Miami en Orlando zijn toch wel de trekpleisters van Florida. De stranden, feesten en pretparken staan stiekem een beetje symbool voor de Sunshine State. Nummer drie verandert steeds meer van een bescheiden rupsje in een aardige vlinder. ‘Things are happening in Tampa’ hoor ik meermaals. Ik ben benieuwd.

Meer dan een voetpad langs de rivier

Misschien is het wel de meest gezellige straat van Florida. Met een lengte van tweeënhalve mijl. Een slordige vier kilometer. Autovrij, verbindt meerdere parken, ’s avonds schitterend verlicht en altijd druk met mensen. De Riverwalk langs de Hillsborough River is de levensader van Tampa. De wandeling begint naast de Amalie Arena. De thuishaven van de Tampa Bay Lightning. Ondanks dat de temperatuur in de winter zelden onder de tien graden zakt heeft Tampa een ijshockeyteam dat het ook nog eens verdienstelijk doet. Het is de trots van de stad. Sportliefhebbers hebben overigens weinig te klagen in Tampa. Met de schaatsende Lightning, de tackelende Buccaneers en de honkballende Rays heeft Tampa maar liefst drie professionele teams die op het hoogste niveau acteren.

Tampa Riverwalk
Tampa Riverwalk
Tampa is tof
Tampa Riverwalk
Tampa Riverwalk

Palmbomen, fonteinen en bruggen. Alles krijgt een kleurtje op en rondom de Riverwalk zodra de duisternis is ingetreden. Festivals en evenementen worden in het Curtis Hixon Waterfront Park dat aan de Riverwalk ligt georganiseerd. Met op de achtergrond het statige hoofdkwartier van de University of Tampa aan de overkant van de rivier. De vier minaretten van de torens en de hoge slanke palmbomen in de groene tuin geven het voormalige Tampa Bay Hotel een exotisch uiterlijk. In de fraai aangelegde tuin staat het bliksemschichten beeld. Tampa laat zich weleens ontvallen lightning capital of the world te zijn. Zeker honderd dagen per jaren zetten bliksemschichten de hemel in vuur en vlam. De inwoners zijn er nuchter onder en weten de indrukwekkende vuurwerkshow zelfs wel te waarderen. Van orkanen en tropische stormen heeft Tampa door haar ligging niet echt heel veel last gedurende de hurricane season. Zoals in heel Florida kan het flink spoken in de zomer. Bovendien zorgen de felle zon in combinatie met de hoge luchtvochtigheid voor een zweterig klimaat. ‘Sticky weather’, noemen ze het. Het is even wennen.

Riverwalk Tampa
Tampa Riverwalk by night
Tampa Riverwalk
Verlichte palmbomen Tampa
Tampa Riverwalk
Tampa Riverwalk

Hippe nieuwe wijk

In een vloeiende beweging gaat Amy vanuit kniestand op het board staan. Peddel in de hand. Alsof het eenvoudig is. De houten klaas naast haar twijfelt en wankelt. En ploft op zijn achterwerk op de brede plank. Stand Up Paddling op de Hillsborough River is een geliefde activiteit. Golfslag afkomstig van passerende plezierjachten maakt het soms best lastig om droge voeten te houden. Het is heerlijk op het water. Tot het einde van de Riverwalk dobberen we over de rivier en gaan bij Water Works Park weer aan wal. Voorheen een gebied van oude pakhuizen en verlaten fabrieken. Armature Works was vroeger de opslag en onderhoudsloods van trams. Nu is het getransformeerd tot een multifunctioneel gebouw met onder meer een foodhall, bars, kantoren en evenementenruimte. Een rooftopbar met een mooi uitzicht op de rivier en Tampa is de laatste toevoeging aan het complex. Ulele is een ander populair restaurant met eigen brouwerij in dit gebied. Alligator staat hier als appetizer op het menu. Plannen liggen klaar om de Riverwalk na Water Works Park nog verder door te trekken. Recent is aan de andere zijde van Downtown naast de cruiseterminal ook een andere mooie herontwikkeling van het havengebied geopend. Sparkman Wharf bestaat deels uit hergebruikte zeecontainers waarin barretjes en restaurantjes zijn gevestigd. Met tal van schaduwrijke zitjes is het nu al een populaire plek voor ontmoeting geworden.

