Absurdistische sprookjesstad

Bij winter in Rusland denk je al snel aan de afschrikwekkend koude Siberische winters, waar een snijdende wind het leven haast onmogelijk maakt. En toegegeven, de winter in Rusland is niet mild, zeker niet vergeleken met ons relatief warme kleine landje. Desalniettemin is een winterse stedentrip naar dit land zeer de moeite waard. Zo heeft Sint Petersburg als stad ook in de winter voldoende te bieden om de kou te trotseren en gewoon te genieten van alle pracht en praal die aanwezig is.

Sprookjesstad Sint Petersburg

Net als de Siberische winters, spreekt een stad als Sint Petersburg zeer tot de verbeelding. De kitscherige gebouwen, brede kanalen en gigantische pleinen doen onder een dun laagje sneeuw vooral aan als een scene uit een Disneyfilm of een winterse wandeling door het sprookjesbos. De grootsheid van de stad maakt dat het megalomane plan van Tsaar Peter de Grote dat achter de bouw van de stad ligt, duidelijk is terug te vinden. Zijn voorliefde voor Europa en ook de verscheidene wetenschappen die daar beoefend werden, zijn een onmiskenbaar onderdeel geworden van Sint Petersburg. Van Amsterdamse kanalen tot Italiaanse kathedralen; je kan al deze Europese bouwstijlen terugzien in de stad.

Sint Petersburg

Sint Petersburg

Russisch-westerse combinatie

Tegenover deze Europese aspecten staat echter een zeer Russische cultuur. Ondanks dat het de meest westerse stad van het land is, merk je al snel dat je de EU wel degelijk hebt verlaten. Zo spreken de meeste mensen vrijwel geen Engels, ook bij de jongere generatie is de kennis van deze taal beperkt. In plaats van pizza eet je Georgische khachapuri (een fantastisch smeuïg kaasbrood waar op tafel nog een rauw ei in gesmolten boter en kaas wordt gegaard) en zelfs een ritje met de metro is een geheel nieuwe ervaring. Niet alleen weten de norse oude dames achter de balie je zo efficiënt mogelijk te helpen met het kopen van je ‘metromuntje’ – simpelweg door geen woord te zeggen en je geen blik waardig te gunnen – ook tref je onderaan de immens lange roltrappen een hokje aan waarin eenzelfde norse vrouw de hele dag de roltrappen bekijkt. Haar exacte functie is een raadsel, want zelfs op de momenten dat er iets gebeurt op de roltrappen lijken deze dames weinig behoefte te hebben om actie te ondernemen. Maar zoals voor zoveel zaken in Rusland geldt, het mag dan misschien wel een ondoorzichtige bedoening zijn, het draagt zeker bij aan die typisch Russische ervaring.


Wandeling door de kunstgeschiedenis

Rusland kent vele gezichten en één van deze typerende kenmerken zijn de kunsten die zeer hoog in het vaandel staan. Niet voor niets staat een museum als de Hermitage in Sint Petersburg. Dit museum kenmerkt zich natuurlijk door een unieke collectie (qua inhoud én qua hoeveelheid). Feitelijk is een bezoek aan de Hermitage een wandeling door de kunstgeschiedenis. Niet alleen de collectie, maar ook het gebouw is zelf al een hoogtepunt op zich en een bijbehorend bezoek aan het Winterpaleis van Peter de Grote kan dan ook niet ontbreken. Je kan gerust een dagdeel uittrekken voor het bezoek, want je kan er blijven ronddwalen zonder je te gaan vervelen, bovendien duurt de wandeling naar de uitgang ook gerust 20 minuten, dus neem vooral de tijd.

Portretgalerij in de Hermitage

Portretgalerij in de Hermitage

Waar cultuur minnende bezoekers hun hart kunnen ophalen in de Hermitage, is bij wetenschapsfanaten vooral de Kunstkamera zeer geliefd. Tsaar Peter de Grote had een nogal absurde liefhebberij voor verschillende wetenschappen. Zo heeft hij zich ook jarenlang laten scholen in Amsterdam en Leiden door vooraanstaande wetenschappers op verschillende richtingen; pathologie, medicijnen, tandheelkunde, sterrenkunde, niets was deze man vreemd. Het doel was om de kennis terug te brengen naar Rusland en daar de kennis verder te ontwikkelen.

Het bleek echter ook dat kunst en wetenschap gecombineerd konden worden en zijn bizarre voorliefde voor de werken van de Nederlandse anatoom Frederik Ruysch is terug te vinden in het rariteitenkabinet in de Kunstkamera. Frederik Ruysch prepareerde verscheidene (misvormde) baby’s, foetussen en lichaamsdelen in glazen potten met behulp van was en brandy. De vele preparaten vormen een zeer intrigerende collectie, al zal het zeker niet voor iedereen weggelegd zijn om hier echt van te kunnen genieten.

Natuurlijk wordt Sint Petersburg ook zeer geroemd om de podiumkunsten. Het wereldberoemde Mariinskitheater biedt balletvoorstellingen van topklasse en over het algemeen is het zeer gemakkelijk om aan tickets te komen door ze online te bestellen en aan de kassa af te halen. Voor een zeer schappelijke prijs kan je zo een avond op chic gaan en nog een geweldige voorstelling meepakken ook. Tegenover het Mariinski zit het conservatorium van St. Petersburg, waar wereldberoemde componisten als Sjostakovitsj en Tsjaikovski hun muzikale carrière hebben vormgegeven. Het conservatorium is deze winter gesloten voor renovatie, maar normaliter staan de deuren open en kan je hier zomaar een prachtige klassieke voorstelling bijwonen.

