Een nieuwe stad ontdekken en lekker sportief bezig zijn? Dan is het SUP arrangement in Leeuwarden vast iets voor jou. Met een heerlijk Middeleeuws stadscentrum, een toren die schever staat dan het bouwwerk in Pisa en bijzondere, joviale mensen die altijd in zijn voor een praatje, is de Friese hoofdstad een verrassend leuke stad om een weekendje naartoe te gaan! Met dit arrangement fiets je lekker door de stad, ga je suppen door de grachten van het historische centrum en met onze tips ontdek je zelf waarom Leeuwarden het best bewaarde geheim van Nederland is!

SUP & Sleep Arrangement

Het SUP & Sleep arrangement in Leeuwarden is gebaseerd op de succesvolle introductie van Bed&Boot uit 2013. Bij de realisatie van dit concept werkten twee hotels (het WTC Hotel en Post-Plaza) en stadsstrand Leeuwarden samen, zodat je als bezoeker een kant-en-klaar SUP arrangement kunt afnemen. Dat houdt in dat je een actieve stedentrip boekt, met overnachting in een heerlijke comfortabele kamer, inclusief uitgebreid ontbijt. Daarbij staat er een fiets voor je klaar en ga je met een SUP het water op, om de historische binnenstad en het omliggend groen te verkennen vanaf het water! Een unieke manier om Leeuwarden vanuit een ander perspectief te zien!

Het arrangement van het WestCord WTC Hotel is inclusief twee overnachtingen, 2x uitgebreid ontbijtbuffet, welkomstdrankje in de Skybar, gratis WiFi, gratis parkeren, een dag fietshuur en twee uur suppen op de grachten van Leeuwarden. Uiteraard kun je zelf je eigen invulling geven aan de rest van het weekend, zodat je het naar eigen wens kunt aanvullen met andere highlights uit de Friese hoofdstad. Het arrangement van het Post-Plaza hotel in Leeuwarden bestaat uit één overnachting met ontbijt en anderhalf uur suppen bij SUP Skool Leeuwarden.

Actieve stedentrip Leeuwarden

Een bezoek aan Leeuwarden is niet compleet zonder kijkje bij de Oldehove. Vroeger werd de Oldehove gezien als mislukte kerk, waardoor de bouwmeester Jacob van Aaken volgens de geschiedenisboeken zelfs gestorven is van chagrijn. Tegenwoordig is deze scheve toren hét symbool van de stad en de trots van zijn inwoners. Je kunt de toren beklimmen en vanaf 40 meter hoogte heb je een prachtig uitzicht over de stad. Als je geluk hebt, kun je zelfs de Waddeneilanden zien.

Tip: het hippe Stek is gevestigd in het oude brugwachtershuisje aan het water aan de rand van de Prinsentuin. Hier kun je terecht voor een gezond ontbijt, lunch of diner aan het water en heb je prachtig uitzicht op de Friese toren van Pisa, de Oldehove.

Oldehove Leeuwarden

De Oldehove: het boegbeeld van Leeuwarden

Vanaf de Oldehove loop je zo de Kleine Kerkstraat in, meermaals verkozen tot leukste winkelstraat van Nederland. Hier geen grote winkelketens, maar de beste delicatessenwinkels met Friese streekproducten. Nu we het toch over noteringen hebben: in 2018 was Leeuwarden/Friesland Culturele Hoofdstad van Europa. Friesland werd tevens op #3 geplaatst in Lonely Planet’s Best in Europe 2018. Dat heeft voor een enorme impuls gezorgd, waardoor het sindsdien blijvend drukker is in de stad.