Stand Up Paddling Tampa
Stand Up Paddling Hillsborough River
SUP'pen Tampa
SUPpen Tampa
SUP-toour Tampa
Ulele - Tampa Restaurant op Tampa's Riverwalk
Sparkman Wharf
Sparkman Wharf
Sparkman Wharf

Lekker rond hobbelen

Zweetdruppels parelen al gauw langs mijn voorhoofd. Ik ben al vroeg in de ochtend op pad met Laura. Ze geeft toe dat de zomer voor haar running tours kinda slow is. Het is een mooie manier om een stad al hardlopend te zien ontwaken en van een andere kant te ervaren. Kriskras hobbelen we door Downtown Tampa. Met haar iconen zoals de beroemde Tampa Postcard Mural en het Tampa Theater. We maken nog even een ommetje langs de kunst in het onbekende Perry Harvey Sr. Park. Door het kunstobject de leader’s row zigzaggen we terug naar Downtown.

Tampa Bay
Perry Harvey Sr. Park
Running tour Tampa
Hardlopen downtown Tampa
Tampa Postcard Mural

Terug in de tijd

‘Toet toet’. Bij ieder kruispunt trekt de machinist van de historic streetcar aan zijn stoomfluit. Net zoals vroeger. Krachtig draait hij telkens de hendel in het rond waarmee hij het rijtuig over de juiste rails leidt. De besturing en het interieur zijn vergelijkbaar met de streetcars van een eeuw geleden. Spartaans dus. Wel met handige houten banken die in de rijrichting kunnen worden geklapt. Alleen de airco is een nieuwigheidje. Ieder kwartier rijdt de gratis streetcar als vanouds dezelfde route van downtown Tampa naar Ybor City. Nu met elf haltes onderweg. Een ritje van een klein halfuurtje naar het historische hart. Tot 150 jaar geleden was dit een stinkend moeras waar het krioelde met alligators en muggen. Meneer Ybor was al een grote jongen in de sigarenbusiness en zocht een nieuwe plek voor een fabriek. Het liefst aan het water, met een haven, een spoorlijn en niet te ver van Cuba. Hij kocht het land en bouwde er een stad rondom sigaren. Om werknemers zich thuis te laten voelen en te vermaken buiten werktijd verrezen de zogenaamde social clubs. Nadat de wereld de sigaret leerde kennen stortte de sigarenmarkt in en raakt Ybor City in verval.

historic streetcar Tampa


Ybor City
Viva Ybor

Tien jaar geleden werd het stadsdeel schoon geveegd, gerenoveerd en beveiligd. Samen met Max loop ik door het opgeknapte centrum van het multiculturele Ybor. Met een sterk Cubaans tintje. Max is geboren en getogen en kent het hier op zijn duimpje. We lopen langs de laatste drie traditionele huizen die behouden zijn gebleven. In het tegenover gelegen parkje scharrelen kippen rij rond. Schattige kuikentjes volgen moederkip. De beesten zijn beschermd. Max vertelt dat op het aanrijden van een kip een boete van vijfhonderd dollar staat. We nemen een kijkje in de statige Cubaanse social club die nog steeds in gebruik is. Veel oude gebouwen hebben een nieuwe functie gekregen. De oude fabriek van meneer Ybor doet tegenwoordig dienst als uitvalsbasis van een betwist kerkgenootschap. Het is even schrikken als we 7th Avenue in lopen. Een aaneenschakeling van schreeuwerige bars en luide muziek helpt het historische karakter van Ybor een beetje om zeep.

