Venray: waterrijke parel in het hart van Limburg

Gaan we een dagje de rust van de natuur opzoeken met een ontspannen fietstocht? Of gaan we juist iets spannends doen? Een uitdagende escape room of VR-experience bijvoorbeeld? Nee, wacht: een stedentrip is ook leuk! Ehmm....waarom niet gewoon allemaal? Ik neem je mee naar de waterrijke en veelzijdige parel in het Hart van Limburg: Venray!

De natuurlijke rijkdom van Maaspark Ooijen-Wanssum

Dé manier om de indrukwekkende natuur rondom Venray te verkennen is natuurlijk per fiets! Bij fietsenwinkel Green Drive in Oostrum staan twee sportieve e-bikes voor ons klaar. De sympathieke eigenaar vertelt ons over het grote aanbod aan nieuwe e-bikes in zijn winkel. Ik ben vooral gecharmeerd van het merk “Huyser”. Green Drive helpt je ook met het ombouwen van je fiets naar e-bike. Je kan het natuurlijk zelf doen, maar Green Drive doet het als specialist graag voor je.E-bikes van Green Drive in Oostrum

We fietsen vandaag een mooie fietsroute door het bijzondere natuurgebied “Maaspark Ooijen-Wanssum“. Het gebied is vrij recent aangelegd en dient twee belangrijke doelen: natuurontwikkeling en het voorkomen van overstromingen door hoogwater. Er is een directe aanleiding geweest voor laatstgenoemde. Of eigenlijk twee aanleidingen. Vrij snel achter elkaar, in 1993 en 1995, is de Maas flink uit de oevers getreden. Met veel economische schade tot gevolg. In 1996 werden er tijdelijke maatregelen genomen, zoals het aanleggen van nooddijken. Men kwam tot de conclusie dat de definitieve oplossing pas bereikt kon worden als de Maas weer ruimte zou krijgen. De Oude Maasarm, een tien kilometer lange aftakking van de Maas, moest weer kunnen meestromen, om overtollig water veilig af te kunnen voeren. De gebeurt naar verwachting eens in de tien jaar. Dit gebied tussen de dorpen Ooijen en Wanssum werd daarom opnieuw ingericht. In 2020 is het indrukwekkende megaproject, een voorbeeld van typisch Nederlands watermanagement, afgerond. Het Maaspark is maar liefst 540 hectare groot en het grootste aaneengesloten gebied met Maasnatuur in Noord-Limburg. Schrijver en muzikant Frans Pollux uit Venlo schreef er zelfs een ode aan.

Frans heeft ook met de mensen gesproken die meegewerkt hebben aan de totstandkoming van dit prachtige natuurgebied. Hier hoor je de bijzondere verhalen.

Vanaf Green Drive in Oostrum fietsen we door een prachtig en afwisselend landschap van bossen en landerijen. Wat gelijk opvalt: de rust. Wow! We horen de vogeltjes fluiten en fietsen tegen een strak blauwe lucht richting het dorpje Geijsteren. We passeren daarbij een routepunt van het Pieterpad (etappe deel 2 tussen Vierlingsbeek en Swolgen). Geijsteren is een landgoeddorp. De 13e-eeuwse kasteelruïne van Geijsteren herinnert nog aan de roerige geschiedenis van het landgoed. Na een brand in 1918 en de wederopbouw, werd het kasteel in 1944 alsnog volledig verwoest door een bombardement van de Engelsen. Ze wilden hiermee voorkomen dat het kasteel door de pas verdreven Duitse bezetters opnieuw als uitkijkpost gebruikt zou worden. Aan de zijkant van de kasteelruïne loop je door het landgoedbos via het weiland tot aan de Maas.

We rijden door naar Wanssum. Tegenover het jachthaventje staat een bijzonder kunstwerk. Om de al eerder genoemde Oude Maasarm weer mee te kunnen laten stromen, moest het voormalige gemeentehuis van Wanssum, raadhuis “Den Schellaert”, helaas wijken. Om de herinnering aan het markante gebouwtje levend te houden, is het torentje op het kunstwerk geplaatst. Vanaf de dijk kijk je aan de ene kant uit over het jachthaventje en aan de andere kant over de prachtige natuur rondom de blauwe ader van de Groote Molenbeek. Het kunstwerk maakt deel uit het het project “levenskunstpaden”: therapeutische wandelroutes met natuur- en kunstbeleving. Aan de buitenkant van het kunstwerk zijn kleur- en fantasierijke onderwaterdieren te zien, gemaakt door kinderen van basisschool De Peddepoel in Wanssum.

