Walvissen spotten in IJsland

Ze zijn groot, indrukwekkend en adembenemend om te zien: walvissen. IJsland is wereldwijd een van de beste bestemmingen om walvissen te spotten. Op slechts enkele plaatsen ter wereld kan je dichtbij de kust zoveel verschillende soorten zien. Vanuit Húsavík ging ik op zoek naar de reuzen van de oceaan.

IJsland is een paradijs voor walvisspotters. Volgens velen is het de beste plaats van Europa om op zoek te gaan naar walvissen.

Ze zijn groot, indrukwekkend en adembenemend om te zien: walvissen. IJsland is wereldwijd een van de beste bestemmingen om walvissen te spotten. Op slechts enkele plaatsen ter wereld kan je dichtbij de kust zoveel verschillende soorten zien. Vanuit Húsavík ging ik op zoek naar de reuzen van de oceaan.

Paradijs voor walvisspotters
IJsland is een paradijs voor walvisspotters. Volgens velen is het de beste plaats van Europa om op zoek te gaan naar walvissen. Volgens het Wereld Natuur Fonds is IJsland wereldwijd één van de tien beste bestemmingen om walvissen te zien. In de wateren rondom IJsland zijn van april tot en met oktober een kwart van alle walvisachtigen te vinden. In de voedselrijke wateren eten zij in deze periode hun buik rond, voordat zij koers zetten richting Zuid-Afrika voor het paringseizoen. In het koude water rondom IJsland is het namelijk te koud voor de jonge kalveren. Vanuit Reykjavik in het zuiden, Húsavík in het noorden en diverse andere plaatsen in het land zijn er in de zomer dagelijks meerdere afvaarten. Naast walvissen maak je kans om papegaaiduikers, zeehonden en dolfijnen te zien.

De haven van Husavik

Húsavík: walvishoofdstad van het Noorden
De beste plaats in IJsland om walvis te spotten is zonder twijfel Húsavík. Deze stad in Noord IJsland heeft dankzij de uitstekende spotting resultaten de bijnaam ‘Walvishoofdstad van het Noorden‘ gekregen. Op 90 procent van de tochten worden walvissen gezien. Vanuit de haven van Húsavík, die vol kleurige vissersbootjes ligt, biedt de organisatie North Sailing tochten aan. Tijdens een boottocht van drie uur vaar je naar de Skjálfandi baai. Meestal gebeurt dit met traditionele IJslandse vissersboten. Je kunt echter ook een tocht maken met een rubberen boot. Het nadeel hiervan is dat je veel vatbaarder bent voor wind, kou en de deining van de golven dan in een grote vissersboot. Het voordeel is dat de boot zich sneller kan verplaatsen. Hierdoor kun je een walvis die zich in de verte laat zien snel bereiken, voordat deze weer is ondergedoken.

Op zoek naar walvissen
Vanuit Húsavík zetten we halverwege de middag koers richting de Skjálfandi baai. Slechts op weinig plaatsen ter wereld kun je zoveel verschillende walvissoorten dichtbij de kust zien als hier. We zijn onder andere op zoek naar Dwergvinvissen, Bultruggen, Noordse Vinvissen, Potvissen en gewone Vinvissen. Soms worden ook orka’s gezien. Heel soms wordt de zeldzame Blauwe Vinvis, het grootste zoogdier ooit, gespot. Wel zijn vaak Witsnuitdolfijnen en andere soorten dolfijnen te zien, die het leuk vinden om met de boten mee te zwemmen en in de golven te spelen.

