REISHONGER? Daar kun je ze wel van betichten. Sinds een jaar of twee maken Ronald en Rini hun droom waar; een wereldreis met hun eigen camper. Ronald en Rini Brouwer, beiden 59 jaar jong, afkomstig uit Doorn, waar ze geen huis meer hebben. Hun huis is de camper, de wereld hun woonplek.

Ushuaia, de meest zuidelijk gelegen stad ter wereld

Ze reizen sinds 2009 door de wereld met hun eigen Toyota Landcruiser HZJ 105, die is omgebouwd tot camper. Totdat deze in het noorden van Colombia, op het uiterste puntje van Zuid-Amerika, Punta Gallinas, door kortsluiting helemaal is uitgebrand. Een vreselijke ervaring. Ronald en Rini zijn aan alle kanten geholpen door de Indiaanse bevolking en zijn in 2011 voortijdig teruggekeerd naar Nederland. Maar al heel snel wisten ze: “we gaan verder!” En dus is een nieuwe camper opgebouwd en vorige week zijn ze vertrokken naar het Afrikaanse continent.

Roadtrip Zuid-Amerika, een fantastisch continent

In oktober 2009 zijn ze gestart in Buenos Aires en hebben in Zuid-Amerika zo’n 20 maanden rondgereisd. Van het uiterste zuiden naar het noordelijkste puntje in Colombia. Ze hebben alle Zuid-Amerikaanse landen bezocht, behalve het noordoosten. Ze hebben wel geprobeerd naar Venezuela te komen, maar zijn gestrand in Pamplona, waar de wegen waren afgesloten door de aardverschuivingen.


Dodeweg Bolivia

En wat hebben ze veel meegemaakt! Van een bruisend Buenos Aires dwars door de Argentijnse pampa’s naar de walvissen bij het schiereiland Valdez. Van het toeristische 7-merengebied van Bariloche en St. Martin de los Andes naar het minder bekende maar veel mooiere Nationaal Park “Los Alerces”. Eén van de hoogtepunten van Zuid-Amerika is ongetwijfeld de gletsjer Perito Moreno, één van de weinige gletsjers ter wereld die nog steeds aangroeit. Als we ze vragen wat ze het mooist vinden, weten ze eigenlijk niet wat ze moeten noemen. De eerste kampeerervaringen in Argentinië, Patagonië, de gletsjer Perito Moreno of de beroemde watervallen van Iguazu? De tocht dwars door de Pantanal in Brazilië, kamperen op de Salar de Uyuni in Bolivia, de Galapagos-eilanden van Ecuador of het verrassend mooie Colombia?

Driedaagse boottocht over de Amazone

Eén van de hoogtepunten van de reis is zeker de boottocht van drie dagen over de Amazone naar Iquitos in het noorden van Peru.

“Iquitos is een stad van een miljoen inwoners en is alleen maar te bereiken per boot of per vliegtuig. Het vervoer in de stad gaat per motortaxi’s, waarvan er zo’n 50.000(!) moeten rondrijden. Het zoemt de hele dag in deze stad. We wilden deze tocht maken met een vracht/passagiersboot vanuit Yurimaguas en hadden hier een cabine gereserveerd, die al bezet bleek te zijn. En in een hangmat met al onze spullen, dat ging ons toch te ver. En dus hebben we de auto op de boot gezet! Dat had nog heel wat voeten in aarde, want de haven daar is een baggerbende en de auto moest met planken de boot op. Maar eenmaal op de boot zaten we eerste rang, vanuit de auto keken we over de Amazone. Onderweg werd gestopt bij allerlei kleine dorpjes, waar de bevolking allerhande etenswaar aan de passagiers proberen te slijten. Aan boord is het menu kip met rijst of rijst met kip, dus enige afwisseling wordt door iedereen gewaardeerd.”

Met de camper over de Amazone, Peru

“Rondom de auto wordt het steeds drukker als er meer mensen en bagage aan boord komt. Wat te denken van kippen, bananen, aardappelen, vaatjes vis, motortaxi’s, motorfietsen enz. Verder naar achteren staan de varkens en koeien die regelmatig moeten worden gevoerd en water gegeven. Gelukkig hebben we geen last van de lucht die steeds pregnanter wordt. De zes toiletten/douches zijn bij lange na niet voldoende voor de mensen die aan boord zijn. Er mogen er 350 op, maar het is vlak voor Kerst en het zijn er misschien wel twee keer zo veel. We kijken onze ogen uit en weten soms niet wat we meemaken. Maar geweldig was het wel! In Iquitos gaat onze auto direct weer een garage in en wij gaan een week naar een junglelodge.”

Amazone, Peru

Hebben jullie tips voor andere reizigers?

“Reizen is een werkwoord. Je komt in onvoorziene situaties terecht en daar moet je weer een passende oplossing voor vinden. Verontreinigde diesel getankt in Chili, het ineens wegvallen van de turbodruk, de lekke band, waar doen we de was enz. enz. Dat is weer een heel andere manier dan backpacken; toch denk ik dat er ook op onze site: www.2globetrotters.nl veel tips staan, waar andere reizigers veel aan kunnen hebben.”

 1. Ann & Will van Schieveen zegt:

  Hallo Rini en Ronald,

  In 2000 zijn wij met een Toyota Land Cruiser begonnen met onze wereldreis: Duitsland, Zwitserland, Italië, Griekenland, Turkije, Iran, Pakistan, India, Nepal, China, Laos, Thailand, Maleisië, Australië, Nieuw-Zeeland, Chili (Ushuhaia) en daarna als maar door naar Alaska en via IJsland en Noorwegen, Zweden, Finland, Estland, terug naar Nederland. Daarna hebben we nog veel gezworven in Afrika en India, Mongolië en Bhutan.

  Ik had graag jullie camper eens willen zien hoe die is ingericht. Die van ons past precies in een container.
  Wij wensen jullie nog veel plezier op jullie reis.

  • Francien Hartwig zegt:

   Hoi, wij zijn Ron en Francien uit Hoorn.
   Zijn in voorbereiding bezig om volgend jaar deze tijd een wereldreis te maken.
   Zouden willen starten met een camper vanuit Nederland Italië Griekenland richting India. Vinden het mooi om ervaringen aan te horen mensen te spreken.
   Uiteindelijk willen we ook een gedeelte van de reis doen met de rugzak.
   Alle informatie zijn we blij mee

   Groetjes Ron en Francien

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>