Tijdens onze trip naar de Lofoten gaan we uiteraard ook zeearenden spotten. Zeearenden worden ook wel "vliegende deuren" genoemd, vanwege hun enorme spanwijdte. De zeearend is naast zijn afmetingen te herkennen aan zijn stoere kop met grote gele snavel, de diep gevingerde vleugels en zijn witte staart.

sea eagle safari

Foto van Ger Meesters

Foto van Ger Meesters

Foto van Ger Meesters

Foto van Ger Meesters

Een zeearend is met zijn brede vleugels en zijn spanwijdte van ruim twee meter een bijzonder spectaculaire vogel. Oorspronkelijk kwamen zeearenden in heel Europa voor, maar in de vorige eeuw is zijn aantal drastisch gedaald, en tegenwoordig geldt hij als zeer zeldzaam. De Europese zeearenden hebben eigenlijk geen vijanden; de mens is zijn grootste vijand. De grote roofvogel werd jarenlang systematisch bejaagd en vergiftigd. Nu het gebruik van pesticiden is teruggedrongen en met name in Midden-Europa beschermingsmaatregelen zijn genomen, gaat het weer beter met de zeearend. In Noorwegen leven zo’n 2.000 zeearenden. Dat is bijzonder veel; in bijna geen enkel ander land leven meer dan 100 zeearenden in totaal.

De Lofoten, een paradijs voor zeearenden
Een van de redenen dat we naar de Lofoten zijn gegaan, is omdat het een van de beste plaatsen van Noorwegen (en zelfs in Europa) is om zeearenden te zien. Het is een prachtig ruig landschap, en met een zee rijk aan vis, is de Lofoten een paradijs voor zeearenden. Dat betekent dan ook dat de kans groot is deze mooie dieren te zien tijdens een Sea Eagle Safari. Met de MS Orca vertrekken we ‘s morgens vanaf het marktplein van Svolvær, richting de Trollfjord. Onderweg kom je langs adembenemend mooie landschappen, maar de echte attractie zijn de zeearenden.

We hadden vooraf wel onze bedenkingen over deze trip, omdat de zeearenden dichtbij de boot worden gelokt met vers gevangen vis. Hoewel dit, realistisch gezien, de enige manier is om ooit mooie foto’s te maken van deze machtige vogels, lijkt het toch niet juist je te bemoeien met hun natuurlijke jacht. Maar goed, onze wens om de zeearenden van dichtbij te bewonderen overwon onze scrupules en we werden dan ook beloond met verschillende close encounters. En ja, het zijn écht indrukwekkende roofdieren!

gevangen kabeljauwzeearend in actie

Natuursafari
De Sea Eagle Safari duurt drie uur met de MS Orca, of ruim een uur als je met de RIB boat gaat. Je vaart langs de kust richting de Trollfjord, een indrukwekkende smalle fjord en een goede plek om zeearenden te spotten. De boot stopt, zodat we een hengeltje kunnen uitgooien om zelf kabeljauw te vangen. De beste manier om de zeearenden in actie te zien, is namelijk door ze te voeren… met verse vis. Nadat we ieder drie vissen gevangen hebben in één worp, vervolgen we onze weg en al snel zien we onze eerste zeearend. We varen de Trollfjord in, mooi, maar niet zo bijzonder als de verhalen erover je doen geloven.

Zeearend voeren

Zeearenden in hunting mode
Op de terugweg richting de haven van Svolvaer begint het spektakel. De verse vis brengt de zeearenden in “hunting mode” heel dichtbij de boot, wat prachtige beelden oplevert. De grote arenden met hun brede, rechthoekige, diep gevingerde vleugels, zware vooruitstekende kop met zware, gele snavel jagen vliegend. Ze eten vis, watervogels, zoogdieren en aas. Ze vangen hun prooi met gestrekte tenen van het wateroppervlak. Geweldig om te zien!

zeearenden voeren

Martijn

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>