Voorbij de hoofdstad van Libanon

Een reis naar Libanon begint en eindigt vrijwel altijd in de bruisende hoofdstad Beiroet, wat meteen ook een prima uitvalsbasis is om de rest van het land te ontdekken. Want hoe geweldig de hoofdstad ook is, Libanon heeft nog zoveel meer te bieden. Het land mag dan weliswaar klein van stuk zijn, de dichtheid aan bezienswaardigheden is ongelooflijk groot!

Imponerende kuststeden

Libanon heeft een kustlijn van zo’n 225 kilometer en vrijwel alle grote steden zijn hieraan gelegen. Omdat Beiroet ongeveer halverwege de kust ligt, is het ook voor de overige steden een prima uitvalsbasis. In het zuiden heb je de grote steden Tyrus en Sidon liggen, beide gekenmerkt door een levendige haven en oude opgravingen en kruisvaarderskastelen. Ten noorden van de hoofdstad liggen Tripoli, Byblos en Harissa.

Byblos

De prachtige straatjes van Byblos

Een dagtrip vanuit Beiroet naar Byblos (ook wel bekend als Jbeil) is zeker een must! Deze stad is onbewoond maar heeft een enorme rijkdom aan werelderfgoed. Oude souks, een pittoreske haven, kruisvaarderskasteel en prachtige promenade sieren de stad op. Als je een beetje vroeg in de ochtend gaat ben je de grotere tours voor en kun je heerlijke snuffelen op de oude markt.

Byblos ligt op een uurtje rijden vanaf de hoofdstad en de grote kustweg voert je sowieso ook langs Harissa. Op zichzelf een nietszeggend plaatsje, maar hiervandaan gaat de kabelbaan naar boven de berg op, waar het heiligdom ‘Our Lady of Lebanon’ te vinden is, een van de grootste standbeelden van Maria ter wereld. Bovendien zijn de uitzichten over de vol bebouwde kustlijn vanuit de kabelbaan en vanaf de top van het standbeeld absoluut uniek!

Uitzicht vanaf Harissa

Niet alleen de tocht met de kabelbaan naar Harissa is mooi, het uitzicht over de Libanese kustlijn is ook zeer imponerend

Historische rijkdom van de Bekaavallei

Wanneer de vanaf de kust het binnenland inrijdt en het eerste gebergte gepasseerd bent, kom je in de Bekaavallei. Deze relatief vruchtbare vallei is het hart van de bloeiende landbouw in dit land en bovendien bezaaid met bijzondere plekken. Niet alleen vind je hier vele wijnhuizen waar je sowieso een proeverijtje moet doen, maar ook twee van de meest beroemde ruïnes van de regio; Baalbek en Aanjar.

De ruïnes van Baalbek zijn uniek en extreem goed bewaard gebleven. Een rondleiding met een lokale gids is verplicht en het is zeker aan te raden er eentje uit te zoeken die fatsoenlijk Engels kan, want het barst hier van de bijzondere details. De ruïnes van Aanjar zijn wellicht minder groots en imponerend dan die van Baalbek, maar de prachtige ligging tegen het gebergte aan maakt het ook zeker een bezoekje waard.

Aanjar Lebanon

Iets kleiner dan Baalbek, maar zeker zo mooi, is Aanjar

De Bekaavallei en de ruïnes van Baalbek en Aanjar liggen in Hezbollah gebied, vlak tegen de grens met Syrië aan. Het reisadvies van de Nederlandse overheid voor deze regio van Libanon is op dit moment dan ook negatief. Dit was ook te merken aan de drukte bij de grote bezienswaardigheden. Baalbek was, als een van de topattracties van het land, vrijwel geheel uitgestorven en bij Aanjar zijn we slechts een andere toerist tegengekomen. Natuurlijk is het aan ieder voor zich om te bepalen wat je doet met een negatief reisadvies – heel praktisch gezien kunnen bijvoorbeeld gevolgen zijn voor je reisverzekering – maar ik heb mij nergens in dit gebied niet op mijn gemak gevoeld.

Het is mogelijk om met een huurauto zelf het binnenland te verkennen – mits je even de Libanese rijstijl onder de knie kunt krijgen. Comfortabeler is het wellicht om met een gids die kant op te gaan. Ik bezocht de Bekaavallei, Baalbek en Aanjar met Karim van Tour Beirut, een absolute aanrader. Mijn ervaring van een bezoek aan deze regio is dan ook louter positief en ondanks enkele controleposten op de weg hebben we nergens problemen gehad en alleen maar een fantastische dag in de Bekaavallei beleefd!

Geen toerist te vinden in Baalbek

De paden op, de bergen in

Het midden van het land wordt gekenmerkt door een lange bergachtige strook. Hier kun je geweldig wandelen en het allerleukste is dat het in de nationale parken veelal erg rustig is. Bekend zijn natuurlijk de cederbossen van Libanon, die grotendeels verdwenen zijn maar nog steeds symbool staan voor het land en zeker nog wel te vinden zijn, zoals bij Tannourine en Shouf. Hier geldt vooral dat het heerlijk is om zelf op pad te gaan en het landschap te gaan verkennen!

De bergen van Libanon

Een trip door de bergen van Libanon brengt sowieso mooie verrassingen met zich mee!

