Actief ontstressen langs de Weser fietsroute

Het is niet heel gek dat fietsen in Nederland zo populair is. Heel het land ligt namelijk vol met goede fietspaden. Maar bij onze oosterburen is het ook niet mis. Want daar kun je echt heel goed fietsen. Het land kent verschillende meerdaagse fietsroutes. Deze leiden je door de mooiste riviergebieden. Zo fietsten wij de prachtige Weser-Radweg, al jaren een van de populairste fietsroutes van Duitsland.

De Weser fietsroute langs de rivier de Weser

Voor fietsers is de Weser fietsroute met zijn vele, goed uitgebouwde fietspaden echt een paradijs. De Weser-Radweg is al jarenlang een van de populairste fietsroutes in Duitsland. Dat komt niet alleen door het charmante landschap, maar ook doordat de bezienswaardigheden langs de route zich in rap tempo opvolgen. De route is vrij vlak en gaat over rustige wegen. Hier vind je rust en ontspanning in het afwisselende landschap langs een van de belangrijkste rivieren in Duitsland, terwijl de route ook culinair erg interessant is. Een prima route dus om eens goed te proeven van de Duitse regionale keuken.

De Weser fietsroute behoort tot de mooiste rivierfietspaden van Duitsland. Deze zogenaamde ‘schönste Flussradwege‘ onderscheiden zich door aantrekkelijke en afwisselende routes. De 520 kilometer lange Weser-Radweg brengt je zonder grote stijgingen helemaal van het Weserbergland naar de Noordzee. De goed gemarkeerde fietspaden lopen door verschillende regio’s. Het ene moment fiets je langs charmante vakwerkdorpjes of indrukwekkende bouwwerken van de Wezerrenaissance, het volgende moment passeer je een van de vele burchten of bevind je je plotseling midden in de natuur. Er is genoeg te ontdekken: van het UNESCO Werelderfgoed Corvey, de stad van de rattenvanger Hamedln en aspergestad Nienburg, via Bremen en Bremerhaven tot aan Cuxhaven, het kuuroord aan de Noordzee. We hebben van elke kilometer genoten. Maar dat komt ook omdat we graag sportief bezig zijn.

Overzichtskaart Weser fietsroute

Overzichtskaart Weser-Radweg © riverroutes.de / Weserbergland Tourismus e.V.

Een fietsvakantie, iets voor jou?

In de eerste plaats is een fietsvakantie de ultieme combinatie van ontspanning en inspanning. Kortom: een fietsreis biedt hét ultieme gevoel van vrijheid. Daarmee een ideale manier om je hoofd leeg te maken en om echt tot rust te komen. Bovendien zie je vanaf de fiets de mooiste plekjes. Je volgt al fietsend de koers van de Wesel en vergaapt je en passant aan een sprankelend en interessant cultuurlandschap.

Weser fietsroute Duitsland

Langs de gehele Weser fietsroute zijn goede voorzieningen om te genieten van de omgeving

Onderweg overnacht je op een manier die bij je past. Je kunt kamperen in een eigen tent, midden in de natuur. Of je kiest voor comfortabele overnachtingen in een B&B, bungalow of hotel. De Weser fietsroute is een ideale manier om je mood een goede boost te geven. Langs de route zijn vele mogelijkheden om lekker te ontspannen. juist door dat te doen, kun je genieten van het ultieme vrije gevoel. Dit heeft de WeserRadweg goed voor elkaar.

De kus van de rivier de Werra en de Fulda

Waar de Werra en de Fulda samenkomen in Hann. Mϋnden, daar begint de rivier de Weser. En dus ook de Weser fietsroute. Het wordt ook wel de kus van de beide rivieren genoemd. Op de weg van Hann. Mϋnden naar de monding van de Bremerhaven en Cuxhaven aan de Noordzee kom je erachter waarom het fietspad al jaren een van de meest populaire fietsroutes is.