Stadstour Leeuwarden

De beste manier om de stad te ontdekken, is door een insider je de stad te laten zien. Ga mee met de openbare stadswandelingen van A Guide to Leeuwarden of boek een stadswandeling met gids voor je eigen gezelschap. De startplaats van de tour is naast het Obe gebouw. Jullie guide zal je alle ‘hidden gems’ van de stad laten zien, en al je vragen beantwoorden. Leeuwarden heeft namelijk zoveel moois te bieden! Niet alleen meer dan 600 officiële monumenten, maar ook musea, streetart, een van de elf werken van het kunstproject ’11 Fountains’: ‘Love’, en de Miniature People!

miniature people leeuwarden

Zoektocht naar de Miniature People van Leeuwarden

stadstour a guide to leeuwarden

Ga mee met de openbare stadswandelingen van A guide to Leeuwarden

Cultureel Leeuwarden

Leeuwarden is een stad die draait op cultuur en op cultureel gebied valt er dan ook genoeg te ontdekken in het hart van deze bruisende stad. Het Fries Museum is een dynamisch museum waar je de geschiedenis van Friesland ontdekt en oog in oog komt te staan met beroemde Friezen als Mata Hari en Grutte Pier. In het Fries Verzetsmuseum op de tweede verdieping maak je kennis met Friesland in oorlogstijd.

Een indrukwekkend Joods gedenkteken vind je tussen de Jacobijnerkerk en de voormalige joodse school. Hier staat een zuil in de vorm van een vergrote mezoeza (het kleine kokertje met een bijbeltekst dat vrome Joden aan hun deurpost spijkeren) en een klaagmuur met gegraveerde rapporten en absentielijsten. Ook is er een namenmonument; een glazen plaat met daarop de namen, leeftijd en plaats van overlijden van 546 (van de 655!) Joodse inwoners van Leeuwarden. Bovenop worden vaak steentjes gelegd, ten teken dat men er is geweest en de doden heeft herdacht.

Fries Museum

Het moderne gebouw huisvest het Fries Museum, het Verzetsmuseum en het filmtheater Slieker Film

Het Joods monument bij de Jacobijnerkerk

Het Joods monument bij de Jacobijnerkerk

Historisch Centrum Leeuwarden (HCL) vertelt het verhaal van de Friese hoofdstad en de omliggende dorpen. Hier ontdek je hoe Leeuwarden van een klein terpdorpje uitgroeide tot Culturele Hoofdstad van Europa in 2018. Voor gezinnen moet het prijswinnende Natuurmuseum Fryslân een must zijn. Het Keramiekmuseum Princessehof is ook zo’n museum dat voor ons volgende bezoek op het wensenlijstje staat. In dit iconische stadspaleis in hartje Leeuwarden maak je kennis met het Nassau- én het Escherverleden.

DNA-kunstwerk de Muur van Verbinding Historisch Centrum Leeuwarden -  duizenden buisjes met het DNA van inwoners van Leeuwarden

DNA-kunstwerk: de Muur van Verbinding voor de deur van het HCL

Gedichten, Streetart en Miniature People

In Leeuwarden vind je ook genoeg cultuur op straat. Door de hele stad zijn allerlei gedichten te lezen, maar de Bollemanssteeg is met op bijna elke deur een gedicht met recht een poëziestraatje. Ook heeft Leeuwarden prachtige streetart. Zo ontdek je bij Obe een gigantisch tegeltableau met Maria Louise, vaak liefkozend Marijke Meu genoemd, tante Marijke, en haar stamboom vol koningen en koninginnen. Op het gemeentehuis een prachtige muurschildering; een portret van een verbindende gemeenschap, een monarchvlinder en de dichtregels: Wy sjogge mei-inoar nei de sinne, we kijken met elkaar naar de zon. En hoe leuk is het de ‘miniature people’ te vinden, die Michel Tilma overal in de binnenstad verstopt heeft?

streetart leeuwarden murals

Streetart in alle soorten en maten

Stand up paddling in de grachten

Tijd om suppend te gaan sightseeën, om Leeuwarden vanaf het water te gaan ontdekken. Fiets lekker langs het station naar het stadsstrand Leeuwarden, waar je even later vriendelijk geholpen wordt aan een board bij Supskool Leeuwarden. Uiteraard krijg je een instructie voordat je het water op gaat en krijg je een route mee. Omkleden kan prima ter plaatse, en er zijn kluisjes beschikbaar om je spullen veilig en droog op te bergen. Het is ontzettend leuk om dé Friese Waterstad op deze unieke en actieve manier te ontdekken!

