Stedentrip Barcelona

Reishonger heeft een heerlijk recept voor twee fantastische dagen Barcelona met hotspots en een vleugje locals. We nemen je mee op stedentrip!

Stedentrip Barcelona; de ingrediënten

– Twee volle dagen, dus geen tijd te verliezen!
– Alle hotspots
– Een minder toeristisch stukje stad
– Heerlijk eten
– Reishonger

Bereidingswijze

Boek een hotel aan één van de prachtige pleinen (Plaça in het Catalaans), zoals Plaça de Catalunya of, in ons geval, Plaça d’Espanya. Wij boekten het “B-Hotel“, met een prachtige design-inrichting.

Het B-Hotel in Barcelona

Het B-Hotel in Barcelona

Je hebt geen tijd te verliezen om al het moois dat Barcelona te bieden heeft zo snel mogelijk te leren kennen. Dan is het handig om vanuit een mooi en centraal gelegen hotel snel bij de hotspots te kunnen komen. De grote pleinen vormen de belangrijkste verkeersknooppunten, dus metro, bus en taxi stoppen bijna bij de voordeur.

Plaça d'Espanya

Plaça d’Espanya

Wij vlogen met Transavia, omdat we vanaf Rotterdam Airport wilden vertrekken en arriveren op Barcelona El Prat. Barcelona heeft nog twee luchthavens, Girona en Reus, maar die liggen allebei ruim 100 km van het stadscentrum van Barcelona. Bij Transavia waren zowel de heen- als terugvlucht qua vertrektijden ideaal en ook nog eens het goedkoopst.

Verreweg de meest comfortabele manier om vanaf luchthaven El Prat (BCN) naar de binnenstad te reizen is met de AEROBÚS. Koop van tevoren alvast je ticket online (http://www.aerobusbcn.com) of direct bij de chauffeur.
route metro barcelona
De Aerobús rijdt in 35 minuten van de luchthaven via Plaça d’Espanya, Gran Via-Urgell, Plaça Universidad naar Plaça de Catalunya. Een retourtje kost een tientje. De bus rijdt elke dag van het jaar en om de vijf minuten. Let even op welke je neemt als je terugreist naar de luchthaven. A1 rijdt naar terminal één en A2….ach, dat is een inkoppertje 🙂

Tip:
– zo loop je vanaf terminal 1 naar de vertrekhalte van AEROBÚS A1: https://youtu.be/BfxaN4IHlQ8
– zo loop je vanaf terminal 2 naar de vertrekhalte van AEROBÚS A2: https://youtu.be/c1mr0B-Efd0
– AEROBÚS heeft gratis WiFi aan boord!
– houd je USB oplaadkabeltje van je smartphone of tablet bij de hand: in de AEROBÚS zijn USB poorten geplaatst, zodat je net even extra power kan bijtanken.

Binnen twee dagen de belangrijkste hotspots zien, betekent keuzes maken. Wij kozen ervoor om op de eerste dag vooral het noord/noord-oostelijke gedeelte van de stad te ontdekken en op de tweede dag het zuid/zuid-westelijke gedeelte.

Eerste avond

Maarrrrr, geen tijd te verliezen, dus de avond ervoor, direct na aankomst in ons hotel aan de Plaça d’Espanya, heerlijk tapas gegeten op het dak van het immense uitgaanswalhalla “Las Arenas”, direct naast het hotel. De arena was van 1900 tot 1997 een stierenvechtersarena en is tussen 2003 en 2011 omgebouwd tot uitgaanscomplex van 40.000 vierkante meter met winkels, een bioscoop met maar liefst 12 zalen, bars en restaurants.

Het immense uitgaanswalhalla “Las Arenas”

Het immense uitgaanswalhalla “Las Arenas”

“Las Arenas”

“Las Arenas”

Aan de Plaça d’Espanya vind je aan de voet van de Montjuïc “Font Màgica”: een prachtige fonteinenshow met muziek en licht. Vooral op een mooie zomerse avond is het een prachtig schouwspel, met op de achtergrond het magisch mooie Palau Nacional de Montjuïc. Een prachtige afsluiting van onze eerste avond in deze waanzinnige stad.
Van juni tot en met oktober is de show te zien op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag tussen 21:00 en 23:30 en van november tot en met mei op vrijdag en zaterdag tussen 19:00 en 21:00.

“Font Màgica”: een prachtige fonteinenshow met muziek en licht

“Font Màgica”: een prachtige fonteinenshow met muziek en licht

Tip:
– zorg dat je al om 20:30 via de (rol)trappen bij de fontein bent, want de show trekt enorm veel publiek.
– de mooiste plekjes vind je een stukje verder op de berg, pal voor Paulau Nacional, met een waanzinnig mooi uitzicht over de stad.
– in het Palau Nacional de Montjuïc vind je het Museu Nacional d’Art de Catalunya, met duizend jaar aan Catalaanse kunst. Gratis toegang op donderdag! Koop je tickets voor de andere dagen hier: http://tickets.museunacional.cat/.