Kunstwerk van de levenskunstpaden in WanssumKunstwerk levenskunstpaden bij Wanssum met uitzicht over de natuur rondom de Groote Molenbeek

Vanuit Wanssum brengt de route ons langs de Hoogwatergeul Wanssum. Wat een waterrijke natuurpracht! Deze geul zorgt voor veel extra ruimte in deze binnenbocht van de Maas. Zo’n 170(!) voetbalvelden groot en op sommige plaatsen tot drie meter diep afgegraven. Door het afgraven van een duizelingwekkende 1,2 miljoen kubieke meter zand is niet alleen voor een betere afvoer van Maaswater gezorgd, maar ook voor een adembenemend mooi natuurgebied.De prachtige natuur vn de Hoogwatergeul bij WanssumMaaspark Ooijen-Wanssum

We blijven de Maas volgen en komen door Blitterswijck. Heel sympathiek: de in Venray geboren wielrenner Wout Poels poseert, uiteraard in zijn bolletjestrui, voor ons bij Café de Zwart. Het café is het clubhuis van zijn fanclub.

Muurschildering van Wout Poels op Café de Zwart in Blitterswijck

Nadat we het dorp uitrijden, zien we langs de weg een klein stenen poortje staan. We zijn nieuwsgierig naar het verhaal hierachter. Het blijkt een toegangspoortje te zijn geweest tot de achterkant van het kasteel van Blitterswijck uit 1903. Gebouwd en tot 1920 bewoond door de Franse slotzusters. Het kasteel heeft hetzelfde lot ondergaan als het kasteel van Geijsteren: ook dit kasteel is in 1944 opgeblazen. Echter niet door de Engelsen, maar door de Duitse bezetters.

Kloosterpoortje van het kasteel van Blitterswijck

Opeens horen we iets. Een onmiskenbaar gebrom. Ah ja: onze magen laten ons weten dat het tijd is voor… uiteraard: Limburgse vlaai! We strijken neer op het terras van Veerhuys Tante Jet in Blitterswijck. Jet heeft 64 jaar lang de scepter gezwaaid over het restaurant dat begon als klein huiskamercafé. De huidige eigenaren zetten de traditie van bourgondisch genieten voort. Deze plek is echt geweldig! Vanaf het terras genieten we van onze vlaai én van het uitzicht op het fiets- en voetveer Blitterswijck-Wellerlooi aan de Maas. Deze oversteek heeft een rijke historie. Al in 1442 zijn er meldingen van een veer op deze plaats aan de Maas. Er werden vroeger bijvoorbeeld veel bedevaartgangers mee overgezet, die op weg waren naar Kevelaer. Maar ook als smokkelroute, via de dichte bossen van Wellerlooi naar Duitsland. In 1954 werd de verbinding opgeheven, vanwege “concurrentie” van de Baileybrug van Wanssum naar Well. Sinds 2002 is de veerdienst echter weer up-and-running en er wordt veelvuldig gebruik van gemaakt. Met zo’n 40.000 passagiers per jaar, is de door vrijwilligers gerunde waterverbinding cruciaal voor het leefbaar houden van de dorpskernen aan beide kanten van de Maas. Het veer is in dienst van april tot en met oktober.Fiets- en voetveer Blitterswijck-Wellerlooi

We zetten de tocht langs de Maas voort en komen aan in Broekhuizenvorst. In de zijkapel van de kerk is een gedenkplaats (memorial) ingericht voor de oud-inwoner van het dorp, bisschop Frans Schraven. Tijdens zijn inspanningen om te voorkomen dat Chinese vrouwelijke vluchtelingen als seksslavinnen zouden worden gebruikt voor soldaten van het Japanse leger, werd hij in 1937 veroordeeld tot de brandstapel.

De kerk van Broekhuizenvorst met de memorial van de martelaren China

Onderweg komen we verschillende markeringen tegen van de Archeo Route Limburg. Deze route laat je middels een app. de verhalen achter de Limburgse geschiedenis en archeologie ontdekken. Door onder andere Augmented Reality beleef je het alsof je er zelf bij bent! Na nog vele prachtige kilometers door afwisselende landschappen rijden we Venray weer binnen.

