De adem van de draak

In het sprookjesachtige landschap van Mid-Wales is het niet moeilijk om je voor te stellen dat hier ooit draken woonden. Je ziet ze nog net niet vliegen, maar je komt ze overal nog tegen. De draak is zelfs het symbool van Wales.

Vier dagen in Wales

Ik was eind november vier dagen in Wales en het weer was toen bar en boos, dat is hier en daar aan de foto’s te zien. Het thema van de reis was “van low budget tot high class”. Wales in al zijn facetten en voor elk budget.

Mid-Wales

Mid-Wales is zowel per auto, trein, bus en vliegtuig bereikbaar. Goedkope buspassen zijn te vinden op National Express. Meegaan met Dr. Mike Davies van Dragon Tours is ook een optie. Mike is niet alleen chauffeur en gids, hij is afgestudeerd in geschiedenis en weet enorm veel te vertellen over elk willekeurig onderwerp dat tijdens de reis opduikt.

Van LOW naar high

Tijdens ons verblijf in Wales slapen we in de meest uiteenlopende accommodaties. We beginnen de reis in een hostel in de kustplaats Borth, aan de Cardigan Coast, de westkust van Wales. Meerdere stapelbedden op de kamer, genoeg toiletten en douches op de gang en een keuken waar we zelf ons potje, een traditionele “Welsh Cawl” kunnen koken, een dikke soep met groenten en vlees. Het YHA Borth Budget is een ideale overnachtingsplaats voor grote groepen, backpackers of low budget reizigers.

Cardiff

Cardiff is de grootste stad van dit deel van het Verenigd Koninkrijk. De stad ligt in het zuiden van Wales, en heeft een compact en gezellig centrum, met veel theaters en in het havengebied veel restaurantjes.

Cardiff is perfect om low budget te beginnen. Het National Museum en de Gallery of Wales is gratis toegankelijk en herbergt beneden een natuurhistorische collectie en op de eerste verdieping een schilderijencollectie. In de stad zijn schilderachtige Victoriaanse arcades te zien waarachter shoppingmalls, winkelstraatjes en marktjes zijn verscholen. Ook deze Victorian Arcades, het St David’s Centre (winkelcentrum) en de Cardiff Market zijn gratis attracties. Het Park van Cathays (ook wel het Cardiff Civic Centre) genoemd, achter het gemeentehuis van Cardiff, bestaat uit een aantal oudere gebouwen en een centraal park, Alexandra Gardens. Deze gebouwen op Cathays Park behoren tot de mooiste gebouwen in het Verenigd Koninkrijk.

Cardiff wordt gedomineerd door Cardiff Castle, een imposant kasteel midden in het centrum van de hoofdstad. Op tweehonderd meter van Cardiff Castle staat een ander architectonisch Welsh icoon van een veel latere periode, het bekende Millennium Stadium. Hier hebben verschillende recente FA Cup finales (tijdens de verbouwing van Wembley) en andere top voetbal finales plaatsgevonden. Vaak zijn er gratis lunchconcerten in het Wales Millennium Centre en St John’s Church.

Cardiff Castle

Draken en elfen

Draken en elfenJe hoort in Cardiff niets dan behekste verhalen over draken en over reïncarnatie. De “Adem van de draak” is één van de bijzondere biersoorten die je hier in de pubs kunt proeven. Het originele Welsh is voor ons doorgaans onverstaanbaar. Gelukkig worden alle aanduidingen ook in gewoon Engels aangegeven. Liefhebbers van The Lord of the Ring-films zullen in het Welsh wellicht overeenkomsten, met de in de film gebruikte elfentaal herkennen. Het landschap in Mid-Wales is magisch en mysterieus en ziet er bijna uit als in de film. Alleen de hobbits en dwergen ontbreken, maar aan draken is geen gebrek.

Engelse Kitsch en huisgemaakte lekkernijen

The Hall at Abbey Cwm Hir is een Victoriaans gotisch huis met 52 kamers die zijn gevuld met de meest uiteenlopende voorwerpen, variërend van kunstcollecties, verzamelobjecten, prullaria en kitsch. Alle kamers worden met trots door de eigenaren zelf geshowd. Dagelijks vertrekken om 10.30 uur geleide tours door het reusachtige huis (15 pond). Abbey Cym Hir betekent Abdij van de lange vallei.

In Penybont doen we het Thomas Shop Museum aan; een mengelmoesje van memorabilia die door de dorpsgenoten zijn gedoneerd, kunstwerken die door lokale kunstenaars zijn gemaakt én een perfect adres voor koffie of thee met huisgemaakte lekkernijen. Heerlijke koekjes, gebak en Hollandse appeltaart! Bovendien is hier een Bed and Breakfast gevestigd.

