Tromsø in Noors Lapland
Het Noors verkeersbureau (Visit Norway) zegt dat het vanaf 2024 gedurende drie jaar zeer goede omstandigheden zijn om het noorderlicht te zien. Pål Brekke, Hoofd Ruimteonderzoek bij de Noorse Ruimtevaartorganisatie stelt: “De activiteit van de zon bepaalt de activiteit van het noorderlicht. Op dit moment nadert de zon een nieuw zonnemaximum, wat betekent dat er veel meer activiteit is dan normaal. Tussen zulke pieken zit een periode van 11 jaar, en we verwachten in 2025 een nieuwe piek te bereiken. De krachtige zonnecyclus met kans op spectaculair noorderlicht zal tot 2027 aanhouden”.
Om je kansen te vergroten om het noorderlicht te zien, kun je inderdaad beter niet in Tilburg blijven. De keuze is groot: IJsland, Finland, Zweden, Noorwegen, Alaska…. door de noordelijke ligging allemaal prima plekken om het noorderlicht te bekijken. Waarom valt onze keuze op Tromsø in Noors Lapland? In Tromsø heb je veel kans om het noorderlicht te zien. Als het aan de ene kant van de berg ongunstig weer is, rijden de tours gewoon naar de andere kant van de berg. Bovendien is Tromsø een pittoresk stadje met een grote keuze aan hotels en restaurants. Niet voor niets staat het in de top 10 meest trending bestemmingen van 2025 volgens onderzoek van Booking.com.
Wij hebben geen zin in gedoe, maar willen evenmin een pakketreis boeken waar we aan allerlei tours vastzitten. Ook willen we niet zelf in de Arctische sneeuw rijden. De uitkomst: zelf alles via Booking.com boeken. De site is een uitkomst als je geen zin hebt om urenlang allerlei tours te vergelijken. Ik had mijn hotel al via Booking.com geboekt (wat ik eigenlijk altijd doe) en zag bovenin in de blauwe balk dat je ook vluchten, auto’s en attracties kunt boeken. Bij attracties vulde ik Tromsø en de data in. Alle tours die ik wilde boeken, kwamen naar voren inclusief prijs en reviews. In een avond boekten we alle drie de tours die we wilden.
Op jacht naar het noorderlicht
Al op de eerste avond zien we het noorderlicht een klein beetje vanuit de haven in Tromsø. Als je echter een waar schouwspel wilt meemaken, kun je de stad met zijn lichtjes beter achter je laten. Dan is het handig als je met specialisten gaat die precies weten waar ze je heen moeten brengen. Onze reisleider is professioneel nachtfotograaf en brengt ons naar de mooiste plekken. Hij raadt ons aan om vooral onze ogen aan het nachtspektakel te laten wennen en niet zelf foto’s te maken. Je ziet namelijk veel meer als je niet in het licht van je mobieltje kijkt. En met zijn professionele apparatuur overtreft hij toch onze vakantiekiekjes.
Direct als we uit de bus stappen zien we een sluier van groen licht. Onze begeleider legt uit dat een camera veel meer licht oppikt dan het blote oog. Foto’s van het noorderlicht zullen daarom altijd intenser lijken dan je zelf ziet. Ook is er een verschil tussen mannen en vrouwen. Vrouwen kunnen beter kleuren onderscheiden in het midden van het visuele spectrum, zoals de kleur groen. Hij waarschuwt de mannen de vrouwen dus gelijk te geven als ze het noorderlicht denken te zien.
(header foto en deze: ©Bertinthenorth)
Wachtend op nog meer spektakel strijken we bij -15°C neer rond een kampvuur. We worden verrast met warme chocolademelk met koekjes. Als we alles ingepakt hebben en opstaan om te gaan, laat het noorderlicht zich opnieuw zien.
(©Bertinthenorth)
Het groene licht wordt steeds intenser en intenser als we terugrijden. Onze begeleider laat de bus stoppen bij een dichtgevroren meer. Op het meer nemen we afscheid van een wel heel bijzonder kleurenspektakel. Uiteraard hebben wij geluk gehad met een erg heldere hemel. De week ervoor regende het iedere avond en dan is de kans klein dat je zo’n prachtig schouwspel ziet. Als we ver na middernacht bij ons hotel afgezet worden, dank ik de weergoden voor deze avond.
