Sleeping in the canyon

In het zuiden van Peru liggen diverse grote canyons, waarvan de Colca Canyon de bekendste, en tevens de op één na diepste ter wereld, is. Met zijn 3.140 meter is de Colca Canyon ruim twee keer zo diep als de beroemde Grand Canyon in de Verenigde Staten, maar hij is toeristisch veel minder bezocht.

Hooglandindianan Colca Canyon

Vanuit de prachtige koloniale stad Arequipa met haar witte gebouwen, opgetrokken uit vulkaansteen van de omliggende vulkanen, vertrek je met de bus richting de Colca Canyon. Op bepaalde punten is het landschap bijna surrealistisch, en je komt op ongekende hoogte! Letterlijk, het hoogste punt wat je overgaat ligt op bijna 5.000 meter en dat voel je wel: er is minder zuurstof in de lucht en ademen en bewegen kost echt moeite!

Colca Canyon

In de Colca Canyon zie je nog typische Andes-dorpjes waar de hooglandindianen in kleurrijke gewaden gekleed gaan, en hun lama’s en alpaca’s hoeden. De vicuña, het tengere in het wild levende ‘broertje’ van de lama, kom je grazend tegen langs de verder veelal uitgestorven wegen die zich door het dan weer groene, dan weer dorre rotsachtige landschap slingeren. Om je heen zie je met sneeuw bedekte vulkaantoppen vanwaar riviertjes van smeltwater zich naar beneden storten, om daar het groene mos van water te voorzien.

De Colca Canyon wordt voornamelijk bewoond door twee indígena-stammen, inheemse stammen van voor de Inca-tijd. De Cabanas en de Collaguas. De Cabanas spreken het Quechua, de taal van de Inca’s die nog op verschillende door heel Ecuador, Peru en een deel van Boliva gesproken wordt. De Collaguas maken zich verstaanbaar in het Aymara, een taal die nu nog voornamelijk door de indianen in Bolivia gebezigd wordt.

alpaca colca canyon

Andes Condor

Groot pluspunt van de Colca Canyon is dat je hier nog een reële kans heb om de prachtige Andes Condor te zien vliegen. Deze grootste vliegende vogel op aarde meet in zithouding al maar liefst 1 meter en heeft een spanwijdte van bijna drie meter! Het is ongelooflijk indrukwekkend om de condor langs te zien suizen terwijl hij zich mee laat drijven op de thermiek (warme luchtlagen) in de canyon. Dit schouwspel kun je het beste vroeg in de ochtend gadeslaan vanaf de ‘Cruz del Condor’, een speciale plek met uitzicht over de canyon waar zich vlakbij enkele condornesten in de steile rotswanden bevinden.

andes condor

Chivay is de hoofdplaats van de Colca Canyon, en hier overnacht je veelal als je een bezoek aan de canyon brengt. Net voorbij Chivay begint de kloof pas echt, je ziet hier een wirwar aan landbouwterrassen die nog stammen uit de tijd van de Inca’s. Hoe dieper je de kloof intrekt, hoe meer de glooiende terrassen verdwijnen om plaats te maken voor steile rotswanden die uiteindelijk, op het diepste punt van de kloof, tot wel 3.140 meter hoog kunnen worden. Heel in de diepte baant de Colca rivier zich een weg door de kloof.route-peru-fox

Mocht je interesse voor dit spectaculaire natuurgebied gewekt zijn: tijdens de individuele rondreizen naar Peru van FOX vakanties verblijf je drie dagen en twee nachten in deze prachtige omgeving… en daarnaast bezoek je uiteraard ook de Inca-stad Machu Picchu, Cusco, het Titicaca meer, Arequipa, Lima, de Ballestas eilanden, de mysterieuze Nazca-lijnen.. teveel om op te noemen!

Als je van prachtige natuur houdt, van heerlijk eten, koloniale steden en precolumbiaanse culturen, ga dan naar Peru, want in dit Zuid-Amerikaanse land vind je het allemaal!

  1. Gerda Verbeke zegt:

    Dear, do you have to book the room you need during the trekking in advance? Do you have suggestions?

    Kind regards,
    Gerda

Vragen? Suggesties? Of jouw reishonger delen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag alleen HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>