Er zijn twee dingen die Ho Chi Minh City tot zo’n ontzettend bijzondere stad maken: de ontelbare hoeveelheid scooters in het verkeer, en natuurlijk het fantastische aanbod aan overheerlijk streetfood. Wat is er dan ook leuker dan het combineren van deze twee dingen en de stad te verkennen met een Vespa-foodtour?

Een Vespa-foodtour combineert het beste van twee werelden. In plaats van het ontwijken van de scooters bij het oversteken, ben je nu eindelijk eens echt onderdeel van dit bijzondere verkeersfenomeen. Bovendien word je gedurende de avond gebracht naar kleine, lokale restaurantjes -ook ver buiten het centrum- die je als gewone toerist niet zomaar zou vinden, maar die het allerheerlijkste eten te bieden hebben.

En het allerfijnste voordeel: je hoeft niet zelf op die scooter te rijden, maar je mag gewoon heerlijk rustig achterop genieten van de wonderlijke taferelen die zich om je heen op straat ontvouwen!


Saigon Vespa Tours Brigitte de Graaff

Het leukste aan de Vespa tour? Op de Vespa zitten natuurlijk!

Skybar kickoff

We ontmoeten onze gidsen voor de deur van het hotel. Een rij met blinkende, spiksplinternieuwe Vespa’s schittert ons tegemoet en de piepjonge gidsen voorzien ons van helmen en de beperkte doch nodige instructies. Vanaf het moment dat we daadwerkelijk vertrekken, is het een en al plezier. De wind in je haren heeft een heerlijk verkoelend effect in de vrij warm-klamme stad en de eerste stop brengt ons dan ook naar een waardige start van deze tour: de skybar van de Prudential Tower in hartje Saigon.

Vanaf het terras van de One Plus Beer Club kun je alleen maar genieten van het geweldige uitzicht over Ho Chi Minh City. De gids weet vele details in de andere hoge torens aan te wijzen – zoals een helicopterdek van de beroemdste grootgrondbezitter van de stad, en het is een fijne manier om de zon onder te zien gaan boven het bruisende straatleven. Een goede aftrap van de tocht dus, maar voor alleen een drankje doen we het niet natuurlijk! Op dus naar de tweede hotspot.

Prudential Skybar Ho Chi Minh City

Bij gebrek aan Saigon bier, de aftrap maar met een Tigerbiertje in de skybar

Echt streetfood in Ho Chi Minh City’s District 4

Het beroemde en ooit beruchte ‘District 4’ is tegenwoordig dé plek bij uitstek voor lokale visrestaurantjes. Het is het kleinste district van de stad en volledig ingesloten door rivieren, waardoor het zich volledig heeft toegelegd op visspecialiteiten.

Inmiddels is het donker geworden en de tocht naar het volgende restaurant brengt ons door smalle, kleurrijke straten met vele etenskarretjes, straatmarktjes, oude huizen en bovenal ontelbare straatrestaurantjes. De kleine, blauwe plastic krukjes waarop mensen eten zijn hier in grote getalen aanwezig en het leven op straat lijkt hier nu de nacht is gevallen volledig op te leven.

Vintage Vespa-foodtour

Het fijnste aan de tocht zijn toch wel de taferelen waar je dwars doorheen rijdt

Ons restaurant zou je als gewone passant waarschijnlijk geen blik waardig keuren. Het is half open gelegen aan de stoep, een echte keuken lijkt er niet te zijn en hetgeen wat het meest opvalt zijn de tanks met enorme vissen erin. De naam is – ondanks vele pogingen – nooit duidelijk geworden, maar de locatie gelukkig des te meer!

Locatie streetfood district 4

Bij gebrek aan een naam van dit fantastische tentje, in ieder geval de locatie. Zoekend op Ôc Oanh vind je het wel…

Voor we het weten staan er grote schalen met de heerlijkste salades en gerechten op tafel. De gids, die vloeiend Engels spreekt, kan veel duidelijkheid bieden over wat er allemaal geserveerd wordt en de stroom aan nieuwe hapjes lijkt niet op te houden. Dat de vis vers is kan niet ontkend worden, spartelende vissen worden uit de tanks gehaald en verschijnen later in eetbare vorm op onze tafels.

Tezamen met andere specialiteiten, waaronder gefrituurde kikkers, krijg je hier een waar koningsmaal voorgeschoteld welke moeilijk te overtreffen zou zijn. Ondertussen valt er heerlijk te genieten van het bruisende leven dat zich op straat afspeelt; de etenskarretjes die voorbij trekken en de onuitputtelijke stoet aan scooters die al toeterend een weg door het verkeer banen.