Praktische tips voor Libanon

Het openbaar vervoer in Libanon is een fikse klus om uit te zoeken. Ik was zelf een goed uur bezig om uit te vinden welke bus vanuit Beiroet vertrok richting Byblos, maar gelukkig kreeg ik veel hulp van de plaatselijke bevolking. Tussen de grote steden langs de kust rijden comfortabele tourbussen en ter plekke zijn het veelal kleine collectifs, een soort hop on-hop off bestelbusjes die zeer goedkoop zijn, maar ook lang kunnen duren. Heb je weinig tijd, dan is een tour wel zo gemakkelijk.

Richting het binnenland kun je OV bijna wel vergeten, dan is een organisatie zoals Tour Beirut echt aan te raden. Makkelijk contact, goede service en de dag is precies zo in te richten als je zelf wilt. Bovendien scheelt zo’n privetour qua prijs nauwelijks van een georganiseerde groupstour als je met meer dan 1 persoon reist, en daarnaast ook makkelijker te regelen aangezien er maar een beperkt ‘groupstour’-aanbod is in Libanon. Ook krijg je gewoon ontzettend veel informatie over het land, cultuur het eten en wat je maar wilt weten verder!

Omdat Libanon niet zo groot is, kun je gemakkelijk alles bereizen vanuit Beiroet. Buiten het feit dat het gewoon een heerlijke stad is om ‘s avonds lekker te eten en uit te gaan, is het qua ligging ideaal. Ik verbleef in het Baffa House en deze ligt op loopafstand van het grote busstation van de stad, vanwaar je dus ook de bussen naar de andere steden aan de kust gemakkelijk kunt pakken.

Libanon heeft ontzettend veel te bieden. Ontelbaar veel cultuur en heerlijk eten in hoofdstad Beiroet, geweldige natuur in de bergen en indrukwekkende historie in het verre binnenland. Ondanks het wisselende reisadvies dus absoluut het overwegen waard!

Baalbek Lebanon

Weinig Romeinse ruïnes zijn zo imposant als die van Baalbek in de Bekaavallei

Brigitte
Latest posts by Brigitte (see all)
 1. Marjolein London zegt:

  Hallo Brigitte,
  Geldt het negatief reisadvies nog steeds voor een tour naar Baalbek?
  Bedankt alvast!

  • Brigitte zegt:

   Hoi Marjolein,

   Baalbek ligt precies op de grens met het oranje en rode gebied volgens het reisadvies van BuZa. Omdat het relatief dicht bij de Syrische grens ligt (en het gebied onder controle van Hezbollah valt) is het reisadvies van de Nederlandse overheid negatief.

   Omdat Baalbek een relatief toeristische bestemming is, zijn er ook landen die er anders tegenaan kijken. Zo beschouwt de Britse overheid Baalbek als een ‘groene’ bestemming, en is het reisadvies dus positief volgens hen.

   De keuze om te reizen in een gebied met een negatief reisadvies is erg persoonlijk. Naast veiligheidsoverwegingen, is het namelijk ook zo dat je reisverzekering niet altijd (volledig) geldig is in rood gebied. Ik heb toen persoonlijk de afweging gemaakt om wel af te reizen naar Baalbek en heb daar zeker geen spijt van gehad. Karim van TourBeirut kon mij vooraf veel informatie verstrekken over de veiligheidssituatie, wat ik wel prettig vond vooraf.

   Succes met het maken van de keuze!

   Groetjes,
   Brigitte

 2. Marjolein London zegt:

  Hallo Brigitte, we zijn terug van onze korte reis naar Libanon en het was zeer de moeite waard. De tips van jou hebben ons goed geholpen. Je kunt inderdaad echt niet met eigen auto door dit land. Het is veilig qua terrorisme en zo, maar het verkeer niet. Gelukkig hadden we een goede chauffeur. Zelfs nog met ons naar de Syrische grens gereden. Geen probleem. De natuur is prachtig maar wat is het land dichtbevolkt zeg.
  Overigens blijkt dat je het allerbeste dollars kunt kopen want daar kun je absoluut overal mee terecht en Visa alleen bij de duurdere restaurants en bars. Van Ramadan nauwelijks iets gemerkt.

  • Brigitte zegt:

   Dank voor het delen van je ervaringen Marjolein! Het is heerlijk om een goede chauffeur te hebben, dan hoef je je zelf geen zorgen te maken om het verkeer en kom je toch op alle mooie plekken. Waar hadden jullie de tour geboekt?
   Het land is inderdaad erg dichtbevolkt. De roerige regio en de opvang van vluchtelingen uit buurlanden hebben dat ook niet makkelijker gemaakt. Toch vind ik het bewonderenswaardig hoe men zo goed en kwaad als het kan, dat probeert op te lossen. En gelukkig zijn er nog prachtige stukken natuur over ook!

   Ben heel blij dat jullie het land zo positief hebben ervaren, hopelijk zullen meer mensen een bezoek aan dit geweldige land brengen!

  • Brigitte zegt:

   Hoi Silvia,
   Ik heb zelf alleen ervaring met Tour Beirut (https://www.tourbeirut.com/), wat mij erg goed is bevallen. Moderne, nieuwe auto’s met wifi, goed Engels-sprekende chauffeurs en interessante tours en stops en bovendien is alles aan te passen naar jouw eigen wensen. Tevens werd er ruimschoots de tijd genomen om ergens te stoppen als dat gewenst was en was het contact gedurende het regelen van de tours erg goed. Afhankelijk van de afstand en het type tour, moet je denken aan zo’n $120-$200 dollar. Dat is voor een auto met chauffeur, dus dan kunnen er max. vier mensen mee in de groep waarover de kosten worden verdeeld. Hopelijk kun je iets met deze informatie!
   Groetjes, Brigitte

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>