8x waarom Bali booming is

Bali is dé bestemming van dit moment. Al je collega’s, vrienden en kennissen hebben het erover of hebben hun tickets zelfs al geboekt. Is het dan wel zo’n goed idee om je bij deze gekte aan te sluiten? Of is het ook voor massatoerisme-ontlopers veilig genoeg om het vliegtuig te pakken en te vertrekken naar Bali? Hieronder 8x waarom Bali zo booming is.

#1 Vervoer

Over het vervoer op Bali hoef je je niet druk te maken, want er is altijd wel een taxi te regelen die je brengt waar je heen wilt gaan. Stel: je landt op Denpasar en je wil starten met je reis in het spirituele Ubud. Hoteltip: Byasa. Rond de €45 per kamer per nacht. Houd dan een blauwe taxi aan voor het vliegveld, of regel dit nog binnen het vliegveld. Onderhandelingen zijn mogelijk, maar verwacht niet om er een derde van de prijs af te krijgen. De mensen zijn er aardig recht door zee en hebben het beste met iedereen voor. Blauwe taxi’s zijn netjes, legaal en komen allemaal door de keuring heen.

Dagtripjes kun je ook gemakkelijk regelen met een taxichauffeur, maar wat is er nou leuker dan er zelf op uit te gaan met een scooter?! Deze huur je al voor zo’n €5,- per dag. Voor de meeste scooters geldt hetzelfde als de taxi’s: ze zien er prima uit en functioneren naar wens. Of pak jij liever de fiets om op een zondags tempo tussen de rijstvelden door te cruisen?

Hotel Byasa in Ubud

Hotel Byasa in Ubud.

Huur een scooter op Bali

Erik op een scooter, net terug van een waterval.

#2 Surfen

“Surfen, dat kan ik niet!” Dan ben je in Bali aan het goede adres! Hier behoort het leren golfsurfen tot de dagelijkse gang van zaken. Hou je van de drukte en feesten, moet je in Kuta of Seminyak zijn. Zoek je liever de rust op maar hou je wel van gezelligheid, dan is Canggu the place to be. Verblijftip: Wijaya hostel, rond de €10,- per kamer per nacht. Waar dan ook, je kunt er op alle hoeken van de straat een surfshop vinden om een surfleraar scoren voor één of meerdere privé surflessen. Een surfles kun je al fixen vanaf €20,-. Laat vooral de onderhandelaar in je naar boven komen. Surfen is misschien niet alleen uit je comfortzone stappen, maar ook nog eens ontzettend gezellig. Wie kun je nou beter treffen dan een local die eerder kon staan op een surfplank dan dat hij kon praten? In precies genoeg Engels kunnen deze relaxte dudes jou vertellen wat je op welk moment moet doen om op die plank te blijven staan. En ja, het is zwaar! Want je peddelt tig keer heen en weer. Maar o, hoe blij ben je met die welverdiende Bintang (lokaal biertje) als je daarna moe maar voldaan in een beanbag op het strand zit te chillen? Het zijn alle schrammen op je armen en benen 10x waard. Doen! Gratis tip voor de dames: zorg voor een strakke bikini en trek in ieder geval een surfshirt aan. 😉

Surfen bij Canggu

Surf’s up @ Canggu

#3 Beachclubs

Overal vind je beachclubs zoals de bekende FINNS, waar je heerlijk een dag kunt relaxen en genieten van alle gemakken die hier zijn. Om hier een bed te kunnen bemachtigen moet je een aantal punten besteden, of eigenlijk geld uit geven. Maar dan heb je ook echt wat: een heerlijk zwembad met een bar erin, heerlijke ligbedden, goede service, enorm lekker (westers) eten en natuurlijk zit je in het zonnetje met het uitzicht op zee. Kun je nog even kijken hoe alle beginnende surfers het ervanaf brengen. ’s Avonds zijn regelmatig feesten in deze tenten. Oké, hier betaal je echt de hoofdprijs, maar er zijn ook nog andere leuke plekjes waar je heen kunt om bijvoorbeeld een sportwedstrijd te bekijken of lekker een drankje te doen.

Op het strand kun je blijven zo lang je wilt.

Op het strand kun je blijven zo lang je wilt.

#4 Binnenland

Al die hotspots niets voor jou? Dan pak je dus lekker die scooter en ga je eropuit naar de binnenlanden. Bijvoorbeeld vanuit Ubud kun je een tripje maken naar Munduk. De weg ernaartoe is al een avontuur op zich, want je komt er enorm veel tegen: verborgen watervallen (niet voor mietjes), de befaamde Twinlakes waar je vanaf hoogte langs rijdt en lekker kunt eten, Ulun Danu Bratan tempel aan het tempelmeer, en het gewone plattelandsleven van Bali. Heerlijk om deze tocht te rijden. In Munduk heb je fantastische homestays op toplocaties tussen de rijstvelden, waar soms geen kip te bekennen is. Tip: Green Cottages, rond de €10,- per kamer per nacht. Munduk staat bekend om haar slingerwegen, groene jungle en de Munduk waterfalls. Echt reden genoeg om nog meer te ontdekken in dit heerlijke plaatsje.

