Verrassend Zweden – Orsa Grönklitt

Op uitnodiging van Visit Sweden brengt Reishonger een vierdaags bezoek aan Orsa Grönklitt. Onze journalisten Jeroen en Lisette zijn erbij, maken kennis met Midden-Zweden en het Orsa Beren Park, en doen live verslag.

Op uitnodiging van Visit Sweden bracht Reishonger een 4-daags bezoek aan Orsa Grönklitt in Midden- Zweden

Naar het hart van Zweden – Orsa Grönklitt

Vanmorgen rond half 9 werden we verwacht op Schiphol. Daar ontmoetten we Tanja (begeleidster en contactpersoon) en Harmke (redactrice van dagblad De Pers). Zo’n drie uur later zetten we voet aan de grond op Stockholm Arlanda. Op de luchthaven moesten we een uur wachten totdat de trein vertrok. Helaas bleek de trein een uur vertraagd en hierdoor haalden we onze overstap op Börlange niet. Na daar weer een uur gewacht te hebben vervolgden we de reis.

De treinreis is een belevenis op zich. Vanaf de overstap van Börlange richting Mora hebben we genoten van het uitzicht. Het grote Siljan meer, waar de trein rondom reed, was een fraai plaatje. De treinrit brengt je verder langs uitgestrekte bossen en biedt schitterende vergezichten.

treinreis zweden

Ongeveer tweeëneenhalf uur later werden we opgewacht door Claes Tibo van de Orsa Grönklitt Gruppen op het station van Mora. De Orsa Grönklitt Gruppen is in de regio het grootste bedrijf, mede dankzij het Björnpark (berenpark) en de verhuur van stuga’s (traditionele Zweedse bungalows).

Met de auto is het nog een half uurtje rijden naar Grönklitt. Daar hebben we in de Sports Bar van de camping gegeten en kregen we een eerste indruk van de fraaie omgeving van het park. Het eten in de Sports Bar is goed en niet duur. Deze plek is ook voor locals een plek om te kijken naar voetbalwedstrijden en ijshockey, een sport die zeer populair is in Zweden.

Wij verbleven echter niet op de camping, maar op het nabijgelegen vakantiepark in een traditonele Zweedse stuga. Na een vermoeiende eerste reisdag lag iedereen rond een uur of elf uitgeteld in hun huisje.

De camping is gelegen aan een groot meer en is voorzien van tal van faciliteiten die vooral families met kinderen aanspreken. Een zwembad met glijbaan, midgetgolf, bowlingbaan zijn enkele voorbeelden. Wij verbleven echter niet op de camping, maar op het nabijgelegen vakantiepark in een traditonele Zweedse stuga. Na een vermoeiende eerste reisdag lag iedereen rond een uur of elf uitgeteld in het huisje.

Actief in Orsa Grönklitt

Vandaag vroeg uit de veren want we hebben een vol programma voor de boeg. Je leest hier alles over kanoën op het Rädsjön meer, het prachtige bergdorpje Fryksas en een bever- en elandensafari. Dag 2 van een onvergetelijk bezoek aan Zweden!

Op uitnodiging van Visit Sweden brachten wij een bezoek aan berenpark Orsa Grönklitt in Zweden. Een reisverslag over het Rädsjön meer en het prachtige bergdorpje Fryksas.

De eerste activiteit die op de planning staat is kanoën. Vlakbij het vakantiepark ligt het Rädsjön meer waar je naar hartenlust op kunt kanoën. Dit is een echte aanrader. De totale stilte die we hebben ervaren is heel bijzonder. Op het meer kregen we een gevoel van totale rust. Omgeven door niets anders dan bomen en een kraakhelder meer werden we hier zelf ook stil van. Schitterend!

Na het kanoën waagden we een duikje in het toch wel koude water. Erg verfrissend, maar we waren blij dat we ons konden opwarmen bij het haardvuur dat inmiddels was aangestoken in de nabijgelegen stuga. Nadat we waren opgewarmd besloten we om de hengels uit te werpen. Helaas zonder succes, dus op de barbecue lagen alleen worstjes.

De wandelschoenen werden vervolgens aangetrokken voor een hike van zo’n vijf kilometer. De tocht bracht ons naar Fryksås, een nabijgelegen bergdorp met een schitterend uitzicht op het dal. Het dorp zelf heeft een authentieke uitstraling.

uitzicht Fryksas

We werden verwacht in Smidgarden, een café-restaurant en tevens spacentrum in het midden van het dorp. De eigenaresse is trots op haar zaak en daar heeft ze alle reden toe. Lokaal is het motto hier. Smidgarden biedt lokaal gebrouwen bieren en smaakvolle lokale frisdranken. Er is een cakebuffet met vers gebak dat in de vroege ochtend in een huisje achter het café wordt gebakken.