Slee rijden met husky’s
Ik denk dat slee rijden met husky’s de populairste tour is in Tromsø. Het is in ieder geval het lastigst te boeken. Als wij de tocht een paar maanden van tevoren boeken, hebben we slechts zeer beperkte keuze. Zorg er dus voor dat je deze tocht maanden van tevoren vanuit Nederland regelt. Wij dachten dat het noorderlicht het hoogtepunt van onze winterse reis zou zijn, maar de sledetocht met honden is onbeschrijfelijk!
Een busje brengt ons van het centrum van Tromsø in een half uur naar een kennel met 150 husky’s. Het zijn niet de witte soort met blauwe ogen (Siberische husky’s). De Alaska husky’s die ze in dit gebied hebben, zijn sneller en minder eigenwijs, maar zeker niet minder lief of minder knuffelbaar. Als wij ons thermopak aangetrokken hebben, lopen we naar de husky’s. Ze komen direct naar ons toe om geaaid en aangehaald te worden.
Na een gedegen uitleg hoe de slee, en vooral het remmen, werkt, worden we naar de sleeën geleid. We zijn in totaal met een groep van 18 gasten en drie begeleiders. Per begeleider gaan er maar drie sleeën mee. Mijn man pakt het “stuur” en ik ga op de slee zitten. In het begin is het nog wat onwennig om in de bochten de juiste kant op te buigen en zeker om met de juiste kracht te remmen. De omgeving is spectaculair: wit zover als het oog reikt met een vlammende zon die achter de besneeuwde berg verdwijnt.
Regelmatig stopt ons konvooi om van bestuurder te wisselen en foto’s te maken. Na een uur sleeën zijn we beiden professionals (tenminste zo voelen we ons). Het is lastig om van onze zes husky’s afscheid te nemen, maar de warmte lonkt. We zitten met de hele groep in een grote tipi rondom een vuurtje waar we warme chocolademelk met chocoladetaart geserveerd krijgen. De chocolademelk heeft mij nog nooit zo lekker gesmaakt. Als ik moet kiezen of ik het noorderlicht of de tocht met de husky’s het leukst vond, zou ik niet kunnen kiezen. Beide waren a-once-in-a-lifetime avontuur…. dat ik graag nog een keer zou willen meemaken!
Uitrusten na de husky tocht
Op zoek naar orka’s en walvissen
Van november tot en met januari (soms een week later of eerder) kun je met een boot vanuit Tromsø op zoek naar orka’s, vinvissen, bultruggen en potvissen. Om 07:45 uur moeten we bij de boot staan voor de Silent Whale Tour. Een kleine vier uur varen we met een stille hybride-elektrische boot tussen de fjorden naar het eiland Skjervoy. Vier uur lijkt lang, maar gelukkig is het personeel enthousiast en vertelt ons veel over de omgeving en de vissen. Ook kunnen we op de boot drankjes, broodjes en soep kopen.
Stille boot (©Brim Explorer)
Bij Skjervøya wordt het lange wachten direct beloond! We zien enorm veel orka’s, vinvissen en bultruggen. Het personeel is door het dolle, omdat ze nog nooit zoveel vinvissen bij elkaar en zo dicht bij de boot gezien hebben. Blijkbaar zijn niet alleen de weergoden, maar ook Neptunus ons welgezind. Na ongeveer een uurtje varen we terug. Rond 17:15 uur zetten we voet aan wal in Tromsø.
Bultrug (©Brim Explorer)
Voor een walvissentour heb je vele opties: je kunt -net als wij- met een grote boot heen en terug naar Skjervøy varen. Je kunt met de boot heen varen en met de bus terugrijden (of vice versa) of je kunt tours boeken waar je met kleine rubberbootjes de zee opgaat (wat uiteraard een stuk kouder is).
