Een weekend wintersporten in Ischgl

Wintersport wordt in de praktijk vaak gezien als een hele onderneming waar minstens een week voor moet worden uitgetrokken. Zeker wanneer je met de auto naar een afgelegen ski-resort rijdt in het zuiden van Frankrijk. Toch zie ik steeds vaker avontuurlijke wintersporters in het vliegtuig stappen voor een zogenaamde "short-ski". Een korte ski-trip die efficient is ingestoken. Zo kun je in een (lang) weekend genieten van de beeldschone besneeuwde bergen, de spanning van die snelle afdaling, de heerlijke Oostenrijkse kaiserschmarrn, en de gezellig après-ski.

Innsbruck – Ischgl

Oostenrijk biedt vele skigebieden en schitterende resorts om je volledig uit te leven in de winter (in de zomer overigens ook). Zo ook de schitterende plaats Ischgl. Een waar paradijs voor wintersporters die zoeken naar een plek waar ze niet alleen genieten in de sneeuw maar ook genieten van het dal. De heerlijke hotels bieden vaak een goed restaurant en een wellness om na een vermoeiende dag te kunnen ontspannen.

Het dorpje dat de berg deelt met Zwitserland is eenvoudig te bereiken vanaf de luchthaven Innsbruck. Meerdere keren per dag (in het winterseizoen) vliegt Transavia op deze schitterende stad. Innsbruck, dat op zich als een bezoekje waard is, ligt op ongeveer anderhalf uur van Ischgl. Met een van de vele transfer mogelijkheden sta je voor je het weet op de latten.

Transavia wintervlucht naar Ischgl

Transavia vliegt dagelijks vanuit verschillende Nederlandse steden op en neer naar Innsbruck

Wanneer je in de ochtend naar Innsbruck vliegt (vertrek rond 07:00) bevind je je nog voor de lunch op de top van de Greitspitz voor een schitterend uitzicht en een nog mooiere afdaling. Het skigebied rondom Ischgl heeft 238 kilometers aan pistes waar je door middel van 38 verschillende liften over heen kunt manoeuvreren. Ook voor de mensen die liever even off-piste willen is er genoeg ruimte om de strak geprepareerde pistes af te duiken. Let wel op het lawinegevaar!

De Fernpass

De Fernpass en het bijbehorende uitzicht.

Smugglers Route Ischgl

Ischgl (en het hele gebied Paznaun) was voor de jaren ’50 de bakermat van de smokkelaars. Net over de grens in Zwitserland waren normale goederen veel goedkoper dan in het (toen) duurdere Oostenrijk. Via de skiroutes werden veel van deze goederen de grens over gesmokkeld. Tegenwoordig is deze route nog steeds te skien. Sterker nog, het is een moderne competitie geworden.

Download de iSki Ischgl app op je telefoon en kies een van de drie routes die je wilt skien (Goud, Zilver, of Brons). De app volgt je via GPS en hier is geen internet voor nodig. Je kunt gelijk zien wat jouw prestaties zijn op gebied van afstand, snelheid, hoogte en meer. Zodra je bij een digitaal checkpoint komt krijg je een korte melding, leg je alle checkpoints in goede volgorde af dan maak je kans op prijzen. Zoals uitrusting, skivakanties, of concerttickets. Het draait dus niet om snelheid maar om de volgorde.

Het leuke aan deze route is dat je op een dag het hele skigebied verkent hebt. Zo kun je op de eerste dag van jouw short-ski bepalen welke pistes je het beste bevallen en deze de rest van het weekend nogmaals doen.

Stausee Kops

Het schitterende meer: “Stausee Kops” in het gebied van Galtür

Après-ski

Geen shirt-ski zonder après-ski, en andersom. Vanaf de hoogste top in het skigebied scheer je in de waterige winterzon de berg af, terug naar het dorp. Daar vind je perfect onderaan de pistes al de eerste après-ski gelegenheden. Zoals de enorm populaire Schatzi bar, recht onderaan de laatste slope. Een wirwar aan ski’s en snowboards liggen tegen de rekken voor de bar en het is er vaak al voor de deur erg gezellig.

De eerste après-ski vindt plaats voor het eten, maar na goede bodem kan het dorp verder verkend worden. Voor een iets chiquere zaak staat Plangger op de radar. Een wijnbar (waar ook bier te krijgen is) met een enorm scala aan wijn en droge worst, kazen en andere hapjes. Het is binnen een beetje krap, maar dat maakt het ook weer erg gezellig.

Zodra de nacht inslaat, biedt de naast gelegen, en niet onbekende, nachtclub “Kuhstall” onderdak. Hier gaat het feest door tot de eerste liften bijna weer gaan. Gezellig is het hier zeker, bier wordt geschonken in traditionele pullen en het liefst per tien. De serveersters dragen klederdracht en elke avond bouwen ze hier een typisch après-ski feest.

Galtür

Mocht je tijdens je short-ski een kleiner en rustiger skigebied zoeken dan kun je het skigebied van Galtür overwegen. Dit is slechts tien minuten verwijderd van Ischgl en heeft aanzienlijk minder liften. Juist om deze reden is de kans groot dat je hier op een zaterdag kunt genieten van lege pistes terwijl de liften in Ischgl overuren draaien. Op deze manier kun je nog meer uit je ski-weekend halen.

Wel erg handig om te weten is dat de Silvretta skipass die je koopt in Ischgl ook geldig is in Galtür. Je kunt dus gewoon pendelen tussen de twee skigebieden.

lege pistes in Galtür

De lege pistes in het ski-gebied van Galtür op een zaterdag.

Sander
Volg me!
Laatste berichten van Sander (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>