Centro Portugal is behalve een plek waar de aanwezigheid van de Tempeliers zijn sporen heeft achtergelaten ook een gebied waar je kunt genieten van kleinschalig toerisme, heerlijke gerechten en goede wijnen. Van kleine dorpjes in de bergen waar we al eens eerder over schreven tot vissersdorpen die aan de ruige Atlantische kust liggen waar de golven zo hoog zijn dat het wereldrecord surfen er is gevestigd. Onlangs kreeg ik een introductie in een paar activiteiten in het gebied.

#1 Wandel in de natuur

Vanuit ons hotel lopen we zo de natuur in. Langs boerderijen en een enkele woning. We zijn hier in het natuurpark Serras d’Aire e Candeeiros in het midden van Centro Portugal. Verwacht hier geen grote bossen of enorme vlaktes. Maar het landschap is ruig en heuvelachtig met hier en daar rotsen, kliffen en breuken. En met grotten die van interesse zijn voor liefhebbers van speleologie.

Park Serras d'Aire e Candeeiros - Centro Portugal

Park Serras d’Aire e Candeeiros

Behalve wandelen biedt het in het park gelegen Cooking Hotel ook fietstochten, welness en paardrijden. Het is een Bikehotel zodat je ook met je eigen fiets terecht kunt. De verschillende kamers in dit boutiekhotel zijn allemaal verschillend ingericht volgens een thema/emotie. Van Melancholie en Nostalgie tot Passie en Glamour.


#2 Ga zelf Portugees koken

Lokaal en kleinschalig zijn sleutelwoorden voor de Portugese keuken. In Centro Portugal is het, zoals eigenlijk in heel het land, niet moeilijk een restaurantje te vinden met heerlijke specialiteiten die uitblinken door hun eenvoud. De Portugese keuken gaat over de smaak van de ingrediënten en de combinaties ervan.

Bacalhau (gedroogde en gezouten kabeljauw) is misschien wel het bekendste Portugese gerecht. Toch is juist dit gerecht origineel niet uit Portugal afkomstig. De vis wordt gevangen op de Lofoten in Noorwegen en hangt aan de koele kliffen daar te drogen alvorens ze wordt geëxporteerd.

Stokvis op de Lofoten

Stokvis op de Lofoten

Het is een erfenis uit de tijd van de zeevaart. De Vikingen keken rond het jaar 1000 op hun reizen het drogen van vis in de koude lucht af van de Indianen aan de oostkust van Canada. Ze noemden deze gedroogde vis stokvis omdat de vis aan stokken werd gedroogd. De Portugezen keken het kunstje weer af van de Vikingen. Zij beschikten over zout en zoutten de kabeljauw eerst alvorens hem te drogen. Die gedroogde vis was zeer geschikt als voedsel op lange zeetochten. De Portugezen kennen inmiddels meer dan 365 manieren om bacalhau te bereiden.

Maar in de kookles in het Cooking Hotel gaan we voor verse kabeljauwfilet met een korst van amandel en kruiden. De vis gaat vergezeld van een bijgerecht van ui, prei, worteljulienne, courgette en aardappel stevig gemaakt door geklopte eieren. Taartjes met appel, gekarameliseerde uien en bloedworst vooraf. En een dessert met cream cheese, compote en een crumble van walnoot. Allemaal (met instructies) redelijk simpel klaar te maken, maar op een subtiele manier erg lekker. De recepten van het hotel komen van Nino Barros, een kok met een trendy restaurant in Lissabon. Zowel een geslaagde bezigheid als een geslaagde maaltijd.

Kookles in het Cooking Hotel in Centro Portugal

Kookles

Appel, bloedworst en ui

Appel, bloedworst en ui

kabeljauwfilet met een korst van amandel en kruiden

kabeljauwfilet met een korst van amandel en kruiden

Dessert met crumble

Dessert met crumble

#3 Bezoek een traditionele wijngaard

De geschiedenis van haar familiebedrijf gaat lang terug, aldus Ana Pereira da Fonseca Reis, de vierde generatie  in het familiebedrijf gesticht door haar overgrootvader Abel. Die was in het begin van de vorige eeuw opgeklommen tot een grote boer en wijnhandelaar en richtte de Companhia Agrícola do Sanguinhal in 1926 op om zijn verschillende eigendommen te beheren. En hij begon met het planten van de eerste wijngaarden met percelen van één ras, zonder andere bomen ertussen wat destijds zeer innovatief was. Op een apart perceel plantte hij 30 verschillende variëteiten om hun aanpassingsvermogen te bestuderen. Zijn nazaten wonen nog steeds op het landgoed, inclusief zijn inmiddels 100 jaar oude dochter.