Je verblijf in Tromsø
Ik zou aanraden om een week in Tromsø te verblijven. De meeste mensen die wij er spreken hebben dezelfde tours als wij gedaan. Sommigen verruilen de huskytocht voor een tocht met de arrenslee en rendieren. Een enkeling huurt een sneeuwscooter. Niet iedereen boekt een tocht om het noorderlicht te bekijken. Buiten het centrum van Tromsø zijn er diverse plekken waar het noorderlicht zichtbaar is op heldere avonden: op de berg Storsteinen (de kabelbaan gaat tot middernacht), in het park Telegrafbukta en bij het Prestvannet meer.
Tromsø en de berg Storsteinen (©Vegard Stien/Visit Tromsø)
Het winterse weer en de tours zijn vrij vermoeiend, waardoor het fijn is om tussendoor ‘vrij’ te zijn. De stad Tromsø en de omgeving hebben veel te bieden. Als je naast de tours tijd hebt, ga dan met de kabelbaan de berg Storsteinen op, waar je een schitterend uitzicht over de stad hebt, ga skiën of langlaufen of relax in een van de vele koffiebarretjes.
Relaxen kan ook in ons hotel: hotel Enter St. Elisabeth Suites & Spa. Dit is een luxe hotel dat van alle gemakken voorzien is: een restaurant, een spa en ruime appartementen. Het hotel ligt op een heuvel (boek het hotel alleen als je goed ter been bent), waardoor je excellente uitzichten hebt over de stad en de zee. Het is het waard om wat extra te betalen om ’s avonds vanuit je bed te kunnen genieten van dit uitzicht.
Insider tips voor winters Lapland
Door schade en schande wijs geworden deel ik graag mijn tips om je comfortabel te voelen in een winters Lapland.
- Wat je ook gaat doen in de winter in Lapland, neem in ieder geval het volgende mee:
- Warme snowboots met een goed profiel. Je glijdt minder uit over de sneeuw met een goed profiel.
- Heat packs voor in je handschoenen. Je kunt wegwerp heat packs kopen bij bv Decathlon. Wij kopen oplaadbare via internet. Een stuk duurzamer!
- Een houder voor om je nek met je mobiele telefoon. Op tours krijg je vaak een thermopak aan. Helaas zitten daar niet altijd zakken in waar je je mobiele telefoon in kunt doen. Ook op een boot is het fijn om beide handen aan de reling te houden.
- Als je ze toevallig hebt liggen, neem dan spikes voor onder je schoenen mee. Wij hebben ze niet gebruikt, maar zagen meerdere mensen die ze wel droegen. Ook in Tromsø kun je ze kopen.
- Als je last hebt van zeeziekte, neem dan reisziekte tabletten mee vanuit Nederland. Wij kochten ze in Tromsø voor maar liefst 16 € (!) € per pakje.
- Zorg dat je laagjes draagt: wij hebben meestal thermo-ondergoed onder onze skibroek aan en een warme jas (die tot -20°C gaat). Het is heel fijn als je dunne handschoenen hebt waar je je mobiele telefoon mee kunt bedienen. Daarover draag je dikke handschoenen.
- Zorg dat je de tours die je per se wilt doen, maanden van tevoren vanuit Nederland boekt. Sommige (vooral de sledetocht met husky’s) zijn snel vol. Voor een noorderlichttour heb je een heldere hemel nodig. Je zou kunnen overwegen om die later te boeken.
- Contant geld heb je niet nodig: net als in Nederland kun je alles met je pinpas betalen (ook de taxi). Sterker nog: vaak nemen de winkeliers biljetten van NOK 200 (± €17) niet eens aan omdat ze onvoldoende wisselgeld hebben.
- Het is schitterend om het noorderlicht in een besneeuwd landschap te zien. Het noorderlicht kun je in Tromsø zien van ongeveer september tot en met maart. Tussen november en de derde week van januari komt de zon echter niet boven de horizon uit. Als je liever licht wilt zien, denk dan aan de maanden september en oktober (dan kun je overdag hiken en ’s avonds het noorderlicht zien) of februari en maart (dan heb je zonlicht én worden de dagen langer).
- 5x Doen in trending Tromsø! - 9 maart 2025
- Winterse pracht in Noors Lapland - 14 februari 2025
- Een korte rondreis door Noord-Engeland - 12 januari 2025