“Whale, two o’clock!”
Vlak nadat de boot vertrokken is, legt de gids ons een systeem uit. Als we een walvis zien, kunnen we zijn positie ten opzichte van de boot aanduiden volgens de wijzers van de klok, waarbij de boeg voor twaalf uur staat. Terwijl de gids het systeem nog aan het uitleggen is, klinkt de eerste roep al over het dek: “Whale, two o’clock!”. Het blijkt een dwergvinvis te zien, die zich een aantal keer boven water laat zien voordat hij weer onder duikt. Vanaf dan klinkt het steeds enthousiast “Walvis!”, gevolgd door een tijdsaanduiding. Aan boord heerst een zekere spanning, wanneer zal het volgende “Walvis!” klinken, wie zal hem zien en vanaf welke kant zal hij te zien zijn?

De gids had ons van tevoren gewaarschuwd voor te hoge verwachtingen. We zijn immers in de wilde natuur en niet in een dierentuin. Het is niet gegarandeerd dat je dieren te zien krijgt. De tocht is echter een groot succes. Dolfijnen spelen vrolijk in de golven van de boot en zwemmen mee langs de voorkant van het schip. Ook zien we een aantal Bultruggen. Hoewel ze meestal alleen reizen, zien we ook een koppeltje. Het hoogtepunt volgt als we in de verte witte spetters op het water zien, wat duidt op activiteit van een walvis. Snel zet de boot koers in die richting. Het blijkt een bultrug te zijn die bijzonder actief is. Hij springt een aantal keer uit het water omhoog en begint daarna herhaaldelijk met zijn vin op het water te slaan. Daarmee trakteert hij ons op een ware show, een prachtig gezicht.

De gids had ons van tevoren gewaarschuwd voor te hoge verwachtingen. We zijn immers in de wilde natuur en niet in een dierentuin. Het is niet gegarandeerd dat je dieren te zien krijgt. De tocht is echter een groot succes.

Onvergetelijke ontmoetingen
De tijd vliegt. Als de kapitein roept dat we weer koers gaan zetten richting de haven, kijk ik verbaasd op mijn horloge. Voor mijn gevoel zijn we namelijk nog geen half uur onderweg. In werkelijkheid blijken we al over de helft van de tijd te zijn, waardoor de boot rechtsomkeert moet maken om nog op tijd te zijn voor de volgende afvaart. Ondanks de vele lagen kleding, mutsen en handschoenen zit de kou inmiddels aardig in ons lichaam. We zijn dan ook blij als we aan boord een beker warme chocolademelk en een traditionele IJslandse kaneelkoek aangeboden krijgen. Toch vind ik het jammer als we na drie uur weer aanleggen in de haven; ik zou zo weer meegaan met de volgende boot. De ontmoetingen van vandaag zal ik niet snel vergeten.

Maar niet getreurd, North Sailing biedt meer
Wellicht een idee voor een volgende keer… North Sailing biedt ook reizen naar Groenland! Je vliegt dan van Reykjavik naar Constable Point, om vervolgens in een week tijd met het zeilschip Hildur de afgelegen wateren van Groenland te gaan ontdekken!

Of een tweedaagse tour naar het eilandje Grímsey, de Edge of the Arctic genoemd. Je vertrekt met een zeilboot vanaf Húsavík, je gaat walvissen spotten in Skjálfandaflói, lunchen op Flatey Island en dan zeil je door naar Grímsey, een klein eilandje zo’n 40 km boven IJsland. Het is het meest noordelijk gelegen stukje bewoond IJsland én de poolcirkel doorkruist het eiland. In de zomer heb je dus de middernachtzon en tijdens een bezoek in de winter kan op heldere nachten vaak het noorderlicht worden aanschouwd vanaf het eiland. Grímsey is door de aanwezigheid van allerlei zeevogels een eldorado voor vogelaars. Denk aan papegaaiduikers (puffins), alken en meeuwen. Tijdens een excursie met een zodiac boot ga je de kliffen verkennen, voordat je later die dag weer terugzeilt naar Húsavík.

http://www.flickr.com//photos/northsailing/sets/72157627753124653/show/

  1. Óntzettend gaaf. Ik hoop de grote vriendelijke reuzen ook eens van dichtbij te mogen bewonderen. Bedankt voor je mooie verslag!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>