The American Dream in Oklahoma

Beste lezers, Woestijngebied, misschien wel tornado’s en een grote universiteit. Dat is wat mij te wachten staat over een paar weken. Vijf maanden bevind ik mij in het republikeinse Oklahoma, om daar een minor te volgen aan de universiteit. Dit is het begin van een reeks verslagen over mijn belevenissen in Amerika. Mijn eerste blog is geschreven door Anandi Grefkens, studente journalistiek in Tilburg. Zij schreef dit interview over mijn verwachtingen van mijn aankomende minor in Oklahoma.

UCO: The American Dream in Oklahoma

“Als Amerikaan ben je één van de velen in je land. Miljoenen mensen met dezelfde idealen. Hard werken, veel leren, hogerop komen en successen bereiken zonder dat je afkomst daarin meespeelt. Dan heb je, denk ik, het prototype bereikt. Neem een voorbeeld aan Barack Obama. Hij kwam niet uit een presidentsfamilie maar nu mag hij zich de machtigste man van de wereld noemen. Dat is voor veel Afro-Amerikanen het moderne voorbeeld van ‘The American Dream’.”

“Zelf kies ik niet voor The States om een soortgelijke droom te beleven. Ik vertrek naar Amerika voor een nieuw avontuur in mijn leven. Reizen is mijn passie. Bij ieder land ontdek je iets nieuws, gebruiken en gewoonten die je nog niet kende. De buitenlandse bevolking is zo anders dan van wat ik hier gewend ben, dat inspireert me. Ik wil een andere kant van Amerika zien. Niet de westerse kant die we kennen uit de films maar het echte plattelandsleven.”

“Ik heb gekozen voor een spring semester op The University of Central Oklahoma. De minor die ik daar ga volgen heet ‘Language and Culture’. Daarnaast heb ik sociologie, media- en fotografie, filosofie en massa informatie radio- en televisie als extra vakken gekozen. In eerste instantie wilde ik naar Boston gaan maar daar werd ik helaas uitgeloot. Even twijfelde ik of het hele Amerika nog wel zo’n goed idee was. De afwijzing uit Boston was een grote teleurstelling. Er bleven twee universiteiten over waar ik uit kon kiezen: Oklahoma of Ohio. Uiteindelijk heb ik de knoop doorgehakt en voor The University of Central Oklahoma gekozen. Daar spraken de extra vakken me meer aan en je zit dichter bij een grote stad: Oklahoma City. Ook kun je vanuit deze staat makkelijker door de rest van Amerika toeren. Ik ben al eens in New York geweest, maar daarmee heb je nog lang niet alles gezien van de USA. De citytrip naar die wereldstad smaakte naar meer.”

‘Ik moet een alledaags leventje creëren in een vreemde omgeving. Dat wordt vast even slikken.’

“Deze buitenland minor is een grote uitdaging voor me. Ik heb al vaker verre reizen gemaakt. In het voorjaar ben ik naar Maleisië geweest met een vriendin. Dat was mijn eerste echte grote trip. Maar mijn avontuur is Amerika kun je daar niet mee vergelijken. In plaats van twee weken ben ik er straks vijf maanden. Ik ken nog niemand. Je bent alleen dus moet je wel op mensen afstappen om te ontmoeten, anders blijf je afgezonderd. Daarnaast is er ook nog school. Ik moet een alledaags leventje creëren in een vreemde omgeving. Dat wordt vast even slikken.”

“Een spring semester op The University of Central Oklahoma kost een kleine 7000 euro, maar dan heb je natuurlijk nog niet geleefd. Ik verblijf die vijf maanden op de campus in een ‘dorm’, vergelijkbaar met een studentenkamer. Deze deel ik met een andere student. Het verblijf zit wel bij de prijs inbegrepen. De campus is echt gigantisch groot. Er zijn winkels, restaurants en je kunt er zelfs koffie halen bij Starbucks. Ook is er een zwembad en zijn er genoeg sportfaciliteiten. Het is een klein dorp, je hebt er eigenlijk alles. Ik heb zelf een beetje gespaard voor mijn avontuur maar mijn ouders financieren het grootste deel zodat ik niet hoef te lenen bij de bank. De aankomende vijf maanden leen ik wat bij DUO en als ik terug in Nederland ben ga ik veel werken om mijn ouders terug te kunnen betalen.”

“Toevalligerwijs koos ik twee jaar geleden voor de opleiding journalistiek in Tilburg. Het was een soort ingeving. Ik ben naar de open dag gaan kijken en dat sprak me erg aan. Nu zit ik alweer in mijn derde jaar. Of ik het beroep journalist echt ambieer is tot op vandaag de dag nog steeds iets wat ik niet met zekerheid kan zeggen. Wel weet ik dat ik later graag in het buitenland wil werken. Een studie-ervaring in Amerika staat dan goed op je cv. Ook kan het geen kwaad voor je Engelse taalvaardigheid.”

“Ik hoop dat ik door deze ervaring mezelf beter leer kennen. Door die lange tijd alleen ga je nadenken over wat je wil bereiken in je leven, wat je doelen en kwaliteiten zijn. Of je het buitenland en de cultuuroverstap aankan. Iets wat voor mij enorm belangrijk is aangezien reizen hoog op mijn lijstje staat. Door middel van mijn studietijd in Oklahoma kan ik uiteindelijk beter inschatten of mijn droom reëel is.”

“Nu lijkt het alsof ik Amerika idealiseer maar natuurlijk zitten er ook mindere kanten aan dat land. Ik ga naar Oklahoma. Een staat die heel republikeins is. De meeste mensen zijn daar nog fel tegen het homohuwelijk. Erg kortzichtig als je het mij vraagt. Ook weten de inwoners niet veel van de rest van de wereld. Voor hen is er maar een land: Amerika. Ik vraag me af of ze überhaupt weten dat Amsterdam de hoofdstad is van Nederland. Als ze al weten dat ons land van de ‘wooden shoes’ in Europa ligt.”

“Naast mijn familie en vrienden ga ik de Nederlandse groenten het meeste missen. Een lekkere broccoli zit er daar niet in. Ik verwacht dat Amerikanen vooral KFC en hamburgers eten. Maar dat kan ook een vooroordeel van mij zijn. Tijdens springbreak in Oklahoma wil ik het liefste naar de westkust afreizen. San Francisco, de Grand Canyon. Als ik klaar ben met mijn minor blijf ik twee weken langer hangen in The States. Het liefste wil ik dan als afsluiter nog gaan reizen met de mensen die ik daar heb leren kennen. Maar ik houd alle opties open.”

Write to you soon!

Het universiteits gebouw

Tekst en foto’s: Laika Swinkels

Dionne
Laatste berichten van Dionne (alles zien)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>