Ultieme gastvrijheid in Oostenrijk

Ruud en Henriëtte wonen op één van de mooiste plekken van Oostenrijk, vlakbij de imposante Großglockner, Krimmler watervallen, ijsgrot Eisriesenwelt en talloze andere bezienswaardigheden. Maar hoe zijn zij hier terechtgekomen en hoe is het om te wonen en werken op hun favoriete vakantiebestemming?

Ruud en Henriëtte wonen op één van de mooiste plekken van Oostenrijk, vlakbij de imposante Groβglockner, Krimmler watervallen, ijsgrot Eisriesenwelt en talloze andere bezienswaardigheden. Maar hoe zijn zij hier terechtgekomen en hoe is het om te wonen en werken op hun favoriete vakantiebestemming?

Hoe zijn jullie in Oostenrijk terecht gekomen? En waarom Hollersbach?
In 1981 gingen wij met onze drie kinderen voor het eerst skiën in Oostenrijk. Als beginnend skiërs boekten wij bij de ‘boer’ in Uttendorf (Weissee). In de zomer wilden de kinderen weer terug om te gaan wandelen, dus reden wij met de caravan naar Uttendorf. Maar helaas, de camping was er niet meer. Rijdend richting Krimml kwamen we langs camping ‘der Alte Schmiede’ in Hollersbach. We besloten de caravan los te koppelen en van hieruit onze geplande wandelingen te maken. Dat beviel zo goed dat deze camping uiteindelijk onze vaste vakantiebestemming zou worden, bijna 25 jaar lang. Volgens onze kinderen ‘de hemel op aarde’.

Het definitieve vertrek naar Oostenrijk is eigenlijk helemaal ongepland gebeurd. Aanvankelijk kochten wij in 2003 een stukje grond in Hollersbach met als doel een vakantiehuis te bouwen voor de hele familie. Er was echter één maar: we moesten ons in de toekomst definitief in Oostenrijk vestigen, als eerste woonplaats. Zodoende schreven wij ons in 2005 in bij de gemeente Hollersbach. Of wij ook daadwerkelijk definitief uit Nederland zouden vertrekken, wisten wij toen nog niet. Datzelfde jaar kochten we ook het stuk grond naast ons huis en in 2006 besloten wij hier een appartementenhuis te bouwen om zo in ons inkomen te voorzien.

Hebben jullie veel voorbereidingen moeten treffen voor de verhuizing? En zijn jullie ook tegen problemen aangelopen?
Eigenlijk is bij ons het meeste voorspoedig verlopen. Het besluit om in Nederland alles te verkopen hebben wij pas in 2007 genomen. De bouw van ons woonhuis hebben we bijna allemaal per e-mail geregeld. Iedere week werden we met foto’s verrast en iedere twee maanden reden we naar Hollersbach om de belangrijke zaken te bespreken. Vanaf december 2005 verbleef Henriëtte definitief in Oostenrijk. Zodoende was zij zelf bij de bouw van de appartementen aanwezig. Ruud beëindigde zijn werk in Nederland een jaar later.

Zijn er grote verschillen tussen wonen in Nederland en Oostenrijk?
Er zijn geen grote verschillen tussen wonen in Nederland en Oostenrijk. In beide landen weten belastingen en het ambtelijk apparaat voor iedere oplossing wel een probleem. De sociale zorg in Nederland en Oostenrijk is ongeveer gelijkwaardig. De belastingdruk is in Oostenrijk meer verdeeld, maar duidelijk hoger dan in Nederland. Een groot verschil is dat de mensen hier op het platteland veel vriendelijker en gastvrijer zijn dan in Nederland. Je zegt elkaar nog gedag en loopt niet zonder iets te zeggen elkaar voorbij.

Wat is Das Taubenhaus?
Onder deze noemer bieden wij onze gasten een compleet vakantieverblijf aan in Hollersbach. In het huis naast de onze zijn vijf compleet ingerichte appartementen te huur. In ons eigen woonhuis zijn daarnaast nog vier tweepersoonskamers met douche en toilet op de gang. Een verblijf is uit te breiden met ontbijt (inclusief bij verblijf in de tweepersoonskamers) en/of halfpension. Ook is er een sauna en een recreatiekamer met biljart en diverse films en spelletjes.

Wat maakt jullie aanbod bijzonder?
Ons aanbod is bijzonder omdat wij ons persoonlijk inzetten voor onze gasten, waarbij wij proberen rekening te houden met de individuele wensen. Wij bieden de gasten wat we beloven en veel gasten zeggen zelfs dat we meer doen. Daarnaast heeft Ruud de opleiding voor Wandelbegeleider gedaan en verzorgt hij in de zomer regelmatig wandelingen voor de gasten. Sinds 2011 zijn wij een gecertificeerd Wandelbedrijf, wat betekent dat wij aan alle strenge eisen voor ondersteuning van wandelaars voldoen. Er zijn ook speciale wandelweken. Wij willen onze gasten graag kennis laten maken met onze mooie natuur en laten zien dat wandelen in de bergen voor de meeste mensen mogelijk is.

