Zambia – Safari in Stijl

Zambia, dat is het pure Afrika. Ik ging 10 dagen genieten van buffels, leeuwen, jagende wilde honden, bush en savanne-landschap. Wilde dieren zijn hier in overvloed en nergens staan hekken. Ik slaap tussen het wild in een luxe open lodge. Elke dag om 05:30 uur maakt het warme zonlicht me wakker in mijn safari-tent met eigen bad. En wanneer de game drive van de middag overgaat in de avond, stopt de Landrover en is er een cocktail met sundowner. Ga je mee?

Zambia, Midden-Afrika. Mijn kleine propellervliegtuig scheert over de landingsstrip in de bush. Eerst de wilde zwijnen en de impala’s verjagen, dan snel omdraaien en landen – voordat ze terugkomen. De open safari-auto’s staan klaar om ons naar de luxe Royal Zambezi Lodge te brengen. Ik heb net de hoofdstad Lusaka verlaten voor een week in de bush. De sigaren ontbreken nog net, maar verder is alles aanwezig voor een geweldig avontuur. Zambia – Safari in Stijl.

Mijn vliegtuigje jaagt eerst het wild van de landingsbaan, voor het kan landen.

Mijn vliegtuigje jaagt eerst het wild van de landingsbaan, voor het kan landen.

Het vervoer naar de afgelegen lodge gaat per open safari auto.

Het vervoer naar de afgelegen Rayal Zambezi lodge gaat per open safari auto.

Zambia – waar wild nog wild is

Zambia ligt in centraal Afrika, iets ten zuiden van de evenaar. Tussen Malawi, Zimbabwe en Namibië. De Zambezi rivier stroomt er doorheen met zijn beroemde Victoria waterval. Het is erg groen en begroeid na de regentijd in april, en droog en open daarna. In april een aangename 25 graden maar 35 graden in oktober. Ik ben hier eind april. Ik geniet van de aangename temperatuur en het wild geniet van het frisse groen. De impala’s zijn constant op hun hoede – leeuwen of luipaarden kunnen overal zijn. Of een groep van 20 wilde honden – zo’n groep eet drie impala’s per dag.

Bij aankomst direct een boot-safari op de Zambezi rivier.

Bij aankomst direct een boot-safari op de Zambezi rivier.

De olifanten zoeken verkoeling bij de Zambezi.

Olifanten zoeken verkoeling bij de Zambezi en ik kan ze bijna aanraken.

Vorig jaar was ik ook in Zambia. En eerlijk is eerlijk, dat was best eng: een lodge zonder hekken. ’s Avonds brengt een bewaker je naar je tent. Want olifanten of hippo’s (nijlpaarden) kunnen ineens opduiken. Ongelooflijk wat die bewakers zien en horen in het donker. Ik ben blij dat ze er ook dit jaar weer zijn. In Zuid-Afrika, bijvoorbeeld in het Kruger park, is alles omheind. Het park is omheind, daarbinnen weer de lodges. Heel veilig. En het zien van wild is verzekerd, want er zijn nogal wat dieren samengepakt. In Zambia is dat heel anders.

Zambia – Safari in Stijl

Het is 5:30 en de zon komt op. De bewaker van de avond komt me wekken. Maar ik ben al lang wakker en geniet van de warme rode Afrikaanse ochtendzon. Ik kijk uit over de Zambezi rivier. Vogels doen hun best, de laatste hippo’s gaan met veel gegrom terug naar het water. De hele nacht hebben ze gegraasd tussen de tenten, maar nu wordt het ze te warm. En ik kan dus veilig naar het ontbijt voordat de eerste game drive van die dag begint. Want zo gaat dat op safari: vroeg op, ontbijt, game drive van een paar uur, terug voor de warme lunch, middag game drive, sundowner, avond game drive, diner.

Dat is nog eens wakker worden in stijl!

Royal Zambezi Lodge: dat is wakker worden in stijl!

Ik ontbijt met uitzicht over de rivier.

In de Royal Zambezi Lodge ontbijt ik met uitzicht over de rivier.

En elke dag eindigt met een sundowner in de vrije natuur.