Aan het einde van de hikingtour waanden we ons als echte goudzoekers in een kleine waterplas. De moeite die we hebben gedaan voor één stukje goud staat niet in verhouding tot de waarde, maar is zeker voor kinderen een spannende belevenis. Deze activiteit kan overigens alleen gedaan worden als er bij de receptie van het park een tour met gids wordt geboekt.

Daarna was het gedaan met de rust, omdat we gingen quad rijden.

Daarna was het gedaan met de rust, omdat we gingen quad rijden. De manager van het activiteitencentrum die in de ochtend het kanoën had verzorgd, vertelde ons dat hij veel speciale activiteiten regelt. Wij wilden het uitzicht vanaf de berg wel zien en dus gingen we op quads naar de top. Het spreekt voor zich dat het uitzicht daar ook spectaculair is, maar vooral de tocht ernaartoe gaf een enorme adrenalinekick. Steile wegen, dwars door gras en over hopen stenen maakt dit voor de durfal een goede herinnering. Overigens is het quad rijden wel relatief duur (vanaf €62 voor een half uur) en kan dit ook niet zonder gids geboekt worden.

’s Avonds hebben we gegeten bij het restaurant op het park, dat toepasselijk ‘De uil en de beer’ heet. Vervolgens stond er een bever- en elandensafari op het programma. De gids bracht ons naar een schitterende plek bij de rivier waar de bevers hun kamp hebben opgeslagen. Na ruim een uur wachten lieten ze zich echter nog niet zien en vertrokken we voordat het donker werd. Je moet hier wel van houden, want anders slaat de verveling snel toe. Dit was bij ons ook enigszins het geval.

elanden zwedenGelukkig hadden we wat de elanden betreft meer geluk. Na een kleine rit spotten we twee elanden: een mannetje en een vrouwtje. Een erg mooi gezicht om het symbool van Zweden in het echt te zien!

Toen we weer terug bij onze stuga kwamen besloten we om een kampvuur te gaan maken. Het hout hiervoor was snel bij elkaar gesprokkeld. Zittend bij het kampvuur voelden we ons de koning te rijk. Alles is hier zo schoon en je voelt je echt een met de natuur.

Met het geluid van het knapperende kampvuur keken we naar de schitterende, blote sterrenhemel. Wat een ultieme natuurlijke ervaring beleven we hier in Zweden. Tot morgen!

Orsa Björnpark

Vandaag trekken we het natuurpark Orsa Björnpark in, op zoek naar beren, tijgers en ijsberen. De laatste dag van ons bezoek aan Zweden!

Bezoek aan natuurpark Orsa Björnpark in Zweden

Deze derde dag is qua programma wat minder intensief. In de ochtend zijn we op de mountainbike naar het naastgelegen Orsa Björnpark gegaan. In dit park hebben we bruine beren, wolven, lynxen, tijgers en ijsberen gezien.

Het natuurpark Orsa BjörnparkHet natuurpark Orsa BjörnparkHet park ligt tegen een berg aan, dus goede wandelschoenen zijn hier geen overbodige luxe. Doordat de verblijven zo uitgestrekt en natuurlijk zijn moet je soms even goed kijken om de dieren te spotten. Overal in het park vind je borden met informatie (ook voor kinderen te begrijpen), interactieve spelletjes en uitzichtpunten. Op gezette tijden worden de dieren gevoerd en dan is de kans om de dieren goed te zien het grootst.

Na het park zijn we nog even over de jaarlijkse jachtbraderie gelopen, waar de locals hun laatste uitrusting aanschaffen voor het jachtseizoen dat in september begint. ’s Middags zijn we op de mountainbike door het bos naar Fryksås gefietst waar we ons heerlijk in de watten hebben laten leggen in Smidgarden.

In Fryksås ligt Fryksås Hotell en dit luxe hotel/restaurant heeft, naast een uitstekende keuken, een fantastisch uitzicht over het dal en het meer. Hier hebben we op de laatste avond genoten van al het goeds dat de Zweedse keuken te bieden heeft, heerlijk!

Verrassend Zweden

De volgende ochtend staat de terugreis helaas alweer op het programma. Met frisse tegenzin beginnen we aan de reis per trein richting de luchthaven van Stockholm. We kijken terug op een fantastische reis, waarbij we dankzij het drukke programma, een goede indruk hebben gekregen van al het moois dat Orsa Grönklitt te bieden heeft. Voor actieve familievakanties is dit echt the place to be! Wie het gevoel van het natuurschoon van Noord-Amerika of Canada wil ervaren, maar hier niet het budget voor heeft, is een vakantie in Zweden een echte aanrader!

Met dank aan:

Orsa Grönklitt Berenpark orsabjornpark.se
Visit Sweden visitsweden.com


Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)
  1. jaap abbring zegt:

    Was kortgeleden in het park… een verschrikkelijke ervaring… allemaal gaas en hekken… bijna 30 euro entree en in totaal 4 beren, een luipaard en een tijger gezien. .. het slechtste park dat ik ooit heb bezocht !!!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>