Solomon Islands: paradijs zonder luxe

In 2003 liep ik stage in de Solomon Islands (Salomonseilanden in lelijk Nederlands), een eilandengroep in de Stille Zuidzee. Met een eigen werkplek op het Solomon Islands Visitors Bureau leerde ik veel over het land en mocht ik op werkreis naar een groot aantal accommodaties.

bonegi-boneghi-beach-honiara-solomon-islands-salomonseilanden

Back to basic

Verwacht in de Solomon Islands geen luxe hotels met luie zwembaden, of grote ferry’s tussen de eilanden zoals in Griekenland. Je zult eerder in hutjes op palen slapen en in gemotoriseerde canoes van eiland naar eiland stuiteren. Je krijgt het gevoel dat je hier welkom bent en de bevolking is oprecht geïnteresseerd in je.

Burgeroorlog

Een burgeroorlog bracht het land rond de eeuwwisseling negatief in het nieuws. Vooral op het hoofdeiland Guadalcanal en naburig Malaita was het onveilig. In 2003 was daar weinig meer van te merken. Sinds dat jaar zijn er internationale hulptroepen aanwezig, die de orde hebben hersteld. Samengevat: onveilig zul je je hier nooit voelen.

solomon-islands-tsunami

Honiara

In de hoofdstad Honiara valt weinig te beleven. Het is er stoffig, heet, overal slingert afval rond en een fatsoenlijk strand is er niet. Toch heb je op plekken zoals in het King Solomon Hotel en het terras van de Yacht Club niets te klagen, en kun je hier je laatste inkopen doen voor je de andere eilanden bezoekt. Als je wat locals leert kennen zul je je prima vermaken in de paar bars die er zijn, maar dit blijft een stopover-bestemming.

Central Province

Op ruim een uur varen van Honiara ligt Central Province. Hier kun je even helemaal bijkomen van de relatieve drukte in de Honiara. In de voormalige hoofdstad Tulagi, een rustig dorpje, hangt een sfeer die moeilijk te omschrijven is. Paradijselijk, hoe cliché dit ook klinkt, komt misschien het dichtste bij. Vraag in het dorp naar Ismaël: hij heeft een motorboot en kan je naar het aan de grond gelopen cruiseschip of naar Maravagi Lodge brengen. Hier kun je prima duiken en -volgens de pro’s- surfen.

Western Province

De enige plek waar het toerisme een noemenswaardige rol speelt is Western Province. Vooral duikers bezoeken plaatsen zoals Gizo en Munda, niet alleen vanwege de ongeschonden koraalriffen, maar ook om de wrakken uit de Tweede Wereldoorlog eens te bekijken. Ikzelf heb met Dive Gizo rond het enorme wrak van een Japans vrachtschip en een neergestort gevechtsvliegtuig gedoken.

Een bezoek aan Marovo Lagoon mag tijdens je reis naar de Solomons niet ontbreken. Dit is, zo beweren de toeristenfolders graag, de grootste zeewaterlagune ter wereld, vol met kleine eilandjes en uitnodigende snorkelplekken. De lokale bewoners beginnen de voordelen van toerisme in te zien en hebben hutjes gebouwd voor reizigers. Ook leuk: in een kayak langs deze accommodaties peddelen.

bootje-zonsondergang-sunset-solomon-islands-salomonseilanden

Rennell en Bellona

Rennell en Bellona vormen een aparte provincie, plompverloren in het zuiden van het land, honderden kilometers onder hoofdeiland Guadalcanal. De bewoners zijn duidelijk van Polynesische afkomst, met een lichtere huidskleur en een grovere lichaamsbouw. Waar ze overigens dankbaar gebruik van maken, want de enige sport die ze op deze eilanden lijken te beoefenen is rugby.

Bellona is piepklein en de halve bevolking is in het bezit van een fiets. Op de oostpunt van het eiland kun je in een cave resort slapen, hoewel de term resort een beetje overtrokken is. Het is niet meer dan een overhangende rots met opgemaakte bedden eronder. Je kunt er, beschut tegen de regen, heerlijk in slaap vallen bij het gebulder van de golven. Je wekker is de tropische ochtendzon.

Rennell is een stuk groter en met de enige auto die het eiland kent duurt het minimaal drie uur om de reden van je bezoek te bereiken: Lake Te Nggano. Een meer met brak water, dat voor een uniek ecosysteem heeft gezorgd en als Werelderfgoed staat genoteerd. Het Wikipedia-stuk over Rennell heeft prachtige en recente foto’s van het eiland.