Fietsmuseum

Het Bicycle Museum in het stadje Llandrindod Wells bezit een collectie van meer dan 60 antieke en moderne fietsen, memorabilia en medailles die worden getoond en verklaard door enthousiaste vrijwilligers. Bakfietsen, “de Eiffeltoren”, een fiets voor drie personen? Je kan ze allemaal bewonderen in het Cycle Museum in Llandrindod Wells.

Boeken zover het oog reikt

Een bezoek aan Hay On Wye is een must voor boekenliefhebbers en snuffelaars. Dit slaperige stadje werd wereldberoemd gemaakt door Richard Boots, de ongekroonde koning van Hays. Hay On Wye is ‘s werelds grootste tweedehands boekenstad. Urenlang kun je door de straatjes dwalen, waar niet alleen 39 tweedehands boekenwinkels te vinden zijn, maar ook veel antiekwinkels en adresjes waar kunst en handnijverheid producten wordt verkocht. Elk jaar wordt hier een literatuurfestival gehouden en bereiden de 1.500 inwoners zich voor op een invasie van ruim 50.000 bezoekers.

Van low naar HIGH

Naarmate de reis vordert, worden de hotels en de activiteiten steeds beter. Wie iets meer luxe prefereert, doet een goede keus met het gezellige Brecon Castle Hotel. Maar voor de echte fijnproevers is er het vijfsterren Celtic Manor Resort in Newport, South Wales, met golfbaan, spa en fine dining.

Luxe activiteiten in Wales

We gaan de laatste dag kleiduivenschieten en wandklimmen in het Brecon Beacons National Park. Ook genieten we van een high tea in Abergevanny en van een spa behandeling in het wellnesscenter, waar je de regen dan snel weer vergeet.

Het Llangors Activity Centre ziet eruit als een gewone boerderij. Echter, schijn bedriegt. In 1996, na de BSE-crisis, werd een enorme kuil gegraven om een klimwand te realiseren. Ze mochten namelijk niet bovengronds bouwen, omdat het activiteitencentrum in een nationaal park ligt. Zo oogt de buitenkant nog steeds als een boerderij terwijl je binnen metershoge klimmuren en touwbruggen vindt. 350.000 ton echte rotsen werden, stuk voor stuk, aangevoerd om het klimparadijs te realiseren. Bijna alle vormen van klimmen, abseilen en zip-wire kunnen hier beoefend worden.

Op het Glen Usk Estate in de Usk Valley kun je boogschieten, kleiduifschieten en vissen. We worden hartelijk ontvangen door Harry Legge-Bourke. Het prachtige landgoed van de Legge-Bourke familie ligt in de Usk Valley. Harry legt uit dat op zijn landgoed een micro klimaat heerst, waardoor de temperatuur juist hier bijzonder aangenaam is. Harry’s vader heeft op het landgoed maar liefst 187 soorten eiken laten planten waar vanuit de hele wereld met bewondering naar wordt gekeken. In de herfsttijd zien die er prachtig gekleurd uit. Om in de onderhoudskosten te voorzien, verhuurt Harry zijn eigen huis aan groepen en privépersonen. “Een soort Fawlty Towers meet the Hiltons”, lacht hij. We mogen van Harry een poging doen om kleiduiven te vermoorden maar het micro klimaat besluit dat het tijd is voor een flinke regenbui.

Taking a trip up to Abergevanny
Het Angel Hotel in Abergevanny heeft een award gekregen voor de beste Afternoon Tea in Engeland en wij gaan kijken en proeven of dit terecht is. De serveersters weten als een soort “theesommeliers” precies de smaken en nuances te verklaren en een smaak te adviseren. Het personeel houdt nauwlettend in de gaten of één van de drie etages met lekkernijen leger raakt om dit onmiddellijk aan te vullen met scones, vergezeld van stijfgeklopte room en jam. Een paar kilo zwaarder, maar uitermate voldaan, verlaten we het hotel.

Happy Rainy Days

Wales heeft een slechte naam op het gebied van regen. Toch is dit niet helemaal terecht. Het weer in Wales slaat snel om; het kan van het ene op het andere moment veranderen. Eigenlijk is het weer vergelijkbaar met dat van Nederland. Maar met een paraplu en goede regenkleding kom je al een heel eind. Gelukkig zijn er tal van activiteiten die binnenshuis kunnen plaatsvinden als het eens een dag slecht weer is. Wie wil wandelen en fietsen kan het beste tussen april en juli Wales bezoeken. De kans op mooi weer is dan een stuk groter. En zeg nou zelf: dat mooie groene landschap moet toch ergens vandaan komen!

Uitgebreide informatie over alle aspecten van Wales is te vinden op de website van Visit Wales.

Ank
Laatste berichten van Ank (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>