Na hier ruim anderhalf uur volledig ondergedompeld te zijn in de crème de la crème op streetfood niveau van visspecialiteiten, is het dan toch echt tijd om District 4 weer te verlaten en ons richting het volgende restaurant te begeven.

Streetfood vis

Spartelvers streetfood; een van deze twee vissen is in de loop van de avond op onze tafel gekomen

streetfood saigon

Je zou er zo aan voorbij lopen, maar beter is om het niet te doen

Traditioneel hippe hotspots

Het is inmiddels gaan regenen, iets wat aan de orde van de dag is in het vochtige Saigon-klimaat, maar gelukkig hebben de drivers voor ons allemaal een echte Ho Chi Minh City-Poncho mee. Gedurende de trip richting District 3 zijn de taferelen die zich op de scooters afspelen wederom prachtig. Hele gezinnen gebruiken de enorme poncho’s als enorme paraplu voor allemaal en het is een lust voor het oog om te zien hoe ontspannen men hier omgaat met een forse regenbui.

Eenmaal aangekomen op bestemming is de regen weer gestopt en krijgen we bij Bánh Khọt Cô Ba Vũng Tàu onze volgende maaltijden voorgeschoteld. Traditionele keuken gemixt met een hippe aankleding van het restaurant maakt dit tot een comfortabele plek om van het eten te genieten. De keuken is open, wat een interessant kijkje in de bereidingswijze biedt. Dat je op weg naar de toiletten ook langs de halfopen kamer komt waarin wordt afgewassen – op de grond met enkele teiltjes water – moet je maar even voor lief nemen. Het eten is weer om te smullen, maar na al zo lang getafeld te hebben, is het ook echt ruim voldoende voor nu. Tijd voor het laatste programma-onderdeel…

After Dark Foodie Tour door Ho Chi Minh City

Fijne restaurants in district 3 serveren ook weer de heerlijkste gerechten

Filipijnse coverbands en Vietnamese karaoke

De laatste spot die we bezoeken is een bar genaamd Woodstock in het uitgaansgedeelte van District 3. Het is een prima plek voor een afzakkertje en om even te genieten van de beroemde karaoke cultuur. Een Filipijnse coverband treedt hier ook op en brengt het beste in de bezoekers naar boven – even zelf de microfoon overnemen indien het je lievelingsnummer is blijkt geen enkel punt.

Het is een fijne afsluiter van deze overweldigend fijne tocht door de stad en vanaf hier kun je zelf beslissen om terug naar je hotel gebracht te worden, of gewoon even door te gaan en de avond zelf met beruchte Ho Chi Min City stapavonturen in te vullen…

Woodstock Ho Chi Minh City

Afsluiter met wat livemuziek in Woodstock

Praktische informatie Vespa-foodtour

Saigon (aka Ho Chi Minh City) was de eerste stop van deze trip door Vietnam. Wij vlogen daarheen met het comfortabele Vietnam Airlines, de nationale luchtvaartmaatschappij van Vietnam. Dagelijks vliegen zij vanaf Parijs Charles de Gaulle direct op Ho Chi Minh City. Omdat het een nachtvlucht is, waarin comfort en – hoe kan het ook anders – echt lékker eten ook nog eens centraal staan, weet je zeker dat je bij aankomst in de ochtend direct uitgerust op pad kunt om te stad te gaan verkennen. Bovendien biedt de airline ook ontelbare binnenlandse vluchten aan die het reizen door het grote Vietnam een stuk behapbaarder maken.

De Vespatours kun je online boeken via de website van Saigon Vespa Tours en ze zijn er in vele soorten en maten, wat maakt dat je altijd wel een tour vindt die goed bij je past. Communicatie met de gids was perfect en hij wist precies wat we wel en niet nodig hadden op deze tour.

Absoluut hoogtepunt van de Vespa-foodtour voor mijzelf was, buiten het ongekend lekkere eten, gewoon het rijden door de stad zelf en te genieten van het kleurrijke straatleven dat aan je voorbij schiet, zonder dat ik me een moment onveilig heb gevoeld op de scooter. Een (letterlijk) heerlijke manier om Ho Chi Minh City te verkennen dus!

Seafood streetfood

District 3 heeft zich volledig toegelegd op het heerlijkste seafood

Ook op zoek naar een lokale ervaring in Vietnam? Lokale specialist Linh van Local Hero Travel helpt je graag.

Brigitte
Latest posts by Brigitte (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>