Wakker worden op Mumbo Island

'Welcome to paradise'. Het onthaal bij aankomst is hartelijk. Op z'n dooie gemakje tufte het houten motorbootje van het vasteland naar één van de eilandjes daar in de verte. Drie kwartier lang sneed het door het onberispelijke wateroppervlak. En nu stap ik uit in het paradijs dat Mumbo Island heet.

Verrassende bestemming

En dat stukje paradijs ligt in Malawi. Eén van de meest verrassende landen op het Afrikaanse continent. Het afgelopen jaar heeft Malawi weer meer internationale bezoekers mogen verwelkomen. Bescheiden zijn de absolute cijfers, van massatoerisme is allerminst sprake in dit langwerpige land dat als buren Mozambique, Zambia en Tanzania mag rekenen. Land of the Lake is één van de bijnamen van Malawi. Niet zonder reden. Bijna 15 procent van de oppervlakte wordt in beslag genomen door het uitgestrekte Lake Malawi. Een andere bijnaam is ‘the warm heart of Africa‘, refererend aan de vriendelijke bevolking. Ook hier is niets gelogen. Meer dan eens wordt gegroet en een glimlach op het gezicht getoverd.

Pendelbootje tussen het vasteland en Mumbo Island in Lake Malawi

Op zijn gemakje pendelt het bootje tussen het vasteland en Mumbo Island in Lake Malawi

Stad die geen stad is

Een kleine vier uur neemt de reis in beslag vanaf de bescheiden hoofdstad Lilongwe naar het zuidpunt van Lake Malawi. In geen enkel opzicht voelt Lilongwe als een Afrikaanse stad. Eigenlijk helemaal geen stad. Geen enkel gebouw steekt boven de immer groene bomen uit. Geen dagelijkse file van toeterende auto’s en uitlaatgassen die de lucht kleuren. Een supermarkt, bank en wat kleine winkeltjes vormen het city centre. Misschien is dit juist wel de charme van Lilongwe. Tijd om het echte Malawiaanse stadsleven te ontdekken ontbreekt me. Hit the road, we gaan op pad.

Lilongwe

Lilongwe is een stad zonder hoogbouw maar wel uitgestrekt over een groot oppervlak


Lilongwe

In de straten van Lilongwe is genoeg te zien


Bewegwijzering in Malawi

Bewegwijzering in Malawi is schaars, de afstanden binnen de landsgrenzen zijn niet enorm

On the road

Hoeveel boomstronken kun je op een fiets meenemen? Vele tientallen zo blijkt. Malawi lijkt een aardige fietscultuur te hebben ontwikkeld. Aan weerszijden van de, overigens in prima conditie verkerende doorgaande asfaltweg, valt het grote aantal fietsers op. Veelal het klassieke model van opa met metalen knijpremmen. Vrolijke kinderen, vrouwen met de was of een bundel stokken op hun hoofd, geiten en een enkele koe behoren tot de overige verkeersdeelnemers. Ondanks dat ligt de kruissnelheid met ongeveer 80 kilometer per uur niet eens heel laag. Eigenlijk ook niet heel belangrijk. Het continue veranderende landschap en de passanten vervelen geen seconde. Eenvoudige dorpjes van kleine bakstenen huisjes met een golfplaten dak trekken voorbij. Drukte heerst op de lokale marktjes, waar allerlei koopwaar is uitgestald. Tientallen grote ogen richten zich op en kijken ons na als we passeren. Veel auto’s komen we niet tegen.

vervoer per fiets

In Malawi weten ze op de fiets van alles te vervoeren


flinke houtstapel op de fiets

Ook een flinke houtstapel is geen probleem op de fietszeldzame waterval in Malawi

Een zeldzame waterval in Malawi doorboort de heuvels


Afrikaanse luchten

De prachtige Afrikaanse luchten reflecteren op het landschap


Mekkerende geitjes Malawi

Mekkerende geitjes langs de kant van de weg zijn geen zeldzaamheid in Malawi


Hout verzameld Malawi

Een karakteristieke dame komt net terug van het verzamelen van hout

Multifunctioneel meer

Grote jongens zijn het. De baobob is met recht een imposante boom. De metersdikke stam geeft de boom een eeuwenoud karakter. Ze groeien volop rondom Lake Malawi. Het glinsterende meer komt dan in ook zicht. Drie bavianen springen uit een boom op de grond. Het is een wilde achtervolging die luidkeels wordt ingezet. Het heet hier dus niet zonder reden Monkey Bay. In Chembe ligt de vertrekhaven naar het kleine stukje paradijs daar in verte. Dorpelingen gebruiken Lake Malawi als douche, wasmachine en zwembad. Vrolijk zwaaien de kinderen als de boot in beweging komt.

