Met ruim 1,5 miljoen vierkante kilometer landoppervlak is Mongolië nog steeds een van de grootste landen in Centraal- en Oost Azië. De uitgestrekte steppes, nomadische leefstijl en de hoeveelheid rijders te paard doen vermoeden dat je hier een avontuur binnenstapt dat zo uit een spannend jongensboek had kunnen komen. Gelukkig lijkt niets minder waar, want hoewel steeds meer reizigers het geboorteland van Genghis Khan weten te vinden, is het toerisme hier nog nauwelijks ontwikkeld en is alles wat je doet nog een fantastisch groot avontuur!

Terelj Nationaal Park

Terelj Nationaal Park is een must-see voor iedereen die Mongolië bezoekt

Ulaanbaatar

Kloppend hart van Mongolië is de hoofdstad Ulaanbaatar. Een uitermate oncharmante stad waar bijna een-derde van de gehele Mongoolse bevolking woont. De straten zijn breed, dragen namen als ‘Peace Avenue’ en ‘Tourist Street’ en zijn vol met auto’s. Zo vol zelfs, dat er tegenwoordig een quotum op het maximum aantal auto’s staat dat de stad mag betreden. Met een dag of twee heb je Ulaanbaatar echt gezien; van het groteske plein met imposante standbeeld tot het protserige ‘State Warehouse’, veel charme is er eigenlijk niet aan af te lezen. Voor de meeste toeristen is dit echter wel de toegangspoort tot het weidse Mongoolse landschap, omdat naast het grootste vliegveld van het land, hier ook de populaire Trans-Mongolië Express stopt. Het is dan ook het perfecte startpunt voor een trip door het prachtige Mongolië!

Nomade te paard

Nog steeds een van de meest gebruikte vervoersmiddelen in Mongolië, het paard

Op ontdekkingstocht door Mongolië

Het Mongoolse landschap is feitelijk in drie soorten op te splitsen: steppen en toendra’s in het noorden, het Altai gebergte in het midden en de Gobi woestijn in het zuiden van het land. Vanwege het enorme formaat van Mongolië is het haast onmogelijk om alle delen in één trip goed te verkennen, maar een goede poging kan je natuurlijk altijd wagen!

Waar je al snel achter zult komen is dat in Mongolië eigenlijk niets verloopt zoals verwacht. Plannen die je maakt worden gegarandeerd omgegooid; is het niet omdat iemand zich heeft verslapen, dan is het wel omdat er een riviertje is overstroomd, er een spannende worstelwedstrijd gaande is of gewoonweg omdat men liever vrij neemt op de dag zelf. Een nodige dosis creativiteit en aanpassingsvermogen is dus onontbeerlijk in Mongolië!

Ohron vallei

De Ohron vallei gezien vanaf het vol met Buddha’s geplaatste Shamaar

In de voetsporen van Genghis Khan

Wie aan Mongolië denkt, denkt aan Genghis Khan. Rond 1200 stichtte hij het Mongoolse Rijk en wist binnen enkele tientallen jaren een imperium op te bouwen dat van Oost-Europa tot aan China strekte. Hoewel ‘zijn land’ tegenwoordig een stuk kleiner is, is zijn aanwezigheid in Mongolië nog steeds zeer groots. In elk dorp of stadje vind je vele restaurants en bars die zijn naam dragen en ook de supermarkt staat vol met producten die naar deze grote strijder zijn genoemd.

Darhan

De voetafdruk van Genghis Khan bij Darhan

In de binnenlanden van Mongolië kan je vlakbij Darhan letterlijk in de voetsporen van Genghis Khan stappen, want een voetafdruk van hem zou daar nog steeds bewaard zijn gebleven. De grootste uiting van trots voor Genghis is echter toch wel het Genghis Khan Statue Complex. Als je het Terelj Nationaal park aan de zuidkant uit rijdt, dan doemt er in the middle of nowhere, gelegen tussen de uitgestrekte toendra’s van Mongolië, een megalomaan, zilverkleurig standbeeld op. Dit 40 meter hoge beeld van Genghis te paard is eigenlijk te bizar voor woorden, maar geeft tegelijkertijd wel een mooie kans om vanaf grote hoogte de omgeving te bewonderen. Volledig passend bij de absurditeit van het standbeeld kan je namelijk naar een uitzichtpunt op de manen van het paard klimmen om daar de prachtigste foto’s te maken. Aangezien het meteen een van de weinig attracties in de omgeving is, kan het er wel extreem druk en vol zijn. Toch is het een bijzondere gewaarwording die enorm kenmerkend is voor een reis door Mongolië.