En elke dag eindigt met een sundowner in de vrije natuur – meestal een gin-tonic.

Ik kan goed aan dat schema wennen. Mijn eerste safari was 30 jaar geleden in Kenya, met een klein tentje in de hitte. Nu ben ik iets ouder en geniet ik van een safari in stijl. De hoeveelheid personeel in de lodge is niet te tellen – voor iedere taak zijn meerdere mensen. Dat geeft rust, dat is stijlvol en dat is echt genieten. De sigaar ontbreekt nog net… Tijdens de game drive is er altijd een tea break. De Landrover stopt, er komt een tafeltje midden in de bush en een picknickmand met thee, koffie en muffins komt tevoorschijn. Ja, de Engelsen hebben stijlvolle tradities, die ze ook in hun voormalige koloniën in Afrika hebben achtergelaten.

Slapen in stijl in een luxe safari-tent, tussen het wild betekent 's nachts binnen blijven!

Slapen in stijl in een luxe safari-tent tussen het wild betekent: ‘s nachts binnen blijven!

Olifanten zijn nieuwsgierig en lopen 's nachts door de lodge.

Olifanten zijn nieuwsgierig en lopen ‘s nachts door de lodge.

Safari ofwel ‘reis’

Game drives (met een Landrover kriskras over de vlakte trekken om wilde dieren te spotten) zijn het hoogtepunt van elke safari. Tijdens mijn verblijf in Zambia heb ik elke ochtend een game drive van maar liefst 4 uur en elke middag/avond ook. Met dus een heerlijke onderbreking in de ochtend (met thee en muffins) en in de middag (met een sundowner ofwel een cocktail of gin-tonic). Tussendoor is mijn ‘reis’ door de bush één grote verrassing. Door het vele groen is er weinig zicht en achter elke bocht kan een vriendelijke of onvriendelijke ontmoeting schuilgaan. Olifanten houden niet van indringers. Hyena’s volgen juist onverstoorbaar hun neus richting karkassen.

Buffels zijn (na de hippo's) het gevaarlijkst.

Buffels zijn (na de hippo’s) het gevaarlijkst.

Een game-drive over de savanne is prachtig.

Een game-drive over de savanne is prachtig.

En natuurlijk stoppen we voor thee, koffie en muffins.

En natuurlijk stoppen we voor thee, koffie en muffins.

En dan ineens: een troep van 20 wilde honden!Wilde honden jagen vaak op impala’s. Een impala wordt dan geïsoleerd van de rest, opgejaagd en uitgeput. Wat een indrukwekkende actie ineens! We proberen de troep met de auto te volgen. Ook hyena’s krijgen lucht van de jacht en gaan alvast in de richting waar de impala waarschijnlijk aan zijn einde zal komen. De hyena’s leven tenslotte van de restjes. We verliezen de troep uit het oog. Maar onze ranger geeft het niet op en 10 minuten later zien we de troep wilde honden terug. Nog net zien we hoe ze de laatste restjes oppeuzelen. In 10 minuten van een dartele impala naar een paar botjes… Zo betrekkelijk is het leven in de bush.

De hyena heeft lucht gekregen van de jagende wilde honden en volgt ze.

Deze hyena heeft lucht gekregen van jagende wilde honden en volgt ze geduldig.

Wilde honden veranderen een dartele impala in 10 minuten in een karkas.

Wilde honden maken van een dartelende impala binnen 10 minuten in een karkas.

Zambia – volop water

Zambia ligt in centraal Afrika. Door hoogteverschillen is in centraal Afrika een groot deel van het jaar volop water. Denk alleen al aan het oerwoud met de berggorilla’s in Oeganda. Een heel verschil met de savanne in Oost-Afrika. Zambia heeft als grootste rivieren de Zambezi en de Kafue. Lower Zambezi National Park ligt pal aan de Zambezi rivier. Ik verblijf hier drie dagen. Wat een bijzondere ervaring. De rivier trekt veel olifanten aan en zit vol nijlpaarden en krokodillen. Vanuit de Royal Zambezi Lodge worden elke dag boot-safari’s gehouden en kayak-safari’s. Vanaf het water in alle rust de duizenden hippo’s zien of op de kant een eenzame olifant-stier is echt een belevenis en de ‘specialiteit’ van Lower Zambezi National Park.