Hann-Munden

Het plaatsje Hann. Munden waar de Werra en de Fulda samenvloeien en de Weser vormen

Het langeafstandsfietspad leidt je door een gebied dat nauwelijks diverser kan zijn. Tussendoor zie je prachtige vergezichten. Bij het stadje Beverungen is het zeker de moeite waard even van de route af te wijken om naar het uitkijkpunt de Weser Skywalk te gaan. De Weser Skywalk biedt een fantastisch uitzicht langs de Weser, zowel richting Bad Karlshafen als richting Beverungen.

Weser Skywalk

Uitzicht vanaf de Weser Skywalk nabij Beverungen

De verschillende landschappen langs de Weser fietsroute

Vanuit Hann. Mϋnden stroomt de rivier ruim 500 kilometer door verschillende landschappen en door ontzettend leuke plaatsjes, altijd vergezeld door de Weser fietsroute. Als eerste baant de Weser, hier de Oberweser genoemd, zich een weg door de heuvels van het Weserbergland met kastelen, paleizen en middeleeuwse stadjes. Daarna langs de heuvels tussen Hann. Mϋnden en Minden. Hoewel deze stijgen tot wel 500 meter, blijft het fietspad door de valleien gaan en de route is vrij vlak te noemen.

Weser Imbiss

De bekende snackbar Weser-Imbiss langs de Weser bij Reileifzen Holzminden

De combinatie van veel water en groen leiden je daarna door de Porta Westfalica in de Noord-Duitse laagvlakte. Langs de Mittelweser fiets je door vlakke landschappen met bakstenen huizen en vredig grazende koeien. Je fietst langs moerassen, heidevelden en mooie molens. In Bremen kun je de grote stad verkennen voordat je verder trekt naar de maritieme plaatsen aan de Noordzee. Daar zie je langs de route dijken, windmolens, huizen met rieten daken en schapen. Vanuit Cuxhaven, de eindbestemming, heb je het uitzicht op het UNESCO Werelderfgoed Waddenzee.

Mooie vergezichten langs de Weser waar natuur en cultuur samenkomen

Mooie vergezichten langs de Weser waar natuur en cultuur samenkomen

Prachtige vergezichten langs de Weser fietsroute

Fietsen langs rivieren, over rustige wegen: puur genieten

Een 4-sterren kwaliteitsfietsroute

De titel “ADFC Quality Cycle Route” wordt toegekend aan fietsroutes, die volledig door ADFC-route-inspecteurs zijn gefietst. Dat is de Duitse Fietsersbond, vergelijk het maar met de ANWB. Om een goede kwalificatie te verkrijgen moet een fietsroute aan veel kwaliteitseisen voldoen. Daarbij moet je niet alleen denken aan een goede begaanbaarheid en bewegwijzering van de fietsroute. Of bijvoorbeeld de veiligheid van de fietspaden. Maar ook zeker andere criteria, zoals accommodaties, gastronomie en de bereikbaarheid met de trein.

Dit resulteert in een kwalificatie van de route tussen één en vijf sterren. De Weser fietsroute is in 2020 door de ADFC zelfs bekroond met vier sterren. De beoordeling is drie jaar geldig en daarna zal er een nieuwe beoordeling gedaan worden. In de tussentijd wordt alles in het werk gesteld om verbeteringen aan de route door te voeren. De ambitie is om een 5-sterren kwaliteitsroute te worden.

Uitstekende bewegwijzering langs de Weser fietsroute

Uitstekende bewegwijzering langs de Weser fietsroute

Voorzieningen Weser fietsroute

Goede voorzieningen zijn aanwezig langs de Weser fietsroute, zoals WC’s en oplaadpunten voor de e-bike

Een uitstekende fietservaring langs de rivierroute

De fietsroute langs de Weser loopt grotendeels over zeer goede fietspaden en rivierpaden. Vooral langs rustige landweggetjes. De route biedt je veel fietsplezier omdat je vrijwel geen last hebt van (auto)verkeer. Soms is het nodig om een drukkere verkeersroute te volgen. Maar over het algemeen zijn dit vaak maar kleine stukjes die je moet overbruggen. Bij de Weser fietsroute zijn er niet veel onverharde stukken weg en nooit voor lange tijd. Daarom zou je deze route ook gemakkelijk op bijv. een racefiets kunnen fietsen. De fietsroute heeft slechts een paar lichte hellingen en is daarmee ook geschikt voor onervaren fietsers of voor gezinnen met kinderen. Wij zijn ervaren fietser, maar merkte dat deze route echt goed begaanbaar is. Mocht je iets minder mobiel zijn, dan kan je gemakkelijk met een ebike de route fietsen. Zo kun je toch genieten van de schitterende natuur en cultuur. Laat je net als ons verrassen.