Green Cottages, Munduk

Verborgen waterval tussen Ubud en Munduk

Verborgen waterval tussen Ubud en Munduk

De Ulun Danu Bratan is een Balinese Pura, een hindoeïstische tempel op Bali

De Ulun Danu Bratan

#5 Eten, eten, eten!

En dan.. het éten! Want dat hoort er toch ook echt bij als je op vakantie gaat, niet? Op Bali heb ik werkelijk lekkerder gegeten dan waar dan ook op de wereld. Eten is op Bali dan ook echt een big deal en mensen zijn constant in de weer om hun families of toeristen te voorzien van lekkernijen. Alle geuren, kleuren, perfecte combi’s van kruiden en smaken zorgen voor een bijna overweldigende ervaring als je het mij vraagt. Tips in Ubud: Biah Bian en Bernadette.

Wat ook te gek is om uit te proberen, is een cooking class, waarbij je midden in de rijstvelden les krijgt van ervaren en lokale mensen, waarna je de recepten meekrijgt om ze thuis nog eens uit te proberen. En dit wil je ècht, omdat je nog nooit eerder zoiets lekkers geproefd hebt.

Cooking class tussen de rijstvelden van Ubud.

Tegalalang rijstvelden. Wèl toeristisch.

Tegalalang rijstvelden. Wèl toeristisch.

#6 Hidden gems

Ask de locals! Inkoppertje natuurlijk, want dit geldt misschien wel voor elke bestemming, maar het zó waar! Ook voor elke plaats op Bali. Locals weten precies wat er nu nog onontdekt is en waar je het authentieke Balinese leven nog tegen kunt komen. Persoonlijk vind ik het rondtoeren tussen niet bezochte rijstvelden en oude dorpjes het meest vrije gevoel geven dat er is. Er zijn hier vele pareltjes te vinden in bijvoorbeeld Sideman, Amed en het eerder genoemde Munduk. Spreken verlaten stranden, unieke boottochtjes en zelf ontdekken in rust jou aan? Aarzel dan niet om een gesprekje aan te knopen met de mensen.

Lotusbloem Bali

Lotusbloem

Rijstvelden waar je geen toerist zult tegenkomen.

Rijstvelden waar je geen toerist zult tegenkomen.

#7 National holiday

Op Bali kun je zomaar worden uitgenodigd voor een crematie, begrafenis of een ander ritueel of ceremonie. Dagelijks kun je zichtbaar deze onderwerpen tegenkomen. En een nationale feestdag is er zo’n dertig keer per jaar, dus grote kans dat je er iets speciaals zult kunnen zien. Let hier wel op bij je boekingen, want online bij Booking of Agoda kunnen daardoor soms data zijn geblokt. Wanneer je in contact komt met het hotel/hostel zullen ze je vertellen waarom dit is. Op 27 maart is er bijvoorbeeld het Ogoh Ogoh (Balinees oud en nieuw). Op deze dag lopen kinderen, jongeren en ouderen met gigantische, gekleurde ‘monsters’ om demonen te verdrijven. Op de volgende dag, op 28 maart, vieren zij de Nyepi. Dit is een ‘stiltedag’ waarop er zo min mogelijk geluid gemaakt wordt, niet gepraat wordt en er zo min mogelijk energie verbruikt wordt. Op de 28e mag er dus niemand zijn hostel of resort uit. Sla dan dus allerlei lekkere drankjes en hapjes in of regel iets met de hoteleigenaren: zij doen alles om het je op deze dag toch naar de zin te maken. Everyday is a special day on Bali!

Op de markt worden elke dag bloemen en bladeren verkocht voor de offers die elke dag gemaakt worden door de Balinezen.

Op de markt worden elke dag bloemen en bladeren verkocht voor de offers die elke dag gemaakt worden door de Balinezen.

Ogoh Ogoh

Ogoh Ogoh

Een ceremonie tijdens een ritueel in de Ulun Datan tempel.

#8 Eilanden rondom Bali

Zoals in heel Indonesië kun je gemakkelijk gaan eilandhoppen vanaf Bali. Vanuit Padang Bai bijvoorbeeld kun je easy met een boot naar Lombok of de Gili’s worden gebracht. Lombok is nog meer ongerept, meer zoals Bali vroeger ooit was. Dus wil je echt geen toerist tegenkomen? Ga dan op ontdekking op het eiland van Lombok! Echte must do’s zijn ook zeker de Nusa eilanden: Nusa Lembongan, Nusa Ceningan en het grotere en meer bekende Nusa Penida.

rijstteelt bali

Veel respect voor deze mensen

Kortom, je kunt je reis of vakantie naar Bali zo avontuurlijk of zo standaard maken als je zelf wilt. Eén ding is zeker: geen mens die zich hier verveelt. Check voor je vertrek wel even je inentingen, want niets is zo vervelend om deze te gekke bestemming vroegtijdig te moeten verlaten door een nare beet van een wilde aap.

Aapjes in het Monkey Forest in Ubud

Aapjes in het Monkey Forest in Ubud

Monkey Forest Ubud

Monkey Forest Ubud

Ik wil ook naar Bali!

Vind je het fijn als een local je helpt met het samenstellen van je reis door Bali? Local Indah helpt je graag.

 

Kyra
Laatste berichten van Kyra (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>