Wenen; de stad van de Weense Wals, hoogtijdagen van de klassieke muziek en natuurlijk thuishaven van het Habsburgse Rijk. Hoewel deze tijden voorbij zijn, ademt Wenen nog altijd de historie uit. Als op een filmset van een historisch drama waan je je het ene moment als keizerin Sissi, terwijl je het volgende moment flaneert over de hypermoderne promenades met luxueuze winkels en warenhuizen. Een subtiele combinatie van oud en nieuw maakt dat Wenen voor iedereen wel wat te bieden heeft!

In de prachtige wijken, zoals het museumkwartier, kan je uren rondlopen en je vergapen aan de rijke architectuur

In de prachtige wijken, zoals het museumkwartier, kan je uren rondlopen en je vergapen aan de rijke architectuur

Terug in de tijd

Zodra je Wenen binnenkomt, lijkt het vrijwel direct alsof je een stap terug in de tijd hebt gezet. Imposante gebouwen in fraaie barokstijl, brede straten met nauwelijks auto’s maar wel vele paardenkoetsen en koffiehuizen die de afgelopen eeuwen niks aan hun interieur veranderd lijken te hebben; Wenen koestert haar verleden zorgvuldig. Dit wordt echter gedaan zonder in te geven op moderniteit, want de stad is in uitmuntende staat onderhouden en weet de prachtige oude gebouwen af te wisselen met strakke, moderne architectuur zonder dat het elkaar in de weg staat. De ruime opzet van de stad biedt hier ook met gemak de vrijheid voor en daar is gretig gebruik van gemaakt.

De koetsen staan al klaar voor de klassieke 'Wenen-experience'

De koetsen staan al klaar voor de klassieke ‘Wenen-experience’

Weense perfectie

Wenen is recentelijk verkozen als beste stad om te wonen en dit is iets wat de stad ook aan alle kanten lijkt uit te stralen. De straten zijn schoon en geweldig goed onderhouden, het culturele aanbod is onovertroffen en de inwoners zijn ook nog  eens uitermate behulpzaam en vriendelijk.


Als toerist pluk je ook zeker de vruchten van de ordelijkheid van dit kleine Alpenlandje. Het uitgebreide – en schone – metronetwerk brengt je dichtbij de hoogtepunten van het centrum, maar is ook geschikt om de grotere attracties buiten het centrum mee te kunnen bezoeken, Slot Belvedere en Schloss Schonbrunn bijvoorbeeld. Bovendien kan je met een meerdaags kaartje gemakkelijk de metro in en uit hoppen, zonder steeds je kaart te laten scannen of een nieuw ticket te kopen.

Het paleis van Sissi is een absolute must-see

Het paleis van Sissi is een absolute must-see

Smullen in Wenen

Als er iets is waar Wenen nog meer bekend om staat, dan zijn het wel beroemde gerechten. Wie is er niet opgegroeid met de Wiener Schnitzel (en echt waar, in Wenen smaakt deze gewoon het lekkerst!) en ook de Spätzle zijn in deze stad niet te versmaden. Maar zo mogelijk nog bekender is Wenen geworden met zoetigheid. Van Hotel Sacher tot Hofzuckerbächer Demel, overheerlijke taarten en gebakjes zijn overal in de stad terug te vinden. Sachertorte, strudel (met welke vulling dan ook) en palatschinken, in de meest luxe koffiehuizen of no-nonsens eetgelegenheden, ze zijn overal te krijgen en smaken het beste met een overheerlijke kop Weense koffie.

De koffiecultuur is erg belangrijk in Oostenrijk en heeft ook een totaal eigen invulling. Goede sterke espresso’s staan tegenover cappuccino’s die met (ongezoete) room worden geserveerd. Een overheerlijke ontdekkingsreis staat dus zeker op het programma bij een bezoek aan deze stad!

Klassieke terrasjes tussen prachtige gebouwen kenmerken deze stad

Klassieke terrasjes tussen prachtige gebouwen kenmerken deze stad

Reistips Wenen

Wenen is absoluut een prachtige en ongeëvenaarde stad om te bezoeken, maar dat is ook terug te zien in de prijzen. Het centrum is groot en niet zeer goedkoop. Er zijn aan de rand van het centrum, zoals net voorbij het Museumkwartier, wel voldoende leuke hotels en restaurants te vinden waar je kunt genieten van de ontzettend vriendelijke Weense cultuur en keuken zonder diep in de buidel te hoeven tasten.

Straatmuzikanten in het Museumkwartier

Straatmuzikanten in het Museumkwartier

Vanaf Rotterdam en Amsterdam vertrekken er dagelijks vluchten naar de stad en je bent met de bus of trein binnen een uur middenin het centrum. Een ideale verbinding dus! Het is absoluut aan te raden om een metrokaart te kopen, losse ritjes zijn relatief duur en met de metro kun je vrijwel alle grote bezienswaardigheden makkelijk bereiken. Hier vind je meer informatie voor een stedentrip naar Wenen.

Mocht je voldoende tijd omhanden hebben, dan is het zeer wel mogelijk om Het majestueuze Wenen te combineren met het pittoreske Bratislava in Slowakije. De steden liggen op nog geen uur afstand van elkaar en er gaan dagelijks vele bus, boot en treinverbindingen over en weer. Mogelijkheden volop dus!

Brigitte
Latest posts by Brigitte (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>