Midden in het dorp staat een enorme baobob

In Chembe staat een enorme baobab


spelende kinderen

De kinderen hebben lol onder de palen van de aanlegsteiger


vasteland Malawi

Zelfs het vasteland van Malawi oogt idyllisch


Lake Malawi

Lake Malawi wordt door de lokale bevolking multifunctioneel gebruikt en gekoesterd

Mumbo Island

Levensgrote vogelhuisjes met een puntdakje bovenop de rotsen. Met een wijds uitzicht op Lake Malawi. Idyllisch zijn de kamers van hout en canvas. Hangmatje op het balkon, outdoor bucket shower, twee keurige bedden. Met een houten brug zijn de huisjes verbonden met het hoofdeiland. Op het hoofdeiland, dat een diameter van een kilometer heeft, is voor families nabij het strand een safaritent ingericht. Daarmee telt het eiland 14 bedden voor gasten.

Huisjes Mumbo Island

Voor aankomst in de baai van Mumbo Island passeer je de lieflijke huisjes


Relaxen Mumbo Island

Hangmatje en een biertje, meer heb je niet nodig op Mumbo Island


Mumbo Island Lake Malawi National Park

Mumbo Island is het juweel van het Lake Malawi National Park


Kayaken Mumbo Island

Kajakken vanaf het strand, of gewoon op een ligbedje ‘s avonds sterren kijken


In de twee safaritenten kunnen in principe gezamenlijk vier personen en daarmee ideaal voor een gezin

Op het hoofdeiland van Mumbo Island is voor families nabij het strand een safaritent ingericht


Douchen op Mumbo Island

Een emmer gevuld met warm water maakt een heerlijke douche

Los van de wereld

‘Geen netwerk’, staat op het scherm van mijn telefoon. Huh, is het echt waar? En er is geen wifi. Bovenal is er geen stroom op Mumbo Island. Loslaten van de buitenwereld, ontvluchten en tot rust komen. Snorkels en vinnen liggen al klaar. Het kalme water heeft een heerlijk temperatuurtje. Kleurrijke en minder uitbundige vissen vormen de onderwaterwereld. Rustig zwemmen ze langs me terwijl ik de bodem afspeur naar ander leven. Ik mis het zout op mijn lippen en bedenk me, hoe eindeloos het ook is, dat ik snorkel in een meer.

Snorkelen Mumbo Island

Weinig planten onder water, wel veel vissen


Snorkelen Lake Malawi

Het water van Lake Malawi is helder en verrassend schoon


Een onschuldige inwoner die wat zon meepakt op een rots in het water

Als de zon ondergaat

Isaac schuift de gele tweepersoons kayak met een ferme duw het water in. In de wijde omtrek is geen boot zichtbaar. Het is stil. De zon staat hoog aan de hemel, af en toe schuift een wolkje voorbij. De Afrikaanse luchten zijn adembenemend. Vooral in combinatie met het zachte licht, een uurtje voor zonsondergang. Die kan niet anders dan fraai zijn. Tijd voor een snelle bootwissel om de rode bol te zien zakken aan de horizon. Eerst een rondje om het eiland.

Twee visarenden doorbreken de stilte als ze een boom verlaten. Wat een machtige beesten. Dan een stukje het meer op voor een first row seat. Hooguit enkele minuten duurt het voordat de zon onder de horizon is gezakt. Het blijft een mooi schouwspel. En dan is het donker. De bijna volle maan geeft nog wat licht op het strand. De onbewolkte hemel staat bol van de schitterende sterren. En wederom is het stil. Liggend op een strandbedje sterrenkijken. Met een MGT, de beroemde Malawian Gin Tonic in de hand. Twee rondjes van het fijne drankje is genoeg om de weg richting dromenland op het paradijselijke Mumbo Island te bewandelen.

Aalscholver Lake Malawi

Rondom Mumbo Island is een aantal vogelsoorten te spotten


Zeearend Mumbo Island

De zeearend is een indrukwekkende verschijning


Mumbo Island: grote kans op het spotten van Afrikaanse zeearenden

In volle vlucht scheren ze langs de boomtoppen


Visit Malawi
sunset Lake Malawi

Al dobberend op Lake Malawi ontvouwt zich een adembenemende zonsondergang


Zonsondergang Lake Malawi

Op uitnodiging van Visit Malawi bezocht ik Mumbo Island in het zuiden van Lake Malawi en het nabij gelegen Liwonde NP

.

Jos
Laatste berichten van Jos (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>