Quinta do Sanguinhal - Centro Portugal

Quinta do Sanguinhal

En er wordt ook nog steeds geproduceerd. Behalve wijn werd van oudsher ook vinho licoroso gemaakt. Port mag het niet heten als het uit deze streek komt, maar het is een vergelijkbaar product. We krijgen de hal te zien waarin de apparaten staan die vroeger werden gebruikt om dit destillaat te vervaardigen. Wijn werd in een bassin in ketels geleid waar er stoom doorheen werd geleid. Daardoor verdampt de alcohol die vervolgens condenseert tot een kleurloze vloeistof met een alcoholpercentage van 80%. Het is het rijpen in eiken vaten dat er weer kleur aan geeft.

De oude destilleerketels

De oude destilleerketels

Door een mooie tuin wandelen we vervolgens naar de wijngaarden. In deze streek gaat alles nog natuurlijk. Geïrrigeerd wordt er niet, de bergen beschermen de regio. De witte wijn staat langs de hellingen die naar de zee gekeerd zijn, de rode wijn op de hellingen die naar het binnenland staan. En ter bewaking van de kwaliteit staan er bij iedere rij rozen die met hun gevoeligheid voor ziektes een signaalfunctie hebben.

De roos signaleert ziektes bij Portugese wijnranken

De roos signaleert ziektes

We sluiten het bezoek af met een proeverij van zes verschillende wijnen, gevolgd door een inderdaad heerlijke lunch.

#4 Wandel door leuke stadjes

Óbidos is omringd door middeleeuwse muren en bekroond door een Moors kasteel. Kerken, pleinen en klinkersstraatjes completeren het beeld, maar er is meer. Het is een boekenstad. Een burgemeester die van literatuur hield en boekhandelaren uit Lissabon kende die teveel boeken hadden om kwijt te kunnen. ‘Breng ze hier’, was zijn oplossing. En nu is er een kerk met meer dan 60.000 boeken, verschillende winkels en hotels vol boeken en is er een hal waar boeken gecombineerd worden met een biologische markt. Vijfenveertig minuten rijden van Lissabon en vanaf 2015 met tal van festivals. Het lokale drankje is Ginja, een wilde kersenlikeur. En die drink je uit een ‘glas’ van chocolade.

De straatjes van Obidos

De straatjes van Obidos

Boekhandel en biologische markt in Obidos

Boekhandel en biologische markt

Ginja

Ginja in een glas van chocolade

Tomar en Abrantes met zijn openbare kunstwerken zijn ook een wandeling meer dan waard terwijl je de nalatenschap van de tempelridders bekijkt.

#5 Bezoek een surfersparadijs

Langs de kust van Centro Portugal is de zee ruig en indrukwekkend. Het wereldrecord surfen werd gevestigd in Nazaré op een golf van maar liefst 24 meter hoog. Boven Nazareh ligt Sitio, een klif waar een kleine kapel herinnert aan het wonderbaarlijke verhaal over een ridder wiens paard door tussenkomst van de Heilige Maagd aan de rand van de klif tot staan werd gebracht.  De kapel koppelt beeldtaal legendes en religie.

Kapel in Sitio boven Nazare

Dak van de kapel in Sitio

Nazare vanaf Sitio

Nazare vanaf Sitio

Ook in Santa Cruz kan er gesurfd worden. Maar er is vooral meer dan dat. In het industrieel vormgegeven Eco-hotel Noah surfhouse wordt ook yoga beoefend, er zijn strandfietsen te huur, het hotel heeft een skate park en er zijn georganiseerde kustwandelingen. Je kunt natuurlijk ook zelf vroeg opstaan, en op zoek gaan naar vissers langs de ruige rotsstranden.

Het bijbehorende restaurant serveert heerlijke gerechten uit de zee. Bijvoorbeeld een Cataplana, een Portugees stoofgerecht genoemd naar de pan waarin het wordt klaargemaakt.

Cataplana

Cataplana

Meer in Centro Portugal

Wij bezochten de regio al vaker. Proef de historie van de Tempeliers, bezoek kleine dorpjes en mooie valleien of ga op zoek naar street art.

Voor meer over Centro Portugal kun je naar centerofportugal.com. En voor meer informatie over Portugal kun je naar het Portugese verkeersbureau: visitportugal.com. Tap Air Portugal heeft verschillende vluchten per dag naar Porto of Lissabon. Centro Portugal is vanaf beiden goed te bereiken.

Theo
Latest posts by Theo (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>