Uitzicht op de Weser vanaf camping Am Boothaus bij Beverungen

Het uitzicht op de Weser vanaf het terras van de camping Am Boothaus net buiten Beverungen

Weser fietsroute – langs burchten, kastelen en sprookjes

Tijdens de route kom je veel burchten en kastelen tegen. De ene nog mooier dan de andere. Het zijn veelal overblijfselen uit de Hanzeperiode. Dit deel van Duitsland kende vroeger veel handelssteden. Langs de fietsroute fiets je niet alleen langs de indrukwekkende bouwwerken van de Wezerrenaissance en door de bonte vakwerkstadjes. Maar ook door de plaatsen die de gebroeders Grimm inspireerden voor onder meer de rattenvanger van Hamelen (dat in het Duits “Hameln” heet). Ken je het volksverhaal nog van de gebroeders Grimm over de rattenvanger van Hamelen? Fris je geheugen op met een historische wandeling door de oude binnenstad op het pad van de rattenvanger. Onderweg kom je enkele belangrijke bezienswaardigheden tegen zoals de Munsterkerk Sint-Bonifatius, het oudste kerkgebouw van de stad dat overigens op het stadswapen afgebeeld wordt.

De rattenvanger van Hamelen

De bekende rattenvanger van Hamelen

Bij Hӧxter ligt bijvoorbeeld de Abdij van Corvey, dat in de 9de en 10de eeuw erg belangrijk was voor de regio. Het culturele klooster staat met recht op de werelderfgoedlijst van Unesco. Het klooster is goed bewaard gebleven en je proeft hier de rijke historie van het gebied. Wat ons betreft zeker de moeite waard om het klooster te bezoeken. Bezichtig ook het fraaie kasteel Hämelschenburg, slot Bevern of geniet van het magnifieke vergezicht op de burcht Schaumburg.

klooster van Corvey in Noordrijn-Westfalen

Het klooster van Corvey in Noordrijn-Westfalen staat sinds 2014 op de erfgoedlijst van UNESCO

UNESCO klooster Corvey nabij Holzminden

Het schitterende klooster Corvey nabij Holzminden staat op de Unesco wereld erfgoedlijst

Historische Wezerrenaissance huizen

Langs de WeserRadweg combineer je gemakkelijk een bezoek aan romantische, oude stadjes en de natuur. Langs de fietsroute fiets je door de natuur en kom je daarna steeds in een ander sprookje terecht. Elk stadje heeft wel zijn eigen culturele charme, gezellige winkels en restaurants. In de verschillende dorpskernen vind je de pit­to­res­ke vak­werk­hui­zen, ge­zel­li­ge steeg­jes en his­to­ri­sche be­ziens­waar­dig­he­den. Vergeet vooral na een intensieve dag niet te genieten in een van de smaakvolle restaurant. Dat hebben wij ook zeker gedaan.

Kenmerkend voor de regio zijn de kleine vakwerkstadjes en talrijke kastelen en paleizen in de stijl van de Wezerrenaissance. In de middeleeuwen werden belangrijke handelsroutes opgezet en de Hanzesteden Höxter, Brakel, Warburg en Nieheim kwamen tot grote economische bloei. In het Wesergebergte werd een eigen architectuur ontwikkeld. Tussen 1520 en 1640 ontstond hier een grote opeenstapeling van renaissance-architectuur met de zogenaamde Wezerrenaissance. Door het afwisselende landschap, de cultuur en de vele bezienswaardigheden langs de route blijft de Weser-Radweg steeds een leuke uitdaging.

