Tirol – smullen op grote hoogte

Tirol is ook in de zomer leuk. Hiken of biken en dan bij aankomst in een berghut ook nog eens culinair genieten. Geen schnitzel mit pommes maar een sterren-kok die voor je kookt. Dat is smullen op grote hoogte, zowel letterlijk als figuurlijk. Reishonger ging hiken, biken én proeven in het mooie Paznaun - Ischgl. Ga je mee?

Tirol is mooi. En niet alleen in de winter met een dik pak sneeuw. De geweldige vergezichten, de zuivere lucht en de fraaie paden maken dit stukje Oostenrijk ook in de zomer erg aantrekkelijk. Maar wandelen en mountainbiken maakt hongerig – weten ze ook bij het Tourismusverband Paznaun – Ischgl. Daarom is hier een bijzonder initiatief: de Kulinarischer Jakobsweg. In vijf berghutten rond Paznaun – Ischgl laten vijf Europese chef-koks hun culinaire kunsten zien. Gastronomie op sterren niveau, maar dan in berghutten op 2500 meter hoogte. Is dat leuk of is dat leuk?

Voor sportievelingen

Het is al laat, als ik aankom in het plaatsje Ischgl, vlak bij het drielandenpunt tussen Oostenrijk, Zwitserland en Italië. We springen snel op de fiets voor een eerste verkenning van de omgeving. In het Paznauntal kun je sportief gezien alle kanten op: mountainbiken, klimmen, delta-vliegen, paragliden, raften – maar de meeste bezoekers komen voor hiking & biking. Ik spring op de e-bike en we spurten weg. Sommige gravelpaden zijn zó steil dat de mountainbike even op ‘turbo’ moet.

Het Paznauntal is voor sportievelingen. Ook in de zomer.

Het Paznauntal is voor sportievelingen. Ook in de zomer.

Hiken en biken op eenzame hoogte. De bergen rond Ischgl zijn mooi in de zomer.

Hiken en biken op eenzame hoogte. De bergen rond Ischgl zijn mooi in de zomer.

Overal om me heen klatert water van de bergen. De laatste sneeuw smelt nu snel, begin juli. Op ondiepe plekken stuiter ik door het water. Op andere plekken is een smal houten bruggetje makkelijker. Ik ben net onder de boomgrens. Nog iets hoger is het helemaal kaal en wonen marmotten. De laatste zon schijnt op de bergtoppen, de sneeuw schittert.

De Culinaire Jacobsweg. Wandelen, fietsen en eten op niveau.

De Culinaire Jacobsweg. Wandelen, fietsen en eten op niveau

De vijf top-koks die hun gerechten bereiden in de berghutten van de Culinaire Jacobsweg.

De vijf top-koks die hun gerechten bereiden in de berghutten van de Culinaire Jacobsweg

Tirol – hiken voor watjes?

Vandaag loop ik een stuk van de Kulinarischer Jakobsweg. De aankomst zal zijn in de Heidelberger Hütte, die eigenlijk in Zwitserland ligt… Het miezert een beetje en ik ben er blij mee – in de brandende zon is zo’n tocht op 2000 meter hoogte veel zwaarder. Ik laat me het eerste stuk vanuit Ischgl rijden, naar het startpunt hoog op de berg. Vanaf daar is het nog ruim twee uur lopen naar de Heidelberger Hütte – en dus ook twee uur terug.

Alpenkoeien eten Alpenkruiden. En dat proef je!

Alpenkoeien eten Alpenkruiden. En dat proef je!

Marmotten spelen in de zomer en slapen in de winter. Ze zijn zo groot als katten

Marmotten spelen in de zomer en slapen in de winter. Ze zijn zo groot als een kat

Ik ben inmiddels boven de boomgrens en de velden staan vol planten, geurige kruiden en orchideeën. Hier en daar loopt een verdwaalde koe. Marmotten spelen of luieren op een steen. Gelukkig wordt het miezerige regentje minder en breekt de zon zelfs door. Even checken op mijn mobiel of er nog meer zon komt lukt niet: geen bereik. En dat is een heerlijk bevrijdend gevoel! Inmiddels ga ik mijn kuiten aardig voelen. En ik moet ook nog weer terug…

Gastronomie op grote hoogte

De Kulinarischer Jakobsweg is een initiatief van een restauranthouder die zich realiseerde dat een zware bergtocht leuker wordt met een culinaire afsluiting. Een beloning; die (natuurlijk) de nodige calorieën levert, maar die ook smaakvol is en er goed uitziet. En die bovendien goed past bij een generatie die kwaliteit belangrijk vindt. De kers op de taart. En zo creëren elk jaar 5 topkoks uit Europa elk een bijzonder gerecht voor één van de betrokken Alpenhutten.