Dag 1 in Barcelona

Het metronetwerk in Barcelona is echt geweldig. Stipt, snel, netjes en duidelijk. Als je maar twee volle dagen in Barcelona bent, is een “T10” metrokaartje voor zone 1 de beste optie. Alle must-sees liggen binnen zone 1. Met dit kaartje kan je tien keer inchecken, waarbij je met elke check-in 75 minuten lang onbeperkt reist binnen alle metrolijnen in zone 1. Een T10 kaartje kost € 9,95. Wij hadden zelfs nog “strippen” over omdat we vaak van hotspot naar hotspot wandelden.
Meer informatie over dit metrokaartje: http://www.tmb.cat/en/sistema-tarifari-integrat/-/ticket/T10
Wil je twee of meerdere dagen onbeperkt kunnen reizen met de metro? Koop dan een “Hola BCN!” kaartje. Een kaartje voor twee dagen kost € 14,-.
Meer info: http://www.tmb.cat/en/barcelona-travel-card.

Begin op de eerste dag zo vroeg mogelijk met dé wereldberoemde trekpleister van Barcelona: Sagrada Familia. Deze ongelooflijk mooie katholieke basiliek is ontworpen door de beroemde architect Antoni Gaudí. De bouw is letterlijk al een eeuwigheid aan de gang, want al in 1882 werd met de bouw gestart. Verwachte jaar van afronding: 2026! Op de zaterdag in september dat wij de basiliek gingen bezoeken, waren alle tickets voor de hele dag om 12:00 al uitverkocht! Gelukkig hadden wij ze vooraf online gereserveerd, via de officiële site: http://www.sagradafamilia.org/en/tickets/. Echt doen: een bezoek aan de torens bijboeken. Dat kost je slechts € 4,50 p.p. extra. In totaal kost de entree dan € 19,50 per persoon. Je mag dan zo lang als je wilt “rondstruinen” in dit indrukwekkende bouwwerk.

Dé wereldberoemde trekpleister van Barcelona: Sagrada Familia

Dé wereldberoemde trekpleister van Barcelona: Sagrada Familia

Tip:
– koop vooraf online je ticket via http://www.sagradafamilia.org/en/tickets/. De kans is erg groot dat alle tickets voor het middaguur al zijn uitverkocht.
– bezoek ook de indrukwekkende torens. Neem de lift omhoog en ga lopend (400 treden) weer naar beneden. Je geniet dan nog langer van het prachtige uitzicht.
– kijk vooraf of je de torens aan de kant van de façade van de geboorte of van de passie wilt bezoeken (Nativity facade of Passion facade).

Sagrada Familia

Sagrada Familia

Na de drukte in de Sagrada kom je weer helemaal tot rust in het ook door Antoni Gaudí ontworpen Park Güell, dat een paar metrohaltes verder ligt. Ehm…. wacht even…. tot rust in het mega-drukke en toeristische Park Güell?! Zeker last van een zonnesteek? Noop! Loop vanaf de Av. del Coll del Portell het park in (Google Maps: Avinguda del Coll del Portell, 122, 08024 Barcelona, Spanje) en je wordt gelijk omgeven door rust. Relatief weinig toeristen bezoeken deze kant van het 15 ha. grote park, met dichte pijnbossen, palmlanen en kronkelende weggetjes. De meeste toeristen bezoeken alleen het monumentale gedeelte van het park met de beroemde en schitterende bouwwerken van Gaudí, zoals de hagedis en de bankjes op de Plaça de la Naturalesa. Echter, sinds 2013 moet ook hiervoor entree betaald worden. Vanwege de enorme wachtrijen, kozen wij ervoor om al het moois gewoon vanaf het hoger gelegen gedeelte van het park, van een afstandje te bewonderen. Geen lange wachtrijen en je krijgt toch iets mee van de pracht en praal.

Park Güell

Park Güell

Park Güell Barcelona

Een bezoek aan één van de vele overdekte markten (Mercados) mag echt niet ontbreken. Je kan natuurlijk naar de bekende, en erg drukke, Mercado La Boqueria gaan, gelegen in een zijstraat van de Ramblas. Maar de niet-toeristische, kleinere marktjes zijn minstens zo leuk. Wij bezochten de markt een paar straten verder van Park Güell. Helaas zijn we de naam vergeten, maar we weten nog dat het ergens bij Carrer d’Antequera en Carrer de Molist was 🙂

Een van de vele overdekte markten (Mercados) die Barcelona rijk is

Een van de vele overdekte markten (Mercados) die Barcelona rijk is

Barcelona Mecado

Barcelona is ook een fantastische stad om te shoppen. Ook hier geldt: weinig tijd, dus pak de belangrijkste winkelstraat mee: Passeig de Gracia. Deze prachtige brede winkelstaat met vele bekende (veelal luxe) winkels, loopt tot de Plaça de Catalunya, dus ook deze must-see heb je dan….. eh.. gezien. In 2012 opende ook Apple hier een prachtige winkel. En jaja… we zijn efficiënt bezig: aan de Passeig de Gracia vind je ook nog eens de twee andere “Gaudí-must-sees”: Casa Batlló en Casa Milà.

