Op zoek naar een winter escape maar wil je niet te ver vliegen? Wat dacht je van één van de pareltjes van de Middellandse Zee? Neem bijvoorbeeld Sardinië, naast hete zomers zijn hier de winters mild en in het vroege voorjaar stijgt het kwik hier soms al tot 19 graden. Bovendien is het er buiten de Italiaanse vakanties heerlijk rustig. Je bereikt dit eiland in slechts een paar uur vliegen met goedkope vliegtickets vanaf Amsterdam, Eindhoven of Rotterdam. Ook het aanbod in goedkope huurauto's en accommodaties is hier enorm!

Sardinië, het op één na grootste eiland van Italië is ongeveer 270 km lang en 150 km breed. In een dag of vier tijd kan je met eigen vervoer al bijna helft van het eiland zien. Omdat elk deel van het eiland ook zijn eigen pracht en charme heeft, is het zeker aan te raden met een huurauto rond te rijden en ook op verschillende plaatsen tijdens je roadtrip een accommodatie te boeken. Wij kozen voor een goedkope vlucht vanuit Eindhoven naar Alghero en omdat de meeste campings nog niet open zijn voor het seizoen besloten wij fanatieke kampeerders lekker te gaan wildkamperen in de natuur.

 

Winterescape: midweekje roadtrippen op Sardinië

Sardinië heeft een aangenaam mild klimaat in de winter

Roadtrippen op Sardinië

Onze highlights in 4 dagen:


Natuurpark bij Alghero

Naast Alghero, waar onze trip begon, bezochten wij de ten westen van de stad gelegen Parco Naturale Regionale di Porto Conte. Dit is een prachtige omgeving met een afwisselende natuur van bos naar rotsachtige baaitjes. De wandelroute die door heel het park heen loopt biedt regelmatig prachtige vergezichten.

Parco Naturale Regionale di Porto Conte

De natuur in het park wisselt af van bos naar rotsachtige baaitjes

Vlakbij het natuurpark vind je ook de Grotta di Nettuno. Deze adembenemend mooie druipsteengrotten liggen bijna op zeeniveau onderaan een 110 meter hoge klif. Even een paar treden naar beneden dus, maar zeker de moeite waard. Overigens zijn de grotten enkel met een rustige zee te bezoeken.

Grotta di Nettuno

De afdaling naar Grotta di Nettuno

Schiereiland Sinis bij Oristrano

Als je vanuit Alghero zuidwaarts rijdt kun je een prachtige kronkelroute volgen die vlak langs de ruige westkust loopt waarbij je een continue uitzicht hebt op de zee en aan je linkerzijde het heuvelachtige landschap. Deze route brengt je in ongeveer twee uur tijd tot aan de omgeving van Oristrano halverwege het eiland.

De ruige westkust van Sardinië

Ten noordwesten van Oristrano ligt een niet toeristisch schiereiland met een prachtige ongerepte natuur. Bezoek hier absoluut het strand van Is Arutas. Het zand op dit paar kilometer lange strand bestaat uit kleine ronde korrels kwarts met kleuren variërend van roze en groen tot grijs en wit. Het is zo mooi dat je er tegenwoordig een bekeuring kunt krijgen als je het zand probeert mee te nemen.

Het mooie kwartszand van Is Arutas

Na een bezoek aan dit tropische strand kan je een paar kilometer landinwaarts rijden voor een bezoek aan één van de zoutmeren die het schiereiland Sinis rijk is. Bij deze zoutmeren zijn regelmatig flamingo kolonies te aanschouwen, waarvan er een aantal zelfs het hele jaar door verblijven. Je ziet ze de hele dag door op zijn kop in het meer hun voedsel filteren met hun grote snavels.

Sommige flamingo’s bivakkeren het hele jaar door in de zoutmeren

Golfo di Orosei

Als je vanuit Oristrano dwars het eiland oversteekt naar de oostkust kan je na het passeren van het stadje Nuoro de bergpas nemen door het Supramonte hooggebergte van Sardinie. De gemiddelde hoogte is hier ongeveer 900 meter en de hoogste berg, de Monte Corassi, piekt er met 1.463 meter hoogte prachtig bovenuit. In het vroege voorjaar is het geen uitzondering dat je hier op je flipflops in de sneeuw belandt!

We passeren het stadje Nuoro en vervolgen de weg richting het hooggebergte

Eenmaal aangekomen aan de oostkust bij de Golfo di Orosei is het landschap veranderd in een rotsachtige natuur met veel wildbegroeiing met op de achtergrond een azuurblauwe zee. Deze onaangetaste oostkust is slechts te voet of per boot bereikbaar en heeft prachtige verborgen baaitjes.

Het landschap van de oostkust

Het bekendste strand is Cala Goloritzè. Om bij dit strand te komen moet je wel een paar uur lopen en 650 meter stijgen (en ook weer dalen), maar ben je eenmaal over het hoogste punt heen dan komt een prachtig uitzicht je tegemoet en aan het einde van de route word je verwelkomd door een wit gekleurd privéstrand omringd door grote rotsen waar slechts een enkele lokale Sardiniër aan de andere kant van de baai zal liggen.

Cala Goloritzè Sardinië

Wij werden na het bezoeken van dit strand erg nieuwsgierig en zijn vanuit de parkeerplaats aan het begin van de route doorgereden over een onverharde weg. Na een hobbelige route van een paar uur waarbij we meerdere malen werden gepasseerd door ezels, varkens en schapen kwam we aan bij een eindpunt wat tevens het beginpunt is van een wandelroute naar Cala Sisine.

ezeltjes Sardinië

Een paar nieuwsgierige voorbijgangers komen even snuffelen

Dit strand is echt verlaten en is slechts een deel van een bekende meerdaagse wandelroute op het eiland. Op een paar wilde varkens en koeien na hebben we de hele dag niemand gezien en besloten we dus hier te overnachten. De volgende ochtend zijn we na een frisse duik in een zee van 16 graden weer terug gelopen naar de auto. Als je geen tent bij je hebt om op het strand te bivakkeren moet je er dus wel rekening mee houden om op tijd terug te gaan voor je in het donker vast zit op deze onverharde weg!

roadtrippen op Sardinië

De onverharde weg richting Cala Luna

wilde varkens Sardinië

Een familie wilde varkens zijn onze enige metgezellen op het strand

uitzicht op Cala Sisine

Via een uitzichtpunt op een rots kijken we uit over heel de baai

Cala Sisine

Zonsopkomst op het strand van Cala Sisine

Gola di Gorropu

Weer onderweg naar eindbestemming Alghero vervolg je de weg in noordelijke richting en passeer je de oostzijde van het Supramente hooggebergte. Op ongeveer twee uur loopafstand van de weg vind je hier de Gorrupu kloof. Dit is één van de diepste kloven van Europa en op sommige plekken in de kloof loop je tussen wel 300 meter hoge wanden. Trek hier zeker een halve dag voor uit!

Gorrupu kloof

Midden in de Gorropu kloof

Margriet
Latest posts by Margriet (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>