Waar ging Fem toch heen?

“Zeg, Fem, had jij niet allemaal wilde plannen om naar Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland en Japan te gaan? Is daar nog wat van terechtgekomen? En zo ja, waarom weten wij daar dan niks van? En waar hang je tegenwoordig uit?”

Fem Eggers

Mea culpa, mea culpa, ik heb jullie reishongerigen mooi in de steek gelaten. Maar ik heb niet stil gezeten, echt niet. Ik ging inderdaad op reis:

Waar ging Fem Eggers toch heen?

Zuid-Afrika

Ruim drie maanden was ik in Zuid-Afrika. In de buurt van Amanzimtoti at ik met mijn medevrijwilligers koeienmaag in township KwaMakhutha en las ik eindeloos Peter Pan met een jongetje van 11 bij Palm Tree Care Centre. In Kaapstad werd ik er voor The Big Issue alleen op uitgestuurd om een interview te doen in Lavender Hill, eveneens een township, die erom bekend staat dat er zeer regelmatig rellen uitbreken. Ik moest wel even slikken, maar regelde uiteindelijk een stoere Rwandese chaperonne om met me mee te gaan. Ik sloot mijn Afrikaanse maanden af in Hoedspruit, bij Daktari Bush School and Wildlife Orphanage. Ik zag nooit eerder zo’n indrukwekkende sterrenhemel en zulke bijzondere beesten, maar het gebrek aan elektriciteit begon me wel op te breken toen ik afvoerpijpjes voor enge slangen begon aan te zien.


Afrika kreeg een wat verwarrende plek in mijn hart. Ik voelde me er niet thuis, maar het laat me ook niet los.

Fem Eggers

Nieuw-Zeeland

Na Zuid-Afrika kwam Nieuw-Zeeland, en man, dat was liefde op het eerste gezicht. Ik vond alle Kiwi’s aardig, en was diep onder de indruk van de landschappen, en van de muffins. Voor het eerst sinds tien jaar reed ik weer paard, en hoe! De Wild River Trek in de buurt van Glenorchy was een van de gaafste ervaringen van mijn reis. Bijna voelde ik me een beetje Theoden King uit Lord of the Rings. Over Lord of the Rings gesproken, ja, ik deed ook mee met een LOTR nerd tour in Wellington, en ik vond het nog leuk ook. In Kaikoura zwom ik bijna met dolfijnen. Bijna, want het weer sloeg om. Gelukkig was ik bij de oversteek van het noordereiland naar het zuidereiland al gratis getrakteerd op walwissen.

In Tauranga deed ik vrijwilligerswerk via organisatie Kuaka aan de slag als ecovrijwilliger. Tot ieders verrassing (inclusief de mijne) vond ik het ontzettend gaaf om met Manukatwijgjes in mijn haar Flax en Karamu te planten.

Fem Eggers

Ik wandelde en wandelde, dobberde in hot pools, dronk Nieuw-Zeelandse wijn, bedwong de Huka Falls in een jet boat en werd verliefd op Wellington. Ik besloot ter plekke dat ik, nog net op de valreep voor mijn dertigste verjaardag, een Working Holiday Visum ging aanvragen en een jaar in Nieuw-Zeeland ging wonen.

Japan

Voor ik dat allemaal kon gaan regelen, kwam nog mijn laatste stop voor ik naar huis terug ging: Kyoto. Hoewel ik geen woord Japans kan lezen, schrijven of verstaan en de Japanners weinig Engels spreken, bleek navigeren in Kyoto easy peasy te zijn.

Fem Eggers

Ik vond het geweldig: ik heb veel tempels bezocht, me verwonderd over de handleidingen bij de toiletten, zoete “Franse” broodjes gegeten waar vlees in verstopt bleek te zitten en werd bijna bekeerd door een missionaris uit Utah. Kyoto was ronduit fascinerend. Ik moet er absoluut nog eens naartoe.

Fem Eggers

Op kantoor

En toen ging ik terug naar Leiden. Binnen twee dagen na thuiskomst had ik alweer een baan. Schrikbarend snel belandde ik in een werkritme, alsof ik nooit was weggeweest. Het plan was een half jaar te werken en dan weer weg te gaan, maar waar naartoe, daar kwam ik niet goed uit. Ging ik inderdaad naar Nieuw-Zeeland? Toen ik daar was, voelde Nederland niet ver weg, maar toen ik in Nederland was, voelde Nieuw-Zeeland heel ver weg. Ik had onderweg een aantal bijzondere vrienden gemaakt, kon ik die niet beter gaan opzoeken?

Bijna ging ik ook naar Cambodja

Ik wilde ook al heel lang een TEFL-certicifaat halen en besloot dat het einde van mijn contract en het begin van mijn bestaan als freelancer een goed moment was om daad bij woord te voegen. Als TEFL-locatie koos ik voor Cambodja, waar ik sowieso graag naartoe wilde.

Maar het werd toch Barcelona

Bij nader inzien bedacht ik me echter dat ik er niet veel voor voelde om een maand in Cambodja te zijn en vervolgens niets van het land te zien. TEFL-cursussen zijn namelijk vrij intensief. Barcelona leek me een betere locatie: deze stad kende ik al en er was dus minder druk om “alles” te zien. Het werd flink aanpoten doordat ik de TEFL-opleiding combineerde met mijn werk, maar ik haalde eindelijk mijn TEFL-certificaat. Over de ins & outs van mijn TEFL-maand en de zin en onzin van een TEFL-cursus lees je binnenkort hier op Reishonger.

Fem Eggers

Nu woon ik in Hamburg

Tijdens en na mijn reis had ik allerlei plannen. Nieuw-Zeeland, Cambodja, maar ook Vietnam, Engeland, Malawi en Taiwan. In mijn hoofd was ik de hele wereld alweer over gereisd, maar uiteindelijk verhuisde ik in maart dit jaar naar Hamburg. Ik wil nog steeds een heleboel doen. Meer van Afrika zien. Terug naar Nieuw-Zeeland. Terug naar Japan. Het hele South West Coast Path in Engeland bewandelen, noem het maar op. Maar als ik dat ga doen, dan vanuit Hamburg. En voorlopig ben ik hier, thuis, in Hamburg, met beide voeten op de grond. Voor nu…

Tekst en foto’s: Fem Eggers

Fem Eggers

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>