Stedentrip naar Bakoe: een trip van uitersten

Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan, het is niet een bestemming waar je direct aan denkt als je vakantieplannen maakt. Terwijl ik zoek naar vliegtickets om door te reizen vanaf Kiev, waar we Chernobyl gaan bezoeken, stuitten we op goedkope tickets naar Bakoe. De keuze is snel gemaakt: een nieuwe en onbekende bestemming, daar gaan we heen! Ook fijn: vanuit Bakoe vlieg je makkelijk door naar Antalya, waar we onze reis met een paar dagen relaxen kunnen afsluiten en het in oktober nog best warm kan zijn. We beginnen onze reis dus in Oekraïne, vliegen door naar Bakoe en sluiten af in Antalya.

Van tevoren weet ik niet zo goed wat ik van Bakoe moet verwachten en met wat online zoeken word ik er niet wijzer van. De één vindt het niets, de ander is heel enthousiast. We laten ons maar gewoon verrassen. Een paar weken na het boeken van de tickets lopen we in Bakoe over een breed aangelegde boulevard, onberispelijk schoon en met een mega reuzenrad. Toch zijn we de enige toeristen die er lopen – en de Azerbeidzjanen zelf zie je er ook niet.

Reuzenrad op boulevard Bakoe

Bakoe: veel investeringen, amper toeristen

In Azerbeidzjan zie je überhaupt vrij weinig Westerse toeristen. We komen wel een paar toeristen uit de Emiraten tegen. Ze doen er in Bakoe wel alles aan om toeristen te trekken. De Grand Prix die dwars door de stad loopt is natuurlijk hartstikke populair en ook als er geen Grand Prix is, kun je aan de belijningen op de weg zien hoe het circuit eruitziet. We regelen een Uber en laten ons afzetten op de plek waar normaal de pitstoppen van de Formule 1 plaatsvinden. De Uber-chauffeur snapt niet waarom we een rit naar een plek midden op de weg hebben aangevraagd, maar zet ons zonder morren af. Terwijl de chauffeur wegrijdt, snappen we waarom hij verbaasd was. Je kunt even door de hekken heen kijken, maar verder eigenlijk niets zien. We bestellen weer een nieuwe Uber, terug naar ons hotel. Tot zover een ‘hoogtepunt’ van Bakoe.

Pitsstraat Grand Prix Bakoe Azerbeidjan

Azerbeidzjan is rijk vanwege de olie en dat zie je in Bakoe. Er worden miljoenen in de stad geïnvesteerd om toeristen te trekken. Hoewel ze hun best doen om de stad te ‘pimpen’, blijft Bakoe zelf niet zo heel interessant. We maken een ritje in een leeg reuzenrad, dwalen even door de oude stad en bewonderen de Flame Towers – van buiten. De Flame Towers zijn de trots van Bakoe: de drie wolkenkrabbers torenen hoog boven de stad uit. We doen nog een poging om naar de bovenste verdieping van één van de Flame Towers te komen om de stad vanaf de bovenste verdieping te bewonderen. Helaas komen we niet verder dan de lobby en worden we direct weggestuurd.

Flame Towers Bakoe

Profiteren van twee continenten

Azerbeidzjan ligt geografisch gezien op de grens van Europa en Azië en daar maken ze goed gebruik van. Ze doen mee aan de Aziatische spelen, een soort Olympische Spelen voor Aziatische landen, maar ook aan het Eurovisie Songfestival. Op het moment dat wij er zijn, wordt in Bakoe de halve finale van het Europees Kampioen volleybal voor vrouwen gespeeld: Bakoe tegen Nederland. We regelen kaartjes en hebben een hele leuke avond in het stadion. Volleybal is een geliefde sport in Azerbeidzjan en dat is te merken! Nederland wint en de Azerbeidzjanen druipen teleurgesteld af.

Bakoe Azerbeidjan

Een indrukwekkende trip naar Xinaliq

Via Facebook vinden we een Azerbeidzjaanse vrouw die trips organiseert vanuit Bakoe. We kiezen ervoor om een dagtrip naar Xinaliq te maken, een klein dorpje in het Kaukasus-gebergte.

Op het moment dat je de hoofdstad uitrijdt, lijk je in een andere wereld terecht te komen. Hier geen opgepimpte boulevards, maar het echte, rauwe Azerbeidzjan. Vooral aan het begin van de rit komen we langs veel olievelden. Na zo’n 2,5 uur rijden wisselen we in de stad Quba van auto en chauffeur. We stappen over in een 4×4, omdat de wegen steeds onbegaanbaarder worden. Vanaf hier rijdt een enthousiaste chauffeur met een gouden tand ons in razend tempo door de Kaukasus heen. We vergapen ons aan het prachtige uitzicht vanuit de auto, de omgeving is erg indrukwekkend.

Khinalug Azerbeidzjan

Na een rit van nog zo’n 1,5 uur komen we aan in het prachtige bergdorpje Xinaliq. Hoewel je kunt merken dat ze hier wel enigszins aan bezoekers gewend zijn, zijn we die dag de enige toeristen. We eten een lokale maaltijd bij inwoners van Xinaliq, lopen een rondje door het dorp en maken een korte hike de Kaukasus in. Vanaf hier zie je de grens met Rusland goed liggen in het gebergte. Er geldt op de grens een negatief (rood) reisadvies, vanwege de spanningen die er zijn. Ook al zou je een poging wagen om toch over de grens te komen, dat gaat je niet lukken door de beveiliging en de checkpoints.

Terug in het dorpje moet ik naar de wc en dat is nog een klein avontuur: een houten hutje buiten met een gat in de grond en zonder stromend water. Hier ben je echt in de natuur en de lucht voelt heerlijk schoon. In Bakoe merk je dat het een echte oliestad is en is er veel milieuvervuiling. In Xinaliq is de natuur echt wonderbaarlijk mooi, een verademing.

Xinaliq Azerbeidjan

Bakoe: een aanrader?

Een stedentrip naar Bakoe, het staat niet bepaald in de top 10 van meest populaire stedentrips. Hoewel het niet per se een ontzettend culturele bestemming is, vond ik het zelf juist door het surrealistische gevoel toch een interessante plek om naartoe te gaan. Dure vliegtickets kopen voor alleen een korte stedentrip naar Bakoe, raad ik je niet aan. Als je het kunt combineren met een andere bestemming of tijd hebt om de Kaukasus in te trekken, is het leuk om ook één of twee dagen naar Bakoe te gaan.

Oude Stad Bakoe

Lieke Jansen
Laatste berichten van Lieke Jansen (alles zien)
  1. Dit vinden wij ook altijd heel tof om te doen! Gewoon kijken waar de goedkoopste tickets naar toe gaan en dat dan als nieuwe bestemming laten gelden. Vorig jaar toen we onze wereldreis hebben gemaakt, zijn we zo ook in landen als Tonga en Samoa uit gekomen puur omdat er een goedkoop vliegticket naar toe ging! Zo kom je nog eens op bijzondere bestemmingen! Ik was laatst aan het kijken of ik voor een volgende wereldreis van Afrika naar Oezbekistan kon komen en toen kwam Bakoe ook voorbij als tussenvlucht, dus wie weet doen we over een jaar of twee/ drie deze bestemming aan! Leuk verslag!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>