Mariinski Theater

Mariinski Theater

Ontdooien op z’n Russisch

Met de winterse avonturen hoef je niet alleen in musea en theaters te genieten om op te warmen, ook de vele popperige koffietenten die de stad rijk is, zijn een perfecte plek om weer even te ontdooien. Het begrip koffietent wordt hier overigens ruim gedefinieerd, ze zijn vrijwel allemaal van ontbijt tot middernacht open en serveren ook drank en diner. Typisch verschijnsel is dat in een café de helft van de tafels gereserveerd is, maar dat er de gehele avond niemand komt opdagen. Of dit Russisch tafelmanagement is of dat men het even rustig wil hebben is onduidelijk, maar je kan je er vooral weer heerlijk over verwonderen.

Aan eetgelegenheden heb je sowieso ontzettend veel keuze. De lokale evenknie van de McDonalds is hier de Teremok, een ‘fastfoodketen’ die voornamelijk draait om blini; hartig- of zoetbelegde pannenkoekjes. Verder floreert de Georgische keuken in de stad, met de reeds eerder genoemde khachapuri als waar hoogtepunt, maar ook de stoofpotjes en wijnen zijn daar niet te versmaden. Mocht je budget reizen, dan kan je je hart ophalen in een van de vele kantina’s die de stad rijk is. Zoals het woord al doet vermoeden, zijn deze volkskeukens echt gericht op de gewone burgers en kan je dus voor een habbekrats je helemaal vol eten en drinken (denk rond de €5 voor twee personen).

Naast deze vrij volkse keukens staat Sint Petersburg natuurlijk ook bekend om dat ene luxeproduct: kaviaar. Hoewel het hier duidelijk minder gehypet wordt dan in Nederland – het is weliswaar feestelijk eten, maar ook weer niet zeer exclusief – kan je het ook gewoon op markten en in blikjes in de supermarkt krijgen. In de meeste restaurants valt het ook voor een goede prijs te bestellen en met een glas Sovjet champagne (Sovjetskoye Shampanskoye) erbij is je decadente ervaring geheel compleet.

Sovjet struinen

Op de vlooienmarkt van Udelnaya (einde van metrolijn 2 in noordelijke richting) kan je in het weekend heerlijk struinen tussen oud Sovjet spul wat voor een habbekrats te koop wordt aangeboden. Veel producten zullen niet geschikt zijn om als souvenir mee te nemen in het vliegtuig – de hoeveelheid granaten die wordt aangeboden is verbazingwekkend – maar het is wel meteen een van de meest bijzondere vlooienmarkten die je zult bezichtigen. Ook op Sennoy Rynok kijk je je ogen uit. Deze markt (bij Sennaya Ploschad) heeft naast vele intrigerende etenskraampjes ook een ruim aanbod aan kleding voor de gewone Rus. Dit houdt in dat er ontzettend veel, heerlijk warme wollen sokken en wanten worden verkocht, maar ook de traditionele bontmutsen zijn er ruimschoots te verkrijgen.

Sennoy Rynok

Sennoy Rynok

Daarnaast tref je ook in de supermarkt een vrolijke sortering van aparte producten aan; een variëteit aan blikjes kaviaar, vanzelfsprekend een rijke collectie van goedkope wodka’s en tevens tandpasta met de smaken honing en dennenappel. ‘s Avonds wodka kopen is overigens illegaal, maar gemiddeld genomen hebben de caissières er weinig moeite mee om de fles dan vooral heel snel en onopvallend in je tas te duwen.

Hoe indrukwekkend en vooral vermakelijk dit allemaal ook mag zijn, de absurdistische sfeer in de stad wordt tevens gekenmerkt door een onrealistisch gevoel. Hoe goed alles in de stad geregeld lijkt en hoe smakelijk wij ook kunnen lachen om chocoladerepen met de titel ‘warmhartig’ van ‘s lands leider, voor de inwoners is dat een bloedserieuze zaak. Deze tegenstrijdigheid is altijd wel voelbaar en merkbaar en dat maakt des te meer duidelijk dat je de Russen niet snel zal kunnen doorgronden. De stad – en het land – wordt hierdoor echter alleen maar interessanter; neem de stad met al zijn absurditeiten zoals het komt en geniet. Zeker in de winter oogt Sint Petersburg als een sprookjesstad met een kitscherig gouden rafelrandje en dat maakt het doorstaan van de kou meer dan de moeite waard!

Pracht en praal

Pracht en praal

Brigitte
Latest posts by Brigitte (see all)
  • Brigitte zegt:

   Leuk om te horen! Hopelijk kan je er goed gebruik van maken in St. Petersburg. Heel veel plezier gewenst!

  • Brigitte zegt:

   Beste Julie,
   Wat leuk dat je naar St. Petersburg gaat! Qua kou zal het wel te doen zijn; als de boten varen zijn ze vaak uitgerust met een dicht en verwarmd gedeelte en dekentjes buiten. Het is echter wel zo dat de rondvaartboten niet meer varen wanneer er ijs op de Neva ligt. Soms is dat al in oktober/november. Daardoor worden de tours online vaak niet meer aangeboden in de winter, maar kun je ter plekke wel nog boeken als de rivier ijsvrij is.

   Ongeacht dat is St. Petersburg een geweldige bestemming voor in de winter, dus heel veel plezier gewenst!

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>