Suppen (Stand Up Paddelen) is razend populair. Het is een hele toegankelijke watersport, gemakkelijk onder de knie te krijgen. Ook wie geen ervaring heeft, stapt zo op een board. Zo kun je lekker genieten in de buitenlucht en gelijk wat van de stad zien. Vooral door de grachten suppen is een totale body workout, al is het maar omdat je af en toe flink moet manoeuvreren om onder de lage bruggetjes door te komen. Toch is suppen een heel ontspannen bezigheid. Zittend kun je bijna niet van je SUP-board afvallen; wie durft probeert het natuurlijk staand.

In de anderhalf à twee uur die je hebt om door de grachten van Leeuwarden te glijden, kun je zelf bepalen of je een compleet rondje om het historische centrum maakt, of dat je dwars door de binnenstad heen steekt. Je komt dan langs allerlei bijzondere plekken die je veel kunnen vertellen over de watergeschiedenis van de stad. Over hoe Leeuwarden zich van drie terpen aan de oevers van de Middelzee naar een landstad met een belangrijke handelsfunctie voor de regio ontwikkelde. Door de Museumhaven aan de Willemskade vol historische schepen, langs jaagpaden waarlangs de trekschuiten voortgetrokken werden, langs oude marktpleintjes en langs de Waag, waar delicate handelswaar als romige boter, vette vis en geurige kaas op kwaliteit en gewicht beoordeeld werd. Je kunt ook de Potmarge op, richting het groen. Deze sportieve workout is geschikt voor iedereen!

suppen supskool leeuwarden

Je SUP of kano ligt voor je klaar bij Stradsstrand Leeuwarden

De Blokhuispoort

Terug aan de wal, is het absoluut aan te raden een kijkje te nemen in de Blokhuispoort! Al in de 15e eeuw stond er op deze plek het ‘Blokhuis’: een groot fort dat de stad beschermde tegen vijanden. Vanaf 1580 tot 2007 heeft de Blokhuispoort als huis van bewaring gefungeerd. Deze voormalige rijksgevangenis is tegenwoordig hét culturele hart van Leeuwarden. Frisse start-ups houden er kantoor, muziekliefhebbers bezoeken er concerten en de bieb is hier gevestigd. In de H-vleugel zit een hostel en de horecagelegenheid biedt ruimte voor ontspanning en gezelligheid. Bijzonder detail: in het kader van duurzaamheid sluiten de drie keukens van de Blokhuispoort (Eindeloos, Café de Bak en Proefverlof) bij elkaar aan.

Blokhuispoort

In de Blokhuispoort niet alleen een hostel en een heleboel winkeltjes en ateliers, maar ook fantastische restaurants

Twee nachten, drie dagen

Met het arrangement verblijf je twee nachten in het uitermate comfortabele WestCord WTC Hotel in Leeuwarden, een klein stukje buiten het Middeleeuwse stadscentrum. Het hotel is ideaal gelegen aan de uitvalswegen en nabij het historische centrum van Leeuwarden.

Je ontvangt een voucher voor een welkomstdrankje in de stijlvolle en exclusieve sfeer van de Skybar met spectaculair uitzicht over de Friese hoofdstad. Na een uitgebreid ontbijtbuffet ben je klaar voor een actief dagje! Pak de handdoek die voor je klaarligt, stap op de WestCord fiets en je bent binnen 10 minuten bij het stadstrand Leeuwarden. Daar krijg je een drankje, de routekaart en je board, helemaal voorbereid om de Friese Waterstad al suppend te ontdekken!

westcord wtc hotel leeuwarden

Meer informatie

Leeuwarden, Oant Sjen! Tot gauw!

Dionne

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>