Kayak-safari is de specialiteit van Lower Zambezi NP.

Kayak-safari is de specialiteit in Lower Zambezi NP.

Hippo's houden niet zo van ons! Wegwezen.

De hippo’s houden niet zo van ons! Wegwezen.

Het is laat in de middag. We dobberen rond op de Zambezi. Ik schrik ineens. Wat eerst zo vreedzaam lijkt verandert plotseling. Want niet alle hippo’s blijken gesteld te zijn op onze boot… Drie stevige jongens draaien zich om en kijken dreigend onze kant op. Ze komen snel dichterbij. De ranger geeft gas. “Iedereen weet dat hippo’s op het land heel snel en gevaarlijk zijn. Maar ze kunnen ook heel snel zwemmen. Sommige hippo’s hebben slechte ervaring met een boot omdat ze ooit zijn geraakt. Deze jongens kunnen met gemak onze boot slopen.” In dat geval ga ik graag voor ze aan de kant.

Big cats – small birds

In Zambia wemelt het van het wild. Groot wild maar ook de mooiste vogels. Ik kom voor groot wild. Maar sommige van mijn medereizigers zijn al zó vaak op safari geweest, dat ze alleen nog interesse hebben in de vogels. Bijeneters, wevervogels, gekroonde kraanvogels, een rode ijsvogel: hier zie je de meest uitbundige kleuren. De vogels zijn zeker bijzonder maar niet voor mij. Want in Lower Zambezi en South Luangwa National Park (de twee parken die ik bezoek) komen veel leeuwen en luipaarden voor. Díe wil ik zien. Het zijn de koning en de keizer van de jungle. Now we are talking.

Wevervogels, bijeneters, kraanvogels: ze komen allemaal naar het water.

Wevervogels, bijeneters en kraanvogels: ze komen allemaal naar de rivier.

Een luipaard sloft voor ons uit. Giraffen kijken toe.

Het licht verdwijnt. Een volgegeten luipaard sloft voor ons uit, giraffen kijken toe.

Het licht schijnt over de heuvel. De leeuwen luieren na hun maaltijd in de schaduw. De zebra’s weten dat ze nu even niets te vrezen hebben en lopen rustig rond. Vanuit de auto kijken we ademloos toe. Tja, dan ziet het leven er voor luipaarden wel anders uit. Ze zijn veel alleen op pad, moeten slank blijven om hard te kunnen lopen en klimmen in bomen om hun prooi te verstoppen. Een eenzame luipaard wandelt een eind voor onze auto uit. Giraffen kijken nieuwsgierig toe – zij hebben van een luipaard niets te vrezen. Het licht verliest zijn kleur en langzaam valt de avond.

Zambia – een prachtige week komt ten einde

De avond game drive is begonnen. Onze spotter zit met zijn schijnwerper naast de chauffeur en spiedt rond. Wat een haviksogen heeft die man! Zelfs de kleinste kameleon hoog in een boom wordt opgemerkt. Olifanten maken kabaal om een jong te beschermen en in de verte begint een leeuw zijn lage gebrul om zijn territorium te markeren. Hippo’s komen aan land om de hele nacht te grazen en maken knorrende geluiden: pas op, hier ben ik. In mijn safari-tent kwaakt een kikker – geen krekel is daar veilig deze nacht.

De auto's staan klaar voor de avond game drive.

Mfuwe Lodge: de auto’s staan voor de middag/avond game drive.

Een avond game drive is een unieke ervaring.

Een avond game drive door South Luangwa NP is een unieke ervaring.

En zo gaat een week heel snel voorbij. In de verte bromt een klein propellervliegtuig. Het scheert over de landingsstrip in de bush. Eerst de wilde zwijnen en de impala’s verjagen, dan snel omdraaien en landen – voordat ze terugkomen. Een open safari-auto zet me af, de koffers worden geladen en ik ga met weemoed terug naar Lusaka. Safari in Stijl – een onvergetelijke ervaring.

Meer info

Arjan
Volg mij!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>