, om de steden Rome en Barcelona ook nog te kunnen ontdekken. Zo haal je het meeste uit je cruise!

Denise
Laatste berichten van Denise (alles zien)
 1. mijn ervaring met een cruise was verschrikkelijk. Waarom worden de nadelen van de cruise niet beschreven? graag een correct beeld schetsen van een cruise!

  • Hoi Jos,

   Meningen verschillen natuurlijk, en als je op uitnodiging meereist op een cruiseschip, zal alles ook daadwerkelijk tot in de puntjes voor je geregeld worden. Van excursies aan land tot tours op het schip, van eten in de betaalde restaurants tot toegang tot de spa. Als je zo in de watten wordt gelegd, krijg je al snel een overwegend of absoluut positief totaalbeeld.

   Onze eigen ervaringen zijn echter ook niet altijd louter positief; bekijk het artikel van de ervaringen van deze cruise newbee maar eens.

   Wat vond jij zo verschrikkelijk aan het cruisen?

  • Hoi Jos,

   Dank voor je reactie. Allereerst wil ik je aangeven dat iedereen natuurlijk zijn mening mag hebben. Ik ben dan ook zeker benieuwd waarom je cruise-ervaring verschrikkelijk was. Dit kan natuurlijk aan veel verschillende factoren liggen. Ook zijn er veel diverse rederijen waar ook een hoop verschil in kan zijn.
   Daarnaast wil ik je aangeven dat ik zelf wel al diverse goede ervaringen heb gehad en daarom schets ik een beeld hoe ík het heb beleefd. En dus voor mij een correct beeld is. Iedereen is vrij om daar natuurlijk wat van te vinden.
   Zoals Dionne al hierboven aangaf, worden wij inderdaad uitgenodigd voor zo’n cruise. Maar dat betekent niet dat we niet kritisch kunnen zijn. Daarom geef ik bijvoorbeeld ook in het artikel aan dat ik zelf niet zo’n tour zou boeken, maar een ieder aanbeveel om zelf op pad te gaan. Nogmaals, ik deel hier mijn ervaring en iedereen mag daar mee doen wat hij of zij wil. Ik hoop natuurlijk mensen te inspireren. Maar ik hoop dan ook dat je dat begrijpt. Mocht je nog de nadelen willen benoemen die je zelf hebt ervaren, dan ben ik daar (net als Dionne) erg benieuwd naar.

   Fijne dag en groet,
   Denise.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>