In de Heidelberger Hütte eet je op niveau.

In de Heidelberger Hütte eet je op niveau

Een Alpenhut is in het Paznauntal trouwens niet alleen een schuilhut bij noodweer, maar vaak ook een respectabel onderkomen met kamers en een goede keuken. Het zijn de perfecte locaties om een paar dagen helemaal van de wereld te zijn. Hiken of biken, heerlijk slapen en prima eten. Geen telefoon, wel wifi; geen verharde wegen, wel oneindig veel bergstroompjes.

Alpenhut wordt sterrenrestaurant

Na twee uur stevig wandelen kom ik aan bij mijn lunch-locatie: de Heidelberger Hütte. De ‘Hütte’ blijkt tot mijn verbazing een paar kilometer in Zwitserland te liggen aan een oude smokkelroute. Maar vanuit Zwitserland is de hut niet bereikbaar, dus is hier alles Oostenrijks, behalve de vlag. De Heidelberger Hütte is één van de vijf deelnemers aan de Kulinarischer Jakobsweg. Dit jaar levert de Belgische chef kok Viki Geunes hier zijn bijdrage.

De Belgische chef Viki Geunes bereidt zijn gerecht in de Heidelberger Hütte.

De Belgische chef Viki Geunes bereidt zijn gerecht in de Heidelberger Hütte

Een lokaal stukje bief met een sellerie risotto, cantharellen en wilde kruiden.

Een lokaal stukje bief met een sellerie risotto, cantharellen en wilde kruiden

Viki Geunes kookt volgens een heel eigen principe. Zijn achtergrond als industrieel ontwerper maakt zijn benadering anders. Tijdens de persconferentie hoor ik hoe hij bij elk gerecht ‘achteraan’ begint. Altijd staat het eindproduct centraal. Dan worden de ingrediënten en de bereiding erbij ‘bedacht’. Zijn speciale 2016 gerecht voor de Heidelberger Hütte is een lokaal stukje bief met een sellerie risotto, cantharellen en wilde kruiden.

Tirol – niet alleen voor wintersport

De Kulinarischer Jakobsweg past helemaal in de campagne van het Tourismverband Paznaun – Ischgl om Oostenrijk minder oubollig te maken. Hier is het ook in de zomer leuk, hier bruist het van de sportieve activiteiten, hier eet je meer dan schnitzel mit pommes. Dat is het verhaal en dat kan ik inmiddels alleen maar beamen. De prachtige vergezichten, de spelende marmotten en de mountainbike met turbo waardeer ik het meest. Het Kulinarischer aspect is een mooi extraatje en een geweldige beloning na een paar uur van inspanning boven de boomgrens. Dus hou je niet van skiën? Ga gerust in de zomer!

Ook sportievelingen eten graag lekker!

Ook sportievelingen eten graag lekker!

Goede hotels, die in de zomer heel betaalbaar zijn.

Goede hotels, die in de zomer heel betaalbaar zijn

Bijkomen na een zware dag hiken, biken of raften.

Bijkomen na een zware dag hiken, biken of raften

Aan de vele ski-liften en hotels is goed te zien in welk seizoen Ischgl het meeste geld verdient. Dat betekent dat je hier in de zomer een goede kans hebt op een voordelig verblijf in een top-hotel. De hele dag heerlijk actief zijn met wandelen, fietsen of raften en daarna bijkomen in een zwembad met uitzicht over het Paznauntal. Cocktail bij de hand – wie doet je wat!

Tekst en foto’s: Arjan Mulder

Tips

Arjan
Volg mij!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>