Vilnius | De Baltische drie-eenheid

Deel twee van dit drieluik speelt zich af in Vilnius. Vilnius ligt in Litouwen, het is de hoofdstad maar ik had er persoonlijk nog nooit van gehoord. Litouwen is ook niet bepaald een vakantieland waar Nederlanders een zomer spenderen. Net als Letland dat ook niet is. Toch is er ook hier genoeg te ontdekken en te beleven voor de reiziger die voor verrassing en onzekerheid gaat.

Net als Riga is Vilnius zo’n tweeënhalf uur vliegen van Eindhoven met Wizzair als voornaamste maatschappij. Tickets liggen in dezelfde prijsklasse; dit keer moest er €65 afgerekend worden. De hotels, het eten, en het bier zijn hier ook voor hetzelfde budget beschikbaar. Zo verbleven wij voor ruim € 20 drie nachten in B&B&B&B&B Hostel, een oud theater in Romeinse stijl. Erg sfeervol ingericht en een uitstekend hostel voor de jonge solo-reizigers. Oordoppen waren wel een echte must aangezien er op de benedenverdieping elke avond een groot feest gegeven werd. Locatie-technisch ook niet slecht met op vijf minuten afstand een grote supermarkt en op een klein kwartiertje lopen het hart van de stad.

To Go in Vilnius

Vilnius is (nog) niet de upcoming studentenstad die Riga wel is. Het is nog erg grauw en grijs en moet zijn groeispurt nog krijgen. Er is echter wel genoeg te doen, vooral in de avonduren, waardoor een citytrip alsnog de moeite loont.

Net als vrijwel elke grote stad is ook Vilnius voorzien van een heuse barstraat, de Vilniaus in dit geval. De Litouwse studenten zijn in in groten getale te vinden op de vrijdag- en zaterdagavond. Er zijn hier in het bijzonder veel bruine pubs te vinden en al het bier wordt geserveerd in een pint. Grote aantallen microbrouwerijen leveren hier hun bier op tap en zodoende is het kiezen een opgave. Gemiddeld betaal je hier zo’n € 2 voor een pint en € 3 voor echt speciaal bier. Buitenlands geïmporteerd bier (lees: Heineken) is hier lastig te vinden maar eerlijk is eerlijk, met zo’n scala aan soorten is Heineken het laatste bier waar je aan denkt.

Biertje in Vilnius

Bier serveren ze hier in een pint.

Voor het lokale eten moet je een plekje zoeken bij Senoji Trobelė. Het vriendelijke personeel helpt je een keuze te maken uit de grote selectie bieren en maaltijden. De locatie is een eind uit het centrum maar binnen 15 minuten te voet bereikbaar.

Užupio

De lezers die wel eens in Kopenhagen zijn geweest zijn vast bekend met Christiania. Een zelf-uitgeroepen ministaat met een eigen bestuur en regels. Vilnius heeft ook een eigen staat, genaamd Užupio, hier krijg je op 1 april zelfs een stempel als je de grens oversteekt. Deze staat heeft een eigen president, gouverneur, en ambassadeurs. Het worden van een ambassadeur is vrij eenvoudig en kan voor letterlijk alles aangevraagd worden. Zo is het mogelijk om Ambassadeur van Heineken te worden als iemand zich daar geroepen voor voelt.

De grondwet in deze staat hangt in vele talen aan de muur en wordt in steeds meer talen vertaald, een interessante buurt om door heen te lopen. Doe dit met de walking-tour, de gids kan je alles vertellen over de geschiedenis en ontwikkeling van deze ministaat.

Užupio

De grens tussen Vilnius en de Republiek Užupis

To Do in Vilnius

Een free walking tour. Zoals in veel steden het geval is kun je ook in Vilnius met studenten mee de stad verkennen. Erg interessant aangezien er in de oorlog nogal wat veranderd is aan de stad en de bevolking van het land. De gids neemt je mee van de bekende paden en laat je het oude Vilnius ‘achter de schermen’ zien. Er zal worden verteld over de impact van de oorlog en de veranderingen die de stad heeft ondergaan nadien. Trek goede schoenen aan want een de tocht duurt zo’n 2,5 uur en achteraf bepaal je zelf of je wel of niet een fooi geeft.

Vilnius walking tour

De Kathedraal van Vilnius

Vilnius is verdeeld in twee delen. Het oude centrum en het zakencentrum. Deze twee delen worden gescheiden door een rivier. Vanaf het kasteel op de heuvel in het midden van de stad is de verdeling goed te zien. Het loont dan ook om zowel overdag als ’s nachts de heuvel te beklimmen om het uitzicht te bewonderen. De city by night. De moderne torens van de grote bedrijven worden in hetzelfde zicht nog verwisseld door de oude rode stenen van de vele kerkjes en gebouwen. Het centrale plein is schitterend verlicht waardoor de grote kathedraal ook in de donkere uren fotogeniek blijft.

Bezoek een optreden! In deze stad proef je een voor ons vrij onbekende en bijzondere cultuur. De Baltische cultuur voelt ruig, sober, en alternatief. Dit is goed terug te zien in de vele kleine, opkomende progressieve bandjes die spelen in afgelegen, punk-achtige zalen. Toevallig speelde een van deze bands in mijn hostel. Een bijzondere gewaarwording, de moeite waard om eens mee te maken. Vraag bij jouw hostel naar aankomende optredens en duik in de wereld van het uitgaan in Vilnius. Verwacht in ieder geval vele liters bier en een vrije drugscultuur.

De beste tijd voor een bezoek is rond augustus en september vanwege de gunstige vliegtickets, hostels, en de aanhoudende indian summer.

Vilnius

De stad vanaf de Gediminas Toren

Sander
Volg me!
Laatste berichten van Sander (alles zien)
  1. Leuke blog over Vilnius. Ik ben zelf ongeveer 1,5 jaar geleden in deze stad geweest. Als ik het aan iemand vertelde keken ze me raar aan, maar de stad heeft me positief verrast! Vriendelijke mensen, veel groen en leuke, hippe tentjes.

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>