Veelzijdig Wroclaw

Wroclaw is het einde van onze roadtrip door het zuiden van Polen, welke startte in Krakau en ons via het Tatragebergte en Neder-Silezië bracht naar deze mooie, bijzondere stad.

Hip Wroclaw

Wroclaw: anders dan andere steden

Hoewel je misschien anders denkt wanneer je op het historisch ogende marktplein staat, is Wroclaw een stad als geen ander in Polen. Natuurlijk zijn er veel vergelijkingen te trekken met andere steden, maar met de roerige geschiedenis van de stad en de relatief nieuwe bevolking die in Wroclaw woont is het een bijzondere mix van historie, cultuur en wijken.

Het is daarom extra leuk om de stad te gaan verkennen met een gids zodat je de achtergrond van de stad leert kennen en ook op die plekken komt die je anders echt niet had ontdekt. Zoals een straat die rechtstreeks uit een historische film had kunnen komen, of een van de vele kleine met neon-verlichte binnenplaatsen, of de lokale bierbrouwerij buiten het centrum.


Een superaanrader qua gids is Mateusz Kornacki, die ons te fiets de leukste plekken van de stad binnen en buiten het centrum laat zien.

Wodkabar Wroclaw

De beste koffie van Wroclaw… en van de wereld

We beginnen onze fietstocht in het hart van de stad, op het oude marktplein. Van daaruit fietsen we rustig het centrum uit. Wroclaw is een van de meest fietsvriendelijke steden van het land, wat een prettige ervaring is. Mateusz brengt ons langs kleine binnenhofjes en immense pleinen welke allemaal een stukje geschiedenis van de stad laten zien. Van de grotendeels vertrokken Joodse bevolking tot de immense wederopbouwprojecten na de oorlog toen de woningnood groot was, aan ieder plein kleeft een verhaal.

Het eerste deel van de tocht heeft als doel om koffie te halen, want het is immers vroeg op de ochtend en in de markthal ‘Hala Targowa’ bevindt zich een van de best bewaarde geheimen van de stad. Achterin zit een klein koffietentje genaamd Cafe Targowa, waar je wellicht nietsvermoedend een heerlijke kop koffie gehaald zou hebben. Ware het niet dat eigenaar Filip Kucharczyk wereldkampioen is op het gebied van aeropress koffie.

Met veel passie, geduld en bovenal enorme bescheidenheid vertelt hij over het proces van koffiezetten op deze wijze en de verschillende smaken die de bonen kunnen hebben. En over zijn voor hem onverwachte succes op het wereldkampioenschap. Het is in ieder geval een geweldige start van een ontdekkingstocht door deze fascinerende stad waar achter vele nietsvermoedende gevels en deuren de meest interessante personen en verhalen schuilgaan.

Koffie wroclaw Cafe Targowa

Filip van Cafe Targowa zet zijn wereldse koffie

Van koffiebrood tot wodkabar

De tocht vervolgt zich naar het zuiden van de stad, via kleine parkjes, rustige lanen en gemoedelijke urban woonwijken, tot we bij een Piekarnia zijn die je van de buitenkant nauwelijks als zodanig zou herkennen. Hier bij Pan Klos maken ze echter de heerlijkste broden, van klassieke Poolse zuurdesem tot verrukkelijke Franse koffiebroodjes en het leuke is dat je vanuit de zaak zo de bakkerij in kunt kijken. Heerlijk om wat in te slaan voor onderweg op de fiets.

De fietstocht brengt ons verder, langs unieke architectuurprojecten zoals een hoge woontoren die is ‘opgehangen’ vanaf de bovenste verdieping tot een straat langs het spoor, de Wojciecha Boguslawskiego waar je velerlei restaurants, cafés en barretjes vindt die zich letterlijk in het spoorviaduct bevinden. Veel meer hipster kun je het nauwelijks krijgen in een moderne stad!

De Wojciecha Boguslawskiego, een straat langs het spoor, waar je velerlei restaurants, cafés en barretjes vindt die zich letterlijk in het spoorviaduct bevinden

Maar het is tijd voor de lunch en die houden we in een authentieke wodkabar. Dit fenomeen is iets wat je gewoon geprobeerd moet hebben tijdens je bezoek aan Wroclaw. En geen excuses mogelijk, want de wodkabarren zijn 24/7 geopend, serveren volwaardige maaltijden, snacks en drankjes met én zonder alcohol voor hele kleine bedragen. Oftewel, voor iedereen toegankelijk. De barren zijn een groot succes voor het uitgaansleven in de stad echt van start gaat, wanneer groepen een of twee wodkaatjes (of ander lekkers) drinken alvorens ze de clubs ingaan. Maar ook voor de mensen die laat nog wat willen eten, of mensen zoals wij die hongerig zijn van een fietstocht door de stad.

