Boise is niet een stad die veel belletjes zal doen rinkelen. Zelfs met de uitleg erbij dat het de hoofdstad is van Idaho, kan het nog lastig zijn om deze plek op de kaart aan te wijzen. Waarschijnlijk is dat eigenlijk ook de charme van Boise, dát het nog zo relatief onbekend is. Want bemind zou het zeker moeten zijn!

Doordat Boise zo lang aan de aandacht van de massa heeft kunnen ontsnappen, heeft de stad zich heerlijk rustig kunnen ontwikkelen tot een fijne, authentieke locatie. Er is geen vergelijking te trekken met een andere Amerikaanse stad, want in Boise is alles gewoon net even anders.

Boise Idaho

Uniek Boise – klein doch ontzettend fijn

Dat het zo’n fijne plek is om te wonen begin in de omliggende staten wel steeds bekender te worden. Met huizenprijzen in Seattle, Portland en Noord-Californië die de pan uitrijzen, wijkt men steeds vaker uit naar het perfecte alternatief; Boise.


Vooropgesteld, voor een hoofdstad is Boise zeker niet groot te noemen. In plaats van dat dat een nadeel is, is het eigenlijk juist een voordeel. Het centrum bestaat uit laagbouw, is ontzettend goed beloopbaar en je hebt als toerist in de stad zelf dus helemaal geen auto nodig. Rondom het kleurrijke streetartstraatje Freak Alley vind je eigenlijk alles wat je nodig hebt. Een unicum in de VS en het geeft meteen een verfrissend nieuwe blik op de stad doordat je gewoon overal naartoe loopt (of fietst, of stept).

Wat het extra leuk maakt, is dat het centrum ook geen grote ketens heeft toegelaten. Waar je ook komt, je loopt altijd wel weer langs een bijzonder artistiek winkeltje, een restaurant dat enkel lokale producten gebruikt, of een bierbrouwerij die de beroemde hop uit Idaho als ingrediënt toevoegt. Boise is en blijft uniek op vele manieren.

Boise shops

Boise stikt van de leuke, onafhankelijke winkeltjes

Waar kennen we Boise eigenlijk van?

De kans dat je Boise kent, tenzij je een rondreis door dit gebied in de VS hebt gemaakt, is wellicht klein. Toch is Boise juist op enkele vlakken ontzettend beroemd. Zo woont de grootste groep Basken – buiten Baskenland – in Boise. De stad heeft dan ook vele invloeden van de Baskische cultuur, en in het gelijknamige kwartier in het centrum kun je dan ook volledig opgaan in deze cultuur. Met een museum, danszaal en verschillende restaurants en specialiteitenzaken waan je je zo in een heel andere wereld. De straten in het Basque Quarter kunnen van autoverkeer worden afgesloten, en wanneer er dan grote schalen paella op straat worden gemaakt, kun je er zeker van zijn dat het een grote feestelijke bedoening is op straat!

Het Basque Quarter in Boise, Idaho

Laat die schalen paella maar komen!

Als hoofdstad van Idaho, kent Boise natuurlijk ook een capitool. En in tegenstelling tot de bekendere varianten daarvan in vele andere steden in de VS, is deze gewoon vrij toegankelijk. En vrij toegankelijk betekent hier ook echt vrij, dus je loopt gewoon in-en-uit, zonder dat je ook maar een beveiligingscheck door hoeft. De zalen met marmeren uitstraling zijn indrukwekkend en rustig en je kunt, tenzij ze op dat moment voor besloten bespreking in gebruik zijn, ongeveer in elke ruimte even een kijkje nemen. Een bijzonder gemakkelijk en leuk inkijkje in de democratie.

Dat de beveiliging bij het capitool zo laag is, is niet verbazingwekkend als je op straat al goed hebt opgelet. Zelden een (hoofd)stad gezien die zó schoon is als Boise. Inwoners gooien niks op straat, of spreken een ander erop aan als het wel gebeurt. En wie goed kijkt naar de parkeerplaatsen, zal zien dan veel mensen hun auto niet eens op slot doen als ze weggaan. Boise is in dat opzicht een dorp verpakt als een stad en dat geeft het een unieke sfeer die moeilijk te evenaren is.

Het capitool in Boise

Sowieso een bezoekje waard, Boise’s capitool

Boise’s Buitenleven

Als er iets is dat opvalt in de zomer, wanneer het goed warm kan worden, is dat de Boise rivier die door de stad stroomt het kloppende hart van de omgeving is. Iedereen lijkt verkoeling te zoeken in het water en dat gebeurt op velerlei manieren. Naast gewoon het kanoën of suppen, is een van de bekendste activiteiten het floaten op de Boise river. Je vertrek dan stroomopwaards enkele kilometers buiten de stad – heb je nog steeds geen auto, dan kun je gebruik maken van de shuttle – om vervolgens in zo’n 3 uur gemoedelijk stroomafwaards de rivier af te floaten. Al rustig kabbelend gaan groepen in velerlei samenstelling zo de rivier af. Heerlijk vermaak, zeker in de warme dagen.