Wil je zelf van deze fietstocht genieten? Check dan hier de route op basis van fietsknooppunten. Je kan ‘m ook gelijk als GPX of KML bestand downloaden voor gebruik in je routeplanner!

Bruisend Venray

Tijd voor lunch! We kiezen voor het “Venrays Plenkske” bij het onlangs volledig gerenoveerde Square Boutique Hotel & Brasserie aan de Grote Markt. We genieten van het uitzicht op de Sint-Petrus’ Bandenkerk (bijnaam: “De Wachter van de Peel”). Een gotische kerk uit de 15e eeuw, die je ook kan bezoeken. Met als letterlijk hoogtepunt het uitzicht over de stad vanaf de trans op bijna 50 meter hoogte. Venray is een gastvrije en gezellige stad met veel kleine specialiteitenwinkels en uitstekende horeca. De rijke geschiedenis zie je onder andere terug in de prachtige monumentale gebouwen. De gemeente Venray heeft 58 monumenten, waarvan er 47 in de stad Venray staan. Tijdens een stadswandeling door een enthousiaste gids van het Rooys Gidsengilde kom je alles te weten over de schaapscompagnieën, het psychiatrisch verleden (al meer dan 100 jaar bieden de instituten Sint Servatius en Sint Anna psychiatrische zorg) en de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog.

De Grote Markt in het centrum van VenraySquare Hotel & Brasserie in VenrayWinkelstraat en plein met fontein in het centrum van Venray

De Witte Vennen: Limburgse gastvrijheid

Eén dag is eigenlijk te kort om al het moois van Venray en omgeving te beleven. Vakantiepark De Witte Vennen, op een kwartiertje fietsen van het centrum van Venray, is een geweldige uitvalsbasis voor een langer verblijf. De gastvrije parkmanager René vertelt ons met veel enthousiasme over dit heerlijk rustige en kleinschalige park. De ruimte rondom de prachtige luxe bungalows, campingplaatsen, camperplaatsen, safaritenten en chalets is enorm. De luxe woningen liggen allemaal direct aan het water of aan een prachtig groen parkje. De in Zuid-Europese architectuur gebouwde Waterwoningen liggen direct aan een groot meer. Aan de steiger kun je zelfs je eigen bootje aanleggen.Safaritenten op Parc De Witte VennenBungalows aan het water op vakantiepark De Witte Vennen in VenrayWaterwoningen van Parc de Witte Vennen in OostrumCampingplaatsen van vakantiepark De Witte Vennen

Het strandbad is toch wel dé “topattractie” van het park. De recreatieplas ligt middenin het bos en is tegen een kleine vergoeding ook toegankelijk voor gasten die niet op het park verblijven. De 30 meter lange waterglijbaan, de grote ligweide en speeltuin bieden genoeg voor een hele dag (water)plezier. Maar er is nog veel meer te doen. Tafeltennis, midgetgolf, beachvolleybal, skelters, waterfietsen… en nog veel meer. Tijdens het hoogseizoen is er een animatieteam, dat van alles organiseert voor kids van alle leeftijden.Recreatiemeer van vakantiepark De Witte Vennen

De Ketelfabriek

Ik stap de lift in en druk op het knopje van de hoogste verdieping. De deuren sluiten en ik zoef met een flinke snelheid omhoog. Ping! Ik ben er. De deuren openen zich en…..wat?! Een smalle houten plank steekt op 800 meter hoogte uit de lift van het gebouw dat middenin een drukke wereldstad staat. Moet ik daar op gaan staan?! Mijn hart bonst in mijn keel. “Kom op joh: doe eens normaal!”, zeg ik tegen mezelf. “Er kan niets gebeuren”. Ik zet een klein stapje vooruit. Ik sta nu met één voet buiten de lift en kijk om me heen. De andere wolkenkrabbers om me heen schitteren in het zonlicht tegen een strak blauwe hemel. En dan kijk ik naar beneden….oei, dat was niet zo’n goed idee. M’n benen willen niet verder en beginnen ligt te trillen. Dit spannende verhaal klinkt heel echt. En ik kan je vertellen: het voelde ook echt. Bij Indoor Family Entertainment Center de Ketelfabriek in Venray beleefde ik een VR Experience. Voordat ik de bril opdeed dacht ik oprecht dat ik dit een eitje zou vinden. Hoe spannend kan het nou zijn? Maar, dat blijkt in mijn hoofd toch ietsje anders te werken. Ik dwing mezelf om te beseffen dat het niet echt is en dat ik gewoon in een veilige afgesloten ruimte sta. Met beide benen op een plank (die is wel echt), maar met meters aan vlakke vloer om me heen. Maar dat helpt niet echt. Wow, wat is dat vet! Ik kijk om me heen en zie een super gedetailleerde wereldstad, met angstaanjagend ver in de diepte de voorbijrazende auto’s en rustig wandelende voetgangers. Tom van de Ketelfabriek daagt me uit om naast de plank te stappen. Na wat aarzelen doe ik het. En uiteraard stort ik (jaja.. virtueel dan he) de diepte in. Ik ben toch wel een beetje opgelucht dat ik de bril kan afdoen. Maar wat is dit te gek om te doen! Naast een stukje wandelen op 800 meter hoogte, kun je bijvoorbeeld helemaal losgaan met het overhoop schieten van zombies. Of een achtbaanritje maken. Net als alle andere experiences bij de Ketelfabriek, is ook deze het leukste met een groep. De rest van de groep kijkt op schermen mee wat de deelnemer op dat moment door de bril ziet. Hilarisch!VR Experience van een plank uit een hoog gebouw bij de Ketelfabriek in VenrayBeleving met een VR bril bij de Ketelfabriek in Venray