Geloof het of niet, het eten in wodkabar Setka was heerlijk. Van traditioneel Poolse gerechten als Flaki soep tot ‘gewone’ ribs, het eten smaakt goed en de afsluiter met wodka en de bijbehorende augurk (ja dat hoort, dat moet en dat is ook gewoon heel erg lekker!) maakt het helemaal af!

Wodkabar Setka Wroclaw

Postcard-perfect Wroclaw

Aan de oever van de rivier Oder pauzeren we, met een werkelijk perfect uitzicht op ‘Cathedral Island’, een klein eiland in de rivier wat er tip en top uitziet en waar de stadse invloeden ver te zoeken zijn. Hier neemt gids Mateusz ons mee naar het verleden van de stad Wroclaw, de roerige geschiedenis, de bezettingen, de oorlogen en de manier hoe de huidige generaties hier gevestigd zijn. Het recente verleden van de stad laat de puzzelstukjes op z’n plek vallen en verklaart waarom de stad zo’n haast bohemisch karakter heeft, maar toch ook zo Pools en hip overkomt.

wroclaw roadtrip Polen

Picture-perfect uitzicht op het prachtige Wroclaw

Terwijl we fietsen richting Park Szczytnicki Park, alwaar we in de Japanse tuin onze eerder gekochte lekkernijen van de bakker zullen verorberen, passeren we Plac Grunwaldski evenals de meest bijzondere straat van de stad; Miernicza. Alsof je rechtstreeks uit een filmdecor bent gestapt oogt deze straat. Mateusz vertelt hoe deze wijk nou niet bepaald als top bekend staat, terwijl de gebouwen doen vermoeden dat, wanneer ze allemaal zijn opgeknapt, niet onderdoen voor een Londense Notting Hill vibe.

We sluiten de ontdekkingstocht door de stad af met een diner en proeverij in Browar Stu Mostov (de ‘100 Bridges Brewery’), een restaurant met uitzicht op de brouwerij. In tegenstelling tot de meeste brouwerijen die ook een café hebben, krijg je hier bijzonder culinaire gerechten voorgeschoteld die ook nog eens geweldig samengaan met de bieren uit de brouwerij. Notabene komen we hier ook nog een biertje tegen wat voortkomt met een samenwerking met een Nederlandse craft beer brouwerij. Oftewel, een heerlijke, lokale afsluiting van een fantastische ontdekkingstocht door de stad.

Straten Wroclaw

Tips voor je reis naar Wroclaw

Het is geweldig om de oude stad op eigen houtje te verkennen en te dralen door de straatjes achter het grote marktplein met haar historisch ogende gevels. Er is daar volop aanbod van cafés en restaurants, dus je zult je er niet snel vervelen. Voor de wat kleinere plekjes en interessante achtergrondgeschiedenis bij de stad is het echter zo’n enorme aanrader om met een gids als Mateusz op stap te gaan. Het opent echt je ogen en je ziet zoveel meer mooie en minder mooie, maar altijd interessante, kanten van de stad.

Wroclaw Marktplein

Wij verbleven tijdens onze trip in het prachtige Art Hotel vlak achter de grote kerk bij het Marktplein. Een prachtig statig hotel met heerlijke kamers, een fijn ontbijt met goede koffie en ook een lekker restaurant. Een goede uitvalsbasis voor je verblijf in deze mooie stad. Bovendien kun je hier, als je op doortocht bent, je auto veilig en goedkoop parkeren in hun parkeergarage, wel zo fijn! KLM vliegt vanaf Amsterdam vrijwel dagelijks op Wroclaw, dus het is gemakkelijk om te bereiken. Oftewel, geen excuses meer om deze intrigerende stad niet een bezoek te brengen!

Voor meer informatie over de stad en de regio, zie de websites van Visit Wroclaw en Polen Travel. Benieuwd naar onze andere avonturen in het zuiden van Polen? Lees hier dan meer over het prachtige Neder-Silezië, het imponerende Tatragebergte of het beroemde Krakau!

Cathedral Island Wroclaw

Brigitte
Latest posts by Brigitte (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>