Genghis Khan Complex

De megalomane publiekstrekker van Mongolië

Genghis Khan Statue Complex

Genghis Khan

Duiven, melk en tafels vol eten

Het overgrote deel van de bevolking is boeddhistisch en veel bezienswaardigheden in het land zijn hier dan ook aan gerelateerd. Van de schitterende gouden beelden in Darhan tot de ruïnes van de Manzushir Tempel bij Zuunmod of de uit steen gehouwen boeddhabeelden in Shaamar die uitkijken over de Orhon vallei; het zijn stuk voor stuk prachtige bezienswaardigheden die geweldig tot hun recht komen te midden van de glooiende landschappen van Mongolië.

Wat ook zeker een aanrader is, is om een offerplek te bezoeken. Zo zijn de overblijfselen van de Eej Mod (heilige moederboom) in Selenge nu een locatie waar Mongolen bijeenkomen en zoetigheden offeren. Dit gaat door middel van het uitstallen van ongelofelijke hoeveelheden koek, snoep en chocolade op lange tafels, om vervolgens lepels melk (al lijkt wodka een prima alternatief te zijn) over de schouder te gooien. Op dagen dat de Mongolen vrij zijn, is het op dergelijke locaties een drukte van jewelste en zal je zowel serieuze oude dames als vrolijke, grote gezinnen hier rondom de tafels zien scharrelen. Vaste bewoners hier zijn de duiven die volop lijken te genieten van het chaotische feestmaal dat op de tafels wordt uitgesteld!

Eej Mod

Rituelen bij de Eej Mod in Selenge

Over yaks en yurts

Bijna twee-derde van de Mongoolse bevolking houdt er nog een nomadische leefstijl op na en gedurende je rondreis zal je dan ook al snel de witte stipjes op de grote heuvels zien. Deze traditionele gertenten (ook wel yert of joert genaamd) worden nog veel bewoond in Mongolië en zijn ook zeker een bezoek waard!

De gertenten worden gemaakt van een houten frame met daarover een vilten laag en eventueel nog een regenafstotend doek. Het houten binnenwerk is vaak, evenals de houten toegangsdeur, rijkelijk versierd. De tent zelf is verbazingwekkend ruim en hoog en dankzij de meestal aanwezige houtoven is het ook in de koude, gure Mongoolse nachten prima toeven! Mooi fenomeen is dat ook de yurts met hun tijd meegaan; in het Mongoolse landschap is een zonnepaneel naast de ingang tegenwoordig eerder regel dan uitzondering en kleine wasmachines en koelkasten passen ook prima in de ruime woon/slaaptenten!

Als je de kans krijgt, moet je natuurlijk een kijkje nemen in een echte gertent

Op comfortabele afstand van Ulaanbaatar ligt het grootste nationaal park van Mongolië, Terelj. In dit park zijn enorm veel plekken waar je overnachtingen in een gertent kunt boeken om je Mongoolse ervaring compleet te maken! Bovendien is dit park daadwerkelijk een idyllische omgeving. De uitgestrekte steppes en eindeloze vlaktes zijn rijkelijk begroeid met koolzaad, absinth en, jawel, edelweiss! Dit indrukwekkende landschap vormt het toneel voor een prachtig nomadisch schouwspel waar je groepen vee bestaande uit koeien en yaks en hun eigenaren met regelmaat zult zien rondtrekken, evenals dat het paard hier nog steeds het meest gangbare vervoermiddel is. Veel meer geluiden dan galopperende paarden of zo nu en dan huilende wolven zul je hier niet horen en het is zodoende één van de meest vreedzame plekken die je je kunt voorstellen.

Moderne gertent met zonnecollectoren

Ervaar Mongolië

Mongolië is nog een vrij onontgonnen reisbestemming en de traditionele cultuur en uitgestrekte natuur vormen een unieke beleving. Dat het land nog niet zo toeristisch is ingesteld, maakt het alleen nog maar avontuurlijker. Ga heerlijk boogschieten op de steppen, paardrijden over de weidse vlakten of ervaar een stukje echte cultuur bij een worstelwedstrijd. Geniet net als de Mongolen van een heerlijk kopje yakthee (fair enough, smaken verschillen) of neem een goede wodka – daar zijn ze net als hun noorderburen dol op – en geef je gewoon over aan de waanzinnige chaotische waanzin dat Mongolië je brengt!

Boogschieten in Terelj

Een van de nationale sporten in Mongolië: boogschieten

Manzushir Tempel

Uitzicht vanaf de Manzushir Tempel bij Zuunmod

Melkthee

Nationale specialiteit: Mongoolse melkthee

De constructie van de gertent is ideaal voor het handig opbergen van spullen!

Mongolië

Hét beeld van Mongolië: gertenten op de weidse steppes

Darhan

Het boeddhacomplex bij Darhan schittert volop in het zonlicht

Brigitte

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>