Bij de Ketelfabriek beleef je naast de VR Experience nog veel meer leuke en spannende activiteiten. Tom liet ons de vijf unieke escape rooms zien. Ik ken nu stiekem een paar geheimen, maar die ga ik hier uiteraard niet verklappen 🙂 De rooms zijn heel professioneel opgezet. De bijzondere details in de inrichting, technische snufjes en special effects verrijken de beleving nog verder. Deze worden allemaal in-huis bedacht en gemaakt. Zin in een beetje spanning? Ontmasker de serial killer. Of stap, uiteraard tijdens een vrijgezellenfeest, de hotelkamer van The Hangover binnen en los de uitdagende puzzels op tussen de chaos die je daar aantreft. Voor elke groep is er een passende escape room. Op dit moment (juli 2024) wordt de vijfde escape room gebouwd. Gelijk ook de grootste van de vijf. En ook daar ga ik natuurlijk nog niets van verklappen…Het scorebord van de escape rooms van De Ketelfabriek in Venray

De Ketelfabriek is ook een populaire plek voor gezellige en geheel verzorgde kinderfeestjes. De Foot Pool, Indoor Curling en de Karaoke zijn daarbij gegarandeerde succesnummers. Overigens zijn er niet alleen indoor activiteiten. In de maanden april tot en met september kun je een leuke GPS-route lopen, waarbij je onderweg opdrachten oplost. Aan het einde vind je een “cache” (verstopplek), die je kunt verzilveren bij de receptie. De route gaat voor het grootste deel door de prachtige natuur, dus je beleeft met elkaar de perfecte combinatie van ontspanning en een gezellige activiteit. Zin in een lekker drankje, muziek, een stukje fietsen en heel veel gezelligheid? Met het fietscafé (ook wel “partybike” genoemd) beleef je het allemaal! Op deze overdekte “barfiets” kunnen maar liefst 20 personen mee, waarvan er tien moeten trappen. Sluit een zonnige dag af met een barbecue in de mooie “strandtuin” voor het gebouw. En gooi dan gelijk even een balletje op de gloednieuwe jeu-de-boules-banen.Karaoke bij de Ketelfabriek in VenraHet terras van De Ketelfabriek in Venray
Fabriekspand van De Ketelfabriek in Venray

De naam “De Ketelfabriek” is afgeleid van het naastgelegen fabrieksgebouw van het toenmalige bedrijf Muvero (Mulders-Venray-Oostrum) uit 1950. Nu in gebruik als bedrijfsverzamelgebouw. Vroeger rolden hier ketels uit de fabriek, die met name werden gebruikt voor de thuisslacht, voor de was en voor veevoeder. De vorm van het mooie golvende dak zie je terug in het logo. De bogen met ramen zorgen voor veel licht en zijn opgebouwd uit keramische flesjes, die een isolerende werking hebben. Het pand is in de prachtige oude staat hersteld en wordt nu gebruikt als bedrijfsverzamelgebouw.

Ons bezoek aan het prachtige Venray zit erop! We hebben genoten van de unieke combinatie van rust, ruimte en (spannende) activiteiten! En dat alles in een gastvrije en gezellige sfeer! Tot de volgende keer, mooi en veelzijdig Venray!

John

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>