Zonsondergang Hoxter

Genieten van de zonsondergang in het historische plaatsje Hoxter

Rinteln langs de Weser fietsroute

Het gezellig plaatsje Rinteln langs de Weser fietsroute

Oude Kurhaus Bad Oeynhausen

Het oude Kurhaus in Bad Oeynhausen

Weser fietsroute – voor elk wat wils

De fietstocht is niet opgedeeld in dagetappess; wel in logische delen. Dat komt omdat de dagelijkse inspanning vooral afhangt van hoe sportief of leuk je de route wilt aanpakken. De fietsroute kent een gedetailleerde beschrijving van de route, een uitgebreide lijst met accommodaties en de belangrijkste informatie over de toeristische attracties.

De accommodaties verschillen van viersterrenhotels tot pensions, van vakantieappartementen tot jeugdherbergen tot campings: elke fietser kan een ​​geschikte accommodatie vinden. In het hoogseizoen (mei tot en met september) wordt aangeraden om vooraf een kamer te reserveren.

Nog comfortabeler is het om de hele reis vooraf als pakket te boeken, de zogenoemde Pauschalreisen die je kunt boeken via de website van de Weser-Radweg. Je bagagetransfer van accommodatie naar accommodatie is dan ook mogelijk, wat fietsen makkelijker maakt. Je dagelijkse spullen stop je dan in je fietstas of je rugzak en je begint onbezorgd aan weer een leuke fietsdag.

Op de Weser varen ook boten en vaak is het mogelijk om een fiets mee te nemen. Op die manier kunnen afzonderlijke etappes van de route ook per boot worden afgelegd. Laat je vooraf informeren door bijv. de Flotte Weser. De rederij biedt veel rond- en lijnvaarten aan op de Weser.

Overzicht van de etappes

Hoewel je de fietsroute weliswaar op kunt delen in acht etappes, bepaal je natuurlijk zelf hoeveel kilometer je per dag wilt fietsen en hoe lang je erover wilt doen. Een dagrit tussen de 50 en 70 kilometer is voor de meeste fietsers goed te doen. Bovendien heb je bij deze afstanden nog genoeg de tijd om te genieten van een goede lunch of van de historische stadjes op de route.

  • Hann. Mϋnden naar Hӧxter        69 km
  • Hӧxter naar Hamelen                 68 km
  • Hamelen naar Minden                69 km
  • Minden naar Nienburg                58 km
  • Nienburg naar Verden                59 km
  • Verder naar Bremen                   55 km
  • Bremen naar Bremerhaven        78 km
  • Bremerhaven naar Cuxhaven    56 km
Groene landschappen in de valleien langs de Wester fietsroute

Groene landschappen in de valleien langs de Wester fietsroute

Weser Radweg app

Tegenwoordig kan er heel veel met je smartphone. De Weser Radweg heeft een eigen app ontwikkeld. Super handig, want je kunt er alles in terug vinden. Plan je verblijf op de Weser fietsroute dus digitaal of navigeer met deze gebruiksvriendelijke app op je smartphone. Naast excursiebestemmingen, etappetochten en tips over accommodatiemogelijkheden, bevat de app dus ook een reisplanner voor het plannen van individuele reizen. Als je wilt kun je gegevens zelfs offline opslaan. Bij slechte ontvangst blijft de informatie of je planning dus bruikbaar.

Weser Radweg app

De handige Weser-Radweg app voor alle informatie over de en langs de fietsroute

De Weser fietsroute in het kort

  • is een uitstekende ADFC 4 sterren fietsroute
  • werd in 2020 voor de tweede keer uitgeroepen tot populairste langeafstandsfietspad van Duitsland
  • biedt meer dan 520 kilometer fietsplezier
  • is ook geschikt voor onervaren fietsers
  • daalt af richting de Noordzee
  • heeft slechts een paar lichte hellingen
  • loopt voornamelijk van de hoofdwegen af, parallel aan de rivier de Weser
  • is deels te rijden aan beide zijden van de Weser (hoofd- en alternatieve route)
Bart
Laatste berichten van Bart (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>