Wijn op de Vinobile in Feldkirch

Feldkirch is een mooie, oude stad in het westen van Oostenrijk. Eind april is een goede tijd om er te zijn. Dan vindt namelijk de Vinobile plaats, waar je meer dan duizend wijnen uit heel Oostenrijk kunt proeven. Wij waren daar dit jaar voor het eerst, maar vast niet voor het laatst.

Middeleeuws Feldkirch

We -mijn vriendin, ik en onze kinderen- komen regelmatig in het Oostenrijkse Feldkirch. Mijn schoonfamilie woont er in de buurt. We gaan erheen om te winkelen, wat te drinken, te eten of gewoon wat rond te slenteren over een van de vele markten die er regelmatig plaatsvinden. Het is een aangename stad, met een goed bewaard middeleeuws centrum.

Oude centrum van Feldkirch, Oostenrijk

Het oude centrum van Feldkirch

Kasteel Schattenburg in Feldkirch, Oostenrijk

Markt in Feldkirch, met daarboven kasteel Schattenburg

Op een heuvel in het centrum staat kasteel Schattenburg, gebouwd rond het jaar 1200. Oud dus. In het kasteel bevinden zich nu een museum en een restaurant. Iets verderop vind je Wildpark Feldkirch. Hier kun je wolven, steenbokken, herten en andere dieren uit de regio bewonderen. De toegang is gratis, maar met de auto moet je wel eerst een steil en smal weggetje oprijden. De hele weg omhoog bid ik dat ik geen tegenliggers tegenkom.

De binnenstad van Feldkirch is zeer compact. Perfect om met de kinderen naartoe te gaan. Normaal doen we dat ook, maar dit keer laten we ze bij hun oma. Want wij hebben een missie waarbij we ze niet kunnen gebruiken. De wijnvoorraad thuis is bijna op. Tijd dus voor nieuwe wijn. En die halen we meestal in Oostenrijk, want Oostenrijkse wijn is beter dan Nederlandse.

Oostenrijkse wijn op de Vinobile

De Vinobile is een wijnbeurs in het Montforthaus, een cultureel centrum in Feldkirch. In de verschillende zalen van het gebouw presenteren zo’n 130 wijnmakers uit heel het land hun producten. Er staan wijnmakers die hier al jaren komen, maar ook voor nieuwkomers is een plekje op deze wijnbeurs.

Je kunt overal wijnen proeven en vergelijken. En de bijzondere, persoonlijke verhalen van de wijnmakers aanhoren. Dat is het mooie aan de Vinobile: alle wijnmakers zijn persoonlijk aanwezig. Je kunt na het proeven rechtstreeks bij hen bestellen. Vaak met een minimum van 6 flessen per bestelling. Die leveren ze dan in de weken erna bij je thuis af, als je in de regio woont tenminste.

Wijnmakers op de Vinobile in Feldkirch, Oostenrijk

Wijnmakers laten je proeven van alle wijnen en vertellen je er van alles over

Wijn bestellen op de Vinobile

Bijna alle bezoekers starten met witte wijn en gaan op een gegeven moment over op rood. Wij ook. De echte diehards eindigen met schnaps. Wij niet.

Een mooie opbouw, denk ik. Alleen is het wel zo dat velen bij de rode wijnen al niet meer echt proeven wat ze krijgen ingeschonken. Alles is dan lekker. En dat is gevaarlijk als je de neiging hebt na een goed glas wijn direct een paar dozen te bestellen. Wij doen het relatief rustig aan. We bestellen in totaal zes dozen wijn. Of zeven. Acht? Sowieso niet meer dan negen, denk ik.

Leerpuntje voor de volgende keer: bijhouden wat we allemaal bestellen. Je krijgt van de wijnmakers namelijk geen bewijs van je bestelling. Als je zelf niets bijhoudt, weet je aan het einde van zo’n dagje Vinobile niet meer wat je allemaal besteld hebt. Je komt er eigenlijk pas achter als de wijn een paar weken later wordt geleverd. Mijn schoonfamilie wordt op deze manier al jarenlang verrast als er een busje vol wijn voor de deur staat. “Echt waar?” zegt mijn schoonvader dan. “Hadden we zoveel bij jullie besteld?” En dan staat er de volgende dag weer een andere wijnmaker voor de deur. Zo verloopt de hele maand mei ongeveer.

Wijn op de Vinobile in Feldkirch, Oostenrijk

Eens even zien waar we nog niet zijn geweest…

Mijn vriendin en ik lopen begin van de avond door de smalle straatjes van Feldkirch langs eeuwenoude gebouwen naar de bushalte. In de bus zitten veel mensen die ook op de Vinobile waren, vrolijk en voldaan. Sommigen van hen gaan morgen waarschijnlijk weer. De wijnbeurs duurt drie dagen. Logisch, anders lukt het natuurlijk nooit om alle duizend wijnen te proeven.

Neem de kinderen gewoon mee

Zin gekregen om ook eens naar de Vinobile te gaan? Maar geen schoonfamilie in de buurt die op de kinderen kan passen? En heeft mijn schoonmoeder ook geen tijd? Geen probleem. Er is gratis kinderopvang aanwezig op de wijnbeurs. Superhandig.

Meer informatie is te vinden op de website van de Vinobile.

Jelle

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>