Multicultureel Ybor
Centro Ybor
Ybor Tampa
Ybor City
Ybor City
Ybor Square

De echte is natuur is vlakbij

Slechts twintig minuutjes rijden van Downtown kom ik al in de natuur terecht. Canoe Escape heeft zijn thuishaven in het John B. Sargeant Park. En laat daar net een bekende rivier langs stromen. Mike is van mening dat dit het mooiste stuk van de Hillsborough River is. Trots vertelt hij dat al zeven jaar hij door deze prachtige wateren mag peddelen. Hij schuift de rode kano in het water. Na nog geen vijf minuten varen zien we de eerste alligator al ontspannen op een boomstam van het zonnetje genieten. Met zijn lengte van een dikke drie meter is het een flinke knaap. Een mooi gebit ook. De beesten zijn banger voor ons dat wij voor hen, stelt Mike me gerust. Een confrontatie gaan ze zeker uit de weg. Nog een aantal van zijn maten liggen in de buurt. En waarschijnlijk zijn er nog minstens tien verstopte alligators die ons nauwlettend in de gaten houden. Tijdens het regenseizoen neemt het waterpeil zienderogen toe en dijt de rivier behoorlijk uit. Dat maakt het moeilijker wildlife te spotten. We zien veel vogels, schildpadden en een waterslang. Sierlijk zijn bijzonder gevormde bomen. De reflecties in het water zijn schitterend. Zo dobberen we een uur of twee rond in de vredige stilte die af en toe door het gekwaak van kikkers wordt onderbroken. Nog twintig kilometer doorvaren. Dan eindigen we bij de Riverwalk. Bij het Morris Bridge Park gooien we echter het anker uit. Onze pickup is in stijl. Een kenmerkende gele schoolbus die aan een tweede leven is begonnen komt aan gereden.

Canoe Escape heeft zijn thuishaven in het John B. Sargeant Park
Hillsborough River
Alligator Hillsborough River
Hillsborough River
Hillsborough River
Hillsborough River
Hillsborough River
Hillsborough River
Hillsborough River

Goede verbinding

Minstens drie dagen is vereist om Tampa goed te verkennen. En nog een dagje extra als het populaire pretpark en dierentuin Busch Gardens op het programma staan. Of een middagje Topgolf. Tampa bezoek je bijvoorbeeld als onderdeel van een roadtrip door Florida. Of alleen in combinatie met Orlando, dat op slechts een uurtje rijden ligt. De reistijd naar de pretparken van Orlando is vanaf Tampa ongeveer gelijk aan de reistijd vanaf downtown Orlando. Ook de combinatie met buurman St. Petersburg en de prachtige stranden van Clearwater Beach zijn niet onlogisch.

Tampa beschikt met Delta Air Lines over een directe vlucht van Amsterdam. Een prima alternatief voor Orlando of zelfs Miami dus. De vluchtduur is ongeveer tien uur op de heenweg en de terugvlucht neemt vaak een kleine negen uur in beslag. Leuk is dat Delta Air Lines vanaf november haar service in de Economy klasse verder verfijnt. Nu krijg je al een keurig menukaartje. Straks serveert men een welkomstcocktail en neemt de keuzevrijheid binnen het menu verder toe. Ook passagiers in Economy krijgen, zij het een bescheiden, amenity kit met daarin oordopjes, een slaapmaskertje en een handdoekje. En alles zonder plastic. Zeker minstens 80% van de passagiers vliegt Economy. Het is eigenlijk best fijn dat een airline eindelijk eens onderscheidend in deze klasse wil zijn. Delta Air Lines biedt nu al de mogelijkheid om tijdens de vlucht gratis gebruik te kunnen maken van WhatsApp of Facebook messenger. Alleen tekst vooralsnog, maar dat is al een best aardige service als je op tien kilometer hoogte onderweg naar de Verenigde Staten bent.

Delta: Tampa-Amsterdam
Menukaart Delta Airlines
Directe vlucht Delta van Tampa naar Amsterdam

Op uitnodiging van Delta Airlines vloog ik naar Tampa Bay, alwaar ik verbleef ik in het Sheraton Tampa Riverwalk Hotel.

Jos
Latest posts by Jos (see all)

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>