Ongelooflijk wat je in één dag allemaal kan bewonderen in deze magische stad!

Oh ja…. tip voor een supergoede authentieke Italiaanse ijssalon, om je eerste dag in Barcelona verfrissend af te sluiten: Gelateria Gocce di Latte aan de Carrer de ‘Espaseria, vlakbij het strand van Barceloneta. Je vindt hier onder andere ijs met citroen en sichuan peper, chocolade-ijs met zout en nutella-kokosnoot-ijs. Een paar meter om de hoek is er een kleinere gelateria van dezelfde eigenaren, waar het minder druk is en waar o.a. ook glutenvrij ijs verkrijgbaar is.

Dag 2 in Barcelona

Op de tweede en laatste volledige dag, begonnen we bij Camp Nou, het stadion van FC Barcelona. Je kan hier uren doorbrengen met een bezoek aan de enorme shop of boek vooraf de “Camp Nou Experience”. Je krijgt dan toegang tot het imposante museum, uiteraard het stadion en de “Multimedia Zone”. Tickets kosten € 23,- voor een volwassene en € 17,- voor kinderen van 6 – 13 jr. Voor € 5,- extra boek je een audio-tour bij.

Neem vanaf Camp Nou de metro naar Plaça d’Espanya en wandel omhoog naar Palau Nacional de Montjuïc (mocht je nu al moe zijn: er zijn ook roltrappen :)). Daarvandaan wandel je binnen een paar minuten naar Anella Olímpica, dat in 1992 is gebouwd voor de olympische zomerspelen van 1992. Hier vindt je het olympisch stadion, het Palau Sant Jordi, Calatrava’s communicatietoren en het olympisch zwembad “Piscines Bernat Picornell”. Ook hier valt de rust op. Slechts weinig toeristen gaan de berg op, maar het is echt de moeite waard. De aanblik van het rustige terrein met de mooie watervallen en fonteinen geeft een bijzonder effect. En ook hier is het uitzicht weer fenomenaal. Geen zin om de berg op te wandelen?

Paella is een van de bekendste gerechten uit de Spaanse keuken

Paella is een van de bekendste gerechten uit de Spaanse keuken

Neem de “Funicular de Montjuïc” vanaf metrostation Paral.lel. Dat is een kabelspoorlijntrein (probeer dat maar eens een paar keer achter elkaar uit te spreken), waar in je T10 metrokaart ook geldig is.

Olympisch stadion Barcelona

Wij hadden zin in een flinke wandeling, dus zijn we te voet vanaf Anella Olímpica naar het uitkijkpunt “Miramar” gewandeld. Let op: het is ongeveer een half uur lopen, en vrij steil! Pak vanaf daar de kabelbaan “Telefèric Aeri del Port” naar de haven. Een kaartje kost € 11,- voor een enkele reis. Meer informatie vind je hier: http://www.telefericodebarcelona.com/en. Vanuit de kabelbaan heb je een prachtig uitzicht over de haven (waar de grootste cruiseschepen ter wereld aanleggen) en de zee.

De kabelbaan “Telefèric Aeri del Port” verbindt het Olympisch dorp met de haven

De kabelbaan “Telefèric Aeri del Port” verbindt het Olympisch dorp met de haven

Prachtig uitzicht over de haven van Barcelona

Prachtig uitzicht over de haven van Barcelona

Aan de haven geniet je van de heerlijkste visgerechten. Vooral de paella is beroemd en je vindt er dan ook tientallen restaurants met verschillende paella’s. Vooral de “zwarte paella” is bijzonder. De zwarte rijst, gecombineerd met o.a. mosselen is een feestje.

De laatste must-see was voor ons de beroemde straat “La Rambla”. Deze gezellige, 1200 meter lange boulevard met de levende standbeelden loopt van de haven naar Plaça de Catalunya. Ondanks de drukte vind je er altijd wel een plekje bij de talloze restaurantjes langs de kant. Kijk wel even goed op de menukaart, want de prijzen zijn vaak veel hoger dan elders in Barcelona. Pak gelijk ook het prachtige Placa Reial mee. Een indrukwekkend mooi plein, met terrasjes, gelegen aan de rechterkant van de Ramblas, gezien vanaf de haven. Je loopt er vanaf de haven in vijf minuutjes heen.

48 uur in Barcelona

Na een avond en twee volle dagen Barcelona is onze liefde voor deze stad nog groter geworden. De stad leeft dag en nacht en heeft alles. Een prachtig centrum, mooie winkelstraten en pleinen, heerlijk eten, een bijna perfect openbaar vervoer, een indrukwekkend strand, een haven en vooral schitterende gebouwen.

John

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>