Weleens van Outletcity Metzingen gehoord?

Meer dan vier miljoen mensen per jaar brengen een bezoek aan Metzingen. Keulen, de vierde stad van Duitsland verwelkomde in 2019 circa 3,9 miljoen bezoekers. Wat maakt Metzingen met haar 22.000 inwoners een bezoekersmagneet?

Textiel verleden

Verstopt onder de drukte van Stuttgart ligt op een half uurtje rijden het plaatsje Metzingen. Aan de voet van Swabische Alpen, te hoog voor heuvels, te laag voor bergen. De omgeving is uitgestrekt en bosrijk. Metzingen stond bekend om haar textiel- en lederwaren industrie. Een zekere meneer Hugo Ferdinand Boss vestigde er zijn fabriek. In de zeventiger jaren begon Boss vanuit zijn fabriek te verkopen. Hugo Boss ontwikkelde zich tot een wereldspeler. De productie werd verplaatst naar de lage lonen landen in het verre oosten, zoals destijds gebruikelijk in de kledingindustrie. Dat gaf ruimte voor een nieuwe invulling van de fabrieken en het terrein. Andere kledingmerken toonden interesse om ook rechtstreeks aan klanten te verkopen. Het fabrieksterrein van Boss werd langzamerhand herontwikkeld tot een omvangrijk winkelcentrum; de geboorte van Outletcity Metzingen. Twee jaar geleden werd de winkeloppervlakte met nog eens een derde uitgebreid. Met 500 merken en 40.000 m² vloeroppervlakte is dit het grootste outlet centrum ter wereld.

Outletcity Metzingen
Duitsland - Metzingen
Hugo Boss Metzingen

Stad van de winkels

Het echte centrum van Metzingen zit inmiddels vastgeplakt aan de Outletcity. Een andere kleur stoeptegel markeert de overgang van de gelikte brandshops, waar de regel geldt dat producten minstens 30% goedkoper moeten zijn dan de retail prijs, naar de lokale winkeltjes. Eigenlijk een best gekke situatie. De meeste voormalige textielfabrieken hebben inmiddels een nieuwe bestemming gekregen. Ruimte voor uitbreiding is nog zeer beperkt. Hugo heeft inmiddels een stapje terug gedaan, zijn nazaten hebben nog steeds een belang in Holy, het bedrijf achter Outletcity Metzingen. Holy is bezig met de ontwikkeling van een hotel en zet daarnaast stevig in op digitalisering.

Metzingen, Stad van de winkels
Boutiquehotel Kitz Metzingen

Shop till you drop

Voor koopjesjagers en shopfanaten is Metzingen de hemel. De overtreffende trap van kooptoerisme. Het is druk. Overal mensen met tasjes en wachtrijen voor de winkels. Zonder meer breng je hier moeiteloos een weekend door, alhoewel het er op zondag verlaten is. Duitsland respecteert nog steeds de traditionele zondagsrust waardoor winkels bij wet zijn verboden te openen op zondag. Als je een hekel aan winkelen hebt sla je Metzingen liever over. De winkels zijn immers de attracties en bezienswaardigheden. Het is natuurlijk ook maar een van de vele bestemmingen in de glooiende regio Baden Württemberg, die veel meer te bieden heeft. Zo vormen de Swabische Alpen een prachtig gebied voor wandelen of fietsen.

De Swabische Alpen een prachtig gebied voor wandelen of fietsen

Fietsen tussen de bommen

Gruorn is een verlaten dorpje middenin het biosfeergebied Swabische Alpen, op een klein half uurtje van Metzingen. Alleen een kerkje, schoolgebouw en de fundering van wat huisjes resteren. Jarenlang is het gebied rondom Münsingen als militair trainingsgebied gebruikt. Nadat in 2008 het gebied deels werd opgeruimd is het voormalig militair oefenterrein (der ehemaligen Truppenübungsplatz Münsingen) tot een UNESCO biosfeergebied bestempeld. Dat zijn gebieden met een speciale status waar mens en natuur samenleven en duurzaamheid centraal staat. Fiets- en wandelpaden zijn aangelegd. Verder krijgt de natuur alle ruimte.

Het glooiende karakter van het gebied maakt de elektrische fiets een comfortabel vervoersmiddel. De standaard fietsroutes zijn al keurig voorgeprogrammeerd. Ook een voordeel van een e-bike. Veel zie je niet terug van het roemruchtige verleden van het gebied. Wel staan overal de waarschuwingsbordjes van schedels gekruist met botjes om vooral het gebaande pad niet te verlaten. Dat maakt toch wat nieuwsgierig welke onzichtbare restanten uit het verleden aanwezig zijn. De barakken van het vroegere kamp zijn in oude glorie hersteld en bieden ruimte aan kunstenaars en beginnende ondernemers. Voor een mooi overzicht van het Biosphärengebiet Schwäbische Alb beklimmen we de 40 meter hoge en toch best wankele uitkijktoren. Het voelt als alleen op de wereld, dichtbij maar tot ook weer ver weg van het grootste koopjesparadijs van de wereld.

Omgeving Metzingen
Fietsen tussen de bommen
Fietsen Gruorn
uitkijktoren Schwäbische Alb
De barakken in het voormalige dorpje Gruorn
Het voormalig militaire kamp genaamd Albgut

Op uitnodiging van Outletcity Metzingen bezochten we Metzingen. We verbleven in Boutiquehotel Kitz

Jos
Laatste berichten van Jos (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>