Betelnut kauwen

Een tijdverdrijf in de Solomon Islands is het kauwen van de betelnut. Het zachte binnenste van deze noot, uit de arecapalm, doet het prima met een toefje lime (verpulverd koraal). Zo goed zelfs, dat bij fervente kauwers de tanden rood kleuren, daarna zwart en daarna simpelweg uitvallen. Je moet er blijkbaar heel wat voor over hebben om je een beetje licht in het hoofd te voelen, want dat is waar het de Solomon Islanders om te doen is. Ik moest ze natuurlijk ook even proberen (zie foto).

tasting-trying-eating-betelnut-eten-proeven

Accommodatie

In Honiara is een handvol sterrenhotels voor zakenreizigers. Het King Solomon Hotel en het Solomon Kitano Mendana Hotel hebben de beste locatie, maar ik sliep zelf in het veel goedkopere United Church Rest House, ook in het centrum, waar iedere avond de tafels en stoelen aan de kant gingen voor een geïmproviseerde kerkdienst.

Ga je naar Central Province? In de Vanita Divers’ Lodge in Tulagi is het bier koud (een zeldzaamheid in dit land) en zwom je eten diezelfde dag nog rond.

Western Province kent een keur aan vooral simpele hotelletjes. In Gizo is een groot aantal guest houses, maar als je liever iets luxer zit is Fatboys een logische keuze. Rond en in Marovo Lagoon vind je lodges, die hutjes op palen waar ik het eerder over had. Vaak zijn deze direct boven de lagune gebouwd en zie je het koraal en de vissen vanuit je slaapkamerraam.

Aotaha Cave Lodge op het eiland Bellona heeft, zoals zoveel hotels in de Solomon Islands, geen eigen website. Ze zijn zelfs niet telefonisch bereikbaar. Het Solomon Islands Visitors Bureau in Honiara kan per radio een reservering voor je maken.

strand-solomon-islands

Vliegen naar de Solomon Islands

De vertrekluchthaven voor je vlucht naar de hoofdstad Honiara is Brisbane. In 2003 had Solomon Airlines nog steeds het monopolie op vluchten naar Honiara, maar inmiddels is daar Virgin Blue/Pacific Blue bijgekomen. Het lijkt of SkyAirWorld voorlopig niet meer tussen Brisbane en Honiara vliegt, maar check voor de zekerheid toch even hun website. Om beurten hebben deze maatschappijen aanbiedingen, maar reken op een prijs tussen de € 250 en € 350 voor het retourtje Brisbane – Honiara. De vlucht duurt drie uur.

Er was in 2003 al sprake van en nu nog steeds: het asfalteren van de lange landingsbaan in Munda. Dit zou de Western Province een stuk beter bereikbaar maken. Nu moet je eerst naar Honiara vliegen en van daaruit een binnenlandse vlucht nemen. Virgin Blue/Pacific Blue heeft beloofd om naar Munda te vliegen zodra het vliegveld aan hun veiligheidseisen voldoet.

Martijn
 1. Denise zegt:

  Wauw, wat gaaf dat je dit gedaan hebt! Het lijkt me ontzettend bijzonder om zo met de lokale bevolking in contact te komen.

 2. Beste,

  Betreft: informatie Solomon Islands stage en reis

  Mijn naam is Joost Knops en ben 18 jaar. Fotografie en surfen is wat ik het meest doe in het dagelijks leven en sinds ik mijn onderwatercamera heb en ik 18 jaar ben is het eindelijk tijd om mijn droom waar te maken. Reizen! (Ik heb de Groene Camera Benelux ook een keer gewonnen, dus dit was een goede motivatie – gekozen worden tussen de 4416 fotografen in Nederland en Belgie, maar ook shoots voor DoucheBags en Canon)

  Ik las het artikel over de Solomon Islands: paradijs zonder luxe – https://www.reishonger.nl/reisverslagen/solomon-islands-salomonseilanden/
  En ben ik enorm geïnteresseerd geraakt in deze uiterste hoek van de aarde waar het paradijs nog bestaat! Ik las dat jij daar stage hebt gelopen. Ik wil er voor minimaal 3 maanden naartoe en zou graag willen weten of daar Nederlandse mensen of organisaties bestaan waar je kunt verblijven. Dit zou mij enorm helpen, want er staat niet vele informatie hierover, alleen kleinere’ vakanties’ maar geen informatie over langere verblijven.

