Sossusvlei including Deadvlei

Dune 45. Als vierjarig meisje had ik de mazzel dat ik van deze geweldige duinen af mocht rollen. Wij waren dan ook als gezin de enige die te vinden waren in Sossusvlei. Inmiddels is Sossusvlei (in combinatie met Deadvlei) een zéér geliefde plek voor vele reizigers. Dit is dan ook zéér terecht en echt een highlight in Namibië die je niet mag missen!! Het park heeft een oppervlakte van 50.000 km2 en behoort daarmee tot de grootste nationale parken in Afrika.

deadvlei

Eerst even over Campsite Sesriem

Om de duinen op z’n mooist te zien raad ik zéér aan om er voor zonsopgang te zijn. Dit kan alleen vanaf de camping in het plaatsje Sesriem. Sesriem is een geweldige plek om te kamperen en het allerleukste is om je eigen tentje op te zetten in een grond waar je bijna niet doorheen komt. Dit is dan ook je eerste uitdaging. Verder is het spannend welk wild je kunt spotten en welk wild je liever niet tegen komt. Ook dit kun je een uitdaging noemen.

Maar het prachtige uitzicht, de mogelijkheid om je eigen kampvuur te maken, de fascinerende springbokken die voorbij lopen, de mooie bomen en de stilte die je hier ervaart vormen de ingrediënten voor een paar onvergetelijke dagen!!! De voorzieningen op deze camping zijn prima. Er is een goed restaurant aanwezig en een klein winkeltje waar je basisproducten kunt kopen. Ook is er een zwembad te vinden om even af te kunnen koelen.

Om Sesriem te bereiken is een 4×4 zeer aan te bevelen. Alles bestaat in Namibië uit zand, zand en zand. Het is dan ook geen overbodige luxe om in je auto een theedoek of sjaal paraat te hebben voor de stof die binnendringt en vergeet niet snel je raam dicht te draaien als er een voorbijganger passeert.

Sossusvlei

Sossusvlei ligt in het zuidwesten van Namibië en is onderdeel van het Namib-Naukluft National Park. Het gaat hier om de oudste woestijn van de wereld, grenzend aan de Atlantische Oceaan. Hoewel het hier een en al zand is, zijn de fotogenieke zandduinen het handelsmerk van Namibië. Bij zonsopgang is het uitzicht onvergetelijk. Een bezoek aan Sossusvlei mag niet ontbreken aan je rondreis Namibië.

Als je lekker op tijd in je tent ligt omdat het koud is en vroeg donker, dan is er één ding wat je niet mag vergeten. Je wekker zetten!!!!! Op reis houd ik er ook niet van, maar trust me… in dit geval is het méér dan de moeite waard. Zorg dus dat je op tijd op staat, dat je auto echt start en dat je als één van de eerste bent die bij de slagboom van de camping klaar staat.

De slagboom gaat ruim voor zonsopgang open en vanaf dan heb je maar één doel voor ogen. Op tijd op Dune 45 staan, zodat je de zonsopgang vanaf deze duin mag bewonderen. Dune 45 is dan ook de enige duin van Sossusvlei waar je als toerist op mag. Samen met mijn vriend was ik afgelopen keer iets te ver doorgereden en ik was er echt van overtuigd dat ik nog wel wist welke duin Dune 45 was. Al rennend de duin opgeklommen (dit houd je 5 minuten vol) en daar zaten wij dan… Hijgend en geen andere toerist om ons heen te bekennen. Weet je heel zeker dat dit Dune 45 is? Nee dus!! Maar het was niet verkeerd hoor zo samen op een duin met dit waanzinnige uitzicht. Het is alleen niet de bedoeling en je kunt er een boete voor krijgen. Hadden wij even mazzel…

Toen eenmaal de zon opkwam, konden wij even een aantal minuten niks meer tegen elkaar zeggen. Stilte, een brok in je keel en het uitzicht wat je in je aan het opnemen bent. Samen op een duin en omringd door allerlei ‘rode’ kleuren die niet te beschrijven zijn. Er zijn echt géén woorden voor… Een magisch gevoel komt boven en een beeld wat je niemand uit kunt leggen. Dit moet je echt zelf ervaren!!! Wat een geluk dat ik dit als vierjarig meisje heb mogen ervaren en ook als 26-jarige vrouw weer heb mogen bewonderen.

De Sossusvlei is een klei-vallei in het midden van de Namibwoestijn

De Sossusvlei is een klei-vallei in het midden van de Namibwoestijn

Deadvlei

Vanuit Sossusvlei kun je met een 4×4 gebracht worden naar Deadvlei. Je kunt er met eigen vervoer komen, maar ik raad aan om dit avontuur uit handen te geven. Het is een prachtige ervaring om door het rulle zand te sjezen en te kunnen genieten van de omgeving.

Deadvlei is een prachtige (zout) pan die door fraaie zandduinen is ingesloten. Er bevinden zich nog dode bomen die honderden jaren oud zijn. Als de zon eenmaal op is gekomen vormt Deadvlei een grote diversiteit aan kleuren. Fantastisch voor professionele fotografen en voor amateurs (zoals ik). Het is indrukwekkend om deze bomen op een een droge, witte vlakte te mogen bewonderen en vergeet niet als je er eenmaal bent je schoenen eens uit te trekken! Op blote voeten ervaar je Afrika pas echt.

Op blote voeten ervaar je Afrika pas echt!

Op blote voeten ervaar je Afrika pas echt!

Je kunt van te voren een gids reserveren die alles weet over Sossusvlei en Deadvlei. Erg interessant en ook de moeite waard. Het enige nadeel is dat veel toeristen hier tegenwoordig voor kiezen en je niet alleen rond kunt lopen. Wij hebben deze trip zonder gids gedaan en gewacht totdat de meerderheid van de mensen verder ging trekken. Nu kon onze fotoshoot beginnen. Feeling freeeee!!!

Handig om te weten…

  • Zorg dat je in de ochtend warme kleren aantrekt. Het kan ‘s nachts tot het vriespunt komen. Als de zon eenmaal op is, kun je weer heerlijk in je zomerkleren lopen.
  • Reserveer van te voren de camping in Sesriem. Het is een geliefde plek en deze kans moet je niet willen missen.
  • De beste reistijd voor Namibië is tussen mei en oktober (de Namibische winter). Op deze manier vermijd je de extreme hitte tussen december en maart. Namibië is door het aangename klimaat het hele jaar geschikt als reisland.
Mirte

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>