Ook de verschillende parken vinden gretig aftrek, zoals het Ann Morrisson Park en de Boise River Greenbelt. Het is fijn om soms even in de schaduw te vertoeven. Dat is wellicht het enige nadeel van het stadscentrum, doordat het enkel laagbouw kent, is er op de brede straten vaak weinig schaduw te vinden als de zon op haar felst is.

Maar ook net buiten Boise gaat het buitenleven lekker door. Je zit in een mum van tijd in de bergen en net als wij Nederlanders zijn de Boisenaren dol op fietsen, zowel als vervoer binnen de stad als op de mountainbike daarbuiten. Grootste gevaar voor de fietser? Dat is niet zoals in de meeste steden in de VS het verkeer, maar dat in een lokaal kruid genaamd ‘goathead’. Wij kennen dat als tribulus, maar hebben er nauwelijks last van. Hier weelt het echter tierig en garandeert het iedere fietser vele lekke banden. Het is zo’n cult geworden, dat er zomer’s zelfs een Goathead Festival wordt gehouden in het stadspark, met livemuziek, lekkere biertjes, lokale producten en natuurlijk veel toffe dingen voor iedere fietsliefhebber.

Floaten over de boise river

Even afkoelen in de zomer kan gelukkig door te floaten over Boise River.

Boise op haar best

De dichtheid aan horeca is hoog in Boise. Heerlijk, want je kunt dus waar dan ook even uitrusten van de warme in de zomer en genieten van al het lekkers dat men hier te bieden heeft. Er zijn veel ‘farm to table’ restaurants, waarbij enkel gebruik wordt gemaakt van lokale producten. Ook de vele speciaalbierbrouwerijen – allemaal met terras en proeflokaal – zijn grotendeels gestoeld op lokale producten. Idaho is namelijk een van de grootste producenten van Amerikaanse hop, een beroemd ingrediënt voor de pale ales die hier zo kenmerkend gebrouwen worden. Het is dan ook een doodzonde als je als bierliefhebber je hier niet tegoed doen aan de vele heerlijkheden die er zijn.

Boise Brewing is zo’n plek, waar je gewoon echt tussen de ketels aan de bar zit, en voor een luttel bedrag van $8 zo’n 6 taster biertjes van fors formaat weg kunt tikken. Als een van de eerste brouwerijen die opgericht konden worden door middel van crowdfunding, heeft Boise Brewing een warme plek in de lokale maatschappij ingenomen en dat zie je aan hoe het publiek hier altijd zit te genieten. Andere goede spots voor je craftbeercravings zijn the Bittercreek Alehouse en 10 Barrel Brewing Boise.

Niet zo van het speciaalbier? Dan drinkt je de beste cocktails bij Press&Pony of kun je je tegoed doen aan de heerlijkste ciders in de speciale Meriwether Ciderhouse.

Boise Brewing brouwt gewoon in huis Heerlijke tasters van Boise Brewing

Praktische informatie voor je reis naar Boise

Vanuit Nederland wordt er niet direct gevlogen op Boise, maar zul je een overstap moeten maken op bijvoorbeeld Salt Lake City, Seattle of Los Angeles. Leuker is het natuurlijk om Boise en Idaho toe te voegen aan het programma van je rondreis door deze regio van de VS. Want naast een hele fijn stad, is Boise vooral ook gelegen in een geweldige omgeving. Vanuit de stad trek je zo door naar de Rocky Mountains of het Craters of the Moon National Monument.

In Boise verbleef ik in Hotel 43. Dit boetiekhotel is mooi centraal gelegen en je loopt binnen een mum van tijd het centrum in. Bovendien hebben ze een gratis airportshuttle vanaf het vliegveld, dus mocht je geen eigen vervoer hebben, dan is dat ook ideaal. Daarnaast wordt je verwelkomd met een super schattige teddybeer op bed en hebben ze leuke perks als powerbanks te leen voor als je op pad gaat, dus aan alles is gedacht om je reis comfortabel te maken!

Lees hier meer praktische tips voor je reis naar Boise. Benieuwd wat je nog meer in Idaho kunt doen? Lees dan ook onze verhalen over de Sawtooth Mountains en Redfish Lake.

Uitzicht over Boise Idaho

Direct buiten de stad vind je de geweldige natuur van Idaho

 

Brigitte
Latest posts by Brigitte (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>