Welke bezienswaardigheden zijn er zoal in de omgeving?
Hollersbach ligt zeer centraal in de regio. Zowel voor korte als lange dagtochten zijn er veel mogelijkheden. Er zijn honderden kilometers piste in de directe omgeving, waaronder Kitzbuhler Alpen, Neukirchen/Zillertal Arena, Gerlos, Weissee, Kaprun en Zell am See. Ook zijn er vijf golfbanen in de buurt en veel goede wandelpaden en fietsroutes. In de zomer kun je paragliden, mountainbiken, fietsen, zwemmen, vissen, golfen, wandelen, klimmen en rodelen. In de winter kun je skiën, langlaufen, sneeuwschoenwandelen, rodelen en winterwandelen. Grote toeristische trekpleisters in de omgeving zijn de Groβglockner, de Krimmler watervallen, ijsgrot Eisreisenwelt en kasteelburcht Hohenwerfen.

Welke van deze activiteiten doen jullie zelf het liefst?
Oostenrijk is een prachtig land met mooie natuur en prachtige cultuur. Eigenlijk zijn er veel mooie plekjes, je moet er alleen oog voor hebben. Wij bezoeken zelf in elk geval meerdere keren per jaar de Groβglockner, de Hintersee, het Hollersbachtal en het Hochmoor in de Kitzbühler Alpen.

Wat is de beste reisperiode?
Eigenlijk heeft ieder jaargetijde zijn bekoring. Het gaat erom waar je oog voor hebt, dan is iedere reisperiode mooi. Afhankelijk van je interesse en je voorkeur voor activiteiten kun je kiezen voor een bezoek in de zomer of in de winter. Het voor- en naseizoen zijn ook bijzonder mooi. Bijkomend voordeel is dat deze perioden leuk geprijsd zijn.

Wat zijn jullie plannen voor de toekomst?
Wij gaan vooral door op de ingeslagen weg!

Hebben jullie nog tips voor anderen met vertrekplannen?
Voor ons was de overgang van wonen en werken in Oostenrijk en Nederland heel eenvoudig. Het ging als het ware van zelf. Het is in elk geval belangrijk dat je de taal van het nieuwe land een beetje spreekt en dat je enigszins op de hoogte bent van de daar geldende wet- en regelgeving. Dat kan nogal wat problemen voorkomen. Wij raden aan om de tijd te nemen en niet overhaast weg te gaan. Neem daarnaast een goede en eerlijke adviseur in de hand.

Absolute aanrader
De persoonlijke benadering van Ruud en Henriëtte en de passie waarmee zij hun gasten adviseren over bezienswaardigheden in de omgeving (en eigenlijk ook het overheerlijke ontbijt dat zij hun gasten voorzetten!) maken Das Taubenhaus een absolute aanrader.

Tot slot een top 5 van bezienswaardigheden in de omgeving volgens de redactie:
1. Groβglockner Hochalpenstrasse en Pasterze gletsjer
2. IJsgrot Eisriesenwelt
3. Krimmler Watervallen
4. Kasteelburcht Hohenwerfen
5. Één van de vele klammen in de omgeving, bijvoorbeeld de Kitzlochklamm in Kaprun.

Meer weten over Das Taubenhaus?
Website: www.taubenhaus.at
Facebook: www.facebook.com/Taubenhaus

  1. Jan-Paul zegt:

    Dit is leuk om te lezen! Ik tob zelf al geruime tijd of ik Nederland zal verlaten of niet. De werkloosheid hier is een drama aan het worden ben nu 39 bijna 40, heb geen idee of ik een kans zou maken om een leuke baan te vinden in Oostenrijk. Ik weet niet hoe men daar kijkt tegen leeftijd zoals ze hier in Nederland wel doen, ondertussen zoveel mogelijk gelezen en contact gehad met iemand via internet en met gemeente Tirol via de mail.

    Ik zou wel willen verhuizen, maar sta niet te wachten om ook weer langs de zijlijn te staan op de Oostenrijkse arbeidsmarkt vanwege m’n leeftijd of een andere reden. Dan kan ik net zo goed hier blijven, dus tja ik tob en tob, zal zelf de keus moeten maken…

    Maar goed, ook deze tekst neem ik mee in mijn keus. In ieder geval vriendelijk bedankt voor dit verslag.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>