  Ik weet dat dit wellicht abrupt overkomt, maar dit is de enige manier om meer over deze plaats te weten te komen voor mijn toekomstige reis. Al zou ik maar iéts meer te weten kunnen komen, dan zou dat mij enorm helpen! Een telefoon nummer, een email-adres, van mensen die deze reis ook hebben gemaakt, of mensen op de Solomon Islands… Dat zou enorm gewaardeerd zijn!

  Ik hoop dat ik iets verder zou kunnen komen met jullie hulp! Hartelijk bedankt alvast!!!

  Mvg,

  Joost Knops

  • Hi Joost,

   Wauw, dat is een gaaf plan! Wat wil je er precies gaan doen? Vanuit Nederland kun je in de meeste gevallen tot 90 dagen zonder visa en zonder gedoe binnenkomen. Je zou kunnen beginnen bij het toerismebureau van de Solomon islands via info@tourismsolomons.com.sb, ik denk dat zij het best in staat zijn je vragen te beantwoorden. Ook met het oog op reizen en eventuele restricties in tijden van corona.

   De afgelegen ligging heeft ervoor gezorgd dat de Solomon islands inderdaad nogal ongerept zijn gebleven, dat de toeristenindustrie zich slechts langzaam ontwikkelt. Waar veel eilanden in de Stille Oceaan tegenwoordig goed uitgerust zijn om toeristen te ontvangen, gaan de Salomonseilanden tegen die trend in, met een paar chaotische pensions om in te verblijven en een zeer relaxte benadering van het leven. Geen vorstelijke resorts hier. De lokale bevolking is trots op het behoud van de natuurlijke schoonheid van de eilanden en hun traditionele cultuur. Ze leven al honderden jaren een bijna onveranderde levensstijl. Extra aantrekkelijk voor de avontuurlijke reiziger dus, zeker in dit tijdperk van overtoerisme.

   De Salomonseilanden ontvangen jaarlijks minder dan 30.000 bezoekers, waardoor het een van de minst bezochte landen ter wereld is. Vergelijk dat maar eens met de meer dan 800.000 toeristen in het naburige Fiji of de 6,5 miljoen die elk jaar naar Bali vliegen. Er zijn wat hotels, motels en lodges in Honiara, variërend van modern en goed uitgerust tot meer traditioneel, en accommodatie is ook beschikbaar in Malaita, de Reef Islands en Western Solomons. Buiten Honiara zijn pensions of lokale huizen de beste opties. Je kan voor de eerste overnachtingen vast wel iets vinden via Booking, Airbnb of Hotels combined, of rechtstreeks
   bij bijvoorbeeld Zipolo Habu, Urilolo Lodge of Uepi Island Resort; een volledige lijst met accommodatie en tarieven is verkrijgbaar bij het toerismebureau. Er zijn trouwens ook mogelijkheden voor vrijwilligerswerk. Maar het leukste is toch wel dat je er je weg wel vindt, dat je kan genieten van charmante strandbungalows en eenvoudige hutjes verscholen in het regenwoud.

   Vliegen naar de Solomon Islands doe je met hun nationale maatschappij Sol Air (kijk ook even bij Nauru Airlines en Virgin Australia) en kan vanaf Australië, Fiji, Vanuatu en Kiribati – naar Honiara. Er is inmiddels niet alleen een directe vlucht naar Honiara, maar ook een directe vlucht van Brisbane naar Munda (op zaterdag), wellicht scheelt dat in de kosten. Want hoewel de binnenlandse vlucht over het rif een van de hoogtepunten van je reis gaat zijn, zijn binnenlandse vluchten ook een van je grootste uitgaven op de Salomonseilanden. Zitplaatsen in deze kleine vliegtuigjes voor domestic flights zijn voor iedereen gratis, dus zorg ervoor dat je een stoel bij het raam bemachtigt.

   Vragen mag trouwens altijd, juist leuk om mee te denken! Misschien heb je ook nog iets aan de indrukken van Kate Webster. En zoek vooral even bij Australische bloggers voor meer informatie, en ik denk aan dat je op social media nog wel wat informatie kunt vinden. Als je wilt dat ik verder met je meezoek, let me know!

   Groetjes, Martijn

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>